Diş Tartarı Evde Nasıl Temizlenir? – Doğal Yollarla

Her gün düzenli olarak dişlerimizi fırçalamalıyız. Bu, herkesin bildiği ama uygulamadığı için pek çok diş sorunuyla karşılaştığı bir durum. Ben düzenli olarak fırçalıyorum ama dişlerimde tartar oluşuyor diyorsanız, belki de fırçalama tekniğiniz yanlıştır. Peki diş tartarı evde nasıl temizlenir?

Dişlerde oluşan tartar ya da plak gibi diş sorunları ya dişleri fırçalamamaktan ya da yanlış ve yetersiz fırçalamaktan kaynaklanır.

Bundan dolayı dişlerde bakteriler birikir. Bakterilerin birikmesine yol açan ise kesinlikle ağız sağlığına dikkat etmemektir. Örneğin; dişleri fırçalamamak, şekerli gıdalar yemek, sigara içmek gibi. Bu faktörler tartar oluşumunu artırır. 

Aslında bize küçük sorunlar gibi görünse de, temizlenmediği durumlarda tartar diş ve diş etlerine zarar verir. Zamanla diş eti iltihabına, mine hasarına, diş eti hastalıklarına ve diş kaybına neden olabilir. Kemik dejenerasyonu ve hatta kalp hastalığına neden olarak kemik sağlığını da etkiler. Bundan dolayı bu sorunun en kısa sürede çözülmesi gerekir.

Diş tartarı temizleme işlemi için ilk olarak aklımıza diş hekimine gitmek gelir. Peki diş hekimine gitmeden diş tartarı evde nasıl temizlenir?

Öncelikle doğal yollarla dişlerdeki tartar nasıl geçer? sorusuna cevap verelim. Ardından tartar oluşumunu engellemenin yollarına göz atalım.

Diş tartarı evde nasıl temizlenir? Doğal yöntemlerle

diş tartarı evde nasıl temizlenir

Diş temizliği

Bir rahatsızlığı oluşmadan önce engellemek her zaman daha kolaydır. Bu nedenle diş tartarı oluşumunu engellemek için her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin. 

  • Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın. Dişlerin iyice temizlenmesi için tüm diş yüzeylerini tüm açılardan fırçalayın. 
  • Florürlü diş macunu kullanmak, çürükten etkilenen bölgelerin yeniden mineralleşmesine yardımcı olur. Dahası tartar oluşumundan sorumlu bakterilerden korur.
  Gribe iyi gelen yiyecekler ve faydaları nelerdir?

Karbonat

Karbonat, diş tartarı üzerinde antibakteriyel etki gösterir. Yani dişleri beyazlatırken, tartarı önler.

  • 1 yemek kaşığı karbonata bir tutam tuz ekleyerek karıştırın.
  • Karışımla dişlerinizi fırçalayın ardından ağzınızı çalkalayın.
  • Plak temizlenene kadar iki günde bir uygulayın. 
  • Diş taşı temizlendikten sonra ise 10 günde bir uygulamak yeterli olacaktır.

Düzenli diş ipi kullanın

Diş ipi, dişler arasındaki yiyecek parçacıklarını temizler. Fırçanın ulaşamayacağı yerlere kadar uzanır. Düzenli diş ipi kullanmak tartar oluşumunu engeller.

Diş taşı temizleme çengeli kullanın

Sertleşmiş diş taşını çıkarmak için temizleme çengeli kullanabilirsiniz. Önce temizleme işlemi sırasında tartarı nazikçe kazıyın. Ardından tükürün ve ağzınızı çalkalayın.

Diş etlerine zarar vermemeye çalışın. Diş etlerine derinlemesine temas etmek, enfeksiyona neden olabilir.

Yağ çekme

Yağ çekme işlemi, plak ve benzeri enfeksiyonlardan kurtulmak için yapılır. Hindistan cevizi yağı veya susam yağı kullanabilirsiniz. 

  • 1 yemek kaşığı yağı ağzınızda 10-15 dakika çevirin.
  • Sonrasında tükürün ve ağzınızı ılık suyla iyice çalkalayın.
  • Bunu haftada iki veya üç kez yapabilirsiniz.

Tartar oluşumu nasıl engellenir?

Doğal yollarla diş taşı nasıl temizlenir? öğrendik. Yazının başında bahsettiğimiz gibi tartar temizlenmezse pek çok rahatsızlığı tetikleyebilir. 

Bazı sorunları daha başlamadan önlemek gerekir. Bundan dolayı tartar oluşumu nasıl engellenir? bilmeliyiz. Ama sadece bilmek yeterli değildir. Aynı zamanda bildiklerimizi de uygulamalıyız.

  • Mineyi korumak için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın.
  • Her yemekten sonra en az iki dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın.
  • Florürlü diş macunu kullanın.
  • Günde en az bir kere diş ipi kullanın.
  • Sigara içmek, diş eti çizgisinin altında tartar birikmesine neden olur. Her şeyden önce içiyorsanız sigarayı bırakmalısınız.
  • Ağızda bakteri üremesini teşvik ettiği için nişasta veya şeker bakımından zengin yiyecekleri mümkün olduğunca az yiyin.
  • Ağızdaki yiyecek parçacıklarını temizlemek için her yemekten sonra su için.
  • Ağız sağlığını iyileştirdiği ve diş eti iltihabını önlediği için bol miktarda C vitamini açısından zengin meyve yiyin.
  • Genel kontrol ve diş temizliği için diş hekimine düzenli aralıklarla gidin.
  Mantar Çorbası Nasıl Yapılır? Mantar Çorbası Tarifleri

Diş tartarı evde nasıl temizlenir? için bildiğiniz başka yöntemler varsa bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir