Çocuklara Vitamin Takviyesi Yapılmalı mı?

Çocuklar büyüdükçe, sağlık ihtiyaçlarını karşılayacak kadar vitamin ve mineral almaları önemlidir.

Çoğu çocuk dengeli beslenerek yeterli miktarda besin alır ancak bazı durumlarda çocukların vitamin veya minerallerle desteklenmesi gerekebilir.

Yazıda “çocuklar için vitaminler hakkında bilmeniz gerekenler açıklanacak ve çocuğunuzun ihtiyacı olup olmadığı anlatılacaktır.

Çocukların Besin İhtiyaçları

Çocuklar için besin ihtiyaçları yaş, cinsiyet, büyüklük, büyüme ve aktivite seviyesine bağlıdır.

Sağlık uzmanlarına göre, 2-8 yaş arasındaki çocuklar için her gün 1.000-1.400 kalori gereklidir. 9-13 yaşları arasındakiler, aktivite düzeyi gibi belirli faktörlere bağlı olarak günlük 1.400-2.600 kaloriye ihtiyaç duyar. 

Yeterince kalori almanın yanı sıra, bir çocuğun beslenmesi vasıtasıyla aşağıdaki Diyet Referans Girişlerini (DRI’ler) karşılaması gerekir: 

Besin 1-3 yaş – DRI 4-8 yaş – DRI
Kalsiyum                 700 mg                       1000 mg                  
Demir 7 mg 10 mg
A vitamini 300 mcg 400 mcg
B12 vitamini 0,9 mcg 1,2 mcg
C vitamini 15 mg 25 mg
D vitamini 600 IU (15 mcg) 600 IU (15 mcg)

Çocukların ihtiyaç duyduğu sadece bunlar değildir. Çocuklar, sağlıklı büyümek için her vitamin ve mineralin belirli miktarlarına ihtiyaç duyar, bu miktarlar yaşa göre değişir.

Daha büyük çocuklar ve gençler, optimal sağlığı desteklemek için küçük çocuklardan farklı miktarlarda besine ihtiyaç duyarlar.

Çocukların Vitamin İhtiyaçları Yetişkinlerden Farklı mı?

Çocukların yetişkinlerle aynı besinlere ihtiyaçları vardır ancak daha küçük miktarlarda.

Çocuklar büyüdükçe, kalsiyum ve D vitamini gibi güçlü kemikler oluşturmaya yardımcı olacak yeterli miktarda besin almaları çok önemlidir.

Ayrıca demir, çinko, iyot, kolin ve A, B6 (folat), B12 ve D vitaminleri, erken yaşta beyin gelişimi için çok önemlidir.

Bu nedenle, çocuklar yetişkinlere kıyasla daha az miktarda vitamin ve minerallere ihtiyaç duysalar da, sağlıklı büyüme ve gelişim için bu besinlerden yeterince yararlanmaları gerekir.

Çocukların Vitamin Takviyesine İhtiyacı Var mı?

Genel olarak, sağlıklı ve dengeli beslenen çocuklar için vitamin takviyesi gerekmez. Ancak bebeklerin çocuklardan farklı besin ihtiyaçları vardır ve emzirilen bebekler için D vitamini gibi bazı takviyelere ihtiyaçları olabilir.

Sağlık kuruluşları, çocukların yeterli beslenmeye ulaşmak için çeşitli meyveler, sebzeler, tahıllar, süt ürünleri ve protein yedikleri sürece takviye önermiyor ve gerekmediğini söylüyor.

Bu besinler çocuklarda sağlıklı büyüme ve gelişim için gerekli tüm besinleri içerir.

Genel olarak, tüm besin gruplarını içeren dengeli şekilde beslenen çocukların vitamin veya mineral takviyelerine ihtiyaçları yoktur. Yine de, bu durumun bazı istisnaları vardır. 

Bazı çocukların takviyeye ihtiyacı olabilir

Çocuklar sağlıklı beslenseler de, bazı özel durumlar takviye edilmeyi gerektirebilir. İşte çocuklarda vitamin ve mineral takviyesi kullanmayı gerektirecek ve bunların eksikliği ile karşı karşıya kalan çocuklar: 

– Vejeteryan veya vegan beslenenler.

– Çölyak hastalığı, kanser, kistik fibroz veya iltihaplı bağırsak hastalığı (IBD) gibi besin maddelerinin emilimini etkileyen veya artıran bir rahatsızlığa sahip olanlar.

– Bağırsakları veya mideyi etkileyen bir ameliyat geçirenler.

– Son derece seçici yiyenler. 

Vejetaryen beslenen çocuklar; kalsiyum, demir, çinko, B12 ve D vitaminlerinde eksiklik yaşayabilir. Vegan beslenme özellikle çocuklar için tehlikeli olabilir.

Çocukların bazı besin maddelerini eksik alması, anormal büyüme ve gelişimsel gecikmeler gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.

Çölyak veya inflamatuar bağırsak hastalıkları olan çocuklar, özellikle demir, çinko ve D vitamini olmak üzere birçok vitamin ve minerali emmede zorluk çekebilir.

Öte yandan, kistik fibrozlu çocuklar yağ emmede güçlük çekerler ve bu nedenle yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerini yeterince ememezler.

Ek olarak, kanserli çocuklar ve besin gereksiniminin artmasına neden olan diğer hastalıklar, hastalığa bağlı yetersiz beslenmeyi önlemek için bazı takviyeler gerektirebilir.

Çocuklara Hangi Vitamin Kullanılmalı?

Çocuğunuz kısıtlı besleniyorsa, besinleri yeterince ememiyorsa veya seçici yiyorsa, vitamin takviyesi gerekebilir. Takviyeleri çocuğunuza vermeden önce mutlaka bir doktorla görüşün. 

bebeklerde laktoz intoleransı

Çocuklar için Vitamin Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vitamin veya mineral takviyeleri, fazla miktarda alındığında çocuklar için zehirli olabilir. Bu, özellikle vücutta depolanan, yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri için geçerlidir. Bir vaka çalışması, fazla miktarda takviye alan bir çocukta D vitamini zehirlenmesi bildirmiştir.

Yanlışlıkla aşırı tüketiminin önlenmesi için vitaminlerin küçük çocukların erişemeyeceği yerlerde bulundurulması gerekir.

Özellikle sakız veya şeker gibi vitaminler genellikle çocuklar için tehlikeli olabilen şekere benzer.

Yüksek miktarda vitamin veya mineral tüketmek mide ağrısı, ishal, kramplar, mide bulantısı ve cilt sorunları gibi ciddi yan etkilere neden olabilir.

Ağır vakalarda organ hasarına, komaya ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle, takviyeleri yalnızca belirtildiği şekilde kullanmak ve tüm vitamin ve mineralleri çocukların erişemeyeceği bir yerde tutmak önemlidir.

Ayrıca çocuklar için özel olarak formüle edilmiş, katkı maddesi ve dolgu maddesi içermeyen yüksek kaliteli vitamin ve mineralleri tercih edin. Çocuklar için en iyi takviyeleri seçme konusunda doktora danışın.

çocuklara vitamin

Çocuğunuzun Yeterli Besin Almasını Nasıl Sağlarsınız?

Çocukların yeterli miktarda besin almasını sağlamak için; her türlü besleyici gıdayı yedikleri dengeli beslenmeye ihtiyaçları vardır.

Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, yağsız proteinler, sağlıklı yağlar ve süt ürünleri, çocuğunuza yeterince vitamin ve mineral sağlayacaktır.

Bunun yanında iştahla yemelerini sağlamak için meyve ve sebzelerden değişik şekiller yapabilir veya farklı sunumlarla yiyeceklerini eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Ancak ilave şeker ve yüksek oranda işlenmiş yiyecekleri sınırlamalı ve meyve suyu gibi şekerli içecekler yerine meyvenin kendisini yemelerini sağlamalısınız.

Çocuğunuzun yeterli beslenmediğini ve taviyeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, bunu anlamak için çocuk doktoruna gidin. Doktor size gerekli testleri yapacak ve eksiklik durumunda tavsiyelerde bulunacaktır. 

Besin değeri yüksek gıdalar tüketmek

Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, sağlıklı yağlar ve proteinli yiyeceklerin tümü, lif ve antioksidanlar gibi diğer temel besinlerin yanı sıra çocukların beslenmesi için gerekli olan zengin vitamin ve mineralleri sunar.

Su içmek

Hidrasyon çocuk beslenme önemli bir bileşendir. Vücudun yeterli nemlendirilmesi, sağlığın birçok yönü için önemlidir ve yeterince su içmek, hücre işlevinden vücut sıcaklığına kadar her şeyi düzenler. Su gereksinimleri değişebilir ancak genellikle yaş aralığı ve cinsiyete bağlı olarak günde 7-14 bardak su içmek gerekir.

İlave şeker alımını en aza indirmek

Tatlılar, şekerlemeler ve tatlılar gibi yiyeceklerin yanı sıra soda, meyve suyu, sporcu içecekleri ve soğuk çayda bulunan ilave şekerlerin alımını en aza indirmek de önemlidir.

Bu yiyeceklerin tipik olarak kalorisi yüksek ve önemli besinlerden yoksun olmakla kalmaz aynı zamanda çocukları diş çürümesi, kilo alma, kalp sorunları ve tip 2 diyabet riskine de sokabilir.

Meyve suyu yerine meyvenin kendisini yemek, şekerli içecekler yerine su içmek ve gizli şeker kaynakları için gıda etiketlerini dikkatlice kontrol etmek, çocuğun şeker tüketimini azaltmaya yardımcı olabilir.

Trans yağlardan kaçınmak

Trans yağlardan da her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır. İşlenmiş ve kızartılmış gıdalarda sıklıkla bulunan bu sağlıksız yağ türü, kalp hastalığı, kanser, diyabet ve obezite gibi ciddi durumlara katkıda bulunabilir.

İşlenmiş gıdaların tüketimini sınırlamak ve zeytinyağı, avokado, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi kaynaklardan sağlıklı yağlar tüketmek, çocuğun trans yağ alımını en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Sonuç olarak;

Sağlıklı ve dengeli beslenen çocukların takviyeye ihtiyacı yoktur. Ancak bazı özel durumlar, oluşan eksikliği gidermek için takviye edilmeyi gerektirir.

Çocuklara vitamin takviyesi için doktora başvurmalı ve onun tavsiyelerine uymalısınız.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir