Egzama Belirtileri – Egzama Nedir, Neden Olur?

Egzama belirtileri arasında cilt kuruluğu, ciltte şişme, kızarıklık, pullanma, kabarcıklar, kabuklu yaralar ve sürekli kaşıntı bulunur. Tipik bir cilt rahatsızlığı olan egzama yüz, boyun, göğsün üst kısmı, eller, dizler ve ayak bilekleri gibi vücudun çeşitli bölgelerini etkiler.

Egzama, derinin alerjik olarak iltihaplanmasıdır. Kuru, pullu lezyonlara ve kaşıntıya neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Bebek ve çocuklarda daha çok rastlanır. Astım, saman nezlesi gibi alerjik hastalıklara sahip kişilerde egzama görülme olasılığı daha fazladır.

Tozlar, akarlar, polenler, makyaj malzemeleri ve deterjanlardaki kimyasallar, gıda katkı maddeleri, hava kirliliği, iklim değişiklikleri, klorlu su, sabunlar, hayvan kılları, işyerlerinde çeşitli kimyasal maddelere (makine yağı, bor yağı vb) maruziyet ve stres egzamanın şiddetini artırır. 

Genellikle çocukluk döneminde başlar. Mantar iltihabı, uyuz, deri kanserleri ile karışabileceği için mutlaka doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Egzama nedir?

Egzama, kronik bir cilt bozukluğudur. Tüm yaş gruplarında ortaya çıkabilir ancak bebeklerde yetişkinlerden daha fazla görülür. Kronik bir hastalık olduğu için tamamen tedavi edilemez fakat kontrol edilebilir. Hastalığın daha da artması engellenebilir.

egzama belirtileri
Egzama belirtileri

Egzama türleri nelerdir?

Atopik dermatit

Egzamanın en yaygın şekli olan atopik dermatit genellikle genç yaşta başlar. Daha hafif seyreder ve yetişkinlikte geçer.

Atopik, bağışıklık sistemini etkileyen durum anlamına gelir. Dermatit ise iltihap demektir. Atopik dermatit, cildin tahriş edici maddelere ve alerjenlere karşı doğal bariyeri zayıfladığında ortaya çıkar. Bu nedenle cildin doğal nem bariyerini desteklemek önemlidir. Atopik dermatik belirtileri şunlardır;

  • Cilt kuruluğu
  • Özellikle geceleri şiddetlenen kaşıntı
  • Çoğunlukla eller, ayaklar, ayak bilekleri, boyun, göğsün üst kısmı, göz kapakları, dirseklerin ve dizlerin iç kısmı ile bebeklerde yüz ve kafa derisinde kırmızı ila kahverengimsi lekeler

Atopik dermatit çoğunlukla 5 yaşından önce başlar ve yetişkinliğe kadar devam eder. Bazı kişilerde periyodik olarak alevlenir. Atopik dermatit birkaç yıl remisyonda kalabilir. 

Kontakt dermatit

Kontakt dermatit, cildi tahriş eden bir maddeyle doğrudan temas sonucu ortaya çıkan kırmızı, kaşıntılı bir döküntüdür.

Başka bir tipi de alerjik kontakt dermatittir. Madde ile tekrar tekrar temas ettikten sonra, vücudun bağışıklık tanıma sistemi aktif hale gelir ve o maddeye karşı alerji durumu ortaya çıkar.

Dishidrotik egzama

Dishidrotik egzama, ayak tabanları, el veya ayak parmaklarının kenarları ve avuçlarda şeffaf sıvı dolu kabarcıkların geliştiği bir egzama türüdür. 

Kabarcıklar normalde yaklaşık iki ila dört hafta sürer. Alerji veya stresten kaynaklanır. Kabarcıklar aşırı kaşınır. Cilt bu kabarcıklardan dolayı pul pul dökülür ve çatlar.

El egzaması

Kauçuk kimyasallarıyla temas sonucu oluşabilir. Tahriş edici başka maddeler ve dış etkiler de bu duruma neden olabilir. El egzamasında eller kızarır, kaşınır ve kurur. Çatlak veya kabarcıklar oluşabilir.

Nörodermatit

Derinin herhangi bir kısmının kaşınmasıyla başlayan bir cilt rahatsızlığıdır. Atopik dermatite benzer. Ciltte kalın, pul pul lekeler oluşur. Kaşıdıkça daha çok kaşıntı hissi gelir. Derinin kaşınması kösele gibi kalın görünmesine neden olur.

Nörodermatit genellikle diğer egzama türleri ve sedef hastalığı olan kişilerde başlar. Stres bu durumun tetiklenmesine neden olur.

Nörodermatitte, kollar, bacaklar, boynun arkası, kafa derisi, ayakların altları, ellerin arkası veya genital bölgede kalın, pullu yaralar oluşur. Bu yaralar, özellikle uyurken çok kaşınır. 

Staz dermatiti

Staz dermatiti, kan dolaşımı zayıf olan kişilerde gelişen bir deri iltihabıdır. Bacakların alt kısımlarında sık görülür. Alt bacak damarlarında kan biriktiğinde damarlar üzerindeki basınç artar. Bacaklar şişer ve varisli damarlar oluşur.

Numuler egzama

Bu, ciltte madeni para şeklinde lekelerin oluşmasına neden olan bir egzama türüdür. Numuler egzama, diğer egzama türlerinden çok farklı görünür. Aşırı kaşıntı olur. Yanık, kesik, sıyrık veya böcek ısırığı gibi bir yaralanmaya verilen tepki ile tetiklenir. Cilt kuruluğu da buna neden olabilir.

Egzama neden olur?

Aşağıdakiler gibi çeşitli faktörler egzamaya neden olur:

  • Bağışıklık sistemi : Egzama durumunda, bağışıklık sistemi çevredeki küçük tahriş edici maddelere veya alerjenlere aşırı tepki verir. Sonuç olarak, tetikleyiciler vücudun doğal savunma sistemini harekete geçirir. Bağışıklık sisteminin savunması iltihap meydana getirir. İltihap, ciltte egzama belirtilerine neden olur.
  • Genler : Ailede egzama öyküsü varsa, bu rahatsızlığa yakalanma riski daha yüksektir. Ayrıca astım, saman nezlesi veya alerji geçmişi olanlar daha yüksek risk altındadır. Yaygın alerjiler arasında polen, evcil hayvan tüyü veya alerjik tepkiyi tetikleyen yiyecekler bulunur. 
  • Çevre : Çevrede cildi tahriş edebilecek çok şey bulunur. Örneğin; duman, hava kirleticiler, sert sabunlar, yün gibi kumaşlar ve bazı cilt bakım ürünlerine maruz kalınabilir. Hava cildin kurumasına ve kaşınmasına neden olabilir. Isı ve yüksek nem terleme ile kaşıntıyı daha da kötüleştirir.
  • Duygusal tetikleyiciler : Ruh sağlığı cildin sağlığını etkiler ve bu da egzama belirtilerini tetikler. Yüksek düzeyde stres, kaygı veya depresyon durumunda egzama belirtilerinde daha sık alevlenmeler yaşanır.

Egzama belirtileri nelerdir?

Egzama belirtileri şöyledir;

Aşırı kaşıntı

  • Egzama belirtilerinden en tipik olanı kontrol edilemeyen kaşıntı ve yanma hissidir. Kaşıntı, ciltte görülen pullu döküntüleri daha da kötüleştirir.

Kızarıklık

  • Ciltte kızarıklık kaşıntı ve kimyasal tepki sonucu oluşur. Ciltte pütürlü bir görünüm meydana gelir.

Yara oluşumu

  • Kaşıntı nedeniyle cildin tahriş olması sonucu yaralar oluşur. Yaralar zamanla kabuk oluşturur. 

Renk bozukluğu

  • Egzama, melanin ve diğer pigment üreten maddelerin üretimini bozar. Cildin renginin bozulmasına neden olur.

Şişlik

  • Şişme, yaraların kaşınması sonucu renk değişikliği ile birlikte gelişir.

Cilt kuruluğu

  • Egzama dolayısıyla cilt günden güne kurur. Cilt zamanla zarar görür ve yırtılmaya başlar. 

İltihap

  • Egzama belirtileri arasında iltihap en yaygın olanıdır. Bu hastalığı olan kişilerin hepsinde görülür.

Koyu renkli lekeler

  • Egzama nedeniyle ciltte koyu renkli lekeler oluşmaya başlar. 

Egzama belirtileri cildin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Belirtileri fark edeceğiniz en yaygın yerler şunlardır:

  • Eller
  • Boyun
  • Dirsekler
  • Ayak bilekleri
  • Dizler
  • Ayak
  • Yüz, özellikle yanaklar
  • Kulakların içi ve çevresi
  • Dudaklar

Bebeklerde ve çocuklarda egzama belirtileri

  • Bebeklerde veya çocuklarda egzama geliştiğinde, kollarının ve bacaklarının arkalarında, göğüslerinde, midelerinde veya karın bölgelerinde ek olarak yanaklarında, başlarında veya çenelerinde kızarıklık ve kuruluk olur.
  • Yetişkinlerde olduğu gibi, çocuklar ve bebeklerde de cildin kuru bölgelerinde kırmızı cilt lekeleri oluşur. Hastalık yetişkinliğe kadar sürerse, avuç içlerini, elleri, dirsekleri, ayakları veya dizleri etkiler.
  • Egzama, bebeklerde yaşamın ilk altı ayında daha çok gelişir. Ancak bağışıklık sistemi cilt iltihabına uyum sağlamayı ve üstesinden gelmeyi öğrendiğinde genellikle kendi kendine geçer.
  • Egzama olan tüm küçük çocukların veya gençlerin yaklaşık yüzde 50 ila yüzde 70’inde belirtiler 15 yaşından önce ya büyük ölçüde azalır ya da tamamen kaybolur.

Egzamayı Ne Tetikler?

Egzamayı tetikleyen bazı faktörler vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

Şampuanlar

Bazı şampuanlar zararlı kimyasallar içerir ve cilde zarar verir. Kimyasal içeriği olmayan bir şampuan kullanılmalıdır.

Sabun köpüğü

Sabun köpüğüne aşırı maruz kalmak egzamayı tetikleyebilir. Cilt iltihabına veya şişmeye neden olabilir.

Bulaşık deterjanı

Bulaşık deterjanı tahrişe neden olabilir. Dolayısıyla egzama oluşumunu tetikler. Kaliteli bulaşık deterjanları tercih edilmelidir.

Sağlıksız ortam

Sağlıksız bir ortamda yaşamak egzamayı tetikler. Bulunduğunuz ortamın hijyenik olması gerekir.

Önceden var olan cilt enfeksiyonu

Başka bir cilt enfeksiyonu egzama olma olasılığını yükseltir.

Alerjiler

Vücuttaki her türlü alerji, egzama virüsünün yayılmasını hızlandırır.

Bağışıklık sisteminin işlevi

Bazen bağışıklık sistemi düzgün çalışmayabilir. Kişinin olması gerektiği gibi çalışmayan kötü bir bağışıklık sistemi varsa, egzama riski daha yüksektir.

Ateş

Aslında yüksek ateş de egzamayı tetikler.

Egzama teşhisi

Egzama şüphesinde bir dermatoloğa görünmek gerekir. Dermatolog cilde yakından bakarak yaptığı fizik muayeneden sonra egzamayı teşhis eder.

Egzama belirtileri bazı cilt rahatsızlıklarına çok benzer. Dermatolog diğer koşulları devre dışı bırakmak için bazı testler yaparak teşhisi doğrulayabilir. Egzama tanısı koymak için yapılabilecek testler şunlardır;

  • Alerji testi
  • Dermatit ile ilgisi olmayan kızarıklığın nedenlerini kontrol etmek için kan testleri.
  • Deri biyopsisi

egzama nedir

Egzama tedavisi

Egzama tedavisi olmayan kronik ve iltihaplı bir cilt rahatsızlığıdır. Yapabileceğiniz tek şey aşağıda sayılan tedbirleri alarak hastalığın belirtilerini yönetmek olacaktır.

Egzama tedavisi kişiye özeldir. Tedavi şunları içerebilir:

  • Kuru cildi nemlendirmek için hassas nemlendirici kremler kullanmak. Banyo veya duştan sonra cildiniz nemliyken nemlendirici uygulamak daha doğru bir adım olacaktır.
  • Doktorun önerdiği şekilde, topikal steroidler gibi topikal ilaçları cildinize uygulayın.
  • Kaşıntı ve şişmeyi azaltmak için anti-inflamatuar ilaçlar, antihistaminikler veya kortikosteroidler gibi oral ilaçlar kullanılabilir.
  • Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığını düzenlemeye yardımcı olur.
  • Cildin görünümünü iyileştirmek ve lekeleri gidermek için ışık tedavisi(fototerapi)
  • Semptomların alevlenmesine neden olan tetikleyicilerden kaçınmak.

Çocukluk egzaması nasıl tedavi edilir?

Çocuğunuzda egzama varsa şunlara dikkat edin:

  • Çocuğun cildini kurutabilecek uzun, sıcak bir banyo yerine kısa, ılık bir banyo yaptırın.
  • Günde birkaç kez egzama olan bölgelere nemlendirici uygulayın. Egzamalı bebeklerde düzenli olarak nemlendirme son derece faydalıdır.
  • Oda sıcaklığı mümkün olduğunca aynı seviyede kalsın. Oda sıcaklığındaki ve nemdeki değişiklikler çocuğun cildini kurutabilir.
  • Çocuğunuza pamuklu giysiler giydirin. Yün, ipek ve polyester gibi sentetik kumaşlar cildini tahriş edebilir.
  • Kokusuz çamaşır deterjanı kullanın.
  • Çocuğunuzun cildini sürtmekten veya çizmekten kaçının.
Egzama durumunda nasıl beslenmeli?
  • Egzama sıklıkla alerji nedeni ile tetiklenir. Çoğunlukla da gıda alerjisi ile ilişkilidir. Gıda alerjilerinin en sık nedenleri inek sütü, yumurta, tahıllardır. Neye alerjiniz olduğunu belirleyin ve bu yiyeceklerden kaçının. Bu şekilde egzama atakları azalmaktadır. 
  • Histamin salisilat, benzoat gibi gıda katkı maddeleri ile sebze, meyve ve baharatlarda bulunan aromatik bileşenler tetikleyici olabilmektedir. Eğer egzaması olan kişi yoğun kahve tüketiyorsa, bunu kestiğinde egzama yakınmaları azalabilmektedir.
  • Kahve, çay, çikolata, biftek, limon, yumurta, alkol, buğday, fıstık, domates gibi gıdalar egzama ataklarında kesilmelidir. 
  • Koruyucu madde içeren gıdalar, katkı maddeleri, böcek öldürücü ilaçlar, gıda renklendiriciler ve işlenmiş gıdalar egzamayı tetikleyebileceği için uzak durulmalıdır. 
  • Bağırsak florasını destekleyen sarımsak, soğan, fasulye, yulaf, muz, ve enginar gibi gıdalar tüketilmelidir.
  • Haftada 3 gün yağlı balıklar (somon, sardalye, ringa, hamsi ve tuna balığı gibi) dönüşümlü olarak bir avuç ayası miktarında tüketilmelidir. Böylece ciltteki iltihabi sürecin iyileşmesi hızlanır.
  • Ataklar esnasında armut veya portakal suyu günde bir bardak tüketilmelidir. 
  • Ruşeym yağı ve avokado cilt için gerekli E vitamini bakımından zengindir. Ruşeym yağı hem ağızdan 1-2 çay kaşığı tüketilebilir, hem de cildin üzerine günde 3 defa sürülebilir.
  • Salatalar için işlenmemiş zeytinyağı, susam yağı tercih edilmelidir. 
  • İnek sütüne karşı eşek veya keçi sütü iyi bir alternatiftir, daha az alerjeniktir. 
  • Cildin tamiri için gerekli olan çinko ve protein deniz ürünlerinde bol miktarda bulunmaktadır.

Egzama Doğal Tedavisi

Egzamanın bir tedavisi olmadığını belirtmiştik. Ancak yönetilebilir olduğunu da söyledik. Yani kontrol altında tutulursa ataklar azalabilir. Bunun için evde tedavi seçenekleri bulunmaktadır. 

Ölü deniz tuzu banyosu

  • Ölü deniz suyu, iyileştirici gücüyle bilinir. Araştırmacılar, ölü deniz suyu tuzuyla banyo yapmanın cilt bariyeri işlevini iyileştirdiğini, iltihaplanmayı azalttığını ve kızarıklığı giderdiğini bulmuştur.
  • Egzama atakları yüksek ve düşük sıcaklıklarda kötüleşebileceğinden, banyo suyu üşümeyi önleyecek kadar ılık olmalıdır. Cildinizi kurutmayın. Yumuşak bir havluyla hafifçe kurulanın.

Soğuk kompres

  • Egzaması olan kişilerde soğuk kompres uygulamak kaşıntıyı azaltır. 
  • Ancak, durum sızıntı yapan kabarcıklara dönüştüyse, soğuk kompres enfeksiyon riskini artırır ve kullanılmamalıdır.

Meyan kökü ekstresi

  • Topikal olarak kullanılan meyan kökü ekstresi, egzama çalışmalarında kaşıntıyı azaltmak için umut vaat ediyor. 
  • En iyi sonuç için hindistan cevizi yağına birkaç damla ekleyerek kullanın.

Probiyotikler

  • Araştırmalar, probiyotiklerin bebeklerde egzamayı önlemeye ve atakların şiddetini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. 
  • Hatta hamilelik döneminde ve emzirirken probiyotik alan anneler çocuklarında egzamanın gelişmesini engelleyebilir.
  • Bir atak sırasında ve gelecekteki atakları önlemek için günde 24-100 milyar organizma içeren yüksek kaliteli bir probiyotik takviyesi kullanılabilir.
Lavanta yağı
  • Yoğun kaşıntıya ek olarak, egzama genellikle kaygı, depresyon ve uykusuzluğa neden olur.
  • Lavanta yağı, bu semptomları azaltmaya yardımcı olduğu kanıtlanmış bir egzama tedavisidir. Kuru cildi tedavi etmeye yardımcı olur.
  • Bir yemek kaşığı hindistan cevizi yağı veya badem yağına 10 damla lavanta yağı ekleyin ve hafifçe egzama bulunan cilde sürün.

E vitamini

  • Günde 400 IU E vitamini almak iltihabı azaltarak iyileşmeyi hızlandırabilir. 
  • Ek olarak, E vitamininin topikal uygulanması kaşıntıyı hafifletmeye ve yara izini önlemeye yardımcı olur.

Cadı fındığı

  • Bir atak sırasında kabarcıklardan sıvı sızmaya başlarsa, cadı fındığı uygulamak, anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri nedeniyle iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olur. 
  • Atak sırasında, cadı fındığını pamuklu bir bezle doğrudan kızarıklığın üzerine hafifçe vurarak sürün. Daha fazla kuruluk olmaması için alkolsüz cadı fındığı kullanın.

Hercai menekşe

  • Egzama ve akne tedavisinde kullanılır. 
  • Hercai menekşenin toprak üstü kısımları (5 gram) 1 su bardağı kaynar su içinde 5-10 dakika demlenir, süzülür. 
  • Haricen kompres şeklinde uygulanır. Dahilen de gün içinde 2-3 çay fincanı tüketilir.

Atkuyruğu

  • 1 litre suya 5 tatlı kaşığı kurutulmuş atkuyruğu yaprağı konarak 10 dakika demlenir ve süzülür; haricen kompres yapılarak egzamalı kısımlara uygulanır.
Sarı kantaron yağı
  • 100 gram sarı kantaron çiçeği 250 gram zeytinyağı içinde, şeffaf cam şişede 15 gün güneşte bekletilir. 
  • Bekletme sonunda şişe içindeki yağ kırmızı renk alır, süzülür. Koyu renkli cam şişe içinde saklanır. 
  • Yara, yanık ve çıbanlara hazırlanan yağ ile pansuman yapılır.

Uyarı: Uygulamadan sonra güneşe çıkılmamalıdır, ciltte ışığa karşı hassasiyet ve beyaz lekeler oluşmasına neden olabilir.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri olan oleokanital ve skualen olarak da bilinen belirli bileşiklerden bol miktarda içerir. Bu bileşikler, cildi, sağlıklı ve taze tutma kabiliyetine sahiptir. 

Egzama tedavisinde zeytinyağı kullanmak için, en iyi yol, yağın banyo sırasında ve sonrasında uygulanmasıdır.

  • Ilık bir banyo suyuna biraz zeytinyağı ilave edip iyice karıştırın.
  • Sonra bu suda yaklaşık 10 ila 15 dakika boyunca bekleyin.
  • Bu su banyosunu düzenli olarak yapmalısınız.
  • Banyoya ayrıca 2 yemek kaşığı epsom tuzu ve 1 çay kaşığı deniz tuzu da ekleyebilirsiniz. 

Aloe vera jeli

Aloe vera, egzama tedavisi için zeytinyağı ile karıştırılır. Bu kombinasyonun birçok etkiye sahip özelliği vardır. Aloe vera ve zeytinyağı, kaşıntı ve yanma hissinin yatıştırılmasına yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

  • Aloe jeli elde etmek için taze bir aloe vera yaprağını kırın.
  • Ardından birkaç damla zeytinyağı ve bir yemek kaşığı aloe vera jelini karıştırın.
  • Aloe yaprağını kullanarak, bu yöntemi günde en az 2 kez cildinize uygulayın.

Egzama ve Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı ve egzama belirtileri birbirine benzerdir. Hem  sedef hastalığı hem de egzama, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle birlikte cilt tahrişine neden olur. Egzama bebeklerde ve çocuklarda daha sık görülürken, sedef hastalığı en çok 15-35 yaşları arasında görülür.

Her iki durum da düşük bağışıklık fonksiyonu veya stres ile tetiklenir. Egzama daha çok tahriş ve alerjiler nedeniyle olur. Sedef hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik, enfeksiyonlar, duygusal stres, yaralara bağlı cilt hassasiyeti ve bazen ilaç almanın etkileri sonucu ortaya çıkar.

Sedef hastalığına kıyasla egzama daha yoğun kaşıntıya neden olur. Aşırı kaşıntıya bağlı olarak kanama her iki durumda da yaygındır. Sedef hastalığında kaşıntıyla birlikte yanma meydana gelir. Yanmaya ek olarak, sedef hastalığı iltihap nedeniyle ciltte kabarık, gümüşi ve pul pul lekelerin oluşmasına neden olur.

İki durumda da belirtiler farklı şekillerde ortaya çıkar. Egzama en sık eller, yüz veya vücudun dirsekler ve dizler gibi bükülen kısımlarında görülür. Sedef hastalığı sıklıkla cilt kıvrımlarında veya yüz ve kafa derisi, avuç içi ve ayaklar gibi yerlerde ve bazen de göğüs, bel ve tırnak yataklarında görülür.

Egzama komplikasyonları nelerdir?

Egzama sonucu bazı durumlar ortaya çıkabilir:

  • Islak egzama : Egzamanın bir komplilasyonu olarak ortaya çıkan ıslak egzama, ciltte sıvı dolu kabarcıkların oluşmasına neden olur.
  • Enfekte egzama : Enfekte egzama, bakteri, mantar veya bir virüsün ciltten geçerek enfeksiyona neden olmasıyla oluşur.

Komplikasyon belirtileri şunlardır:

  • Ateş ve titreme
  • Ciltteki kabarcıklardan sızan berrak ila sarı renkli bir sıvı.
  • Ağrı ve şişlik.
Egzama nasıl önlenir?

Egzama ataklarını önlemek için aşağıdaki noktalara dikkat edin:

  • Cildinizi düzenli olarak veya cildiniz kuruduğunda nemlendirin. 
  • Banyo veya duştan sonra cildinize hemen nemlendirici uygulayarak nemi hapsedin.
  • Sıcak değil, ılık suyla banyo yapın.
  • Her gün en az sekiz bardak su için. Su, cildin nemli kalmasına yardımcı olur.
  • Pamuktan ve diğer doğal malzemelerden yapılmış bol giysiler giyin. Yeni giysileri giymeden önce yıkayın. Yün veya sentetik liflerden kaçının.
  • Stresi ve duygusal tetikleyicileri kontrol altına alın.
  • Tahriş edici maddeler ve alerjenlerden kaçının.
Egzama otoimmün bir hastalık mıdır?

Egzama, bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesine neden olsa da, otoimmün bir durum olarak sınıflandırılmaz. Egzamanın bağışıklık sistemiyle nasıl etkileşime girdiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için araştırmalar devam etmektedir.

Egzama bulaşıcı mıdır?

Hayır. Egzama bulaşıcı değildir. Kişiden kişiye temas yoluyla bulaşmaz.

Özetlemek gerekirse;

Egzamanın kontakt dermatit, dishidrotik egzama, el egzaması, nörodermatit, numuler egzama, staz dermatiti, atopik dermatit gibi türleri vardır.

Egzama vücudun her bölgesinde görülebilir. Ancak çocuklarda tipik olarak önce yanaklarda, çenede ve kafa derisinde gelişir. Ergenlerde ve yetişkinlerde, dirsekler, dizler, ayak bilekleri, bilekler ve boyun gibi bükülen bölgelerde egzama yaraları görülür.

Hastalığı neyin tetiklediğini anlamak için tetikleyicileri dikkatle belirlemek gerekir. Hastalığın alevlenmesini önlemek için yumurta, soya, gluten, süt ürünleri, kabuklu deniz ürünleri, kızarmış yiyecekler, şeker, yer fıstığı, trans yağlar, gıda koruyucuları ve yapay tatlandırıcılar gibi yaygın tetikleyicilerden ve alerjenlerden kaçınılmalıdır.

Kaygı, depresyon ve stres egzama belirtilerini alevlendireceğinden bu rahatsızlıkların tedavisi önemlidir. Kuruyan cildi yatıştırmak, kaşıntıyı hafifletmek ve hastalığın iyileşmesini sağlamak için etkilenen bölgeleri günde en az iki kez nemlendirin.

Kaynakça: 1, 2, 3, 4

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir