Demir Eksikliği Belirtileri – Demir Nelerde Var?

Demir minerali, vücudun günlük aktivitesi için ihtiyaç duyduğu anahtar minerallerden biridir. Başlıca işlevi; proteinlerin metabolizması ile hemoglobin, enzimler ve kırmızı kan hücrelerinin (RBC’ler) üretimini gerçekleştirmektir. Kan hücrelerin sayısının düşük olması, bu hücrelerin organlara ve dokulara oksijen iletmesini zorlaştırır. Demir, saç, cilt ve tırnakların sağlığı için de gereklidir. Vücutta bu mineral az olduğunda demir eksikliği meydana gelir. Demir eksikliği belirtileri arasında yorgunluk, cilt renginin soluklaşması, nefes darlığı, baş dönmesi, kalp çarpıntısı bulunur.

Demir nelerde var? Kırmızı et, sakatatlar, kümes hayvanları, balık, deniz ürünleri gibi yiyeceklerde bulunur. Demir gıdalarda iki formda bulunur – heme demir ve non-heme demir. Heme demir, sadece hayvansal ürünlerde bulunurken, non-heme demir sadece bitkilerde bulunur. 

Demir mineralinin günlük alınması gereken miktarı ortalama 18 mg’dır. Ancak cinsiyet, hamilelik gibi bazı özel durumlara göre ihtiyaç değişir. Örneğin; erkekler ve postmenopozal kadınların ihtiyacı günde sekiz mg’dır. Bu miktar hamile kadınlarda günde 27 mg’a kadar yükselir.

Demirin Faydaları

demir eksikliği belirtileri

  • Enerji verir

Demir, vücuttaki oksijeni kaslara ve beyne taşır. Böylece hem fiziksel performansı hem de zihinsel uyanıklığı arttırır. Vücutta demir seviyesi düşükse dikkatsiz, yorgun ve sinirli olursunuz.

  • İştahı artırır

Yemek yemek istemeyen çocuklarda demir takviyesi kullanmak, iştahı artırır. Ayrıca büyümelerine destek olur.

  • Kas sağlığı için gereklidir

Demir, kasların gelişiminde son derece önemlidir. Hemoglobinden oksijen taşıyan ve kas hücrelerinde depolayan miyoglobin üretimine yardımcı olur. Böylece kasların kasılması gerçekleşir.

  • Beyin gelişimine katkıda bulunur

Sağlıklı beyin gelişimi için çocuklar, demir açısından zengin yiyecekleri tüketmelidir. Demir eksikliği anemisi olan bebeklerde bilişsel, motor, sosyal-duygusal ve nörofizyolojik gelişim daha zayıftır. Bu nedenle beynin sağlıklı çalışması için demir eksikliği giderilmelidir.

  • Hamileliğin sağlıklı ilerlemesine yardımcı olur

Doktorlar hamile kadınlara demir alımını arttırmayı önerir. Doğum öncesi demir takviyesi kullanmak, düşük doğum ağırlığı riskini azaltır. Ayrıca hamilelik sırasında maternal anemiyi önler. Hamile kadınlar günde 27 miligram demir almalıdır. Demir takviyesi, portakal, greyfurt ve domates suyu gibi C vitamini yönünden zengin gıdalarla desteklendiğinde en iyi şekilde emilir.

  • Bağışıklığı güçlendirir

Demirin faydalarından biri bağışıklığı destekleme yeteneğidir. Demir, T lenfositlerinin farklılaşması ve proliferasyonu, patojenlerle savaşan reaktif oksijen türlerinin üretimi gibi bağışıklık fonksiyonları için gereklidir.

  • Huzursuz bacak sendromunu hafifletir

Nörolojik hareket bozukluğu olan huzursuz bacak sendromu, bacakları tekrar tekrar hareket ettirme dürtüsü yaratır. Bu his dinlenme esnasında daha da yoğunlaşır ve bu nedenle uykuda rahatsızlık yaratır. Demir eksikliği yaşlılarda huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilir. Demir takviyesi almak, belirtileri hafifletir.

  • Adet öncesi belirtileri hafifletir

Araştırmalar, yüksek miktarda demir alımının baş dönmesi, ruh hali dalgalanmaları, hipertansiyon gibi adet öncesi belirtileri hafifletebileceğini göstermektedir.

Demirin Cilde Faydaları

  • Sağlıklı bir ışıltı kazandırır

Cildin soluk görünmesi ve göz altındaki koyu halkalar, demir eksikliğine bağlı en sık görülen anemi belirtileridir. Demir eksikliği hemoglobin seviyelerinin düşmesine ve RBC’lerin azalmasına neden olur. Oksijen akışının azalması, cilt rengini soluk gösterir. Demir açısından zengin yiyecekler yemek, cilde pembemsi bir parlaklık katar.

  • Yaraların iyileşmesini hızlandırır

Demir, yara iyileşme sürecini hızlandırmada önemli rol oynayan bir mineraldir. Hemoglobinin vücutta oksijen taşıyan en temel bileşeni olan RBC’lerin oluşumuna yardımcı olur. Diğer besinleri de taşıyan uygun oksijen kaynağı olmadan yaralar iyileşemez. Bu yüzden demir yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Demirin Saça Faydaları

  • Saç dökülmesini azaltır

Kadınlar demir eksikliğine bağlı olarak aşırı saç dökülmesi yaşayabilir. Demir depolarının düşük olması özellikle menopoz döneminde olmayan kadınlarda saç dökülme oranını artırır. Demir ayrıca saç dokusunun iyileştirilmesine yardımcı olur. Saç köklerine ve kafa derisine oksijen ve besin akışını artırarak saçların donukluğunu azaltır.

Günlük Demir İhtiyacı

Bebeklik 0-6 ay Erkek(mg/gün) Kadın(mg/gün)
Bebeklik 7-12 ay 11 11
Çocukluk 1-3 yaş 7 7
Çocukluk 4-8 yaş 10 10
Çocukluk 9-13 yaş 8 8
Gençlik 14-18 yaş 11 15
Yetişkinlik        19-50 yaş 8 18
Yetişkinlik 51 yaş ve üstü         8 8
Gebelik Her yaş 27
Emzirme 18 yaş ve altı 10
Emzirme 19 yaş ve üstü 9

Demir Nelerde Var?

Demir bulunan baklagiller

Fasulye, bezelye ve mercimek gibi baklagiller, demirden zengin besinlerdir. Yüksekten düşüğe doğru, en fazla demir içeren baklagil çeşitleri şöyledir;

  • Soya fasulyesi

Soya fasulyesi ve soya fasulyesinden elde edilen gıdalar demir yüklüdür. Buna ek olarak, soya ürünleri yüksek oranda protein içerir ve iyi bir kalsiyum, fosfor ve magnezyum kaynağıdır.

  • Mercimek

Mercimeğin bir kasesi 6.6 mg demir içerir. Bu baklagil önemli miktarda protein, kompleks karbonhidrat, lif, folat ve manganez de içerir.

  • Fasulye ve bezelye

Fasulye iyi miktarda demir içerir. Kuru fasulye ve barbunyanın bir kasesinde 4.4-6.6 mg demir bulunur. Nohut ve bezelyenin de demir oranı yüksektir. Bir kasesi 4.6-5.2 mg demir içeriğine sahiptir.

Demir bulunan kuruyemiş ve tohumlar

Kuruyemişler ve tohumlar, demir minerali bulunan iki bitki kaynağıdır. Bu grupta en çok demir olan yiyecekler şunlardır;

  • Kabak, susam, kenevir ve keten tohumu

Demir açısından zengin olan tohumların iki yemek kaşığındaki demir miktarı yaklaşık 1.2-4.2 mg arasındadır.

  • Kaju, çam fıstığı ve diğer kuruyemişler

Kuruyemişler az miktarda non-heme demir içerir. Bu, badem, kaju, çam fıstığı için geçerlidir ve bunların 30 gramında 1-1.6 mg demir bulunur.

Demir bulunan sebzeler

Sebzeler kolay emilmeyen non-heme formunu içeriyor olsa da, genellikle demir emilimini artırmaya yardımcı olan C vitamini bakımından zengindir. Sebzeler arasında demir olan besinler şunlardır;

  • Yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak, lahana, şalgam, pazı ve pancar gibi yeşil yapraklı sebzelerin bir kasesi 2.5-6.4 mg arasında demir içerir. Bu kategoriye giren diğer demir içeren sebzeler arasında brokoli, lahana ve Brüksel lahanası bulunur. Bunların bir fincanı 1 ila 1.8 mg arasında demir içerir.

  • Domates salçası

Çiğ domates, demiri az miktarda içerse de. kurutulduğunda veya konsantre edildiğinde miktarı daha da fazlalaşır. Örneğin, yarım kase (118 ml) domates salçasında 3.9 mg demir bulunurken, 1 kase (237 ml) domates sosu 1.9 mg içerir. Güneşte kurutulmuş domatesin yarım kasesi 1,3-2,5 mg arasında demir sağlar.

  • Patates

Patates önemli miktarlarda demir içerir. Büyük, soyulmamış bir patateste (295 gram), 3.2 mg demir bulunur. Aynı miktarda tatlı patates, biraz daha az miktarda 2.1 mg içerir.

  • Mantar

Bazı mantar çeşitleri demir bakımından zengindir. Örneğin, bir kase pişmiş beyaz mantar yaklaşık 2.7 mg demir içerir. İstiridye mantarı, iki katı kadar içerirken, portobello ve şiitake mantarları çok az içerir.

Demir bulunan meyveler

Meyveler, yüksek oranda demir içeren besinler değildir. Yine de, bazı meyveler demir içeren gıdalar kategorisinde yerini alabilir.

  • Erik suyu

Erik suyu yüksek oranda demir içeren içeceklerdendir. 237 ml erik suyu 3 mg demir sağlar. Ayrıca lif, potasyum, C vitamini, B6 vitamini ve manganez bakımından zengindir.

  • Zeytin

Zeytin, teknik açıdan bir meyvedir ve demir içeren yiyeceklerdendir. Yüz gramında yaklaşık 3.3 mg demir bulunur.

  • Dut

Dut, etkileyici besin değeri olan bir meyvedir. Bir kase dut 2.6 mg demir içerir. Kalp hastalığına, şeker hastalığına ve bazı kanser türlerine iyi gelir.

Demir bulunan tam tahıllar

Tahılları işlemek, demir içeriğini yok eder. Bu nedenle, tam tahıllar işlenmiş olanlardan daha fazla demir içerir.

  • Amaranth

Amaranth, glutensiz bir tahıldır. Bir kasesi 5.2 mg demir minerali içerir. Amaranth bitkisel kaynaklar arasında tam protein olarak adlandırılan az sayıda kaynaktan biridir.

  • Yulaf

Bir kase pişmiş yulaf 3.4 mg demir içerir. Aynı zamanda iyi miktarda bitki proteini, lif, magnezyum, çinko ve folat da sağlar.

  • Kinoa

Amanant gibi, kinoa da tam protein kaynağıdır; lif, kompleks karbonhidratlar, vitaminler ve mineraller bakımından zengindir ve glutensizdir. Bir kase pişmiş kinoada 2,8 mg demir bulunur.

Demir bulunan diğer yiyecekler

Bazı gıdalar, yukarıdaki yiyecek gruplarından birine uymaz, ancak önemli miktarda demir içerir.

  • Bitter çikolata

Bitter çikolata, sütlü çikolatadan çok daha fazla besin içerir. Otuz gramı 3.3 mg demir sağlarken iyi miktarda lif, magnezyum, bakır ve manganez de bulunur. Ek olarak, bitter çikolata, güçlü bir antioksidan kaynağıdır.

  • Kuru kekik

Kuru kekiğin bir çay kaşığı miktarı 1.2 mg ile en yüksek demir içeriğine sahip olan otlardan biridir.

Demir Eksikliği Nedir?

Vücutta yeterli sayıda hemoglobin yoksa, dokular ve kaslar yeterince oksijen alamaz ve etkin bir şekilde çalışamazlar. Bu, anemi adı verilen bir duruma yol açar. Her ne kadar farklı anemi türleri olsa da, demir eksikliği anemisi dünyadaki en yaygın olanıdır. Demir eksikliği bazı işlevleri bozabilir. Bundan dolayı demir eksikliği anemisine neden olabilir.

Demir Eksikliği Neden Olur?

Demir eksikliği nedenleri arasında yetersiz beslenme veya çok düşük kalorili şok diyetler yapma, inflamatuar bağırsak hastalığı, gebelikte artan ihtiyaç, ağır adet dönemlerindeki kan kaybı ve iç kanama bulunur.

Demir ihtiyacının artması

Demir ihtiyacının arttığı durumlar şunlardır;

  • Bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar, hızlı büyüme aşamasında olduğu için daha fazla demire ihtiyaç duyar.
  • Hamile kadınların daha fazla demire ihtiyacı vardır. Çünkü kendi ihtiyacını karşılaması ve büyüyen bebek için hemoglobin sağlaması gerekir.

Kan kaybı

İnsanlar kan kaybettiklerinde, kırmızı kan hücrelerinde demir bulunduğundan demir de kaybederler. Kaybedilen demiri yerine koymak için ekstra demire ihtiyaçları vardır.

  • Adet dönemleri ağır geçen kadınların, adet sırasında kan kaybettikleri için demir eksikliği anemisine yakalanma olasılığı daha yüksektir.
  • Peptik ülser, mide fıtığı, kolon polipi veya kolorektal kanser gibi bazı rahatsızlıklar da vücutta yavaş kronik kan kaybına neden olarak demir eksikliğine neden olur.
  • Aspirin gibi bazı reçetesiz ağrı kesicilerin düzenli kullanımına bağlı gastrointestinal kanamalar da kansızlığa neden olur. 
  • Erkeklerde ve menopoz sonrası kadınlarda demir eksikliğinin en yaygın nedeni iç kanamadır.

Demir içeren besinlerin az tüketilmesi

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir, çoğunlukla yediğimiz gıdalardan elde edilir. Zamanla çok düşük dozda demir tüketimi demir eksikliğine neden olabilir.

Demir emilimi

Gıdalardaki demir, ince bağırsakta kan dolaşımında emilmelidir. Çölyak hastalığı, bağırsağın sindirilmiş gıdalardan besinleri emme yeteneğini etkileyen ve dolayısıyla demir eksikliğine neden olan bir bağırsak hastalığıdır. Bağırsağın bir kısmı cerrahi olarak çıkarılırsa, demirin emilimi de etkilenir.

Kimler demir eksikliği riski altındadır?

Herkes demir eksikliğinden muzdarip olabilir fakat bazı insanlar daha büyük risk altındadır. Risk yüksek olduğu için bu kişilerin demir ihtiyaçları diğerlerinden daha fazladır.

  • Kadınlar
  • Bebekler ve çocuklar
  • Vejetaryenler
  • Sık sık kan bağışlayanlar
Demir Eksikliği Belirtileri

  • Olağanüstü yorgunluk

Çok yorgun hissetmek demir eksikliğinin en yaygın belirtilerinden biridir. Yorgunluk, vücut, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin denilen bir proteini yapmak için demire ihtiyaç duyduğundan dolayı gerçekleşir. Vücutta yeterli sayıda hemoglobin bulunmadığı zaman, dokular ve kaslara daha az oksijen ulaşır ve vücut yorgun düşer. Ancak yorgunluk pek çok durumdan kaynaklanabileceğinden tek başına demir eksikliğini göstermez.

  • Cilt renginin soluklaşması

Cildin ve alt göz kapaklarının iç kısmının renginin solması, demir eksikliğini gösterir. Kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin, kana kırmızı rengini verir. Bu nedenle demir seviyelerinin düşük olması, kan kırmızılığını azaltır. Bundan dolayı demir eksikliği olan insanlarda cilt sağlıklı pembe rengini kaybeder.

  • Nefes darlığı

Hemoglobin, alyuvarların vücuda oksijen taşımasını sağlar. Demir eksikliği sırasında vücuttaki hemoglobin düşük olduğunda, oksijen seviyeleri de düşük olacaktır. Bu, kasların yürüme gibi normal aktiviteleri yapmak için yeterli oksijen alamayacağı anlamına gelir. Sonuç olarak, vücut daha fazla oksijen almaya çalışırken nefes alma oranı artacaktır.

  • Baş ağrısı ve baş dönmesi

Baş ağrısı demir eksikliğinin bir belirtisidir. Diğer belirtilere göre daha az rastlansa da çoğunlukla baş dönmesi veya sersemlik ile birlikte meydana gelir.

  • Kalp çarpıntısı

Kalp çarpıntısı, demir eksikliğinin başka bir belirtisidir. Hemoglobin, alyuvar hücrelerinde vücudun oksijen taşınmasına yardımcı olan proteindir. Demir eksikliğinde düşük seviyedeki hemoglobin, kalbin oksijen taşımak için fazla çalışması gerektiğini ifade eder. Bu, düzensiz kalp atışlarına ya da kalbin normalden hızlı çarpması hissine neden olur. Aşırı durumlarda kalp yetmezliğine neden olabilir.

  • Cildin ve saçların hasar görmesi

Vücutta demir eksikliği olduğunda organlarda sınırlı oksijen bulunur ve önemli işlevlere yönlendirilir. Deri ve saç, oksijensiz kaldığından kurur ve güçsüzleşir. Daha ciddi demir eksikliği saç dökülmesine neden olur.

  • Dil ve ağızda şişkinlik

Demir eksikliğinde hemoglobinin düşük olması, dilin rengini soluklaştırır, miyoglobin düzeyleri düşükse, şişme yapabilir. Ayrıca ağız kuruluğu veya ağız ülserine de neden olabilir.

  • Huzursuz bacak sendromu

Demir eksikliği huzursuz bacak sendromuyla bağlantılıdır. Huzursuz bacak sendromu, bacakları hareket ettirmek için hissedilen güçlü bir dürtüdür. Genellikle geceleri kötüleşir, yani hastalar uyumak için çok fazla mücadele eder. Huzursuz bacak sendromu hastalarının yüzde yirmi beşinde demir eksikliği anemisi vardır.

  • Kırılgan veya kaşık şeklinde tırnaklar

Demir eksikliğinin daha seyrek görülen bir belirtisi, kırılgan veya kaşık şeklindeki tırnaklardır. Bu durum “koilonychia” olarak adlandırılır. Genellikle hassas tırnaklarla başlar ve kolayca kırılır. Herhangi bir eksikliğin sonraki safhalarında kaşık şeklinde tırnaklar meydana gelebilir. Tırnağın ortası dibe iner ve kenarları kaşık gibi yuvarlak bir görünüm elde edecek şekilde kalkar. Ancak bu nadir bir yan etkidir ve genellikle sadece demir eksikliği anemisinin ciddi vakalarında görülür.

  • Yiyecek dışı maddelere istek

Tuhaf yiyecekler veya yiyecek olmayan öğeleri yemeye istek duymak “pika” olarak adlandırılır. Genellikle buz, kil, kir, tebeşir veya kâğıt yemeye istek görülür ve demir eksikliğinin işareti olabilir.

  • Endişeli hissetmek

Demir eksikliğinde vücut dokuları için oksijen bulunmaması kaygı duygularına neden olabilir. Demir seviyeleri normale geldiğinde iyileşir.

  • Sık sık enfeksiyon görülmesi

Demir sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olduğundan eksikliği, normalden daha fazla hastalığa yakalanmaya neden olabilir.

Demir Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda sayılan belirtilerden bir veya birkaçını gösteriyorsanız bir doktora başvurup kan testi yaptırabilirsiniz. Bu şekilde bir eksikliğiniz varsa anlaşılacaktır.

Demir Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

Demir eksikliği, uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilen ciddi bir durumdur. Hafif demir eksikliği ciddi komplikasyonlara neden olmaz ancak tedavi edilmediğinde aşağıdaki sağlık sorunlarına yol açabilir.

  • Anemi

Şiddetli demir eksikliği, bir kırmızı kan hücresinin normal ömrünün bozulması nedeniyle anemiye neden olabilir. Bu durumda, hemoglobin seviyeleri o kadar düşüktür ki, kan hücrelere yeterince oksijen veremez, bu nedenle tüm vücudu etkiler.

  • Kalp hastalıkları

Demir eksikliği, hızlı veya düzensiz kalp atışına neden olabilir. Anemik olduğunuzda, kanda taşınan oksijen eksikliğini telafi etmek için kalbin daha fazla kan pompalaması gerekir. Bu, kalp büyümesine veya kalp yetmezliğine neden olabilir.

  • Yetersiz büyüme

Ciddi demir eksikliği, bebeklerde ve çocuklarda büyümenin gecikmesine neden olabilir.

  • Gebelikte komplikasyonlar

Hamile kadınların demir eksikliği riski daha fazladır. Hamilelikte eksiklik erken doğuma ve düşük doğum aralığına neden olabilir.

  • Kolon kanseri

Demir eksikliği olanların kolon kanseri geliştirme riski daha yüksektir.

Demir Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Durum kötüleşmeden demir eksikliğinin teşhisi ve tedavisi önemlidir. Demir eksikliğinin tedavisi, yaş, sağlık durumu ve eksikliğin nedeni gibi faktörlere bağlıdır. 

Eksiklik belirtileri gösterdiğinizi düşünüyorsanız, basit bir kan testi, bunun kolayca anlaşılmasını sağlayacaktır. Demir eksikliği demir açısından zengin besinler yiyerek ve demir takviyesi alarak tedavi edilir. Tedavide temel amaç hemoglobin düzeylerini normale döndürmek ve demir eksikliği değerlerini yenilemektir. Öncelikle eksikliği besinlerle gidermeye çalışın. Takviyeleri yalnızca doktor önerirse alın.

Demir eksikliği ne kadar zamanda düzelir?

Demir değerlerinin normal seviyelere dönmesi durumun ciddiyetine ve şiddetine bağlı olarak değişir. Bu, bir ila üç ay arasında sürebilir. Ağır vakalarda daha uzun süren yoğun tedavi gerekir.

Demir Fazlalığı Nedir?

Besinlerden yeterli miktarda demir alamayan insanlar demir eksikliği riski altındadır. Ancak vücuda gereğinden fazla demir girmesi demir fazlalığına neden olabilir. Demir fazlalığı besinlerden alınan demirle değil, genellikle yüksek dozda takviye alma sonucunda oluşur. Vücutta demirin fazla bulunması toksik etki yaratır. Bu yüzden dikkatli bir şekilde alınmalıdır.

Demir Fazlalığı Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Fazlalık bazı hastalıklara neden olabilir. Fazlalık durumunda aşağıdaki hastalıklar görülür:

  • Demir toksisitesi: Demir takviyeleri aşırı doz alındığında demir zehirlenmesi meydana gelebilir.
  • Kalıtsal hemokromatoz: Gıdalardaki aşırı demirin emilimiyle karakterize genetik bir bozukluktur.
  • Hemokromatozis: Besin ya da içeceklerden alınan demir seviyesinin yüksek olmasından kaynaklanan demirin aşırı yüklenmesidir.
Demir Fazlalığı Belirtileri
  • Kronik yorgunluk
  • Eklem ağrısı
  • Karın ağrısı
  • Karaciğer hastalığı (siroz, karaciğer kanseri)
  • Şeker hastalığı  
  • Düzensiz kalp ritmi
  • Kalp krizi veya kalp yetmezliği
  • Cilt rengi değişiklikleri
  • Adet düzensizliği
  • Cinsel isteksizlik
  • Osteoartrit
  • Osteoporoz
  • Saç dökülmesi
  • Karaciğer veya dalağın genişlemesi
  • İktidarsızlık
  • Kısırlık
  • Hipotiroidizm
  • Depresyon
  • Adrenal fonksiyon problemleri
  • Erken başlangıçlı nörodejeneratif hastalık
  • Kan şekeri seviyesinin yükselmesi
  • Karaciğer enzimlerinin yükselmesi

Demir Fazlalığı Tedavisi

Demir fazlalığı tedavisi yoktur ancak sağlık sorunları riskini en aza indirmek için bazı şeyler yapılabilir:

  • Kırmızı et gibi demir açısından zengin gıdaların tüketimini azaltın.
  • Düzenli kan bağışı yapın.
  • Demir açısından zengin gıdalarla birlikte C vitamini tüketin.
  • Demir tencere kullanmaktan kaçının.

Ancak kanda demir yüksekliği tespit edilmemişse veya aşırı demir yüklemesi teşhisi konulmamışsa, demir alımını azaltmaya gerek yoktur.

Demir Fazlalığı Zararları

Demir fazlalığının hem hayvanlarda hem de insanlarda kansere neden olduğu belirtilmektedir. Düzenli kan bağışının veya kan kaybının bu riski azaltabileceği düşünülmektedir.

Demir fazlalığı ve demir eksikliği, insanları enfeksiyona daha duyarlı hale getirmektedir. Birkaç çalışma, aşırı demirin enfeksiyonların sıklığını ve şiddetini artırabileceğini belirtmiştir.

Kaynakça: 1, 2, 3

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir