Doğal Antibiyotikler Nelerdir? Doğal Antibiyotik Tarifi

İnsanlar, bağışıklığı güçlendirmede, iltihap, bakteriyel ve viral enfeksiyonlarla mücadelede etkili bir yol olarak her zaman otların ve doğanın diğer ürünlerini kullanmışlardır.

İlk modern antibiyotik olan Penisilin de doğanın ürünüdür; yüzyıllar önce halk tıbbının bir parçası olarak kullanılmıştır.

Penisilinin keşfi, insan sağlığının iyileştirilmesi için çok önemliydi. Bu antibiyotik, pek çok kişinin, hayatını kurtarmıştı-özellikle bel soğukluğu, frengi, menenjit, difteri, romatoid ateş, pnömoni ve stafilokok enfeksiyonları olmak üzere iyileştirilemeyen hastalıklardan-

Bu arada, işler ters yönde gitti. Penisilin icat edildiğinde, yalnızca çok ciddi sağlık koşulları için kullanılması gerekiyordu ama çok yakın zamanda insanlar kötüye ve aşırı kullanmaya başladılar.

Bu yüzden birçok bakteri birçok insanda penisiline karşı direnç geliştirdi, alerjik hale geldi. Yıllar geçtikçe penisilinin hiç olmadığı kadar ciddi yan etkilere sahip birçok yeni antibiyotik icat edildi ve tıp uzmanları, bazı enfeksiyon veya iltihapları içerebilen her durum için onları reçete etmeye başladı.

Günümüzde birçok kişi şeker yer gibi çeşitli antibiyotikleri tüketiyor ve erken çocukluk döneminden başlayarak onları alıyor. Genellikle ihtiyaca da gerek duymamaktalar ve bu kadar antibiyotik kullanımı sonucu, bağışıklık sistemi enfeksiyonlarla savaşma şansı bulamamaktadır.

Neden pek çok insan immün yetmezliği çekiyor acaba?

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü ve Hastalık Kontrol Merkezleri’nden yetkililer, tıptaki antibiyotiklerin aşırı kullanıldıkları, antibiyotiğe dirençli bakterilerin gerçek bir salgın oluşturduğunu bildirdi; bu nedenle bugün kullanılan antibiyotikler yararlı değil.

İki çeşit antibiyotik vardır:

Canlı organizmalardan türetilenler – Penisilin veya aminoglikozidler-

Sentetik olanlar -sülfonamitler, kinolonlar, oksazolidinonlar-

Sentetik antibiyotiklerin, doğal kaynaklardan türetilen ilk gruptan daha ciddi yan etkileri vardır ve kullanım için çok daha tehlikelidirler.

Antibiyotiklerin en sık görülen yan etkileri, kontrol edilemeyen gastrointestinal problemler ve maya büyümesidir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması da yan etkidir, bu yüzden diğer enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olursunuz.

Birçok kişi antibiyotiklerin kötüye kullanılmasından sonra kronik yorgunluk geliştirir. Antibiyotikler vücuttaki tüm iyi bakterileri öldürür ve bu sayede tüm iç organlarda önemli hastalıklara neden olurlar. Antibiyotikler karaciğer için aşırı toksiktir.

Pek çok durumda, saf doğal alternatifler, hayat boyunca aldığımız her türlü enfeksiyona karşı savaşmak için en iyi seçeneği verir.

Tıbbi antibiyotikler sadece ciddi sağlık koşullarında kullanılmalıdır ve asla iki yıldan daha sık alınmamalıdır. Gerçekten onlara ihtiyacımız olsa bile, doktorun doğal kaynaklardan türetilen tıbbi antibiyotikleri reçete etmesini ve mümkünse sentetik türevlerden kaçınmasını isteyin.

Probiyotikler ile antibiyotikler her zaman birlikte kullanılmalıdır; faydalı bakteri popülasyonunu sağlamlaştırın ki sağlıklı olun.

Ayrıca, antibiyotiklere ihtiyaç duyulursa, doğal tedavilerle birleştirmek ve antibiyotik kullanımından sonra doğal tedavilere devam etmek akıllıca olacaktır.

En Güçlü Doğal Antibiyotikler

1928 yılında Penisilinin keşfinden bu yana, antibiyotik tedavisi, modern tıbbi tedavinin ön yüzü haline gelmiştir. Antibiyotikler enfeksiyon, bakteriyel, viral her türlü hastalığın tedavisinde kullanılır olmuştur. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan çok farklı antibiyotik türleri vardır.

Antibiyotikler birçok sağlık durumunda hayat kurtarıcı olabilirken,vücut için tehlikeleri de göz ardı edilmemelidir.

Çoğu kişi antibiyotiklerin zararları hakkında bilgi sahibi değildir. Antibiyotik kullanımı çok zorunlu durumlar haricinde sınırlı olmalıdır. Antibiyotik görevi yapan yüzlerce doğal seçenek mevcuttur. İşte en etkili doğal antibiyotikler

Doğal Antibiyotik Sarımsak

Sarımsak, enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Allisin, sarımsakta bulunan en önemli bileşiktir ve mükemmel antimikrobiyal fonksiyonlara sahiptir. Sarımsağa doğal antibiyotik özelliğini veren en aktif bileşiktir.

Allisin, MRS (Çoklu İlaç Direnci Suşları) bakterilerine karşı oldukça etkilidir ve bu da onu tıp camiası için oldukça değerli kılar.

Ajoene adı verilen sarımsakta bulunan bir başka bileşen, dünya çapında birçok insanın muzdarip olduğu atlet ayağı gibi mantar enfeksiyonlarını da tedavi edebilir. Sarımsak özütü, grip ve herpes virüslerinin tedavisi için de kullanılabilir ve olumlu sonuçlar verir.

Bu bileşik, bakterilerin enerji üretimi ve hücre yapısı oluşumu gibi çeşitli hayati işlevlerinden doğrudan sorumlu olan enzimlerin üretimine direnerek veya onları bloke ederek bakterileri kolayca yok edebilir. Gerekli enerji olmadan bakteriler kısa sürede ölür.

Allisin ayrıca bakteriler ve mantarlar tarafından kullanılan başlıca savunma mekanizmalarından biri olan biyofilm oluşumunu aktif olarak engeller.

Biyofilm oluşumu, bu enfeksiyonların tedavisini çok zorlaştırır ve sarımsak, biyofilm oluşumunu önlemek için kullanılabilir.

Ekinezya

Ekinezya, daha çok Kuzey Amerika’nın doğu ve orta kesimlerinde bulunan bir tür papatya çiçeğidir. Bu çiçeğin özleri, çok eski kültürlerden beri çeşitli enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaktadır.

Ekinezya özleri artık tüm dünyada yaygın olarak bulunmakta ve antimikrobiyal işlevleri dünyanın dört bir yanındaki insanlar tarafından çok olumlu bir şekilde kullanılmaktadır. Bu bitkinin bağışıklık koruyucu özelliği de onu oldukça faydalı kılar.

Ekinezya, karbonhidratların, glikoproteinlerin ve kafeik asit gibi temel bileşenlerinden kaynaklanan birçok faydaya sahiptir. Bu bileşikler mükemmel anti bakteriyel ve fungal özelliklere sahiptir ve özellikle bu zararlı mikropların yayılmasını ve büyümesini azaltmaya yardımcı olur.

Bu bitki, bir enfeksiyon olayı sırasında inflamatuar belirteçler olarak işlev gören sitokinlerin üretimini azaltarak bakteriyel enfeksiyonların semptomlarından kaynaklanan sorunları azaltmada da etkilidir.

Bitki ayrıca mükemmel antifungal özelliklere sahiptir ve kandidiyaz gibi ciltte ölümcül mantar enfeksiyonlarına neden olabilen çoklu mantar türlerinin büyümesini aktif olarak önleyebilir. Ekinezyanın antiviral özellikleri de oldukça etkileyicidir, rotavirüs, herpes ve grip gibi güçlü virüs türlerine karşı aktif savunma kabiliyetine sahiptir.

Manuka Balı

Manuka balı çoğunlukla Avustralya kıtasında bulunur, Manuka ağacında bulunan çiçeklerden arılar tarafından toplanır.

Manuka ağacı, Yeni Zelanda ve Avustralya’da yerli olarak bulunur, ancak denizaşırı ülkelerde de yetiştirilebilir. Tıbbi olarak en uygun ve güçlü bal formlarından biri olarak kabul edilir.

Manuka balı, mükemmel antimikrobiyal özelliklere sahip nadir bir bileşik olan metilglioksal açısından zengindir. Bal ayrıca propolis gibi flavonoidler, esterler ve fenolik asit açısından zengin olan çeşitli bileşiklerle doludur ve bu da enfeksiyonlara karşı savaşmak için bağışıklık sistemini aktif olarak güçlendirir. 

Manuka balının, yıllarca süren gözlemlerle, antibiyotiğe dirençli bakterilerin neden olduğu ülserasyon nedeniyle bacaklarda oluşan yaraları iyileştirme kabiliyetine sahip geniş spektrumlu bir antibakteriyel olduğu iddia edilmiştir.

Su çiçeği ve zona gibi oldukça rahatsız edici durumlardan sorumlu olan suçiçeği-zoster virüsü de Manuka balı kullanılarak tedavi edilebilir.

Kırmızı Biber

Acı biber, kırmızı biber ve jalapeno gibi birçok kırmızı biber çeşidi vardır. Mikropların enfeksiyon bölgesinden kaybolmasına yardımcı olabilecek birçok antibakteriyel özelliğe sahiptir.

Kapsaisin, bibere baharat özelliği veren bileşiktir, ayrıca midenin pH’ını düşürmeye yardımcı olur ve böylelikle zararlı bakterilerin büyümesini engeller.

Kuersetin, kaempferol ve kafeik asit gibi biberde bulunan diğer bileşikler, bakterilerin dış tabakasını sertleştirme konusunda doğadan gelen bir kabiliyete sahiptir ve bu nedenle, enerjinin her türlü ve tüm emilimini engelleyerek onları öldürür.

Kırmızı biberde bulunan CAY-1 bileşiği, mantarın dış tabakasını tamamen bozabilir ve bu nedenle mantar önleyici bir madde olarak hareket etme kabiliyetine sahiptir. Atlet ayağı dahil cilt hastalıklarının tedavisinde oldukça etkilidir.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, Avustralya ve Yeni Zelanda kıtasında bulunan yerli bir ağaçtır. Bu çaydan alınan öz oldukça zehirlidir ve ağızdan tüketilirse ciddi sorunlara neden olabilir. Çay ağacı yağı, dünyanın bazı bölgelerinde melaleuca yağı olarak da bilinir.

Çay ağacı yağı, bakterilere karşı savaşmada çok etkili olan monoterpenler gibi bileşikler bakımından zengindir. Bu bileşik, herpes virüsünün aktivitelerini engelleme ve bu tür ölümcül enfeksiyonlardan korunmayı sağlama yeteneğine sahiptir.

Pek çok cilt problemine yol açabileceğinden, çay ağacı yağını konsantre formda uygulamayın. Çay ağacı yağı, doğal formlardaki yüksek konsantrasyonu nedeniyle yalnızca seyreltilmiş biçimde uygulanabilir.

Zencefil

Zencefil, dünya çapında çok yönlü kullanımı olan bir Asya baharatıdır. Bu baharat zencefil bitkisinin köklerinden elde edilir ve birçok ayurveda ve diğer alternatif ilaçlarda kullanılır. Zencefilin antimikrobiyal etkileri, doğal tıp uygulayıcıları tarafından uzun süredir kullanılmaktadır. 

Zencefil, zencefildiol, gingerol, terpenoidler, shogaol, zerumbone ve zingerone gibi bileşiklerle doludur ve flavonoidler, biyofilm oluşumuna karşı etki etme yeteneği ile mükemmel antimikrobiyal özellikler verir.

Asidik midelerde gelişen H.Pylori bakterileri, midedeki asit üretimini normalleştirebilen zencefil tüketerek azaltılabilir.

Zencefildeki çeşitli bileşikler, diş eti hastalıklarına neden olan belirli bakteri türlerine karşı da etkilidir. Ayrıca mantar enfeksiyonlarına bağlı gıda bozulmasının etkilerini azaltabildiği için iyi bir antifungal aktiviteye sahiptir ve mantar enfeksiyonlarından kaynaklanan cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabilir.

Tarçın

Tarçın, insan tüketimi için son derece faydalı kılan çok çeşitli antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Dünya çapında alternatif tıp uygulayıcıları tarafından yaygın olarak kullanılan mükemmel antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. 

Tarçın, bakteri ve virüslerden kaynaklanan durumların tedavisinde oldukça etkili olan öjenol gibi bileşikler bakımından zengindir.

Tarçın, ülser gibi mide rahatsızlıklarının tedavisinde çok faydalıdır. Tarçın kullanımı, kandidiyazis gibi mantar aktivitelerinden kaynaklanan cilt hastalıklarının tedavisinde oldukça etkilidir.

İlaçlarla belirli etkileşimleri olabileceği için tarçın kullanımının da bir dereceye kadar düzenlenmesi gerekir, bu nedenle ilaç kullanıyorsanız, tarçın tüketmeden önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Zerdeçal

Zerdeçal, antimikrobiyal özellikleriyle bilinen bir Hint baharatıdır. Kurkumin, zerdeçalın en aktif bileşenidir ve vücuda birçok fayda sağlar.

Kurkumin, enfeksiyona neden olan mikropların aktivitesini azaltmada etkili yeteneklere sahip olduğundan, İYE (İdrar Yolu Enfeksiyonları) tedavisinde çok etkilidir. Aynı zamanda, protein absorpsiyon kabiliyetini inhibe ederek ve böylece onu etkisiz hale getirerek mantarın tedavisine yardımcı olur.

Kurkuminin anti-enflamatuar özellikleri, zerdeçalın mide iltihabından kaynaklanan durumların tedavisinde çok etkili olmasını sağlar.

Zerdeçal ayrıca yüksek derecede uçucu HIV virüsüne karşı etkileri ve hepatit C virüsünün replikasyonunu durdurma kabiliyeti ile ünlüdür.

Karanfil

Karanfil, şüphesiz dünya çapında büyük miktarlarda kullanılan ünlü bir baharattır. Çoğunlukla Asya’da bulunan karanfil, onu süper bir baharat haline getiren mükemmel antimikrobiyal özelliklere sahiptir. 

Karanfil, eugenol açısından zengindir ve bu da, istenmeyen bakteriyel enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olabilecek mükemmel antibakteriyel özellikler sağlar.

Karanfil ayrıca bakteri hücrelerinin örtücü katmanlarına zarar verme yeteneğine de sahiptir, böylece bakterilerin hayatta kalması için ölümcül olabilecek protein ve DNA üretimini engeller.

Oral kandidiyaz, karanfili ağızdan tüketerek de önlenebilir çünkü bu Candida Albicans mantar türlerinin barındırılmasını ve yayılmasını aktif olarak engelleyebilir.

Kekik

Kekik, Akdeniz mutfağında en çok kullanılan baharattır. Bu baharatın antimikrobiyal özellikleri çok yüksektir. 

Kekik yağı, Escheria Coli ve Pseudomonas aeruginosa bakterilerinin neden olduğu hastalıkları tedavi etmede çok etkilidir. Kekik özleri, herpes virüslerinin etkilerinden kaynaklanan durumların tedavisinde de oldukça etkilidir.

Limon otu

Limon otu, dünya çapında iyi bilinen bir bileşendir. Limon otunun eşsiz aroması, onu bulaşık sabunları ve diğer hijyenik ürünlerde yüksek oranda kullanılmasını sağlar. Bunun bir başka nedeni de limon otunun mükemmel antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahip olmasıdır.

Limon otunda bulunan sitral alfa ve sitral beta bileşikleri, limon otu yağı formatındaki geniş spektrumlu bakterileri bloke etme kabiliyetinden sorumludur.

Limon otu yağı, birçok yan etkiye sahip olan antibiyotiklerin aksine, stafilite ve salmonella bakterileri ve ayrıca e-coli ile baş etmede çok yararlıdır.

Biberiye

Biberiye, dünyada pek çok gıda ürününün hazırlanmasında kullanılan çok yaygın bir bitkidir. Biberiye mükemmel antiviral, antibakteriyel ve anti-fungal özelliklere sahiptir ve bu da onu insan tüketimi için oldukça faydalı kılar.

Biberiye alfa-pinen, kamfen, alfa-terpinol, 1 ve 8 sineol ve borneol gibi bileşikler bakımından zengindir. Bu bileşikler, viral enfeksiyonlar ve kanser gibi durumların tedavisinde oldukça etkilidir. 

Biberiye, salmonella enfeksiyonları ve staph enfeksiyonları gibi durumların tedavisinde yan etkisi olmayan çok etkili bir doğal antibiyotiktir. Biberiye ayrıca HIV-R virüsüyle mücadelede antiviral yetenekleriyle de ünlüdür. 

En iyi doğal antibiyotik nedir?

Çoğu doğal antibiyotik, belirli bir tür mikroorganizma ailesine karşı özel olarak savunma yapar. Bununla birlikte, sarımsak, daha geniş bir mikrop yelpazesine karşı savaşma yeteneğine sahiptir ve bu da onu tüketim için mevcut en iyi doğal antibiyotiklerden biri yapar.

Doğal antibiyotikler etkili midir?

Doğru şekilde kullanıldığında doğal antibiyotikler, herhangi bir yan etkiye neden olmadan enfeksiyonların tedavisinde çok etkili olabilir.

Daha önceki zamanlarda doğal antibiyotiklerin çeşitli enfeksiyon türlerini tedavi etmek için tek seçenek olduğu ve çok işe yaradığı unutulmamalıdır.

Doğal antibiyotiklerin kullanımı güvenli midir?

Doğal antibiyotikler, antibiyotik kapsüllere kıyasla elbette daha güvenlidir. Bununla birlikte, doğal antibiyotiklerin ilaçlarla reaksiyona girme sorunu vardır. Bu konuda iyice bilgi sahibi olmadan ilaçlarla birlikte kullanılmaması gerekir.

Evde Doğal Antibiyotik Yapımı

Tıbbi antibiyotikler bağışıklık sistemini tahrip edebileceği için tehlikeli olabilir. Antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahip, insan vücudunu güvenle ve derin iyileştirici güçlerle koruyabilen, çok etkili diğer maddeler mevcuttur.

Yan etkileri olan tıbbi antibiyotikler yerine doğal bir antibiyotik yapabilirsiniz. İşte antibiyotik yapımı için tarif:

Doğal Antibiyotik Yapımı

Malzemeler

  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 2 çay kaşığı taze rendelenmiş zencefil
  • Yarım çay kaşığı öğütülmüş kırmızı biber
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • Taze sıkılmış limon suyu

Hazırlanışı

– Limon suyu sıkın ve sonra zencefil, sarımsak, tarçın ve biber ekleyin.

– Kalın bir macun elde etmek için karışıma bal ilave edin.

– Karışımı kavanozun içine koyun ve sıkıca kapatın. Buzdolabına koymadan önce 3 saat oda sıcaklığında bırakın.

– Kahvaltıdan önce aç karnına günde bir kez bu içeceği tüketin.

– Bu içecek bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayacaktır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir