Şeker Hastaları Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Şeker hastalığı diğer adıyla diyabet, pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Şeker hastalığında kan şekeri yüksek seyreder. Bu nedenle şeker hastalarının kan şekerini dengelemesi gerekir. Kan şekeri, kişinin yediği yiyeceklerden etkilenir. Bu yüzden şeker hastalarının yiyecekleri gıdaları seçmeleri büyük önem taşımaktadır. Şeker hastalığında ana hedef, kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmaktır. Peki şeker hastaları ne yemeli? İşte hem tip 1 hem de tip 2 diyabeti olanların yiyebileceği yiyecekler…

Şeker Hastaları Ne Yemeli?

şeker hastaları ne yemeli
Şeker hastaları ne yemeli?

1)Yağlı balık

Yağlı balıklar, en sağlıklı yiyeceklerdir. Somon, sardalya, ringa balığı, hamsi ve uskumru, kalp sağlığı için yararlı olan omega 3 yağ asitleri kaynağıdır. Bu yağların düzenli olarak tüketilmesi, kalp hastalığı ve inme riski yüksek olan diyabet hastaları için çok faydalıdır

2)Yeşil yapraklı sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler son derece besleyici ve düşük kalorili yiyeceklerdir. Sindirilebilir karbonhidratlar bakımından düşüktür. Bu da kan şekeri seviyesini dengeler. Ispanak, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini gibi çeşitli vitamin ve minerallerin iyi kaynaklarıdır. C vitamini tüketimi, tip 2 diyabetli veya yüksek tansiyonu olan kişilerde açlık kan şekerini düşürür.

3)Tarçın

Tarçın, güçlü antioksidan aktivitesi olan lezzetli bir baharattır. Kan şekeri seviyelerini düşürerek, insülin duyarlılığını geliştirir.

4)Yumurta

Yumurta, düzenli olarak tüketildiğinde kalp hastalığı riskini azaltır. İnsülin duyarlılığını artırırken, kan şekerini dengeler. Bu özelliği ile şeker hastalarının yemesi gereken yiyeceklerin başında yer alır.

5)Chia tohumu

Chia tohumu, şeker hastası olanlar için mükemmel bir besindir. Lif bakımından son derece zengindir ve sindirilebilir karbonhidratlar bakımından düşüktür. Chia tohumundaki viskoz lif, yiyeceklerin bağırsaktan geçip emme hızını yavaşlatarak, kan şekeri seviyesini düşürür.

6)Zerdeçal

Zerdeçal, aktif içeriği curcumin sayesinde iltihap ve kan şekeri seviyesini düşürürken, kalp hastalığı riskini azaltır. Curcumin, şeker hastalarında böbrek sağlığı için faydalıdır. Diyabet, böbrek hastalığının önde gelen nedenlerinden biri olduğu için bu önemlidir.

7)Yoğurt

Yoğurt, şeker hastaları için mükemmel bir süt ürünüdür. Kan şekeri kontrolünü iyileştirir. Araştırmalar, yoğurt ve süt ürünlerinin şeker hastalarında vücut kompozisyonunu iyileştirdiğini tespit etmiştir. 

8)Kuruyemişler

Her çeşit kuruyemiş lif içerir ve sindirilebilir karbonhidratlarda düşüktür. Farklı kuruyemiş çeşitleri üzerinde yapılan araştırmalar, düzenli tüketimin kan şekerini düşürdüğünü göstermiştir.

9)Brokoli

Brokoli, en besleyici sebzelerden biridir. Diyabetik araştırmalar, brokolinin insülin düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini ve hücreleri metabolizma sırasında üretilen zararlı serbest radikallerden koruduğunu buldu.

10)Sızma zeytinyağı

Sızma zeytinyağı, kalp sağlığı için son derece yararlıdır. Trigliserid ve HDL kolesterol seviyesini iyileştirir. İnflamasyonu azaltır, kan damarlarını örten hücreleri korur. LDL kolesterolün oksidasyona zarar vermesini önleyerek, kan şekerini dengeler.

11)Keten tohumu

Keten tohumu, sağlıklı bir besindir. Kalp hastalığı riskini azaltır ve kan şekeri kontrolünü iyileştirir. Keten tohumu, bağırsak sağlığını, insülin duyarlılığını ve tokluk duygularını geliştiren viskoz lifte yüksektir.

12)Elma sirkesi

Elma sirkesinin birçok yararı var. İnsülin duyarlılığını geliştirir ve açlık kan şekerini düşürür. Karbonhidrat içeren yemeklerle birlikte tüketildiğinde kan şekeri tepkisini % 20 oranında azaltır. Elma sirkesini güvenle tüketmek için, her gün bir bardak su ile karıştırılan 1 çay kaşığı ile başlayın. Günde maksimum 2 yemek kaşığına kadar artırın.

13)Çilek

Çilek, en besleyici meyvelerden biridir. Meyveye kırmızı rengini veren antosiyaninler olarak bilinen antioksidanlar bakımından yüksektir. Antosiyaninler, bir yemekten sonra kolesterol ve insülin düzeylerini düşürür. Şeker hastalarında kan şekeri ve kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirir.

14)Sarımsak

Sarımsak, etkileyici sağlık yararları ile lezzetli bir bitkidir. Birçok çalışma, şeker hastalarında iltihabı ve LDL kolesterolü azaltabileceğini göstermiştir. Kan basıncını düşürmede çok etkilidir. En önemli etkisi ise kan şekerini düşürmesidir.

15)Avokado

Avokado 1 gramdan daha az şeker ve karbonhidrat içerir. Yüksek lif içeriği ile sağlıklı yağlara sahiptir. Bu nedenle kan şekeri seviyesini yükseltmez.

16)Fasulye

Fasulye, besleyici ve süper sağlıklı bir besindir. B vitamini, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve lif açısından zengin bir baklagildir. Diyabeti kontrol etmek için önemli olan çok düşük bir glisemik indekse sahiptir.

17)Kabak

Pek çok çeşidi bulunan kabak, sağlıklı sebzelerden biridir. Kalorisi ve glisemik indeksi düşüktür. Çoğu sebze gibi kabak da faydalı antioksidanlar içerir. İnsülin duyarlılığını geliştirerek, kan şekeri kontrolü sağlar.

Şeker Hastaları için Sağlıklı Atıştırmalıklar

Şeker hastası olanlar, sağlıklı atıştırmalık bulma konusunda zorlanır. Önemli olan lif, protein ve sağlıklı yağlar içeren atıştırmalıkları tercih etmektir. Bu besinler kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. İşte şeker hastaları için sağlıklı atıştırmalıklar…

1)Haşlanmış yumurta

Haşlanmış yumurta şeker hastaları için süper sağlıklı bir aperatiftir. Yumurtanın protein içeriği yüksektir. Bir büyük haşlanmış yumurta, 6 gram protein sağlar. Yemekten sonra kan şekerinin yükselmesini önler. Ayrıca tok tutar, bu da şeker hastalığının kontrol edilmesinde önemli bir unsurdur.

Kendi başına bir atıştırmalık olarak bir – iki haşlanmış yumurta yiyebilir veya yumurta dolması gibi sağlıklı bir tarifle farklı lezzetler yakalayabilirsiniz.

2)Badem

Badem, çok besleyici ve atıştırmaya uygun bir kuruyemiştir. Kan şekeri kontrolüne yardımcı olur. Kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığına fayda sağlar. Kilonun ideal aralıkta kalmasına yardımcı olur. Her ikisi de şeker hastalığının önlenmesi ve tedavisinde önemli faktörlerdir.

Bademin kalorisinin oldukça yüksek olması nedeniyle, aperatif olarak yediğinizde porsiyon büyüklüğünü bir avuç ile sınırlandırın.

3)Humus

Humus, nohuttan yapılan bir mezedir. Çiğ sebzelerle tüketildiğinde lezzetli olur. Lif, vitaminler ve minerallerin kaynağıdır. Protein içeriği yüksek olan humus, şeker hastalarında kan şekeri kontrolüne faydalıdır. Humusu brokoli, karnabahar, havuç ve biber gibi sebzelerle tüketebilirsiniz.

4)Avokado

Şeker hastalarında, avokado, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Avokadonun yüksek lif içeriği ve tekli doymamış yağ asitleri, bu meyveyi diyabet dostu bir gıda yapar. 

5)Leblebi

Leblebi, nohuttan yapılır ve nohut inanılmaz derecede sağlıklı bir baklagildir. Protein ve lif kaynağıdır. Bu özelliği ile şeker hastaları için mükemmel bir atıştırmalıktır.

6)Çilekli yoğurt

Çilekli yoğurt, diyabet dostu bir atıştırmalıktır. Meyvedeki antioksidanlar, iltihaplanmayı azaltır ve kan şekeri seviyelerini düşüren hormon salgısından sorumlu organ olan pankreastaki hasarı önler. Çilek mükemmel bir lif kaynağıdır. Sindirimi yavaşlatır ve yemek yedikten sonra kan şekeri seviyesini dengeler. Çileğin tatlılığı, yoğurdun lezzetini dengelemeye yardımcı olduğu için, yoğurt ve çilek birlikte harika bir atıştırmalıktır.

7)Ton balığı salatası

Ton balığı salatası, ton balığı ile farklı salata malzemeleri birleştirilerek yapılır.  Protein içerir, karbonhidrat içermez. Bu da şeker hastaları için mükemmel bir atıştırmalık olduğunu gösterir.

8)Chia tohumlu puding

Chia tohumlu puding, diyabetli kişiler için sağlıklı bir atıştırmalıktır. Çünkü chia tohumu, protein, lif ve omega 3 yağ asitleri gibi kan şekerini dengelemeye yardımcı olan besinler bakımından zengindir. Chia tohumundaki lif, sindirim sürecini yavaşlatarak ve şekeri kan dolaşımına bırakarak diyabetin kontrolüne yardımcı olabilecek önemli miktarda su emer. Chia tohumu yemek, kalp sağlığı için iyi olabilecek düşük trigliserit seviyelerine yardımcı olur. Diyabetli kişilerin, kalp hastalığına yakalanma riski daha yüksek olduğundan dolayı, bu faydalıdır.

9)Fasulye salatası

Fasulye salatası sağlıklı bir atıştırmalıktır. Bu salatayı yapmak için haşlanmış fasulye ve çeşitli sebzeler kullanılır. Fasulye, lif ve protein açısından zengin olduğu için, şeker hastaları için sağlıklı bir atıştırmalık oluşturur. Fasulye salatası yemek, kan şekeri artışını önler ve yemeklerden sonra insülin seviyesini düşürür.

şeker hastaları ne yememeli?”
Şeker hastaları ne yememeli?
Şeker Hastaları Ne Yememeli ?

Bazı yiyecekler, kan şekerini ve insülin seviyesini yükseltir. İltihaplanmayı teşvik ederek, hastalık riskini artırır. Şeker hastalarının yememesi gereken yiyecekler şunlardır;

1)Şekerli içecekler

Şekerli içecekler karbonhidrat bakımından çok yüksektir. Bu içecekler, insülin direncini tetikleyen fruktoz ile yüklüdür. Şekerli içecekler, yağlı karaciğer hastalığı gibi şeker hastalığı ile ilgili durumların riskini artırır.

2)Trans yağlar

Yapay trans yağlar son derece sağlıksızdır. Doymamış yağ asitlerine hidrojen eklenir ve daha kararlı hale getirilerek elde edilir. Trans yağlar, margarin, fıstık ezmesi, krema, dondurulmuş yiyeceklerde bulunur. Gıda üreticileri ürünün raf ömrünü uzatmak için kraker, kek ve diğer unlu mamullere ekler.

Trans yağlar kan şekerini doğrudan yükseltmez. İltihap, insülin direnci ve göbek yağını artırmanın yanı sıra iyi kolesterolü düşürür. Paketli yiyeceklerin içindekiler listesinde “kısmen hidrojene” kelimesi bulunursa, o yiyeceklerden uzak durun.

3)Beyaz ekmek, pirinç ve makarna

Bunlar yüksek karbonhidratlı, işlenmiş gıdalardır. Ekmek, simit ve diğer rafine unlu yiyeceklerin, tip 1 ve tip 2 diyabetlilerde kan şekerini önemli ölçüde yükselttiği bilinmektedir. Bu işlenmiş gıdalar çok az lif içerir. Lif, şekerin kan dolaşımında emilimini yavaşlatır.

4)Meyveli yoğurt

Sade yoğurt, şeker hastaları için iyi bir seçenektir. Ancak meyveli yoğurt için aynısını söyleyemeyiz. Çünkü kan şekerini dengesiz bir şekilde yükseltir.

5)Şekerli kahvaltılık tahıllar

Şeker hastalığı olanlar, tahıl yiyerek güne başlamamalıdır. Çoğu kahvaltılık tahıl yüksek oranda işlenir. Birçok insanın düşündüğünden daha fazla karbonhidrat içerir.

6)Aromalı kahveler

Kahve, şeker hastalığı riskini düşürür. Ancak aromalı kahveler, sağlıklı bir içecek olmaktan ziyade sıvı tatlılardır. Karbonhidratla doludur. Kan şekerini kontrol altında tutmak ve kilo alımını önlemek için, kremalı kahveler yerine, sade kahve için.

7)Bal, agave nektarı ve akçaağaç şurubu

Diyabet hastaları beyaz şekerden uzak durmalıdır. Fakat diğer şeker türleri de kan şekerinin yükselmesine neden olur. Örneğin; esmer şeker, bal, agave nektarı ve akçaağaç şurubu gibi doğal şekerler…

Bu tatlandırıcılar yüksek oranda işlenmemiş olsa da en az beyaz şeker kadar karbonhidrat içerir. Aslında çoğu, daha fazlasını içerir. Tüm şeker türlerinden uzak durmak gerekir. 

8)Kuru meyve

Meyveler, C vitamini ve potasyum gibi birçok önemli vitamin ve mineral sağlar. Tüm meyveler kurutulduğunda su içeriğini kaybeder. Kurutma işlemi şeker içeriğinin daha konsantre hale gelmesini sağlar. Kuru meyveler, karbonhidrat bakımından taze muadillerinden daha yüksektir. Şeker hastalığı olanlar, meyveden tamamen vazgeçmek zorunda değildir. Taze meyveler, kan şekerini hedef aralıkta tutar.

9)Paketlenmiş atıştırmalık yiyecekler

Tuzlu kraker, kurabiye ve diğer paketlenmiş yiyecekler faydalı atıştırmalık seçenekleri değildir. Rafine undan yapılır ve az miktarda besin sağlar. Buna karşılık kan şekerini hızla yükselten bol miktarda hızlı sindirilen karbonhidrat içerir. Öğün aralarında acıkırsanız, kuruyemiş veya az karbonhidratlı sebzeler ve peynir yiyin.

10)Meyve suyu

Meyve suyu sağlıklı bir içecek olarak kabul edilse de, kan şekeri üzerindeki etkileri gazlı içecekler ve diğer şekerli içeceklere benzer. Şekerle tatlandırılmış içeceklere benzer şekilde, meyve suyu fruktoz ile yüklüdür. Fruktoz insülin direncini, obeziteyi ve kalp hastalığını tetikler.

11)Patates kızartması

Kızartma özellikle şeker hastalığı olanlar için, uzak durulması gereken bir besindir. Patatesin karbonhidrat oranı yüksektir. Özellikle bitkisel yağda kızartıldıktan sonra kan şekerini yükseltmekten daha fazlasını yapar.

Kaynakça: 1, 2, 3

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir