Doğal Saç Bakımı Nasıl Yapılır?

Saç bakımı, kadınların güzelliklerinin en önemli parçasını oluşturur. Yüzyıllardan beri güzellik uğruna her türlü fedakarlığa katlanan ve gerekirse para dökmekten çekinmeyen kadınlar için saç, güzelliklerini tamamlamaya yarayan, olmazsa olmaz fiziksel unsurlardan biridir.

Bakımlı ve sağlıklı saçlar, gerçekten uzaktan da olsa kendini gösterir ve kadınların güzelliklerine güzellik katar. Günümüz dünyasında saç bakımı için fazlaca alternatif bulabilirsiniz.

Şampuanlar, saç bakım kremleri, saç maskeleri gibi onlarca ürün kadınların kullanımına sunulmakta. Aralarında gerçekten işe yarayanları da bulunuyor. Ama her konuda doğallıktan yana olmak gerekir. Saç bakımı sırlarını doğal ürünlerde aramak en iyisi.

Bu yazıda “saç bakımı nasıl yapılır?”, “doğal saç bakımı”, “saç bakımı maskesi” gibi sağlıklı saçlar için yapılması gerekenler hakkında bilgiler verilecek ve “saç bakımı nasıl olmalı?”  sorusu cevaplanacaktır.

Sağlıklı saçlar için ne yapılmalı?

Saçınızın cinsi farklı olsa da herkesin saç yapısı aynıdır. Sebum denilen tabaka, saçların beslenmesi, yumuşaklığı ve parlaklığından sorumludur.

Sebumun fazla üretilmesi saçı yağlandırırken, az üretilmesi kurutur ve bu durumlarda saç fazlaca yıpranır. Sebum üretimini normalin dışına çıkaran ise beslenmedir.

Beslenme birçok sağlık sorununu tetiklediği gibi saç sağlığı ve parlaklığını da etkiler. Doğal beslenen birinin saçı daha canlı ve parlak durur. Bu yüzden saç bakımının özü beslenmeden geçer.

Fakat farklı sebepler veya sağlık sorunlarından dolayı ortaya çıkan saç sorunları saç bakımı ve temizliğini olumsuz etkileyebilir. Şimdi bu sorunlara ve sağlıklı saçlar için bitkisel çözümlere bakalım.

Saç Bakımı Doğal Yöntemler

Saç Dökülmesini Önlemek İçin

Saç tellerinin belli bir oranda dökülmesi normaldir. Günde ortalama 100 tel kadar dökülebilen saç tellerinin yerine yenileri gelir.

Ama saçınız bu miktardan fazla dökülüyorsa, bu bir rahatsızlığın belirtisi olabilir ve böyle bir durumda bir doktora başvurmakta yarar vardır. Saç dökülmesini önlemek için uygulayabileceğiniz bitkisel tedaviler şöyledir:

  • Küçük bir enginarın suyunu sıkın. İçerisine bir tatlı kaşığı bal, bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin ve karıştırın. Haftada üç gün saç diplerine sürün. İki saat sonra yıkayın ve biberiyeli losyonla durulayın.

Not:Biberiye losyonunun hazırlanışı şu şekildedir: Bir çorba kaşığı biberiye, iki su bardağı su ile demlenir, süzülür ve banyodan sonra saçlar bununla durulanır.

  • Sarı nergis çiçeğini bir çorba kaşığı elma sirkesi ile blenderde iyice ezip, saç diplerine banyodan önce sürün ve iki saat sonra yıkayın.
  • Mersin yaprağını kaynatın. Elde ettiğiniz losyonu sabah akşam saç diplerine sürün, daha sonra saçlarınızı durulayın.
  • Nergis kökü ile sirkeyi kaynatın ve saçlara sürün.
  • Sarı sabırı sıcak suda eritin, saç diplerine sürün.
  • Baldıran otu, sirke, zeytinyağını kaynatın, saçlara sürün.

saç bakımı sırları

Kepeklenmeyi Önlemek İçin

Farklı tedavi yöntemleri olmakla birlikte kepek neredeyse herkesin ortak sorunudur. Kepek, kafa derisindeki ölü hücrelerin anormal oranda kuruyarak atılmasıdır.

Kaşıntı ve kötü görünüme sebep olan kepek, genellikle yaz aylarında azalırken kışın çoğalır. Kepeği önlemek için aşağıdaki saç bakımı hakkında pratik bilgileri uygulayabilirsiniz.

  • Her banyodan sonra kekik çayı ile saçlarınızı durulayın.
  • Arpa suyu ve demir hindi suyunu kaynatın, saç diplerine sürün.(her ikisi de 500 gr. olacak)
  • Saç diplerine her banyodan önce susam yağı sürün.
  • 70 gr üzüm pekmezini 10 gr badem yağı ile karıştırıp saç diplerine sürün.
  • Her banyodan sonra yarım litre suya bir çorba kaşığı limon suyu katarak, saçlarınızı bununla durulayın.

Saçkıran için

Saçkıran, mantarların sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Saç derisi, kaş, kirpik ve diğer tüylü bölgelerde meydana gelen kıl kaybıdır.

Genellikle genetiktir ve 20 yaş altı gençlerde görülür. İleri vakalar mutlaka doktor tedavisi uygulamalıdır. Saçkıran için saç bakımı önerileri şöyledir;

  • Sarımsağı tuzla ezin, saçların döküldüğü yere sürün. 3 saat sonra yıkayın.
  • Vazelin ile sarısabırı, krem kıvamına getirin. Saçkıran olan yere günde 5-6 defa sürün. Bu formül çok etkilidir.
  • Soğan suyu ve zeytinyağını saç diplerine sık sık sürerek saçların çabuk çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bir tatlı kaşığı vazelinle bir tatlı kaşığı sarı zırnığı karıştırın. Saçların döküldüğü yere sürün. Etkili ve çok faydalı bir formüldür.

Saçların Güçlenmesi İçin

Güçlü saçlara kavuşacağınız saç bakımı için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilir ve saç tellerinizin güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

  • 100 gr kına, 30 gr kişniş, 30 gr susam yağı,100 gr turp suyunu karıştırın ve akşamları saçlara sürün ve sabahları yıkayın.
  • Zeytinyağı, menekşe yağı, çörek otu yağını karıştırıp saçlara sürün.
  • Mersin yaprağını kaynatın ve saçları bu suyla durulayın.
  • Ilgın ağacı yaprağını kaynatın ve bu su ile saçları yıkayın. Haftada bir defa saç diplerine çok yavaş masaj yaparak sürün. Üç dört saat bekleyip yıkanırsa, saçlar güçlenir ve uzar.
  • Susam yağı ve sinameki yaprağı suyunu karıştırın ve saçları bu karışım ile yıkayın. Parlaklık ve canlılık kazandırır.
  • Saçların yumuşaması için acı mısır baklasını kaynatın. Elde edilen su ile saçları yıkayın.
  • Haşlanan pazı suyu ile saçlarınızı durulayın. Parlaklık ve canlılık kazandırır.

Kuru Saçları Yumuşatmak İçin

Vücudunuzda sebum üretimi azaldığında saçlarınız kurur. Kuru saçları yumuşatmak ve sağlıklı saç bakımı için şu yöntemleri uygulayın.

  • Saçların zeytinyağına, yumurta sarısına ve Hint yağına ihtiyacı vardır. Bu karışımı saç diplerine sürüp, sıcak havlu ile sarın ve bone geçirin. Birkaç saat sonra veya sabah yıkanırsa saçlar nemlenir ve canlanır.
  • Saçlarınızı bir müddet buharlı bir ortamda bulundurun.
  • Yumurta sarısı ve E vitamini ampulünü karıştırın. Bu karışıma 1 tatlı kaşığı badem yağı, susam yağı, Hint yağı ekleyin. Elde ettiğiniz karışımı yumuşak hareketlerle saç diplerine doğru yedirin. Buhar banyosu sayesinde açılan gözeneklere, hazırladığınız karışım daha iyi nüfuz edecektir.
  • Saçlarınız bu şekilde 1,5-2 saat beklemelidir. Bekleme süresinin ardından saçlarınızı yıkayabilirsiniz.

Papatya Saça Nasıl Uygulanır?

Papatya, papatyagiller familyasından çiçekli bir bitkidir. Diğer kıtalara yayılmış olsa da Avrupa ve Asya’ya özgüdür. Papatyanın sağlık açısından pek çok yararı vardır. Vücuda yararlı olan bu bitki, aynı zamanda saçları güçlendirmek, canlandırmak, parlaklık kazandırmak ve rengini açmak gibi saç bakımı yapmak için kullanılır.

Sağlıklı saçlar için papatya

Bir tencerede 2-3 bardak suyu kaynatın. Kaynayınca poşet çaylardan 1-2 adet, 1 fincan demlenmiş papatya çayı ya da küçük bir kase kuru papatyayı suyun içine atın. Altını kısın, arada karıştırarak 30 dakika ocakta tutun. Altını kapatıp demlenmesini bekleyin. Soğuyunca suyu süzün.

Şimdi saça uygulama zamanı geldi. Her zamanki gibi saçınızı yıkayın. Durulama olarak bu çayı kullanın. Saçınızın altına başka bir kase koyarak akan suyu ikinci kez saçınıza dökebilirsiniz. Saç bakımı parlaklık için bu uygulamayı düzenli olarak yapabilirsiniz.

Saç rengini açan papatya maskesi

Papatya maskesi hazırlamak için 1 fincan suyun içinde 4 poşet papatya çayını bekletin. 2 yemek kaşığı yoğurt ile papatya çayını karıştırıp saç bakımı doğal maskeyi hazırlayın.

Maskeyi saçlarınıza uygulayın ve bir havlu ile saçlarınızı sarın. Bir saat böylece bekleyin. (kahverengi saçlar için 2 saat) Şampuanla saçlarınızı yıkayın. İstediğiniz saç rengini elde edene kadar bu işlemi haftada bir veya iki kez tekrar edin.

 

Saç Bakımı Önerileri

Yüz derisinde olduğu gibi, kafa derisi ve saçlar da, bünye özelliklerine göre değişiklikler görülür.Her iki kişiden birinin kafa derisindeki yağ bezleri normalden fazla yağ üretir. Sonuç, yağlı saçlardır. Yüzünün derisi yağlı olanların, genellikle kafa derisi de yağlıdır.

Herkesin kafasında kepeklenme olur; bu durum derinin kendini yenilemesinin sonucudur. Altında yeni deri oluştuğunda, eski deri canlılığını yitirir ve kepek halini alır. Kepeklenme iki durumda problem haline gelir. Derinin fazla yağ üretimi nedeniyle kepekler bir kabuk gibi kafa derisine yapışır.

Bu durumda saçların dip tarafı yağlı, öteki kısımları ise kuru olur. Yağ bezlerinin az yağ üretmesi durumunda ise, kafa derisi kuru olduğu için kepekler etrafa uçuşur. Bu durumda saçlar genellikle cansız ve kırılgan olurlar.

Bu ve bunun gibi durumlar için aşağıdaki saç bakımı formüllerini uygulayabilirsiniz. Saç bakımı evde yapılabilecek ve kolayca hazırlanacak tarifler şöyledir;

saç bakımı nasıl olmalı

Kakao Tedavisi

Malzemeler

  • 1 çorba kaşığı lanolin
  • 1 çorba kaşığı kakao yağı
  • Yarım fincan zeytinyağı

Hazırlanışı

Kaynayan su bulunan tencereye kabınızı oturtun. İçinde malzemeleri eritip karıştırın. 1/3 oranında su ekleyip başınıza sürün. 15 dakika bekletip yıkayın.

Sıcak Yağ Tedavisi

Malzemeler

  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

Zeytinyağını ısıtın. Yavaş yavaş baş derisine yedirin. Sıcak suyla ıslattığınız havluyu sıkıp başınıza sarın. 30 dakika bekletin. Saçlarınızı iyice durulayıp temizleyin.

Hint Yağı Tedavisi

Malzemeler

  • Yarım çay bardağı hintyağı

Hazırlanışı

Hintyağını ısıtıp baş derisine ova ova yedirin. Kaynar suya batırılmış havluyu kafanıza sarın.

Bal Tedavisi

Malzemeler

  • Yarım fincan zeytinyağı
  • 1 fincan bal

Hazırlanışı

Zeytinyağı ve balı iyice karıştırın. Birkaç gün bekletin. İyice karıştırıp başınıza yedirin. Yarım saat beklettikten sonra iyice durulayın.

Yumurta Tedavisi 1

Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı sirke

Hazırlanışı

Yumurta, zeytinyağı ve sirkeyi iyice çırpın. Baş derinize yedirin. Tarakla yayılmasını sağlayın. 15 dakika bekleyin. Yıkayıp durulayın.

Yumurta Tedavisi 2

Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı gliserin
  • 1 çorba kaşığı sirke

Hazırlanışı

Malzemeleri iyice karıştırıp, başınıza sürün. 20 dakika beklettikten sonra iyice durulayın.

Besleyici Yağ

Faydası: Kuru saçları besler ve korur. Kolay şekil almalarını sağlar.

Malzemeler

  • 50 ml zeytinyağı
  • 25 damla biberiye yağı

Hazırlanışı

İki yağı birbirine karıştırın ve elde ettiğiniz karışımı ışık geçirmeyen cam bir şişeye aktarın. Köklere fazla yaklaşmadan, saçınızın tamamına sürün. Daha sonra saçınızı sıcak bir havlu ile sarın.

Parlaklık Verici Losyon

Faydası: Saça parlaklık, hacim ve ipeksi bir görünüm kazandırır.

Malzeme

  • 1 demet maydanoz

Hazırlanışı

Maydanozların saplarını koparmadan ayıklayıp yıkayın. ½ litre su ısıtıp maydanozları içine atın. 15 dakika kaynattıktan sonra soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra çay süzgeciyle süzün. Ayda 1 kez tüm saçınıza uygulayın. Parmaklarınızla hafif masaj yaparak iyice yedirin. Birkaç dakika bekleyin ve bol suyla durulayın.

Saç Bakım Maskeleri

Saç bakımı evde nasıl yapılır?

Elinizin altında kolaylıkla bulabileceğiniz malzemelerle saç bakım maskesi evde hazırlanabilir. Şimdi saç bakımı için maske tariflerini verelim.

Parlak saçlar için

Sağlıklı saçlar için evde bakım yapabileceğiniz bir maske. 1 yumurtanın sarısı ile 2 çorba kaşığı zeytinyağını karıştırın. Saç diplerine sürüp masaj yapın ve 10 dakika bekleyin. Şampuanla yıkayıp durulayın. Saçlarınızın parlak ve sağlıklı bir görünüm kazandığını göreceksiniz.

Besleyici maske

1 yumurta sarısı, 1 çay bardağı demlenmiş çay, 1 çorba kaşığı badem yağı ve 2 damla limon suyunu bir kapta karıştırın. Saç diplerine sürüp masaj yaparak iyice yedirin. 10-15 dakika bekleyip şampuanla yıkayın

Kepekli saçlar için

2 çorba kaşığı limon suyu veya sirkeyi 4 su bardağı suya ilave edip ılıtın. Saçlarınızı yıkadıktan sonra bu karışımla durulayın.

Dökülen, incelen veya kırılan saçlar için

Çemen tohumlarını çektirin ve geceden suya yatırın. Elde ettiğiniz macunu saç derisine masaj yaparak sürün ve 15-20 dakika bırakın. Yumuşak bir şampuanla yıkayın. Saçların güçlenmesi için bu maske etkilidir.

saç bakımı maskesi

Yıpranmış saçlar için

1 muz ve birkaç damla badem yağını karıştırın ve saçlarınıza masaj yaparak uygulayın. 15 dakika kadar saçınızda bıraktıktan sonra maden suyuyla durulayın. Ardından şampuanlayıp saç kremi sürün. Sağlıklı saçlar için maske arıyorsanız bu tarif tam size göre.

Kuru saçlar için

1 çorba kaşığı bal ve yarım fincan tam yağlı sütü karıştırıp saç derisine masaj yapın ve 15 dakika bırakın. Yumuşak bir şampuanla yıkayın.

Elektriklenen saçlar için

1 çorba kaşığı balı bir litre suyla karıştırıp bunu şampuandan sonra durulama suyunda kullanın. Saçınızı her yıkadığınızda kullanın.

Saç Tipine Göre Tarak Seçimi

Saç tipine göre tarak seçimi saçlarınızın sağlığı için çok önemlidir. Yanlış tarak, saçlarınızın kırılmasına neden olacak ve saçlarınızı şekle sokmak gereğinden fazla zaman alacaktır. Saçlarınızın zarar görmesini önlemek ve kolay taramak için saç tipinizi bilmeli ve ona uygun tarak kullanmalısınız.

Elektriklenen saçlar için tarak

Elektriklenen saçlar bayanlar için can sıkıcı durumlar oluşturur. Ancak bununla baş etmenin kolay bir yolu var. Elektriklenen saçlar için tarak seçiminizi tahta taraktan yana kullanmak sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Cansız saçlar için tarak

Cansız saçlar için sert dişli (örneğin metal) ve dişlerinin arasındaki mesafelerin büyük olduğu taraklar kullanmak gerekir. Saçlarınıza hacim kazandırmak için öne doğru tarayın.

Uzun saçlar için tarak

Uzun saçlı bayanlar seyrek dişli taraklar tercih etmelidir. Plastik taraklar uzun saçlarda elektriklenmeyi artıracağı için bu tür taraklardan uzak durmalısınız.

Gür ve hacimli saçlar için tarak

Gür saçları taramak için büyük, fırça ve çok dişli taraklar kullanılmalıdır. Çok dişli fırça taraklar saçlarınızı kısa sürede taramak için idealdir.

Kıvırcık saçlar için tarak

Kıvırcık saçları iri dişli taraklarla taramak gerekir. Saçlarınızı tararken saç kremi kullanarak taranmasını kolaylaştırabilirsiniz. Kıvırcık saçları kuru olduğu zaman taramak neredeyse imkansızdır. Saçlarınızı ıslatarak taramayı deneyin.

Kepeklenen saçlar için tarak

Kepekli saçlar için tarak seçimi yaparken yuvarlak uçlu taraklar almaya dikkat edin. Çünkü keskin uçlu taraklar kafa derinize zarar vereceği için daha çok kepeklenmesine neden olacaktır.

Saçlar Nasıl Yıkanmalı?

Saçlarınızın tipini belirlerseniz, onların sağlıklı olmaları için uygulayacağınız yöntemleri bulmanız kolaylaşacaktır. Saçların sık sık yıkanması gerekir.

Kuru saçlar haftada bir yıkansa da olur fakat günümüzde hava kirliliği ve çevre şartları öylesine zarar vermekte ki kuru saçların bile daha sık yıkanması gerekmektedir. Saçlarınızı size kirli göründükçe yıkayın.

Saçların doğru bir şekilde yıkanması şöyle olur:

  • Saçlarınızı yavaş yavaş fırçalayın, böylece ölü hücreler ve kıllardan arındırırsınız.
  • Kafa derisine masaj yapın. Bu işlem ölü hücrelerin gevşemesini sağlar.
  • Canlandırma için bakım yapın.
  • Saçı bol su ile ıslatın. Az miktarda şampuan uygulayıp köpürtün. İyice durulayın.
  • Saçları birkaç defa durulayın. Son durulama suyunun ılık ya da soğuk olması gözeneklerin kapanmasını sağlar.
  • Saç kremini uygulayın. Durulayın.
  • Yumuşak bir havluyla kurulayın. Saçlarınızı fırçalamayın.
  • Saçların dikkatsizce ve sert bir şekilde yıkanması saça ve kafa derisine zarar verecektir. Kafa derinize yumuşakça parmak uçlarıyla masaj yapın, tırnaklarınızı kullanmayın, sert davranmayın. PH derecesi nötr olan şampuanları tercih edin.

Sonuç olarak;

Görüntümüzü etkileyen saçlarımız ne kadar sağlıklı ve bakımlı olursa o kadar güzel görünürler. Sağlıklı saçlara sahip olmak ve modern bir görünüm kazanmak için saç tipimize uygun saç bakımı yapmak gerekir. Bunun için yukarıdaki tavsiyeleri uygulayabilirsiniz.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir