Düşük Protein Diyeti – Karaciğer ve Böbrek Hastaları için

Belirli sağlık koşulları için düşük protein diyeti tavsiye edilir. Bozulmuş karaciğer fonksiyonu, böbrek hastalığı veya protein metabolizmasına müdahale eden bozukluklar, düşük protein diyeti gerektirebilecek en yaygın durumlardandır.

Düşük protein diyeti nedir?

Düşük protein diyeti, tüketilen protein miktarını kısıtlamayı gerektirir, protein genel olarak günlük alınan kalorinin % 4-8’ini oluşturur. Buna göre günde 20–50 gram protein tüketmek gerekir. 

Karşılaştırmak gerekirse, ortalama bir kişinin, günlük alması gereken kalorinin en az % 10-15’ini proteinden olması önerilir. Bu miktar sporcular, yaşlı yetişkinler ve belirli sağlık sorunları olanlar için artar.

Protein sağlık açısından hayati öneme sahiptir ancak protein alımının azaltılması, bazı şartlara sahip kişiler için gereklidir. Özellikle, böbrek veya karaciğer fonksiyon sorunu olanlara fayda sağlar. 

Ayrıca, homosistinüri ve fenilketonüri gibi protein metabolizmasını etkileyen bozukluklar için de gereklidir.

düşük protein diyeti nedir

Düşük protein diyetinin faydaları nelerdir?

Düşük protein diyetinin yararları sağlıklı olanlardan ziyade belirli sağlık durumları veya hastalıkları olan kişiler için geçerlidir.

  • Protein yenildiğinde, karaciğer tarafından parçalanır ve böbrekler tarafından atılan üre adı verilen bir atık ürün üretilir. 
  • Protein alımını azaltmak, karaciğer hastalığı veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan insanlar için yararlıdır çünkü karaciğer ve böbreklerin iş yükünü hafifletir ve kan akışındaki üre oluşumunu engeller. 
  • Kanda yüksek düzeyde üre bulunması, yorgunluk, iştah kaybı, kilo kaybı ve mental durumdaki değişimlere neden olur. Aynı zamanda, kalp yetmezliği olanlarda tip 2 diyabet ve ölüm riskinin artması ile de ilişkilidir. 
  • Protein alımının azaltılması, homosistinüri ve fenilketonüri gibi protein metabolizmasını etkileyen genetik bozukluklar için de gereklidir. Bu bozukluklar spesifik amino asitlerin parçalanmasını bozar, bu nedenle protein alımını azaltmak semptomları en aza indirmeye yardımcı olur.

Düşük protein diyetinin zararları nelerdir?

  • Protein, büyüme ve gelişme için çok önemli bir besin maddesidir. Vücut onu kasların, cildin ve kemiklerin temelini oluşturmak, önemli enzimler ve hormonlar üretmek ve dokuları inşa etmek ve onarmak için kullanır. 
  • Çalışmalar, protein eksikliğinin, bağışıklık fonksiyonunun bozulmasına, kas kaybına ve çocuklarda büyüme yavaşlaması da dahil olmak üzere sağlık üzerinde zararlı etkileri olabileceğini göstermektedir.
  • Olası sağlık risklerinin yanı sıra, protein alımını azaltmak çok zordur. Düşük protein diyeti, diğer besin ihtiyaçlarını karşılamak için dikkatli bir planlama gerektirir.
  • Potansiyel tehlikeleri ve sağlık riskleri nedeniyle, altta yatan bir sağlık durumunuz olmadıkça ve doğrudan tıbbi gözetim altında olmadıkça düşük protein diyeti yapmayın.

Düşük protein diyetinde neler yenir?

Düşük protein diyetinde, yüksek protein içeren yiyecekler tüketmekten kaçınmak ve düşük protein içeriğine sahip yiyecekler yemek gerekir. 

İşte düşük protein diyetinde yenilmesi ve kaçınılması gereken yiyeceklerin listesi…

Meyveler: Elma, muz, armut, şeftali, çilek, greyfurt vb.

Sebzeler: Domates, kuşkonmaz, biber, brokoli, yapraklı yeşillik vb.

Tahıllar: Pirinç, yulaf, ekmek, makarna, arpa vb.

Sağlıklı yağlar: Avokado, zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı.

Düşük protein diyetinde neler yenmez?

Düşük protein diyeti yapsanız bile protein hala beslenmenin gerekli bir parçasıdır. Ancak, hayvansal ürünler ve bitki bazlı proteinler gibi yüksek proteinli gıdaları ılımlı tüketmelisiniz.

  • Tavuk, hindi, sığır eti gibi etler
  • Balık ve kabuklu deniz ürünleri
  • Yumurta
  • Fasulye, bezelye ve mercimek de dahil olmak üzere baklagiller
  • Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri
  • Soya ürünleri
  • Ceviz, badem ve antep fıstığı gibi kabuklu yemişler
  • Chia tohumu, keten tohumu ve kenevir tohumu gibi tohumlar

Düşük protein diyeti, karaciğer ve böbrek hastalıklarında uzmanlaşmış bir diyetisyenin sıkı rehberliği altında uygulanmalıdır.

Diyet, diyet yapanın besin ihtiyaçlarını karşılayacak ve böbrekler üzerindeki iş yükünü azaltacak şekilde tasarlanmalıdır.

Düşük protein diyetini kimler yapmalı?

Fenilketonüri (PKU), homosistinüri, karaciğer bozuklukları, böbrek sorunları, yüksek düzeyde ürik asit veya proteine duyarlılık gibi belirli metabolik bozuklukları olan kişilerin, uygun gözetim altında düşük proteinli bir diyet izlemesi gerekir.

Ancak, sağlıklı bireyler için böyle bir diyet gerekli değildir. Ayrıca, düşük protein diyeti, potansiyel sağlık risklerini ve beslenme eksikliklerini en aza indirmek için dikkatli bir planlama gerektirir. 

Sadece tıbbi gözetim altında yapılmalıdır ve başlamadan önce bir doktora veya diyetisyene danışılmalıdır.

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir