Uçuk Nasıl Geçer? Dudak Uçuğuna Ne İyi Gelir?

Dudak uçuğu, HSV -1 (herpes simpleks virüs tip 1) adlı bir virüsten kaynaklanır. Bu durum, etkilenen bireyden, sarılma, öpüşme ya da kişisel eşyaları paylaşma gibi herhangi bir cilt teması yolu ile başkalarına geçebilir.

Dudak uçuğu ile karşı karşıya olduğunuzda boğaz ağrısı, boğazın şişmesi ve ateşin ardından kırmızı kabarcıklar veya dudaklarda kaşıntı hissi gibi bazı belirtilerle karşılaşabilirsiniz.

Bu enfeksiyonu doğal ve hızlı bir şekilde önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olacak bazı bitkisel çözümler var.

Yazıda “dudaktaki uçuk nasıl geçer”, “uçuk çıkmasını engellemek için ne yapmak gerekir”, “dudak uçuğu nasıl tedavi edilir” sorularına cevap aranacaktır.

Uçuk Neden Olur?

Uçukların ana nedenleri, herpes simpleks virüsünün (HSV) bazı türleridir. HSV-1 genellikle uçukların başlangıcı ile ilişkiliyken HSV-2 genital herpes’e neden olur. Her ikisi de yüz bölgesinde ve cinsel organlarda yaralara neden olabilir.

Herpes enfeksiyonu geçirdiğinizde, virüs sinir hücrelerinde (ciltte) uykuda kalmaya devam eder ve stres altındayken aynı yerde defalarca tekrarlayabilir.

Bir tekrarı tetikleyebilecek bazı yaygın faktörler şunlardır:

– Ateş

– Viral enfeksiyon

– Hormonal dengesizlik

– Yorgunluk ve stres

– Güneşe ve rüzgara doğrudan maruz kalma

– Zayıf bir bağışıklık sistemi

Uçuk gelişme riskini artırabilecek faktörler şunlardır:

– HIV / AIDS

– Yanıklar

– Egzama gibi tıbbi durumlar

– Kemoterapi gibi tedaviler

– Dudakları tahriş eden diş sorunları

– Kozmetik uygulamalar – lazer peelingi, dudaklara yakın enjeksiyonlar

Uçuklar kendiliğinden iyileşebilse de, tamamen geçmesi dört haftayı bulabilir.

Not: Uçuklar bir gecede temizlenemez. Bununla birlikte, sürelerini kısaltmaya yardımcı olabilecek ilaç ve tedavileri kullanabilirsiniz. Virüsün ömrünü kısaltmak için uçukları hemen tedavi etmeye başlamalısınız.

dudak uçuğuna bitkisel çözüm

Dudak Uçuğuna Bitkisel Çözüm

Elma Sirkesi

Elma sirkesinin kullanılması, sadece dudak uçuğunu iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda belirtilerini ortadan kaldırmaya da yardımcı olur.

Çünkü elma sirkesi doğal dezenfektan, sıkılaştırıcı ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Dudak uçuğunun tedavisinde elma sirkesi kullanmak için aşağıdaki iki yöntemi takip etmeyi deneyin:

1.Yöntem

Malzemeler

  • 1 – 2 çay kaşığı elma sirkesi
  • 1 fincan ılık su

Nasıl yapılır?

Elma sirkesini ılık suyla karıştırın. Ardından, bu karışımı günde iki kez, durumunuz iyileşene kadar tüketin.

2.Yöntem

Malzemeler

  • 1 – 2 çay kaşığı elma sirkesi
  • 1 top pamuk

Nasıl yapılır?

Bir top pamuk alıp elma sirkesine batırın. Ardından, pamuk topunu kullanarak dudaklarınıza ve diğer etkilenen bölgelere uygulayın. Dudaktaki uçuğu azaltmak için, bu uygulamayı günde 3-4 defa, 4-5 gün boyunca yapın.

sarımsağın tırnaklara faydası

Sarımsak

Dudak uçuğu için en etkili ev ilaçlarından biri, anti-inflamatuar özelliklere sahip sarımsaktır. Belirtilerini azaltmaya yardımcı olur ve şişme, ağrı, kaşıntı ve yanma hissi için anında rahatlama sağlar.

Yemeklerle her gün çiğ sarımsak yemek de bu durumla baş etmek için çok yararlıdır.

1.Yöntem 

Malzemeler

  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı bal

Nasıl yapılır?

4-5 diş sarımsağı iyice parçalayın. Sonra buna 2 çay kaşığı bal ekleyin ve iyice karıştırın. Uçukla mücadele için bu karışımı yutun. Dudak uçuğunu çabucak iyileştirmek için, bu işlemi her gün birkaç gün boyunca takip edin.

2.Yöntem

Malzemeler

  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 su bardağı zeytinyağı

Nasıl yapılır?

5-6 diş sarımsağı soyup, ezin. Daha sonra, zeytinyağını küçük bir tavaya koyun ve ısıtın. Yağa, ezilmiş sarımsağı ilave edin ve sarımsağın rengi kahverengileşene kadar pişirin.

Daha sonra yağı sıkın ve 1 şişe içinde saklayın. Etkilenen bölgelere yağı uygulayın. Dudak uçuğunun iyileşmesi  için bu işlemi günde iki kez olmak üzere üç gün boyunca tekrar edin.

Limon Balsamı

Limon balsamı, dudak uçuğu için evde yapılabilecek ilaçlarından biridir. Limon balsamı antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için uçuğun iyileşmesine yardımcı olur.

Ayrıca limon balsamı, öjenol adı verilen bir bileşik sayesinde büyük bir doğal ağrı kesici görevi görür.

Malzemeler

  • Limon balsamı

Nasıl yapılır?

Limon balsamını alın ve doğrudan dudaklarınıza uygulayın. Tamamen kuruyana kadar birkaç dakika bekleyin. Dudak uçuğu ile başa çıkmak için, bu işlemi günde 3-4 defa tekrarlayın.

dudak uçuğu tedavisi

Aloe Vera Jel

Aloe vera kullanımı, dudak uçuğunu tedavi etmede etkilidir. Aloe vera jel, uçuk kabarcıklarını azaltır. Antioksidan özelliklerinden dolayı iltihaplanmayı azaltır ve cilt tahrişini de ortadan kaldırır.

Malzemeler

  • Aloe vera jel veya aloe vera yaprağı

Nasıl yapılır?

Bir aloe vera yaprağı alın ve iyice yıkayın. Daha sonra yaprağı bir bıçak kullanarak kesip bir kaşık kullanarak jelini çıkarın. 

Bundan sonra, bu aloe vera jelini pamuk çubuğu yardımıyla kabarcıklara uygulayın ve kurumaya bırakın.

Bir havluyu ılık suya batırın ve bu havluyla aloe vera jelini temizleyin. Bu ilacı her gün 3-4 defa tekrarlamak, yatıştırıcı bir etki sağlayacaktır.

Esansiyel Yağlar

Bazı uçucu yağların kullanılması, dudak uçuğu için etkilidir. Antimikrobiyal ve antiviral etkilere sahip zencefil, kekik, sandal ağacı veya üzüm çekirdeği yağı gibi bazı uçucu yağlar vardır. Bu yağlar dudak uçuğunun tedavisine yardımcı olur.

Malzemeler

  • 2 damla kekik yağı
  • 2 damla sandal ağacı yağı
  • 2 damla zencefil yağı
  • 2 damla zofu otu yağı
  • 1 yemek kaşığı üzüm çekirdeği yağı

Nasıl yapılır?

Bir kapta bütün yağları iyice karıştırın. Daha sonra bu karışıma bir pamuklu çubuk batırın ve bu çubuk yardımıyla, karışımı uçuğun üzerine uygulayın.

Her uygulama için dudakların diğer bölgelerine uçuğun yayılmasını önlemek için  pamuklu çubuk kullanmayı ihmal etmeyin. Dudak uçuğunu iyileştirmek için, bu işlemi günde 3 ila 4 kez tekrarlayın.

Not: Hamileyseniz, bu tedaviyi uygulamaktan kaçının.

Magnezya Sütü

Magnezya sütü ya da magnezyum hidroksit, organik bir bileşik olduğu için oral uçukların tedavisine yardımcı olur. Dudak uçuğunu tedavi etmek için magnezya sütünü iki şekilde kullanabilirsiniz:

1.Yöntem

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı magnezya sütü

Nasıl yapılır?

Her yemekten sonra, magnezya sütünü kullanarak dudaklarınızı yıkayın. Bu adım, uçuk kabarcıklarının rahatsız edici hale gelen baharatlı gıdalardan korunmasına yardımcı olacaktır. Ağzınızı düzenli olarak magnezya sütü ile yıkamak da ağrı ve iltihaplanmayı hafifletir.

2.Yöntem

Malzemeler

  • 1-2 çay kaşığı magnezya sütü
  • Pamuk topu

Nasıl yapılır?

Magnezya sütünü alın ve içine 1 pamuk topunu koyun. Daha sonra, bu çözümü doğrudan dudaktaki uçuk üzerine pamuk topuyla uygulayın. Bu işlemi günde 2-3 kez tekrarlayın.

Çay Ağacı Yağı

Antifungal, antiviral, antibakteriyel, antiseptik ve anti-inflamatuar özelliklere sahip çay ağacı yağı, uçuğu tedavi etmede etkilidir.

Malzemeler

  • 1-2 damla çay ağacı yağı
  • İsteğe bağlı olarak 1 ila 2 çay kaşığı taşıyıcı yağ

Nasıl yapılır?

İlk önce sabun ve su kullanarak ellerinizi yıkayın ve kurulayın. Çay ağacı yağını alın ve isteğe bağlı badem, hindistan cevizi veya zeytinyağı gibi bir ya da iki çay kaşığı taşıyıcı yağ ekleyin.

Bundan sonra, çay ağacı yağı karışımını dudaklardaki kabarcıklara bir pamuklu çubuk kullanarak uygulayın. Yağı birkaç dakika veya tamamen kuruyuncaya kadar bekletin. Yağı uyguladıktan sonra, ellerinizi tekrar yıkayın. Bunu, günde 3-4 kez tekrarlayın.

Not: Çay ağacı yağı tahrişe neden olabilir, bu nedenle kabarcıklar ya da yaralar hariç cildinizde herhangi bir yere uygulamayın.

Zeytinyağı

Yüksek antioksidan özellikleriyle zeytinyağı viral enfeksiyonları tetikleyerek bu enfeksiyonu tedavi eder. Aynı zamanda cildi rahatlatır ve nemlendirici özelliklere sahip olduğu için dudak derisinde tahriş ve kaşıntı hissini azaltır.

Malzemeler

  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 – 2 damla balmumu yağı
  • 1 – 2 damla lavanta yağı

Nasıl yapılır?

Önce zeytinyağını alın ve tavada ısıtın. Daha sonra tavaya lavanta ve balmumu yağını ekleyin. İyice karıştırın ve 1 dakika boyunca yağı ısıtın.

Yağın doğal olarak soğumasını sağlayın ve parmak yardımıyla etkilenen bölgelere bu yağı koyun. Tamamen iyileşene kadar bu tedaviyi her gün 3-4 kez tekrarlayın.

meyan kökü yan etkileri

Meyan Kökü

Anti-inflamatuar ve antiviral özellikleri olan meyan kökü, herpes virüsüyle etkili bir şekilde savaşabilir. Ayrıca vücudun bağışıklığını geliştirir, böylece cilt enfeksiyonlarına karşı savaşmasını kolaylaştırır.

Malzemeler

  • 1 çay kaşığı meyan kökü tozu
  • ½ yemek kaşığı su

Nasıl yapılır?

İlk olarak, meyan kökü tozunu alıp su ile karıştırarak bir macun elde edin. Ardından, bu macunu enfekte bölgeye hafifçe uygulayın ve etkili sonuçlar için iki ila üç saat bekleyin.

Alternatif olarak, meyan kökü özütü, kremi veya jelini dudaktaki uçuğa uygulayabilirsiniz. Bu işlemi, kabarcıklar tamamen kuruyuncaya kadar günde 3-4 defa uygulayın.

Not: Eğer meyan kökü deri tahrişi ya da yanma hissi yaratıyorsa, kullanmayı bırakın.

Nane Yağı

Nane yağı, herpes simpleks virüsüne karşı yüksek düzeyde virüsidal aktivite gösterir. Bir çalışma, nane yağının tekrarlayan herpes enfeksiyonu vakalarında topikal kullanım için uygun olabileceği sonucuna varmıştır. Bu yağın düzenli olarak uygulanması, uçuklardan kurtulmanın en iyi yollarından biridir.

Malzemeler

  • Nane yağı
  • Pamuk topu

Nasıl yapılır?

Bir pamuğa biraz nane yağı sürün ve doğrudan uçuğa uygulayın. Su ile durulamadan önce 15-20 dakika bekletin. Bunu günde 3 defa yapabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, güçlü bir antimikrobiyal maddedir. Virüsü öldürebilen ve soğuk yaraları ortadan kaldırabilen laurik asit gibi trigliseridler içerir . Ancak hindistan cevizi yağı tek başına uçukların tamamen yok olmasını sağlayamaz. Faydalı sonuçlar için daha etkili bir ilaç kullanmalısınız.

Malzemeler

  • Hindistan cevizi yağı
  • Pamuk

Nasıl yapılır?

Uçuk oluştuğunu hissederseniz, hindistan cevizi yağını pamuklu çubukla doğrudan üzerine uygulayın. Uygulamayı her saat tekrarlayabilirsiniz.

Çürükleri iyileştirir

Cadı Fındığı

Cadı fındığı, anti-inflamatuar, antibakteriyel ve büzücü özelliklere sahiptir. Bu nedenle, uçukların iyileşmesine yardımcı olabilir ve ayrıca şişliği ve ağrıyı azaltabilir.

Dikkat: Cadı fındığı hassas cildi tahriş edebilir, bu nedenle bu ilacı kullanmadan önce dirseğe yakın bir bölgede bir yama testi yapın.

Malzemeler

  • Cadı fındığı
  • Pamuk topu

Nasıl yapılır?

Cadı fındığı solüsyonunu temiz bir pamuk topuyla uçuğa uygulayın. Kurumasını bekleyin. Bunu günde 1-2 kez uygulayın.

Vanilya

Saf vanilya özütü % 35 alkol içerir. Mikropların büyümesini ve gelişmesini zorlaştırır.

Malzemeler

  • Saf vanilya özü
  • Pamuk topu

Nasıl yapılır?

Ağrının başlangıcını gösteren bir karıncalanma hissederseniz, pamuklu bir çubuğu vanilya özüne batırın ve yaraya uygulayın. Birkaç dakika tutun ve sonra çıkarın. Bu özü günde 4-5 kez uygulayın.

Deniz Tuzu

Tuz, antimikrobiyal ve virüs inaktivasyon özelliklerine sahiptir. Bu, uçukların tedavisine yardımcı olabilir.

Malzemeler

  • Bir tutam deniz tuzu

Nasıl yapılır?

– Temiz parmakla deniz tuzunu doğrudan uçuğun üzerine sürün.

– 30 saniye tutun.

– Bunu günde 2-3 kez tekrarlayın.

Ekinezya

Ekinezya vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve viral enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur.

Malzemeler

  • 1 ekinezya çayı poşeti
  • Bir bardak kaynar su

Nasıl yapılır?

– Çay poşetini 10 dakika kaynar suda bekletin. Bu çayı sıcakken için.

– Bu bitki çayından günde 2-3 bardak içilebilir.

Not: Uçuk iyileştikten sonra çayı içmeyi bırakın.

propolis ve faydaları

Propolis

Propolis, arılar tarafından yapılan reçine benzeri bir malzemedir. Ağız içindeki şişlik ve yaraları (oral mukozit) azaltmak için kullanılır.

Antioksidanlar açısından zengindir ve antiviral özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Herpes simpleks virüsünün çoğalmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Okaliptüs Yağı

Okaliptüs yağı, herpes simpleks virüsünü etkili bir şekilde öldürebilir ve uçuğun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.

Malzemeler

  • Okaliptüs yağı
  • Pamuk topu

Nasıl yapılır?

Yağı temiz bir pamuklu çubukla uçuğa uygulayın. Kuruyana kadar açık bırakın. Bunu her saat tekrarlayın.

E Vitamini

E vitamininin anti-inflamatuar doğası, uçuklarla ilişkili şişlik, iltihaplanma ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Vitaminlerin oral yoldan alınması, tekrarlayan viral enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir.

Malzemeler

  • E vitamini yağı veya kapsülü
  • Pamuklu çubuk

Nasıl yapılır?

– Pamuklu çubuğu E vitamini yağına batırın ve uçuğa uygulayın. Kurumaya bırakın.

– Ayrıca E vitamini açısından zengin yiyeceklerin tüketimini de artırabilirsiniz.

– Bunu günde birkaç kez yapın.

Süt

Sütün antiviral ve antibakteriyel özellikleri vardır. Yalnızca enfeksiyonu temizlemede değil, aynı zamanda cildi rahatlatmada da etkilidir.

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı süt
  • Pamuk topu

Nasıl yapılır?

– Pamuğu süte batırın ve uçuğa uygulayın. Birkaç dakika üzerinde tutun.

– Bunu her iki saatte bir yapın.

vazelin ciltte nasıl kullanılır

Vazelin

Vazelin, uçuğu iyileştirmese de çatlamayı önlemeye ve yaraların neden olduğu herhangi bir rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Malzemeler

  • Vazelin

Nasıl yapılır?

– Dudaklarınıza az miktarda vazelin sürün ve bir süre bekletin.

– Bunu her 2-3 saatte bir yapın.

Buz Küpleri

Buz şişmeyi azaltabilir. Uçukların neden olduğu iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Malzemeler

  • Bir buz küpü

Nasıl yapılır?

– Şişliği ve kaşıntıyı azaltmak için buz küpünü uçuğun üzerinde tutun. Çizmekten kaçının.

– Bunu gün içinde birkaç kez tekrarlayın.

Bu ilaçları denemenin yanı sıra, soğuk yaraların iyileşmesine yardımcı olmak için süt ürünleri, süt, soya fasulyesi, mercimek, nohut, kinoa, tavuk, deniz ürünleri, yumurta ve kümes hayvanları gibi lizin yönünden zengin yiyecekleri tüketebilirsiniz. Fındık, kabak çekirdeği, çikolata, spirulina, yulaf ve buğday gibi arginin açısından zengin gıdalardan kaçının.

Dikkat!!!

Hamileyseniz veya kronik bir sağlık sorununuz varsa ve doktor gözetimindeyseniz, herhangi bir tedavi uygulamadan önce doktorunuza danışın.

Not: Bu ilaçların çoğu doğrudan uçuğa uygulanır. Tüm çareleri tek seferde denemeyin, aksi takdirde uçuk çevresinde tahriş olabilir veya yanma hissine neden olabilir. Bir veya iki çözüm seçin ve diğerine geçmeden önce işe yarayıp yaramadığını değerlendirin.

Dudak Uçuğu Nasıl Önlenir?

– Antiviral ilaçlar (merhemler) reçete edilmişse, bunları düzenli olarak kullanın.

– Uçuk yaşayan insanlarla doğrudan cilt temasından kaçının.

– Etkilenen kişiyle mutfak eşyaları, havlular, dudak balzamı vb. paylaşmaktan kaçının.

– Ellerinizi sık sık yıkayın ve yarayı koparmayın ya da patlatmayın.

– Stres seviyenizi yönetin.

– Uçuk çıkarsa diş fırçanızı değiştirin çünkü mikropları barındırabilir ve hatta virüsü yayabilir. Yara iyileştikten sonra yeni bir diş fırçası almak daha iyidir.

Not: Uçuklar çok uzun süre tedavi edilmeden bırakılmamalıdır. Gözetimsiz bırakılırsa, aşağıdaki komplikasyonlara yol açabilir.

Uçukları tetikleyen virüs, birkaç kişide vücudun diğer bölgelerinde de sorunlara neden olabilir:

– Hem HSV-1 hem de HSV-2 ağız çevresinden parmak uçlarına kadar yayılabilir. Özellikle parmaklarını emen çocuklarda yaygındır.

– Virüs ayrıca bir göz enfeksiyonuna da neden olabilir. Tekrarlanan herpes göz enfeksiyonları, yara izi veya yaralanmaya neden olarak görme sorunlarına ve körlüğe yol açabilir.

– Egzamalı bireylerde uçuk riski daha yüksektir. Bu çok nadirdir ancak tıbbi bir acil duruma yol açabilir.

– Virüs, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda omuriliği ve beyni de etkileyebilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir