Emziren Anne Ne Yemeli? Emzirmenin Anne ve Bebeğe Faydaları

Anne sütü, bebekler için optimal beslenme sağlar. Gerekli miktarda besin maddesi içerir, kolayca sindirilebilir ve kolayca temin edilebilir.

Ancak, bazı kadın gruplarında emzirmenin oranı % 30 gibi düşük bir rakamdır. Bazı kadınlar emzirememekten, bazıları da emzirmeyi tercih etmediklerinden emzirmezler.

Yapılan araştırmalar emzirmenin hem annenin hem de bebeğinin sağlığına büyük yararı olduğunu göstermektedir. Yazıda “emzirmenin faydaları”, “emzirmenin önemi”, “emziren annenin yemesi ve yememesi gerekenler”den bahsedilecektir.

Emzirmenin Yararları Nelerdir?

emzirmenin önemi

Anne sütü bebekler için ideal beslenme sağlar

Sağlık yetkililerinin çoğu, en az 6 ay emzirmeyi önerir. Bebeğin beslenmesine farklı gıdalar getirildiği için emzirmenin en az bir yıl daha devam etmesi gerekir.

Anne sütü, bebeğin yaşamın ilk altı ayında ihtiyaç duyduğu her şeyi doğru oranlarda içerir. Bileşimi, bebeğin değişen ihtiyaçlarına, özellikle yaşamın ilk ayı boyunca, değişir.

Doğumdan sonraki ilk günlerde göğüsler, kolostrum adı verilen kalın ve sarımsı bir sıvı üretir. Protein oranı yüksek , şeker oranı düşük ve faydalı bileşiklerle yüklüdür.

Kolostrum ideal ilk süttür ve yenidoğan bebeğin olgunlaşmamış sindirim sisteminin gelişmesine yardımcı olur. İlk birkaç günün ardından bebeğin karnı büyüdükçe göğüsler daha fazla süt üretmeye başlar.

Anne sütünde eksik olan tek şey D vitaminidir. Bu eksikliği telafi etmek için genellikle bebeklere 2-4 haftalık olduktan sonra D vitamini damlası önerilir.

Anne sütü önemli antikorlar içerir

Anne sütü bebeğin virüs ve bakterilerle savaşmasına yardımcı olan antikorlar sağlar. Bu özellikle ilk süt olan kolostrum için geçerlidir.

Kolostrum, yüksek miktarda immünoglobülin A (IgA) yanı sıra diğer birçok antikor da sağlar. Anne, virüslere veya bakterilere maruz kaldığı zaman, antikor üretmeye başlar.

Bu antikorlar daha sonra anne sütüne salgılanır ve besleme sırasında bebeğe geçer. IgA, bebeğin burun, boğaz ve sindirim sisteminde koruyucu bir tabaka oluşturarak, bebeğin hastalanmasını önler.

Bu nedenle emziren anneler, bebeğe, hastalığa neden olan patojenle savaşmalarına yardımcı olan antikorlar sağlar.

Yine de hastalık durumunda sıkı şekilde hijyene dikkat edin. Ellerinizi sık sık yıkayın ve hastalığınızı bebeğinize bulaştırmaktan kaçınmaya çalışın.

Mama, bebekler için antikor koruması sağlamaz. Anne sütü almayan bebeklerin pnömoni, ishal ve enfeksiyon gibi sağlık sorunlarına karşı daha savunmasız olduklarını gösteren çok sayıda çalışma bulunmaktadır.

Emzirmek hastalık riskini azaltır

Emzirmenin etkileyici sağlık faydaları vardır. Bebeğin birçok hastalık riskini azaltabilir:

Orta kulak enfeksiyonu

3 ay ve daha uzun süre emzirmek orta kulak enfeksiyonu riskini %50 azaltabilir.

Solunum yolu enfeksiyonları

4 aydan uzun süreli emzirme, bu enfeksiyonlardan hastaneye yatma riskini % 72’ye kadar azaltmaktadır.

Soğuk algınlığı ve enfeksiyonlar

Sadece 6 ay emzirilen bebeklerin ciddi soğuk algınlığı ve kulak boğaz enfeksiyonu olma riski % 63’e kadar daha düşük olabilir.

Bağırsak enfeksiyonları

Anne sütü, bağırsak enfeksiyonlarında % 64 azalma sağlar.

Bağırsak dokusunda hasar

Prematüre bebeklerin emzirilmesi, nekrotizan enterokolit insidansında % 60 azalma ile bağlantılıdır.

Ani bebek ölümü sendromu (SIDS)

Emzirme, ani bebek ölümü riskini 1 ay sonra % 50 ve ilk yılda % 36 oranında bir azaltır.

Alerjik hastalıklar

En az 3-4 aylık emzirme, astım, atopik dermatit ve egzama riskinde % 27-42 azalma sağlar.

Çölyak hastalığı

Emzirilen bebekler ilk olarak glutene maruz kaldığında çölyak hastalığı geliştirme riski % 52 daha düşüktür.

İnflamatuar bağırsak hastalığı

Anne sütü alan bebeklerin, çocuklukta inflamatuar bağırsak hastalığına yakalanma olasılığı yaklaşık % 30 daha düşük olabilir.

Diyabet

En az 3 ay anne sütü ile beslenilmesi, tip 1 diyabet (% 30’a kadar) ve tip 2 diyabet (% 40’a kadar) riskinde azalmayla bağlantılıdır.

Çocukluk çağı lösemisi

6 ay veya daha uzun süre emzirme, çocukluk lösemisi riskinde % 15-20’lik bir düşüş ile bağlantılıdır.

Ayrıca, emzirmenin koruyucu etkileri çocuklukta ve hatta yetişkinlikte de devam etmektedir.

Anne sütü kilonun sağlıklı aralıkta olmasına yardımcı olur

Emzirme, sağlıklı kilo alımını teşvik eder ve çocuklukta obeziteyi önlemeye yardımcı olur. Çalışmalar, emzirilen bebeklerde obezite oranlarının, mamayla beslenen bebeklere kıyasla % 15-30 daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Emzirmenin her ayının, çocuğunuzun gelecekteki obezite riskini % 4 oranında azaltması nedeniyle süre de önemlidir.

Bu, farklı bağırsak bakterilerinin gelişmesine bağlı olabilir. Anne sütüyle beslenen bebekler yağ depolarını etkileyebilecek daha yüksek miktarlarda yararlı bağırsak bakterilerine sahiptir.

Anne sütüyle beslenen bebekler, mamayla beslenen bebeklerden daha fazla leptine sahiptir. Leptin, iştah ve yağ depolamasını düzenleyen önemli bir hormondur.

Emzirmek çocukların daha akıllı olmasını sağlar

Bazı çalışmalar, anne sütüyle ve mamayla beslenen bebekler arasında beyin gelişiminde bir farklılık olabileceğini belirtmektedir. Bu fark, emzirme ile ilişkili fiziksel yakınlık, dokunma ve göz temasından kaynaklanıyor olabilir.

Yapılan araştırmalar emzirilen bebeklerin yaşlandıkça davranış ve öğrenme ile ilgili problemleri geliştirme olasılıklarının düşük olduğunu gösteriyor.

Emzirme kilo vermeye yardımcı olur

Bazı kadınlar emzirirken kilo alsa da, bazıları zahmetsizce kilo vermektedir. Emzirmek bir annenin enerji ihtiyacını günde yaklaşık 500 kalori fazlalaştırır ancak vücudun hormonal dengesi normalden çok farklıdır.

Bu hormonal değişiklikler nedeniyle, emziren kadınlar iştah artışı yaşayabilir ve süt üretimi sırasında yağ depolamak için daha fazla eğilimli olurlar.

Emziren anneler, doğumdan sonraki ilk 3 ayda, emzirmeyen annelere göre daha az kilo verebilir ve kilo alabilirler. Bununla birlikte, 3 aylık laktasyondan sonra muhtemelen yağ yakımında bir artış yaşayacaklardır.

Doğumdan 3-6 ay sonra, emziren annelerin emzirmeyen annelere göre daha fazla kilo verdikleri belirtilmiştir. Unutulmaması gereken en önemli şey dengeli beslenme ve egzersiz, emzirmeyle birlikte ne kadar kilo kaybettiğinizi belirleyen en önemli etkenlerdir.

Emzirme, uterusun daralmasına yardımcı olur

Gebelik sırasında, rahim büyür. Doğumdan sonra rahim, involüsyon adı verilen ve önceki boyutuna dönmesine yardımcı olan bir süreç geçirir. Oksitosin, hamilelik boyunca artan bir hormondur, bu süreci yönlendirmeye yardımcı olur.

Vücut, emzirme döneminde bebeğin doğumuna yardımcı olmak ve kanamayı azaltmak için yüksek miktarda oksitosin salgılar.

Emzirme sırasında oksitosin de artar. Uterus kasılmalarını teşvik eder ve kanamayı azaltır ve uterusun önceki boyutuna dönmesine yardımcı olur.

Çalışmalar, emziren annelerin genellikle doğumdan sonra daha az kan kaybı ve uterusun daha hızlı involüsyona uğradığını göstermiştir.

Emziren anneler daha düşük depresyon riski altındadır

Postpartum depresyon, doğumdan kısa süre sonra gelişebilecek bir depresyon türüdür. Annelerin % 15’ini etkiler. Emziren kadınlar erken doğuran veya emziren annelerden daha az doğum sonrası depresyon geliştirebilir.

Kanıtlar biraz karışık olmasına rağmen, emzirmenin annelik bakımını ve bağını teşvik eden hormonal değişikliklere neden olduğu bilinmektedir. En belirgin değişimlerden biri doğum sırasında ve emzirirken oksitosin miktarının artmasıdır. 

Oksitosin, uzun süreli anti-anksiyete etkilere sahiptir. Ayrıca, beslenmeyi ve rahatlamayı teşvik eden belirli beyin bölgelerini etkileyerek bağlanmayı teşvik eder.

Emzirmek kanser riskini azaltır

Anne sütü, annede kansere ve çeşitli hastalıklara karşı uzun vadeli koruma sağlar. Bir kadının emzirmek için harcadığı toplam süre, meme ve yumurtalık kanseri riskinde azalmayla bağlantılıdır.

Aslında, yaşamları boyunca 12 aydan daha fazla emziren kadınlarda hem göğüs hem de yumurtalık kanseri riski % 28 daha düşüktür. Emzirmenin her yılı meme kanseri riskinde % 4.3’lük bir azalma ile ilişkilidir.

Yakın zamanda yapılan çalışmalar, emzirmenin, kalp hastalığı ve diğer sağlık sorunları riskini artıran metabolik sendroma karşı koruyucu olabileceğini de göstermektedir.

Yaşamları boyunca 1-2 yıl süreyle emziren kadınlarda, yüksek tansiyon, artrit, yüksek kan yağları, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riski % 10-50 daha düşüktür.

Emzirme menstruasyonu engeller

Emzirmeye devam etmeniz, yumurtlamayı ve menstruasyonu da durdurur. Adet döngülerinin askıya alınması aslında tabiatın gebelikler arasında biraz zaman olmasını sağlamanın yoludur.

Bazı kadınlar bu fenomeni, doğumdan sonraki ilk birkaç ay boyunca doğum kontrolü olarak kullanır. Ancak, bunun doğum kontrolü için tamamen etkili bir yöntem olmayacağını unutmayın.

Zaman ve paradan tasarruf sağlar

Emzirme tamamen ücretsizdir ve çok az çaba gerektirir. Emzirmeyi seçerek, şunları yapmanız gerekmez:

– Mama için para harcamazsınız.

– Biberonları temizlemek ve sterilize etmek için zaman harcamazsınız.

– Gece kalkıp mama yapmak zorunda kalmazsınız.

– Dışarı çıktığınızda biberon hazırlamak zorunda kalmazsınız.

Anne sütü her zaman doğru sıcaklıktadır ve içmeye hazırdır.

Emziren Anne Nasıl Beslenmeli?

Bebeğinizi emzirirken açlık seviyeniz tavan yapar. Anne sütü oluşturmak vücut için zahmetlidir ve fazladan genel kalori ve daha yüksek seviyelerde spesifik besin gerektirir. Emzirme sırasında enerji ihtiyacı günlük olarak yaklaşık 500 kalori artar.

Protein, D vitamini, A vitamini, E vitamini, C vitamini, B12, selenyum ve çinko gibi belirli besin maddelerine olan ihtiyaç da artar. Bu nedenle, besleyiciliği yoğun yiyecekleri yemek, hem anne hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. 

İşte emzirirken öncelik verilmesi gereken besleyici yiyecek seçenekleri:

Emzirirken Ne Yemeli?

Balık ve deniz ürünleri

Somon, deniz yosunu, kabuklu deniz ürünleri, sardalya

Et ve kümes hayvanları

Tavuk, sığır eti, kuzu eti, sakatat (karaciğer gibi)

Meyveler ve sebzeler

Dutsu meyveler, domates, biber, lahana, sarımsak, brokoli

Kuruyemiş ve tohumlar

Badem, ceviz, chia tohumu, kenevir tohumu, keten tohumu

Sağlıklı yağlar

Avokado, zeytinyağı, hindistan cevizi, yumurta, tam yağlı yoğurt

Lif bakımından zengin nişastalar

Patates, balkabağı, tatlı patates, fasulye, mercimek, yulaf, kinoa, karabuğday

Diğer yiyecekler

Bitter çikolata, lahana turşusu

Emziren annelerin yemesi gerekenler bunlarla sınırlı değil. Bunlar sadece örnek olarak verilmiştir.

Bolca su için

Emzirirken normalden daha fazla aç olmanın yanı sıra daha fazla susuzluk hissedilebilir.

Bebek emmeye başladığında, oksitosin seviyeleri artar. Bu sütün akmaya başlamasına neden olur. Bu aynı zamanda susuzluğu da uyarır.

Hidrasyon ihtiyaçları, aktivite seviyeleri ve besin alımı gibi faktörlere bağlıdır. Emzirme sırasında ne kadar sıvıya ihtiyacınız olduğuna gelince, herkese uyan tek bir kural yoktur. Genel bir kural olarak, susadığınızda ve susuzluğunuzu giderene kadar su içmelisiniz.

Ancak kendinizi yorgun veya süt üretiminiz azalıyormuş gibi hissediyorsanız, daha fazla su içmeniz gerekebilir. Yeterince su içip içmediğinizi anlamanın en iyi yolu idrarınızın rengi ve kokusudur.

Koyu sarıysa ve güçlü bir kokusu varsa, bu susuz kaldığınızın ve daha fazla su içmeniz gerektiğinin bir işaretidir.

Emziren Annenin Yememesi Gereken Yiyecekler

Belirli bir yiyeceğe alerjiniz yoksa, emzirirken hemen hemen her yiyeceği yemek güvenlidir. Bazı tatlar anne sütünün tadını değiştirse de, bu durum bebeğin beslenme zamanını etkilemez.

Bir diğer yaygın yanılgı ise karnabahar ve lahana gibi “gazlı” yiyeceklerin bebekte gaz oluşumuna neden olacağıdır. Bu yiyecekler annede gaz yapsa da, gazı destekleyen bileşikler anne sütüne geçmez.

Çoğu yiyecek ve içecek, emzirme sırasında güvenlidir ancak sınırlandırılması veya kaçınılması gerekenler vardır.

Emziren Anneler Neler Yememeli?

Kafein

Kahve gibi kafeinli içeceklerin içilmesi zararlı değildir ancak bebeğin uykusunu etkileyebilir. Bu nedenle, emziren kadınların kahve tüketimini günde yaklaşık 2 ila 3 fincanla sınırlamaları önerilir. 

Alkol

Alkol de anne sütüne geçer. Konsantrasyon, annenin kanında bulunan miktara benzer. Bununla birlikte, bebekler alkolü yetişkinlerin sadece yarısı oranında metabolize eder.

Sadece 1-2 kadeh içtikten sonra emzirmek, bebeğin süt alımı azaltır. Emzirme sırasında alkolden uzak durmak gerekir.

İnek sütü

Nadir olsa da bazı bebeklerin inek sütüne alerjisi olabilir. Bebekte inek sütü alerjisi varsa, annenin süt ürünlerinden uzak durması gerekir.

Sonuç olarak;

Anne sütü bebeğe ihtiyacı olan tüm besin maddelerini sağlayacaktır. Anne sütü bebeği hastalıklardan ve kronik hastalıktan koruyan antikorları ve diğer elementleri de içerir. Ayrıca emziren anneler daha az stres yaşar.

Buna ek olarak, emzirmek, yeni doğmuş bebeğinizle bağ kurmanıza, ayaklarınızı uzatıp rahatlamak için geçerli bir sebep sunar.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir