Damar Tıkanıklığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Bitkisel Tedavisi

Dünya çapındaki ölümlerin yaklaşık % 32’si, damar tıkanıklığı sonucu olan ateroskleroz nedeniyle meydana gelmektedir.

Damar tıkanıklığı, ciddi kalp rahatsızlıkları geliştirme riskini artırmakla birlikte, zamanında tedavi edilmezse ölümcül de olabilir.

Tıbbi müdahale damar tıkanıklığını giderse de, durumun tekrarlamasını önleyemez. Bu nedenle damar tıkanıklığını önlemek ya da tekrarlamasını engellemek için beslenmede ve yaşam tarzında belirli değişiklikler yapmak gerekir.

Damar Tıkanıklığı Nedir?

Damar tıkanıklığı, damar duvarlarında plak adı verilen bir maddenin birikmesinden kaynaklanır. Tıbbi olarak arteriyel plak olarak da adlandırılır. Bu plak, kan akışını azaltabilir veya hatta tamamen engelleyebilir.

Damarların tıkanması, kalp krizi veya felç gibi diğer sağlık komplikasyonları geliştirme riskini artırır ve hatta ölüme bile yol açabilir.

Damar Tıkanıklığı Nedenleri ve Risk Faktörleri

Damar tıkanıklığı, arterlerin iç duvarlarında plak birikmesinden kaynaklanır. Bu plak, kalsiyum, kolesterol, yağ, hücresel atık ve fibrin (kanın pıhtılaşması için gerekli bir malzeme) gibi kanda dolaşan çeşitli maddelerden oluşur.

Plak oluşumuna yanıt olarak, atardamarlardaki hücreler çoğalır ve daha fazla madde salgılar böylece zaten tıkanmış olan damarların durumunu daha da kötüleştirir.

Arter plağı oluşmaya devam ettikçe, atar damarların daralmasına ve sertleşmesine neden olan ateroskleroz adı verilen bir durumun riski oluşur. Damar tıkanıklığı için en yaygın risk faktörlerinden bazıları şunlardır:

– Yüksek LDL seviyeleri (kötü kolesterol) veya düşük HDL seviyeleri (iyi kolesterol)

– Yüksek tansiyon

– Sigara içmek

– Diyabet veya yüksek kan şekeri seviyeleri

– Ailede ateroskleroz veya tıkalı arter öyküsü

– Stres

– Obezite

– Hareketsiz bir yaşam tarzı

Atardamarlardaki plak oluşumu genellikle çocukluk veya ergenlik yıllarında başlar. Bu, orta yaşlı veya daha da yaşlandığınızda arterlerin tıkanmasına neden olur.

Çoğu damar tıkanıklığı vakası, kalp krizi veya kan pıhtısı ortaya çıkana kadar herhangi bir belirti göstermez. Bununla birlikte, damarların % 70 veya daha fazlasının tıkalı olduğu durumlarda, aşağıdaki semptomlar yaşanır.

Damar Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?

Şiddetli damar tıkanıklığı vakaları aşağıdaki gibi semptomlar gösterebilir:

– Nefes darlığı

– Terleme

– Mide bulantısı

– Göğüs ağrısı veya anjina

– Kalp çarpıntısı

– Baş dönmesi

– Zayıflık

Damar Tıkanıklığı Nasıl Teşhis Edilir?

Birkaç test damar tıkanıklığını teşhis edebilir. Bunlardan bazıları şöyledir:

– Göğüs röntgeni

– Kolesterol taraması

– CT taraması

– Ultrason

– Ekokardiyografi

– Kardiyak stres testi

– Elektrokardiyogram

– MRI veya PET taraması

– Anjiyogram (kalp kateterizasyonu)

Durumunuz teşhis edildikten sonra doktorunuz size aşağıdaki tedavi seçeneklerini önerebilir:

– Stent yerleştirme, balon anjiyoplasti veya baypas ameliyatı gibi cerrahi veya girişimsel prosedürler

  Zerdeçal ve Karabiber Karışımının Faydaları Nelerdir?

– Kolesterolü veya kan basıncını düşürmek için ilaçlar ve aspirin gibi diğer kan inceltici ilaçlar

– Aküpresür

– Diyet ve yaşam tarzı kontrolü ve plağın tersine çevrilmesi

Damar Tıkanıklığı için Bitkisel Çözümler

Elma Sirkesi

Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı çiğ elma sirkesi ekleyin ve iyice karıştırın. Bu karışımı hemen için. Bunu günde 1-2 kez içmelisiniz.

Elma sirkesi, damarları tıkayan kötü kolesterolden kurtulmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, damar tıkanıklığı riskini daha da artıran diyabetin yönetilmesine de yardımcı olabilir.

Zencefil Yağı

Bir difüzörü suyla doldurun ve üç ila dört damla zencefil yağı ekleyin. Dağılan kokuyu içinize çekin. Bunu günde 1 ila 2 kez yapın.

Zencefil yağı, güçlü bir anti-inflamatuar bileşik olan gingerol içerir. Damarlardaki iltihabı hafifletir, tıkanıklığı önler ve kötü kolesterolü okside eder.

Sarımsak ve Limon

Malzemeler

  • 30 diş soyulmuş sarımsak
  • 6 limon
  • Su (gerektiği kadar)
  • Şeker veya bal (isteğe bağlı)
  • Cam şişe

Uygulanışı

– Kesilmiş limonları ve soyulmuş sarımsakları blenderde karıştırın.

– İnce bir kıvam elde etmek için gerektiği kadar su ekleyin.

– Ekstra lezzet için biraz şeker veya bal da ekleyebilirsiniz.

– Bu karışımı bir tencereye dökün ve kaynatın.

– 5 dakika pişirin ve ardından süzün.

– Cam şişelere dökmeden önce karışımı bir süre soğumaya bırakın. 

– Başlangıçta 3 hafta boyunca her gün bu çözeltiden bir bardak için ve ardından 1 hafta bekleyin.

– 3 hafta daha bu solüsyondan bir bardak içmeye devam edin.

Bu doğal çözümü her yıl bir kez tekrarlamalısınız.

Sarımsak ve limon, damar tıkanıklığının tedavisinde harika çalışır. Sarımsak daha fazla tıkanıklığı önlerken, limon kabukları tüm arter sistemini güçlendiren zengin bir P vitamini kaynağıdır.

Zerdeçal

Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyip içebilirsiniz. Bunu günlük olarak yapmalısınız.

Zerdeçal, kurkumin adı verilen bir bileşik içerir. Bu bileşik, atardamarlardaki iltihabı azaltarak ve damar duvarlarındaki kötü kolesterolü düşürerek atardamarlardaki plak oluşumunu azaltır.

C vitamini

Turunçgiller ve yeşil yapraklı sebzeler gibi C vitamini yönünden zengin besinler tüketin. Doktorunuza danıştıktan sonra C vitamini takviyesi de alabilirsiniz.

C vitamini, kalp ve atardamarlar için güçlü iyileştirici özellikler gösterir. Güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri, damar duvarlarındaki iltihabı ve bunun sonucunda oluşan tıkanıklığı azaltabilir.

Yeşil Çay

Bir bardak suya bir çay kaşığı yeşil çay ekleyin ve bir tencerede kaynatın. 5 dakika kaynattıktan sonra süzün. Çayı içmeden önce biraz soğumasını bekleyin. Optimum sonuçlar için günde 1-2 kez yeşil çay içmelisiniz.

Yeşil çay, güçlü antioksidanlar olan polifenoller içerir. Bu bileşikler, damarların tıkanıklığını gidermeye yardımcı olur ve ayrıca ateroskleroz gibi kardiyovasküler hastalıkları önler.

Soğan Suyu

100 mL soğan suyunu ekstrakte edin, biraz bal ekleyin ve iyice karıştırın. Yemeklerden önce her gün bu meyve suyundan bir yemek kaşığı tüketin. Bunu günde üç kez, yemekten yarım saat önce yapın.

  Saw Palmetto Nedir, Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Soğan suyu sadece mevcut kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda birçok kardiyovasküler hastalığı da önler.

Ayrıca, damarların tıkanması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olan ateroskleroz için bir çare olarak da kullanılabilir.

Damarları Temizleyen Besinler

Zeytinyağı

Zeytinyağı kalp sağlığı için çok faydalıdır. Polifenoller ve tekli doymuş yağlar olarak bilinen antioksidanlar içerir. Tekli doymuş yağların ve antioksidanların bu kombinasyonu, sağlıksız kolesterolün azaltılmasına yardımcı olur. Bu azalma, damarlardaki plağın nihai olarak azaltılmasına yardımcı olur.

Sarımsak

Sarımsak, insan vücudundaki en büyük arter olan aortun sertleşmesini önler. Sarımsak, sağlıksız kolesterolün azalmasına da yardımcı olur.

Zerdeçal

İnflamasyon, damarların sertleşmesinin ana nedenlerinden biridir. Zerdeçal, iltihabı ve damar sertleşmesini azaltmaya yardımcı olabilecek doğal anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Vücuttaki sağlıksız kolesterolü azaltarak, damar tıkanıklığını giderebilecek en iyi gıdalardan biridir. 

Badem

Badem sağlıksız kolesterol miktarını azaltan tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar içerir. Kolesterolde azalma, damarlarda biriken plakta bir azalmaya yol açacaktır. Badem ayrıca plağın önlenmesinde de yardımcı olan magnezyum içerir.

Nar

Nar, C vitamini ve polifenoller gibi antioksidanlar açısından zengindir, bunlar vücutta nitrik oksit üretimini tetikler. Nitrik oksit, arterlerdeki kan akışını ve dolaşımını iyileştirir. Artan kan akışı sadece arterleri açık tutmakla kalmaz, arterlerde yerleşmiş olan plakları da azaltmaya yardımcı olur. 

Portakal Suyu

Portakal suyu, vücuttaki kan damarlarının işleyişini iyileştiren antioksidanlar içerir. Günlük olarak tüketilen iki bardak seyreltilmemiş portakal suyu, kan damarlarının sağlığını iyileştirmeye ve kan basıncını azaltmaya yardımcı olabilir. 

Tarçın

Tarçın, kan dolaşımında bulunan yağların azaltılmasına yardımcı olan antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar vücuttaki sağlıksız kolesterol seviyesini ve arterlerin içindeki plak oluşumunu azaltır. Tarçın çok miktarda tüketilmemelidir, her gün bir çay kaşığı yeterlidir.

Kahve

Kahvede bulunan kafein, uyarıcı bir maddedir ve kan basıncında geçici bir artışa neden olur. Yüksek dozlarda tüketildiğinde, kafein düzensiz kalp atışlarına yol açabilir.

Aşırıya kaçmadan tüketilen kahve, gerçekten kalp hastalığı riskini azaltır. Günlük tüketilecek ideal kahve miktarı 2-4 bardaktır.

Avokado

Avokado, vücuttaki LDL veya kötü kolesterol seviyelerini düşürmede önemli bir rol oynadığından dolayı, damar tıkanıklığını azaltabilecek en iyi besindir.

Bu, arter duvarlarında yağ birikiminin azalmasını sağlar. Avokado, kolesterolün oksidasyonunu önleyen bir besin olan E vitamini açısından da zengindir. Bunun yanı sıra, hipertansiyon riskini azalttığı bilinen potasyum da içerir.

Brokoli

Brokoli, yüksek miktarda K vitamini içerir. Bu vitamin, arterlerde kalsiyum hasarı riskini azaltır. Antioksidanlar ile yüklü olan brokoli, hücreler üzerinde oksidatif strese neden olan ve duvarlarda yırtılmaya yol açan serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Ayrıca plak birikintilerini azaltabilen sülforafan adı verilen bileşik içerir.

Spirulina

Spirulina, kan basıncını düşürdüğünden ve kasılmış sinirleri gevşettiğinden, doğal yollarla damarları temizleyen yiyeceklerden biridir. Kan akışını düzenlemek için kanı tek bir hareketle pompalayarak çalışır. 

Kızılcık

Araştırmalar, kızılcığın arterleri güçlendirerek, kalp üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu meyve, arteriyel hücreler üzerinde oksidatif stresi önleyen antioksidanlar sağlar.

  Epsom Tuzu Faydaları, Zararları ve Kullanımı

Kızılcıkta bulunan polifenoller, kalp sağlığı için oldukça faydalıdır ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltır. Bu meyvenin düzenli tüketimi, hayatı tehdit eden bir hastalık olan aterosklerozu da önleyebilir.

Karpuz

Karpuz, yüksek su içeriği ile ferahlatıcı bir meyvedir. Düzenli olarak tüketildiğinde, plak birikimini önlediği ve damarların temizlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. 

Kuşkonmaz

Damarları temizleyen gıdalardan biri de kuşkonmazdır. Kuşkonmaz kan basıncını düşürdüğü için hipertansiyon hastaları için kullanılır. Kuşkonmaz ayrıca kalp fonksiyon bozukluklarını azaltarak, kalpteki kan pıhtılarını önleyebilir. 

Somon balığı

Doktorlar, arter bloklarını tedavi etmek için yağlı balık yemeyi önermektedir. Damar temizliği için en iyi yiyeceklerden biri, arterlerin tıkanıklığını gidermek için sağlıklı yağlar içeren somon balığıdır.

LDL kolesterol seviyelerini düşürmek ve vücuttaki HDL seviyelerini iyileştirmek için bol miktarda omega 3 yağ asitleri içerir. Bundan dolayı trigliseritleri önemli ölçüde azaltır, kan pıhtılarını ve arterlerdeki iltihabı önler. Haftada en az iki kez somon yemeniz tavsiye edilir.

Yeşil Çay

Yeşil çay, serbest radikallerle savaşmak için birçok güçlü antioksidan ve flavonoid içerir. EGCG, damarları temizlediği ve plak birikimini önlediği bilinen yeşil çaydaki bileşiktir.

Günde 2-3 bardak yeşil çay içmek, kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir. Yeşil çay kalp sağlığını korumanın yanı sıra, obezite riskini de azaltır.

Kepekli Tahıllar

Kepekli tahıllar, sadece vücuda hayati besinler sağlamakla kalmayıp, arter sertleşmesini azaltmaya yardımcı olan dengeli beslenmenin de bir parçasıdır. Kepekli tahıllar, kardiyovasküler hastalık riski önemli ölçüde azaltır. Bu tahılların tip 2 diyabeti tersine çevirdiği de bilinmektedir. 

Kaçınılması gereken yiyecekler

Damar tıkanıklığını daha da kötüleştirebilecekleri için aşağıdaki yiyeceklerden uzak durmalısınız:

– Rafine tahıllar

– Çok fazla tuz

– Tatlandırıcılar

– İşlenmiş gıdalar

– Peynir, tereyağı, süt, dondurma vb. Süt ürünleri

– Yumurta sarısı

– Kızarmış veya hazır yiyecekler

– Hamur işleri

– Etler

Damar Tıkanıklığı Nasıl Engellenir?

– Kilonuzu sağlıklı değerlerde tutun.

– Sigarayı bırakın.

– Doymuş yağ ve kolesterol oranı çok düşük olan sağlıklı bir bitkisel diyet uygulayın.

– Düzenli egzersiz yapın.

– Stresinizi yönetin.

– Kan basıncınızı ve kolesterolünüzü kontrol altında tutun.

– Düşük kan şekeri seviyelerini koruyun.

Damar tıkanıklığı, diğer birçok sağlık komplikasyonu geliştirme riskini artırabilir. Bu, riskleri ve hatta ölümü önlemek için bu durumu mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek gerekir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir