Anasayfa » Pektin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları

Pektin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları

Pektin, meyve ve sebzelerde bulunan eşsiz bir liftir. Sindirilemeyen şekerlerin uzun zinciri olan, bir polisakkarit olarak bilinen çözünür bir liftir. Sıvı hali ısıtıldığında, genişler ve bir jele dönüşür, bu da reçel ve jöle için harika bir kalınlaştırıcı madde olmasını sağlar.

Jelleştiğinden dolayı sindirim sistemi için bazı yararları vardır.  Çoğu pektin ürünü, bu lifin zengin kaynakları olan elma veya narenciye kabuklarından yapılır.

Pektin Besin Değeri Nedir?

Neredeyse hiç kalori veya besin içermez. Reçel ve jölelerde önemli bir bileşendir ve çözünür lif takviyesi olarak kullanılır.  29 gram sıvı pektinin besin içeriği şöyledir :

Kalorisi: 3

Protein: 0 gram

Yağ: 0 gram

Karbonhidrat: 1 gram

Lif: 1 gram

Toz şeklinde olanları da benzer bir besin içeriğine sahiptir. Ne sıvı ne de toz formu, önemli miktarda vitamin veya mineral içermez ve tüm karbonhidrat ve kalorileri liften gelir. 

Pektin Nasıl Kullanılır?

Öncelikle gıda üretiminde ve evde pişirmede koyulaştırıcı olarak kullanılır.

Ticari olarak üretilen ve ev yapımı reçel, jöle ve marmelatlara eklenir. Benzer şekilde aromalı süt ve içilebilir yoğurt içine bir dengeleyici olarak katılabilir.

Pektin, genellikle kapsül formunda satılan çözünür bir lif takviyesi olarak da kullanılır. Çözünür lif kabızlığı hafifletmeye, kolesterolü ve trigliserit seviyelerini düşürmeye, kan şekerini iyileştirmeye ve sağlıklı şekilde kilo vermeye yardımcı olabilir.

Pektin Yararları Nelerdir?

Pektini takviye şeklinde almak, çeşitli sağlık yararlarına sahiptir. 

pektin nasıl yenir

Kan şekeri ve kan yağ seviyelerini iyileştirir

Farelerde yapılan bazı çalışmalar, bu lif türünün kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü ve tip 2 diyabetin yönetilmesine yardımcı olabilecek insülin hormonun fonksiyonunu iyileştirdiğini kaydetti. Ancak, insanlardaki çalışmalar kan şekeri kontrolü üzerinde aynı güçlü etkileri gözlemlememiştir.

Kolon kanseri riskini azaltır

Test tüpü çalışmalarında pektin, kolon kanseri hücrelerini öldürdü. Ek olarak, bu lif kolon kanseri hücre oluşumunu tetikleyen inflamasyonu ve hücresel hasarı azaltmaya yardımcı olur ve böylece kolon kanseri riskini azaltır.

Test tüpü çalışmaları ayrıca meme, karaciğer, mide ve akciğer kanseri hücreleri de dahil olmak üzere diğer kanser hücrelerini de öldürdüğünü göstermiştir.

Kilo vermeye yardımcıdır

İnsan çalışmalarında, artan lif alımı, aşırı kilo ve obezite riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bunun sebebi, lifin tok tutması ve lifli gıdaların, düşük lifli gıdalardan daha az kalorili olmasıdır.

Ek olarak, hayvan çalışmaları takviyelerinin obezitesi olan sıçanlarda kilo kaybını ve yağ yakımını arttırdığını göstermiştir.

Gastrointestinal sorunlara yardımcı olur

Eşsiz jelleşme özelliğine sahip çözünür bir lif olduğundan, sindirime birçok şekilde yardımcı olur.

Çözünür lifler, su varlığında sindirim sisteminde jele dönüşür. Bu nedenle, dışkıyı yumuşatır ve sindirim sistemi boyunca atıkların geçiş süresini hızlandırır, böylece kabızlığı azaltır.

Ayrıca, çözünür lif olduğu için bir prebiyotiktir yani bağırsaklarda yaşayan sağlıklı bakteriler için bir besin kaynağıdır. Zararlı bakterilerin vücuda girmesini önlemek için bağırsak astarının etrafında koruyucu bir bariyer oluşturur. 

Pektin Zararlı mı?

Pektinin birkaç yan etkisi vardır. Sindirimi etkileyebileceği göz önüne alındığında, bazı insanlarda gaz veya şişkinliğe neden olabilir.

Ayrıca, gıda kaynaklı alerjiniz varsa bundan kaçınmalısınız. Çoğu ticari ürün ve takviye, elma veya narenciye kabuklarından yapılır.

Pektin Nasıl Alınır?

Bu lifi tüketmenin en güvenli yolu, elma gibi pektin açısından zengin yiyecekleri yemektir.  Neredeyse tüm meyve ve sebzeler biraz içerir, bu nedenle çeşitli bitkisel gıdalar yiyerek tüketimi artırılabilir.

Her ne kadar reçel ve jölelerde bulunsa da bunlardan alacağınız pektin pek sağlıklı değildir. Bu ürünler sadece az miktarda lif içerir, ayrıca şeker ve kalorisi yüksektir. Bu nedenle, ılımlı yenmelidir. 

Pektini kapsül olarak takviye formunda da satın alabilirsiniz. Bu takviyeler genellikle elma veya narenciye kabuklarından yapılır.

Elma Pektini Nedir? Faydaları ve Kullanımı

Bitkilerin hücre duvarlarındaki bir tür lif olan pektin, bitkilere yapılarını kazandırmaya yardımcı olur. Elma pektini, en zengin lif kaynaklarından biri olan elmadan çıkarılır. Bu meyvenin posasının kabaca % 15-20’si pektinden oluşur.

Ayrıca turunçgillerin kabuklarında, ayva, kiraz, erik ve diğer meyve ve sebzelerde bulunur. Elma pektini, kolesterolü düşürme ve kan şekeri kontrolü gibi çeşitli sağlık yararlarına sahiptir.

elma pektini

Elma Pektini Faydaları Nelerdir?

Bağırsak sağlığına faydalıdır

Bağırsak mikrobiyomunun sağlıklı olması için hem prebiyotik hem de probiyotiklere ihtiyacı vardır.

Probiyotikler bağırsaklarda belirli yiyecekleri parçalayan, tehlikeli organizmaları öldüren ve vitaminler oluşturan sağlıklı bakterilerdir. Prebiyotikler bu iyi bakterileri beslemeye yardımcı olur.

Yararlı bakterilerin büyümesini ve aktivitesini uyardığı için elma pektini de prebiyotiktir. Dahası, Clostridium ve Bacteroides gibi sindirim sisteminde zararlı bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olur.

Elma pektini zayıflamaya yardımcı olur

Elma pektini, mide boşalmasını geciktirerek zayıflamaya yardımcı olur. Yavaş sindirim daha uzun süre tok hissetmeyi sağlar. Bu da yiyecek alımını azaltarak kilo vermeye yardımcı olur.

Kan şekerini kontrol eder

Pektin gibi çözünür lifler, kan şekeri düzeylerini düşürür. 4 haftalık küçük bir çalışmada, tip 2 diyabetli 12 kişi günde 20 gram elma pektini aldı ve kan şekeri tepkilerinde iyileşme yaşadı.

Kalp sağlığına faydalıdır

Elma pektini, kolesterol ve kan basıncı seviyelerini düşürerek kalp sağlığını korur. Bu madde, ince bağırsaktaki safra asitlerine bağlanır ve bu da kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olur.

2.990 yetişkinle yapılan 67 çalışmanın analizi, pektinin HDL (iyi) kolesterolü etkilemeden LDL (kötü) kolesterolü azalttığını belirledi. Genel olarak, pektin toplam kolesterolü % 5-16 oranında azaltır.

Bu, yüksek, toplam ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerinin kalp hastalığı için bir risk faktörü olması nedeniyle önemlidir.

Dahası, elma pektini, kalp hastalığı için başka bir risk faktörü olan kan basıncını etkiler.

İshal ve kabızlığı giderir

Kabızlık ve ishal yaygın görülen şikayetlerdir. Dünya çapında insanların yaklaşık % 14’ü kronik kabızlık ile uğraşır.

Elma pektini hem ishali hem de kabızlığı hafifletir. Jel oluşturan bir lif olarak pektin, suyu kolayca emer ve dışkıyı normalleştirir.

Demir emilimini artırır

Elma pektininin demir emilimini iyileştirebileceğini gösteren bazı araştırmalar var.

Demir, vücutta oksijen taşıyan ve kırmızı kan hücreleri yapan önemli bir mineraldir. Bu, demir eksikliğinin neden olduğu anemi olan insanlar için özellikle önemlidir.

Asit reflüyü iyileştirir

Mide asidi yemek borusuna kaçtığında, mide ekşimesi veya gastroözofageal reflü hastalığına (GERD) yol açabilir. Pektin asit reflü semptomlarını iyileştirir.

Saça faydalıdır

Saç dökülmesi milyonlarca kişiyi etkiler ve tedavisi zordur. Elma pektini saçları güçlendirir. Daha dolgun saçlar vaadiyle şampuan gibi kozmetik ürünlere bile eklenir.

Antikanser etkileri vardır

Beslenme, kanser gelişimi ve ilerlemesinde rol oynar, meyve ve sebze tüketiminin artması ise riski potansiyel olarak düşürür.

Test tüpü çalışmaları, pektinin prostat ve kolon kanseri hücreleriyle savaşabileceğini göstermektedir. Bir sıçan çalışması, narenciye pektininin prostat kanserinin yayılmasını azalttığını ortaya koymuştur.

Elma pektini nerelerde kullanılır?

Pektin, gıdaların kalınlaşmasına ve stabilize edilmesine yardımcı olduğu için, reçel ve pasta dolgularında kullanılan bir bileşendir. Elma pektini takviye olarak da mevcuttur. Doğal olarak, elma yiyerek alınabilir.

Sonuç olarak;

Pektin, güçlü jelleşme özelliğine sahip çözünür bir liftir. Çoğunlukla reçel ve jöleleri kalınlaştırmak ve stabilize etmek için kullanılır.

Birçok potansiyel sağlık yararına sahip olmasına rağmen, sağlığı nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Çeşitli meyve ve sebzeleri yemek, bu lifin alımını artırmanın harika bir yoludur.

Elma pektini ise çeşitli potansiyel sağlık yararları olan bir tür çözünür liftir. Kolesterol, kan basıncı, bağırsak sağlığı için faydalıdır. Reçel ve jöle gibi yiyeceklere katılır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir