Dişleri Beyazlatmak için Kullanılan Doğal Yöntemler

İnci gibi dişler, bazı faktörlerden dolayı zamanla beyazlıklarını kaybeder. Dişleri beyazlatmak için kullanılabilecek birçok ürün bulunmaktadır. Fakat bunlar oldukça masraflıdır ve birçok kimyasal barındırmaktadır. 

Sararmış dişleri doğal yollarla beyazlatma yöntemleri bulunmaktadır. Yazının devamında bunlardan bahsedeceğiz. Öncelikle “dişlerin neden sarardığına göz gezdirelim.

Dişler Neden Sararır?

Dişler yaşlandıkça doğal renklerini kaybeder ve sarımsı görünür. Dişlerin sararmasına neden olan ana faktörler şunlardır:

– Elma ve patates gibi bazı yiyecekler

– Sigara kullanımı

– Yetersiz fırçalama, diş ipi veya ağız gargarası da dahil olmak üzere kötü diş hijyeni

– Kafeinli içecekler içmek

– Baş ve boyun radyasyonu ve kemoterapi gibi tıbbi tedaviler

– Amalgam restorasyonları gibi diş hekimliğinde kullanılan bazı malzemeler

– Genetik – Bazı kişiler, doğal olarak daha beyaz dişlere sahiptir.

– Suda aşırı florür seviyelerinin varlığı gibi çevresel faktörler

– Düşme gibi fiziksel travma, dişleri hala gelişme aşamasında olan küçük çocuklarda mine oluşumunu bozabilir.

Dişler yukarıda sayılan çeşitli faktörler nedeniyle sararabilir. Aşağıdaki evde uygulanabilecek basit çözümler ile doğal yollarla dişler beyazlatılabilir. İşte en etkili diş beyazlatma yöntemleri

Evde Doğal Diş Beyazlatma Yöntemleri

Bitkisel Yağlar ile Dişleri Beyazlatmanın Yolları

Diş beyazlatmada bitkisel yağlar kullanılabilir. Bitkisel yağlar, dişlerin sararmasına ve plak oluşmasına neden olan bakterilerin yok edilmesinde etkilidir.

Diş beyazlatmada ay çiçek yağı ve susam yağı tercih edilen yağlardandır. Hoş bir tada ve çeşitli sağlık yararlarına sahip olduğu için en çok tercih edilen ise Hindistan cevizi yağıdır. Hindistan cevizi yağı iltihabı azaltma ve bakterileri öldürme kabiliyeti ile bilinen laurik asit içerir.

Bu konuda yapılan birkaç çalışma günlük olarak yağ kullanmanın plak ve dişeti iltihabı ile birlikte ağızdaki bakterileri etkili bir şekilde azalttığını göstermiştir.

Streptokok mutans, ağızda plak ve dişeti iltihabına neden olan bakterilerin başlıcalarından biridir. Bir çalışma, günlük olarak susam yağı kullanmanın tükürükteki streptokok mutansı bir hafta gibi kısa bir süre içinde azalttığını buldu. 

Hindistan cevizi yağını diş ipinin her yerine sürün. Kullanacağınız bu diş ipi, dişinizde beyazlatıcı ürünlerin ulaşamadığı yerlere ulaşır. Böylece hindistan cevizi yağı sürülmüş diş ipi ile dişlerin ulaşılmayan bölgelerine ulaşarak beyazlaması sağlanır.

Hindistan cevizi yağı kullanarak dişinizi, asit ve mine aşındırıcı gibi diğer bileşenlere maruz bırakmadığınız için günlük kullanmak güvenlidir.

Hindistan Cevizi Yağı ile Yağ Çekme

Hindistan cevizi yağı ile yağ çekmek, ağız sağlığı için birçok fayda sağlar. Plak oluşumunu ve plak kaynaklı diş eti iltihabını azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle, dişleri beyazlatmada da etkilidir.

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı sızma hindistan cevizi yağı

Yapılışı

– Ağzınıza 1 yemek kaşığı sızma hindistan cevizi yağı alın ve 10-15 dakika boyunca çevirin.

– Tükürün ve her zamanki gibi fırçalayın ve diş ipi kullanımına devam edin.

– Dişlerinizi fırçalamadan önce bunu günde bir kez, tercihen sabahları yapabilirsiniz.

Karbonat ile diş fırçalama

Karbonat, doğal beyazlatma  özelliklerine sahiptir, bu nedenle ticari diş macunlarında kullanılan popüler bir içeriktir.

Dişlerdeki yüzey lekelerini yok etmek için bir zımpara görevi görür ve ağızda bakteri üremesini engelleyen alkali bir ortam yaratır. Bu bir gecede dişleri beyazlatmaz tabi ancak zamanla dişlerin görünümünde bir fark yaratır.

Bir çalışma, karbonat içeren diş macunlarının, içermeyenlere göre dişleri daha etkili şekilde beyazlattığını tespit etmiştir.

Karbonat içeriği ne kadar yüksek olursa etki de o kadar güçlü olmaktadır. 1 çay kaşığı karbonatı 2 çay kaşığı su ile karıştırın ve dişlerinizi elde ettiğiniz bu macunla fırçalayın. Bu işlemi haftada birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.

Aktif Kömür

Aktif kömür negatif yüklüdür. Diş yüzeyinde pozitif yüklü plakaya bağlanır ve onun tarafından emilir, böylece dişleri beyazlatır.

Malzemeler

  • Diş fırçası
  • Toz aktif kömür
  • Su

Uygulanışı

– Toz aktif kömürün içine ıslak bir diş fırçası daldırın.

– Dişlerinizi 1-2 dakika fırçalayın.

– Ağzınızı su ile yıkayın.

– En iyi sonucu elde etmek için bunu günde bir kez yapabilirsiniz.

Hidrojen Peroksit

Hidrojen peroksit, ağızdaki bakterileri öldüren doğal bir beyazlatma ajanıdır. Bakterileri öldürmedeki etkisi nedeniyle yüzyıllarca yara dezenfektasyonunda kullanılmıştır. Birçok ticari diş macunu hidrojen peroksit içerir.

Birkaç çalışma karbonat ve %1 hidrojen peroksit içeren bir diş macununun daha belirgin şekilde beyazlattığını belirlemiştir.

Başka bir araştırma günde iki kez karbonat ve hidrojen peroksit içeren ticari bir diş macunu ile fırçalamanın altıncı haftada % 62 daha beyaz dişlere sebep olduğunu bulmuştur.

Ancak hidrojen peroksidin güvenliğiyle ilgili bazı sorunlar vardır. Seyreltilmiş olanlar daha güvenli görünürken, konsantre olarak kullanılanlar veya aşırı doz, diş eti hassasiyetine neden olabilir. Ayrıca yüksek dozların kansere neden olabileceği endişesi de var.

Hidrojen peroksit ile dişlerinizi fırçalamadan önce gargara şeklinde kullanabilirsiniz. Yan etkilerini önlemek için %1.5 lik- %3 lük kullanın. Eczanede bulabileceğiniz en yaygın hidrojen peroksit %3 lük çözeltidir.

Hidrojen peroksit kullanmanın bir başka yolu diş macunu yapmak için karbonat ile karıştırmaktır. 2 tatlı kaşığı hidrojen peroksit ile 1 çay kaşığı karbonatı karıştırın ve karışımla hafifçe dişlerinizi fırçalayın.

Diş minesini aşındırabileceğinden bu ev yapımı diş macununun kullanımını haftada bir ile sınırlayın.

dişleri beyazlatmanın doğal yolları

Limon veya Portakal Kabuğu

Portakal ve limon kabukları, diş minesindeki lekelerin çıkarılmasına ve dişlerin beyazlatılmasına yardımcı olabilecek sitrik asit içerir. Ayrıca antibakteriyeldirler ve böylece oral mikroplarla savaşmaya yardımcı olur.

Malzemeler

  • Portakal veya limon kabuğu

Yapılışı

– Portakal veya limon kabuğuyla dişlerinizi ovalayın.

– 1-2 dakika bekledikten sonra, dişlerinizi fırçalayın.

– Ağzınızı su ile iyice yıkayın.

– Bunu günde bir kez yapabilirsiniz.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, yüzyıllardır dezenfektan ve doğal temizlik ürünü olarak kullanılmaktadır. Elma sirkesinin ana aktif maddesi olan asetik asit etkili bir şekilde bakterileri öldürür. Antibakteriyel etki gösterdiğinden, ağız temizlemek ve diş beyazlatmak için kullanılabilir.

İnek dişlerinde yapılan bir çalışma elma sirkesinin dişlerde beyazlatma etkisinin olduğunu tespit etmiştir.

Sirkenin içeriğindeki asetik asit, dişin dış tabakasını aşındırma potansiyeline sahiptir. Bu yüzden her gün elma sirkesi kullanmamalısınız. Elma sirkesinin dişlerinizle temas süresini de kısa tutmalısınız.

Su ile incelterek birkaç dakika gargara yapabilirsiniz. Ardından ağzınızı suyla durulayın.

Meyve ve Sebzeler

Çilek, papaya, ananas, portakal ve kivi gibi meyveler, kereviz ve havuç gibi sebzeler diş beyazlatma özelliklerine sahiptir.

Diş minesindeki lekelerin çıkarılmasına yardımcı olur ve aynı zamanda güvenlidir. İstediğiniz etkileri görmek için bu meyvelerden ve sebzelerden daha fazla yiyebilir veya birkaç saniye dişinizde bekletebilirsiniz.

Diş fırçalamanın yerini tutmaz ancak çiğnerken plak tabakasının giderilmesine yardımcı olur. Özellikle çilek ve ananas dişlerin beyazlatılmasına yardımcı olduğu düşünülen iki meyvedir.

Çilek

Dişleri çilek ve karbonat karışımı ile beyazlatmak popüler hale gelmiş bir yöntemdir. Bu yöntemin etkili olduğunu düşünenler, çileğin içeriğinde bulunan malik asidin dişlerdeki renk değişimlerini gidereceğini iddia etmektedir ve karbonat da lekeleri parçalayacaktır.

Çilek dişlerin beyazlamasına yardımcı olurken, dişlerdeki lekelere nüfus etmesi pek mümkün değildir.

Yakın tarihli bir araştırma çilek ve karbonat karışımının ticari beyazlatma ürünleriyle kıyaslandığında çok az bir renk değişikliğine neden olduğunu buldu.

Bu yöntemi denemek isteyenler haftada birkaç defadan fazla uygulamamalıdır. Karışımın diş minesi üzerinde çok az etkisi olduğunu gösteren çalışmalara rağmen, aşırı kullanım hasara yol açabilir.

Bu yöntemi kullanabilmek için taze bir çileği ezin ve kabartma tozu ile karıştırın ve karışımla dişlerinizi fırçalayın.

Ananas

Ananas da diş beyazlattığı düşünülen meyvelerden biridir. Bir araştırma, ananasta bulunan bir enzim olan bromelain içeren diş macununun standart diş macunlarına göre diş lekelerini gidermede etkili olduğunu tespit etmiştir. Ancak ananas tüketmenin aynı etkiye sahip olduğuna dair bir bulgu yok.

Diş lekelerini oluşmadan önlemek

Yaşınız ilerledikçe dişler doğal olarak sararır ancak dişlerdeki lekeleri önlemenin bazı yolları vardır.

Boyalı yiyecek ve içecekler

Kahve, kırmızı şarap, soda ve koyu renkli meyveler dişlerde lekelenmelere neden olur.

Bunları tamamen hayatınızdan çıkarmanız gerekmez ancak bunları tükettikten sonra içeriğindeki maddelerin dişlerinizle teması uzun olmamalı.

Ayrıca dişlerinizin üzerindeki renk etkilerini sınırlandırmak için bu yiyecek ve içecekleri tükettikten sonra mümkünse dişlerinizi fırçalayın. Renk değişikliğinin en önemli nedeni sigaradan da uzak durmalısınız.

Şekeri azaltın

Daha beyaz dişler istiyorsanız şekerli gıdaları minimum düzeyde tüketmeniz gerekir. Şeker oranından yüksek bir beslenme diş eti iltihabına neden olan primer bakteri türü streptokok mutans bakterisinin gelişimini destekler. Şekerli bir şeyler yedikten sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayın.

Kalsiyumlu gıdalar tüketin

Bazı dişlerdeki renk değişikliği mine tabakasının aşınarak altındaki dentin tabakasının ortaya çıkmasından kaynaklanır.

Bu nedenle diş minesini güçlendirerek inci gibi beyaz dişlere sahip olabilirsiniz. Süt, peynir, brokoli gibi kalsiyum bakımından zengin gıdalar, dişlerin erozyonuna karşı koruma sağlar.

Dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin

Bazı dişlerdeki renk değişikliği yaşa bağlı olabilirken, çoğu plak oluşumunun sonucudur.

Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı, ağızdaki bakterileri azaltarak, plak oluşumunu önleyerek dişlerin beyaz kalmasına yardımcı olur.

Diş macunu dişlerdeki lekeleri hafifçe ovalayarak yumuşatır, diş ipi ise plağa neden olan bakterileri temizler. 

Düzenli diş kontrolü de dişlerin beyaz ve temiz kalmasını sağlar.

Diş Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yukarıda sayılan diş beyazlatma yöntemleri sararan dişlere çare olarak uygulanmaktadır. Önemli olan dişleri sararma noktasına getirmeden önlem almaktır. Bunun için diş sağlığına dikkat etmeniz gerekir. İşte ağız ve diş sağlığı için yapılması gerekenler

Dişlerinizi mutlaka fırçalayın

Yemeklerden sonra ve yatmadan önce dişlerinizi çürük oluşmayacak şekilde fırçalamalısınız.

Öğün aralarında atıştırmayın

Öğün aralarında yediğiniz her yiyecek dişleriniz için zararlıdır. Özellikle çikolata gibi tatlı gıdalar ve gazlı içecekler.

Bunlardan uzak durarak ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Öğün aralarında yediğiniz her yiyecekten sonra ağzınızı çalkalamayı ihmal etmeyin.

Dişlerinizi kontrol ettirin

Diş doktoruna gitmek için mutlaka dişlerin çürümesi gerekmez. Hiçbir sağlık sorunu yokken bile yılda iki kez dişlerinizi kontrol ettirin.

Kürdan kullanmayın

Kürdan diş etlerine zarar verebilir. Diş ipi kullanmak daha doğrudur.

Sert kabuklu yiyecekleri dişlerinizle kırmayın

Dişlerinizin sağlamlığına güvenmeyin. Sert cisimleri dişlerinizle kırmak diş minesine zarar verir. Bugün değilse bile ileride zorluğunu yaşarsınız.

Aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durun

Dişlerinize ciddi anlamda zarar verecek olan aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekleri tüketmeyin.

Dişleriniz için gerekli vitaminleri alın

Süt ve süt ürünleri, taze meyveler dişleriniz için gerekli vitamin ve mineralleri sağlayacaktır.

İçtiğiniz suya dikkat edin

Flor diş minelerinin direncini artıran bir maddedir. İçtiğiniz suda yeterli flor yoksa dişlerinizin direnci azalacak ve dişleriniz çürüyecektir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir