Durian Meyvesi Nedir? Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Durian ya da duryan eşsiz bir tropik meyvedir. “Meyve kralı” olarak adlandırıldığı Güneydoğu Asya’da popüler olarak yenmektedir. Diğer meyvelerden daha fazla besin içerir. Ancak, güçlü kokusundan dolayı kötü bir şöhrete sahiptir.

Durian meyvesi nedir?

Büyüklüğü ve dikenli sert dış kabuğu ile bilinen tropikal bir meyvedir. Büyük tohumları vardır ve kokulu, krema benzeri bir ete sahiptir. Birkaç çeşidi vardır, ancak en yaygın olanı Durio zibethinus’tur.

Meyvenin eti renkli olabilir. Genellikle sarı veya beyazdır, ancak kırmızı veya yeşil renkte de olabilir. Özellikle Malezya, Endonezya ve Tayland gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde ve dünyadaki tropikal bölgelerde yetişir.

Meyve 30 cm uzunluğuna ve 15 cm genişliğine kadar büyüyebilir. Tipik bir durian meyvesi yaklaşık 2 su bardağı (486 gram) yenilebilir ete sahiptir. Tek bir durian yaklaşık 602 gram ağırlığındadır ve iyi bir enerji kaynağıdır. 

durian meyvesi zararları

Durian nasıl kullanılır?

Bu tropik meyve, tatlı ve tuzlu yiyeceklerde kullanılır. Hem kremalı eti hem de tohumları yenilebilir ancak tohumların pişirilmesi gerekir.

Durian meyvesinin tadı peynir, badem, sarımsak ve karameli aynı anda yemek olarak tanımlanmaktadır. Meyvenin en yaygın kullanıldığı yiyecekler:

– Meyve suyu

– Çorba

– Şekerleme, dondurma ve diğer tatlılar

– Garnitür

Durian Meyvesi Besin Değeri

Durian meyvesinin etkileyici bir besin profili vardır. Meyve içerdiği besinler bakımından diğer meyvelerden çok daha yüksektir. Bir bardak (243 gram) durian meyvesi eti aşağıdaki besin içeriğine sahiptir:

Kalori: 357

Yağ: 13 gram

Karbonhidrat: 66 gram

Lif: 9 gram

Protein: 4 gram

C Vitamini: Günlük Değerin % 80’i (DV)

Tiamin: DV’nin % 61’i

Manganez: DV’nin % 39’u

B6 Vitamini: DV’nin % 38’i

Potasyum: DV’nin % 30’u

Riboflavin: DV’nin % 29’u

Bakır: DV’nin % 25’i

Folat: DV’nin % 22’si

Magnezyum: DV’nin % 18’i

Niasin: DV’nin % 13’ü 

Ayrıca antosiyaninler, karotenoidler, polifenoller ve flavonoidler gibi sağlıklı bitki bileşikleri bakımından da zengindir. Bunların çoğu antioksidan olarak işlev görür.

Durian Meyvesi Faydaları

Durian bitkisinin tüm kısımları – yaprakları, kabukları, kökleri ve meyveleri – yüksek ateş, sarılık ve cilt koşulları da dahil olmak üzere çeşitli hastalıkları tedavi etmek için geleneksel Malezya tıbbında kullanılmaktadır. Araştırmalara göre durian faydaları şöyledir:

Kanser riskini azaltır

Durian meyvesi kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahiptir. Meyve, kanser büyümesini engelleyen ve hatta kanser hücrelerini öldüren polifenoller içerir. Bir çalışmada meyve, meme kanseri hücre hatlarına karşı koruyucu etkiler göstermiştir.

Serbest radikallerin sağlıklı hücreleri yok ettiği ve kanserin yayılmasına neden olduğu bilinmektedir. Durian meyvesinin antioksidanları serbest radikallerle savaştığından, kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.

Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olur

Durian meyvesinde bulunan organosülfür, enflamatuar enzimleri düzenleyerek, kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.

Tulane Üniversitesi Halk Sağlığı ve Tropik Tıp Okulu tarafından yapılan bir araştırma, çözünür diyet lifi açısından zengin meyve alımının düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-C) seviyelerini düşürmeye ve koroner kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu. Durian meyvesi, yüksek lif içeriğine sahip kalp dostu bir besindir.

Enfeksiyonla savaşır

Meyvenin kabuğu, antibakteriyel ve maya önleyici özelliklere sahip bileşikler içerir.

Kan şekeri seviyesini korur

Durian meyvesindeki manganez, kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Bir çalışmada durian meyvesi yemek, diyabetli 10 hastada insülin yanıt eğrisini iyileştirmiştir.

Meyvedeki antioksidanlar ayrıca diyabet semptomlarını ağırlaştırabilecek oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur. Durian ayrıca düşük bir glisemik indekse (GI) sahiptir. Bu nedenle meyve, kan şekerinde ani artışlarına yol açmaz.

Sindirim sağlığını iyileştirir

Durian meyvesindeki lif, bağırsak hareketini kolaylaştırmaya yardımcı olur. Bu da kabızlığı önleyerek, sindirim sağlığını iyileştirir. Meyvedeki tiamin, yaşlılarda iştahı ve genel refahı artırabilir.

Durian meyvesindeki lif, peristaltik hareketi uyarır. Bağırsaklardaki sindirim sürecini kolaylaştırır. Ayrıca şişkinlik, mide ekşimesi ve kramp gibi sorunları tedavi etmeye yardımcı olur.

Tansiyon seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur

Durian iyi bir potasyum kaynağıdır. Araştırmalar, artan potasyum alımının kan basıncı seviyelerini düşürebileceğini gösteriyor.

Meyvedeki potasyum ayrıca vazodilatör olarak da çalışır. Vücut hücrelerinde sıvı ve tuz arasındaki dengeyi korumaya yardımcı olur. Mineral, kan damarları üzerindeki stresi azaltarak, kalp krizi veya inme riskininin azalmasını sağlar.

Yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olur

Durian, C vitamini bakımından zengindir. Besin, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi azaltan güçlü bir antioksidandır. Oksidatif stres seviyeleri ne kadar düşük olursa, yaşlanma süreci de o kadar yavaş olur.

Durian diğer antioksidanlar açısından da zengindir. Çalışmalar antioksidanların ciltte bazı yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Durian meyvesi yemek, ince çizgiler, kırışıklıklar veya yaşlılık lekeleri dahil erken yaşlanma belirtilerini azaltabilir.

Cinsel işlev bozukluğunun tedavisine yardımcı olur

Durian etinin, afrodizyak özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır. Ancak, bu iddiaları doğrulamak için herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Durian geleneksel olarak doğurganlığı arttırmak için kullanılmasına rağmen, etkinliği henüz araştırılmamıştır.

Kemik sağlığını korur

Durian meyvesi, potasyum ve magnezyum bakımından zengindir. Bu iki mineral kemik sağlığına katkıda bulunur.

Çalışmalar, yüksek potasyum alımının 50 yaşın üzerindeki erkek ve kadınlarda kemik mineral yoğunluğunu artırabildiğini göstermektedir. Araştırmalar ayrıca magnezyum eksikliğinin osteoporoz riskini artırabileceğini gösteriyor.

Anemiyi tedavi edebilir

Durian, zengin bir folat kaynağıdır. Çalışmalar folat eksikliğini hemolitik (kırmızı kan hücrelerinin rüptürü ile ilişkili) anemiyle ilişkilendirmektedir.

Folat, yeterli miktarlarda mevcut değilse, üretilen kırmızı kan hücrelerinin sayısını azaltabilir. Bu da anemiyi tetikler. Durian meyvesindeki diğer mineraller kırmızı kan hücrelerinin (RBC) üretimini tetikleyebilir.

Uykusuzluğu tedavi etmeye yardımcı olur

Durian meyvesi yemek uykusuzluğu tedavi edebilir. Durian triptofan (esansiyel bir amino asit) içerir. Çalışmalar, triptofanın kısa süreli uyku bozukluklarının tedavisine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Doğal bir antidepresan olarak davranır

Durian meyvesinin depresyon, anksiyete ve stres semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğine inanılmaktadır. Durian, serotonin üretimine yardımcı olur. Çalışmalar, düşük serotonin düzeylerinin depresyonu şiddetlendirebileceğini göstermektedir.

Durian Meyvesi Zararları

Durian meyvesinin yan etkileri hakkında sınırlı araştırma bulunmaktadır. Bazı anekdot kanıtları, meyvenin bazı insanlarda gaz, ishal, mide rahatsızlığı, kusma ve alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini düşündürmektedir. Durian tohumlarının tüketimi nefes darlığına neden olabilir. Ancak bunlar henüz somut araştırmalarla doğrulanmamıştır.

Durian ve alkol kombinasyonu zararlıdır

Durian meyvesini alkolle aynı anda tüketmek sorunlara neden olabilir. Bilim insanları, bu meyvedeki kükürt benzeri bileşiklerin, kanda alkol seviyelerinin yükselmesine neden olabileceğini düşünüyor.

Bu; bulantı, kusma ve kalp çarpıntısı gibi semptomlara yol açabilir. Güvenlik açısından, alkol ile aynı anda tüketilmemelidir.

Hamilelikte sorunlara neden olabilir

Hamilelik veya emzirme döneminde durian meyvesi yemenin güvenliği hakkında yeterli bilimsel veri yoktur. Bu nedenle doktorla konuşmadan bu meyveyi tüketmeyin.

Durian nasıl yenir?

Meyvenin sert, dikenli kabuğunu açmak için eldiven kullanmak gerekir. Etini nazikçe çıkarmadan önce kabuğu bir bıçakla kesip ellerinizle açmanız gerekir.

Durian meyvesi kokusu

Bazı insanlar durian kokusunu sever, bazıları da nefret eder. Koku çok kuvvetlidir; kükürt, lağım suyu, bal, kavrulmuş ve çürüyen soğanların bir kombinasyonu olarak tanımlanmıştır.

Meyvenin aromatik bileşikleri üzerine yapılan bir araştırmada meyvenin kokusuna katkıda bulunan 44 aktif bileşik bulundu. Kokusu o kadar kuvvetlidir ki, Güneydoğu Asya’daki birçok otel ve toplu taşıma sisteminde yasaklanmıştır.

Sonuç olarak;

Durian meyvesi, B vitaminleri, C vitamini, mineraller, bitkisel bileşikler, sağlıklı yağlar ve lif dahil sağlıklı besinler bakımından inanılmaz derecede yüksektir. Ancak, kokusu ve tadı herkes tarafından sevilmeyebilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir