Diosmin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları

Diosmin, turunçgillerde yaygın olarak bulunan bir flavonoiddir. Flavonoidler, vücudumuzu iltihaptan ve serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız moleküllerden koruyan antioksidan özelliklere sahip bitki bileşikleridir.

Diosmin ilk olarak 1925’te figwort bitkisinden ( Scrophularia nodosa L.) izole edildi ve 1969’dan beri hemoroid, varisli damarlar, venöz yetmezlik, bacak ülseri ve diğer dolaşım sorunları gibi çeşitli durumları tedavi etmek için doğal bir terapi olarak kullanıldı.

Kan akışının bozulduğu bir durum olan venöz yetmezliği bulunan kişilerde, iltihabı azaltmaya ve normal kan akışını düzeltmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Günümüzde, diosmin, narenciye meyvelerinde – özellikle portakal kabuklarında- bulunan hesperidin adı verilen başka bir flavonoidden yaygın olarak türetilir.

Diosmin genellikle disomentin, hesperidin, linarin ve izorhoifolin içeren bir grup flavonoid olan mikronize saflaştırılmış flavonoid fraksiyonu (MPFF) ile birleştirilir.

Çoğu diosmin takviyesi, % 10 hesperidin ile % 90 diosmin içerir ve MPFF olarak etiketlenir. Çoğu durumda, “diosmin” ve “MPFF” terimleri birbirinin yerine kullanılır.

Diosmin Nedir?

Diosmin, esas olarak turunçgillerde bulunan bir bitki kimyasalıdır. İnsanlar ilaç yapmak için diosmin kullanır.

Diosmin, hemoroid, varisli damarlar, bacaklarda zayıf dolaşım (venöz staz ) ve göz veya diş etlerinde kanama dahil olmak üzere çeşitli kan damarı bozukluklarının tedavisinde kullanılır. 

Ayrıca meme kanseri ameliyatını takiben kolların şişmesini ( lenfödem ) tedavi etmek ve karaciğer toksisitesine karşı korumak için kullanılır. Genellikle başka bir bitki kimyasalı olan hesperidin ile kombinasyon halinde alınır.

Diosmin Faydaları ve Kullanımı

Diosmin en çok hemoroid ve kronik venöz yetmezlik (CVI) gibi kan damarı bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır. Hemoroid anüsün yakınında bulunan damarların şişmesidir, CVI ise bacaklarda şişmiş, tıkanmış damarları ifade eder.

İnsanlar ayrıca varisli damarlar, kan pıhtıları, retina kanaması (göz retinasında kanama), venöz bacak ülseri ve venöz staz (bacaklarda yavaş kan akışı) gibi diğer kan damarı bozuklukları için diosmin alır.

Araştırmalar, bu bileşiğin damarlardaki iltihabı azaltabileceğini ve böylece kan akışını iyileştirebileceğini belirtmektedir.

Hemoroid

Çok sayıda çalışma, diosminin iç ve dış hemoroidin tedavisine yardımcı olduğunu göstermektedir.

  Laktoz İntoleransı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

2.300’den fazla insanda yapılan 24 çalışmanın gözden geçirilmesinde, diosmin gibi bitki flavonoidleri hemoroide bağlı kaşıntı, kanama, akıntı ve diğer hemoroit semptomlarını azalttı.

Diğer çalışmalar hemoroit semptomlarında benzer iyileşmeler olduğunu ortaya koymaktadır. Ek olarak, diosminin bir hemoroidektomi veya hemoroidlerin cerrahi olarak çıkarılmasından sonra iyileşme süresini azalttığını tespit etmiştir.

Bu sonuçlar umut verici olsa da, çoğu iyileşme hemoroit hastalığının erken evrelerinde görülür. Genel olarak, diosmin diğer hemoroit tedavileri kadar etkili olmayabilir.

Kronik venöz hastalık

Kronik venöz hastalık, zayıf veya hastalıklı damarlarla ilgili durumlar için kullanılan bir terimdir. Bunlar arasında, varisli damarlar, örümcek damarları, bacak ülseri ve bacak damarlarının şiştiği bir durum olan flebit bulunur.

10 çalışmanın 2012 yılında yapılan incelemesi, orta derecede kanıtın bacak ülseri, ödem, varisli damarlar, karıncalanma hissi, genel yaşam kalitesi ve subjektif ağrı derecelendirmeleri gibi kronik venöz yetmezlik semptomlarını iyileştirmek için MPFF (diosmin) kullanımını desteklediği sonucuna vardı.

2016 yılında yapılan bir inceleme ve 2018 yılında yapılan meta-analiz bu bulguları destekledi. Ayrıca, diosmin şişme, kramplar gibi huzursuz bacak sendromu belirtilerini azalttı.

Diosmin, inflamasyonu azaltarak, damarların sağlığını iyileştirerek ve kan ve lenfatik dolaşımı artırarak kronik venöz hastalığı tedavi eder.

Fakat 1.051 kişide yapılan bir 2017 çalışması, diosminin kronik venöz hastalığının semptomlarının tedavisinde Venoruton (Novartis) ve Pycnogenol (çam kabuğu özü) gibi diğer ilaçlar kadar etkili olmadığını belirtti. Diğer çalışmalar da benzer bulgular bildirmektedir.

Her ne kadar diosmin bu rahatsızlığın semptomlarını azaltsa da, herhangi bir takviye almadan önce bir doktorla konuşmak gerekir.

Sırt ağrısı

Bir çalışmada, 300 kişi 2 hafta boyunca günde 3 kez 900 mg diosmin aldıktan sonra sırt ağrısında küçük iyileşmeler bildirmiş ve ardından 2 hafta boyunca günde iki kez aynı doz, daha sonra 1 ay boyunca günde iki kez 450 mg’lık bir idame dozu kullanmışlardır.

  İştahsızlık Neden Olur, Nasıl Geçer? İştahsızlığa Ne İyi Gelir?

Bu çalışmanın sonuçları, mannitol ve deksametazon alan bir kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, diosmin subjektif sırt ağrısını azaltmada daha etkili değildi.

Diosminin daha yerleşik tedavilere kıyasla sırt ağrısına yardımcı olup olmadığını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Diğer durumlar

Bazı insanlar lenfödem (lenfatik sistemin şişmesi), varikosel (ağrı ve skrotumdaki damarların genişlemesi), küçük kanama, pelvik ağrı ve rosacea gibi diğer durumlar için diosmin alır.

Diosmin, bilinen bir anti-inflamatuar bileşiktir ve bu inflamatuar ve dolaşım bozukluklarının bazılarını tedavi etmek için işe yarar.

Küçük çalışmalar lenfödem, varikosel, küçük burun kanamaları ve pelvik ağrı semptomlarını tedavi etmek için bazı olumlu sonuçlar göstermiştir.

Diosmin Zararları ve Yan Etkileri

Nadir olsa da, diosminin bazı yan etkileri olduğu tespit edilmiştir. Bunlar arasında mide ağrısı, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi, deri döküntüsü, kurdeşen, kas ağrısı ve – ciddi vakalarda – düzensiz kalp atışı bulunmaktadır.

Diosmin aldıktan sonra herhangi bir yan etki yaşarsanız, kullanmayı bırakın ve doktora danışın. Şiddetli ağrı, şiddetli ishal (24 saat içinde 10 veya daha fazla dışkı) veya düzensiz bir kalp atışı yaşarsanız, derhal tıbbi yardım alın.

Diosmin Nasıl Kullanılır?

Diosmin, genellikle % 90 diosmin ve % 10 hesperidin içeren mikronize saflaştırılmış flavonoid fraksiyonu (MPFF) olarak satılır.

En yaygın ve iyi araştırılmış olanı, Daflon 500’dür (450 mg diosmin, 50 mg hesperidin). 

Çoğu diosmin ürünü, günde bir kez toplamda 1.000 mg olacak şekilde, sabahları ve akşamları birer kez 500 mg’lık bir besin takviyesi olarak almayı önerir.

Bir sağlık uzmanının rehberliğinde, aşağıdaki dozaj kılavuzlarının çeşitli durumlar için güvenli ve etkili olduğu belirtilmektedir:

Kronik venöz hastalık

3-6 ay boyunca günde 1.000 mg

Hemoroid

4 gün boyunca günde 1.000-2.000 mg, ardından 3 gün boyunca günde 1.000 mg

Varisli damarlar

6 aya kadar günde 1.000-2.000 mg

  Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Doktor tarafından belirtilmedikçe, diosmini 3 aydan fazla kullanmayın veya etikette önerilen dozdan daha fazla almayın.

Bugüne kadar, diosmin için bilinen aşırı doz vakaları veya toksisite raporları yoktur.

Her zaman, etiket üzerindeki talimatlara uymak gerekir ve doktorun tavsiyelerinin dışına çıkmamak gerekir.

İlaçlarla etkileşim

Diosmin, aşağıdaki ilaçlarla etkileşime girebilir:

– Antikoagülanlar

– Antikonvülsanlar

– Antihistaminikler

– kas gevşeticiler

– Steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlar

– Asetaminofen

Diosmin, yukarıdaki ilaçları metabolize etmekten sorumlu çeşitli karaciğer enzimlerini baskılayabilir. Bu, ilaçların daha az etkili çalışmasına neden olabilir ve uygun kan pıhtılaşmasını önleyerek kanama bozukluğu olanlar için tehlike oluşturabilir.

Diosmin ayrıca, kan incelmesine dahil olmaları nedeniyle çemen otu, sarımsak, zencefil, ginkgo, ginseng ve zerdeçal gibi bazı bitkisel takviyelerle etkileşime girebilir.

Diosmini ecza dolabı gibi serin ve kuru bir ortamda saklayın. Her zaman etiketi okuyun ve son kullanma tarihi geçen takviyeleri atın.

Hamilelik ve emzirme

Güvenlik araştırması eksikliği nedeniyle, hamile veya emziren kadınlar diosmin almaktan kaçınmalıdır.

Belirli popülasyonlarda kullanım

Diosmin, kanama bozukluğu olan insanlarda, kanamayı kötüleştirebilir. Herhangi bir kanama bozukluğunuz varsa, sağlık uzmanınız tarafından aksi belirtilmedikçe bu besin takviyesini almaktan kaçının.

Çocuklar ve gençler diosmin almamalıdır çünkü bu yaş gruplarında mevcut güvenlik araştırması yoktur.

Diyabet, kalp hastalığı ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi başka rahatsızlıklarınız varsa, diosmin almadan önce bir sağlık uzmanı ile konuşun.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir