Deniz Tarağı Nedir, Ne İşer Yarar? Faydaları ve Zararları

Deniz tarağı, tüm dünyada yenen bir çeşit kabuklu deniz ürünüdür. Tuzlu su ortamlarında yaşar ve çok sayıda ülkenin kıyılarında bulunan balıkçılar tarafından yakalanır.

Renkli kabuklarının içindeki addüktör kasları yenebilir ve deniz ürünleri olarak satılır. Doğru şekilde pişirildiğinde, hafif tatlı bir lezzete ve yumuşak bir dokuya sahiptir.

Deniz tarağı son derece besleyici bir deniz ürünüdür ve etkileyici sağlık faydalarına sahiptir. Bununla birlikte, genellikle olası alerjik reaksiyonlar ve ağır metallerin birikmesinden dolayı bu deniz ürününün tüketimi konusunda endişe duyulmaktadır.

Deniz Tarağı Besin Değeri

Diğer birçok balık ve kabuklu deniz hayvanı gibi, deniz tarağı da etkileyici bir besin profiline sahiptir. 85 gram buğulanmış deniz tarağı şu besin öğelerini içerir:

Kalori: 94

Karbonhidrat: 0 gram

Yağ: 1.2 gram

Protein: 19.5 gram

Omega 3 yağ asitleri: 333 mg

B12 Vitamini: Önerilen günlük değerin % 18’i (DV)

Kalsiyum: DV’nin% 9’u

Demir: DV’nin% 15’i

Magnezyum: DV’nin% 12’si

Fosfor: DV’nin% 27’si

Potasyum: DV’nin% 12’si

Çinko: DV’nin% 18’i

Bakır: DV’nin% 12’si

Selenyum: DV’nin% 33’ü

Deniz tarağı, selenyum, çinko ve bakır dahil olmak üzere birçok iz mineralin mükemmel bir kaynağıdır. Bu mineraller insan sağlığı için önemlidir ancak bazı insanlarda bunlar eksik olabilir.

Yeterli selenyum alımı, sağlıklı bir bağışıklık sistemini ve uygun tiroid fonksiyonunu destekler. Çinko, beyin fonksiyonu ve sağlıklı büyüme için gereklidir, bakır diyabet ve kalp hastalığına karşı koruma sağlar.

Deniz tarağı yemek, bu önemli eser mineralleri elde etmenin yanı sıra, yüksek kaliteli protein ve anti-inflamatuar omega 3 yağ asitleri de sağlar. 

Deniz Tarağının Yararları Nelerdir?

Kilo vermeye yardımcı olabilir

Düşük kalorili ve protein oranı yüksek bir besin olan deniz tarağı kilo vermeye çalışanlara dost bir yiyecektir.

Araştırmalar, orta dereceli protein elde ederken toplam kalori alımını azaltmayı sağlamasından dolayı kilo kaybını destekleyebileceğini göstermektedir.

Deniz tarağının 85 gramlık porsiyonu 20 gram protein sağlar. Protein, insanların kalori alımını azalmaya yol açabilecek şekilde tok hissetmelerine yardımcı olur. Dahası, metabolizmayı hızlandırır ve vücudun daha fazla enerji yakmasını teşvik eder.

773 kişide yapılan 26 haftalık bir çalışmada, yüksek proteinli bir diyete katılanların (günlük kalorinin% 25’i), düşük proteinli diyete kıyasla (% 13’ü günlük kaloriye kıyasla) % 5 daha fazla vücut ağırlığı kaybettikleri bulunmuştur. Ek olarak, düşük protein grubu, ortalama 1,01 kg almıştır.

Beyin ve sinir sistemi için faydalıdır

Deniz tarağı, beyin ve sinir sistemi için önemli olan belirli besinler içerir. 84 gramlık deniz tarağı porsiyonu, hem B12 vitamini hem de çinko için günlük gereksinimlerin % 18’ini ve 300 mg’lık omega 3 yağ asitleri sağlar.

Bu besin maddelerinin yeterli miktarlarda tüketilmesi, sinir sisteminin gelişimi için önemlidir ve Alzheimer gibi zihinsel durumları önleyebilir.

Bir çalışmada, gebelikte B12 vitamini düzeylerinin düşük olduğu kadınlardan doğan bebeklerin dokuz yıl sonra beyin fonksiyonlarının yavaşladığı bulunmuştur.

Bir başka çalışma, B12 ile takviye edilmenin homosistein seviyelerini % 30 oranında azaltabildiğini ve beyin fonksiyonunu geliştirdiğini gösterdi. Çok fazla homosistein, hafif mental yetmezlik riskini artırabilir.

Çinko, beyin sağlığı için önemli bir mineraldir. Sıçanlarda yapılan 6 aylık bir çalışmada, kandaki çinko düzeylerindeki % 20’lik bir azalmanın, Alzheimer ile ilişkili olanlarla birlikte zihinsel ve hafıza sorunlarına yol açtığını göstermiştir.

B12 vitamini ve çinkoya ek olarak, omega 3 yağ asitleri de beyin sağlığı ve gelişimi için birçok fayda sağlar.

Araştırmalar, annelerinin beslenmesiyle yeteri kadar omega 3 yağ asidi almayan bebeklerin dikkat eksikliği ve psikiyatrik tanılar geliştirme riski taşıyabileceğini göstermiştir.

Kalp sağlığına faydalıdır

Deniz tarağı, kalbi sağlıklı tutan iki besin maddesi olan magnezyum ve potasyum içerir. 

Her ikisi de kan damarlarını rahatlatıcı bir rol oynar. Bu nedenle, bu vitaminlerin vücutta yeterli seviyeleri kan basıncını azaltarak kalp hastalığını önleyebilir.

Kanda magnezyumun düşük seviyede olması ile atriyal fibrilasyon (düzensiz kalp atışı), yüksek tansiyon ve diğer kalp sorunları ilişkili bulunmuştur.

9000’den fazla kişi ile yapılan bir çalışma, 0.80 mmol / L’nin altında, magnezyum seviyelerine sahip olanların, sırasıyla, kalp hastalığı ve kalp krizinden, ölme riskinin % 36 ve % 54 daha fazla olduğu bulundu.

Hücreleri korur

İnsan vücudundaki hücreleri korumak için B12 vitamini gereklidir. Kırmızı kan hücrelerinin onarımı, oluşumu ve bakımı gibi işlevler için önemlidir. Deniz tarağında yüksek miktarda bulunan B12 vitamini ayrıca vücuttaki sinir hücrelerine de bakar.

Hücrelerin bölünmesinde gerçekleştirilen vücuttaki DNA oluşumu için hayati öneme sahiptir. Vücuttaki B12 vitamini eksikliği, megaloblast adı verilen anormal hücrelerin oluşumuna yol açar. Ayrıca anemi oluşumuna da yol açabilir.

Deniz Tarağı Yan Etki ve Zararları

Bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir

Bazı insanlar deniz tarağı gibi balık ve kabuklu deniz hayvanlarına karşı alerjiktir. Bazı çalışmalarda, her yaştaki insanlarda kabuklu deniz ürünleri alerjileri için % 10.3 gibi yüksek bir oranda yaygınlık görülmüştür.

Aslında, kabuklu deniz ürünleri en yaygın gıda alerjenlerinden biridir. Bu tip alerji genel olarak yetişkinlikte gelişir ve kişinin tüm yaşamı boyunca sürer.

Deniz tarağı; istiridye, midye, yengeç, ıstakoz ve karidesten daha az alerjik reaksiyona neden olur. Kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi olan bazı kişiler sadece bir grup deniz ürününe tepki verirken diğer tiplere tolerans gösterebilirler.

Kabuklu deniz ürünleri alerjisi, bağışıklık sisteminizin protein tropomiyozine tepki göstermesinin sonucunda oluşur. Kabuklu deniz hayvanlarına alerjik reaksiyon belirtileri arasında şunlar yer alır:

 – Hazımsızlık, ishal ve kusma

 – Boğazın kasılması ve yutma güçlüğü

Bütün vücutta ortaya çıkan ürtiker

Nefes darlığı ve öksürük

 – Dil ve dudakların şişmesi

Mavi veya soluk cilt

Baş dönmesi ve zihinsel karışıklık

Bazı durumlarda, insanlar gıda alerjisi sonucu hemen tedavi gerektiren anafilaktik şok adı verilen yaşamı tehdit eden bir reaksiyon yaşayabilir.

Ağır metaller içerebilir

Çevrelerine bağlı olarak, deniz tarağı civa, kadmiyum, kurşun ve arsenik de dahil olmak üzere ağır metaller içerebilir.

Vücuttaki ağır metal birikmesi tehlikelidir. Arseniğe kronik olarak maruz kalma, kanser gelişmesine bağlıyken, kurşun birikmesi bazı organlarda ciddi hasara neden olabilir.

Cıva zehirlenmesi beyin fonksiyonlarının azalmasına, hafıza sorunlarına ve depresyona yol açar. Son olarak, çok fazla kadmiyum, önemli derecede böbrek hasarına neden olur.

Her ağır metalin aşırı miktarda vücuda girmesinin farklı riskleri vardır. Vücut ağır metalleri dışarı atamadığından, gıda, su ve çevre kaynaklarından maruz kalmayı sınırlandırmak önemlidir.

Ne yazık ki, deniz tarağı ve diğer balıklar değişik miktarlarda ağır metaller içerebilir.

İspanya’daki konserve deniz tarakları ile ilgili yapılan araştırmalar kurşun, cıva ve kadmiyum içerdiğini gösterdi. Kurşun ve cıva seviyeleri önerilen günlük maksimum seviyenin oldukça altındayken, kadmiyum miktarı maksimum seviyeye yakındı.

Kanada kıyılarındaki deniz tarakları üzerine yapılan bir başka çalışma, kadmiyum düzeylerinin bazı bölgelerde günlük insan tüketimi için tavsiye edilen maksimum değerin neredeyse iki katı olduğunu göstermiştir.

Deniz taraklarında ağır metal konsantrasyonları üzerine yapılan az sayıdaki çalışma, yerel bölgeye göre farklılık gösterebildiğini ancak çoğu fermentasyonun kadmiyum oranının yüksek olduğunu göstermektedir.

Ayrıca araştırmalar birikmiş metallerin miktarlarının deniz taraklarının farklı bölümleri arasında değişebileceğini göstermektedir. Bazı metaller, yenilenemeyen organlarda birikebilir ve bu nedenle insan tüketimi için bir endişe kaynağı olmayacaktır.

Deniz Tarağı Yenir mi?

Birçok sağlık yararları nedeniyle, deniz tarağı yemek faydalıdır. Son derece besleyici, protein bakımından zengin ve düşük kalorilidir. Ancak, kabuklu deniz ürünleri alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.

Yakalandıkları yere bağlı olarak, deniz kabukları değişen seviyelerde ağır metal ve diğer kirletici maddeleri içerebilir.

Bazı kişiler, yaşlı yetişkinler, çocuklar, hamile ve emziren kadınlar veya genel olarak çok fazla balık yiyenler de dahil olmak üzere bazı kişiler, deniz tarağından kaçınmalıdır.

Eğer alerjisi olmayan ve aşırı ağır metal tüketimi hakkında endişelenmesine gerek olmayan, sağlıklı bir yetişkinseniz, deniz tarağı yemek sizin için güvenli ve faydalıdır.

Sonuç olarak;

Deniz tarağı, kalp ve beyin sağlığını destekleyen protein ve besinler açısından zengindir.

Cıva, kurşun ve kadmiyum gibi belirli ağır metalleri bünyelerinde barındırabilirler ancak genel olarak güvenli kabul edilir.

Alerjik değilseniz veya hamilelik sırasında olduğu gibi balık tüketimi konusunda dikkatli olmanız gerekmiyorsa, deniz tarağı yememek için bir sebep görünmüyor.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir