Deri Döküntüsü Nedir, Neden Olur? Cilt Döküntüleri için Bitkisel Çözümler

Çoğu insan, hayatının bir noktasında deri döküntüsü yaşamıştır. Cilt döküntülerinin pek çok çeşidi vardır. Döküntüler bir alerjen veya tahriş edici bir gıdadan, giysi veya ev kimyasallarından kaynaklanabilir. İlaçlar, zayıf sindirim veya hastalık durumları da deri döküntülerine neden olabilir.

“Cilt döküntüsü nedir”, “deri döküntüsünün belirti ve sebepleri nelerdir”, “deri döküntüleri için evde yapılabilecek bitkisel çözüm var mıdır?” Tüm bu soruların cevaplarını ve vücuttaki deri döküntüleri ile ilgili bilinmesi gerekenleri yazıda bulabilirsiniz.

Deri Döküntüsü Belirtileri

Cilt döküntüsü, cildin rengini, görünümünü veya dokusunu etkileyen bir değişikliktir. Döküntü, tahriş olmuş veya şişmiş bir cilt alanı olarak da tanımlanır. Bunun için tıbbi kelime dermatittir. Kaşıntılı bir döküntü alerjik kontakt dermatit olarak adlandırılır.

Vücudun her yerinde döküntüler oluşabilir. Bazen bölgesel olurken, bazı zamanlarda vücudun her bölgesine yayılabilir.

Deri döküntülerinin çok çeşitli semptomları ve özellikleri vardır. Ciltte oluşan deri döküntülerinin belirtileri şöyledir: 

– Kırmızı veya renksiz cilt

– Yükselmiş, kırmızı şeritler

– Kırmızı veya renksiz lekeler

– Kırmızı veya renksiz yumrular

– Halka şeklinde kabarcıklar

– Kaşıntı

– Dantelli ve hafif kabarık bir cilt yaması

– Pus dolu, kabuklu şişlikler

– Pullu veya pul pul cilt 

– Kalın ve kösele cilt 

Deri Döküntüleri Çeşitleri

Cildin görünümündeki değişikliğin nedenini açıklayabilen ve saptayabilen birçok döküntü türü vardır. Örneğin, en yaygın cilt döküntülerinden bazıları şunlardır:

Atopik dermatit

Kontakt dermatit

Seboreik dermatit (kepek)

Bebek bezi isiliği

Zehirli sarmaşık

Egzama

Suçiçeği

Kızamık

İsilik

Stres döküntüsü

Gül hastalığı

Kurdeşen

Güneş döküntüsü

Deri Döküntüsü Nedenleri ve Risk Faktörleri

Genel olarak, döküntüler cildin iltihaplanmasından kaynaklanır ve bu da birçok nedene bağlı olabilir. Bir döküntünün en yaygın formlarından biri, bir tür maddenin cildi tahriş etmesi sonucu ortaya çıkan kontakt dermatittir. 

Kontakt dermatit, cildin hafif kızarıklığına veya küçük kırmızı yumruların döküntüsüne neden olabilir. Daha şiddetli bir reaksiyon oluştuğunda, şişme, kızarıklık ve daha büyük kabarcıklara neden olabilir.

Kontakt dermatitin yaygın nedenleri ve ortaya çıkan döküntüler şunlardır:

– Zehirli sarmaşık

– Sabunlar, deterjanlar, şampuanlar, deodorantlar, parfümler ve losyonlar, özellikle sentetik kokusu olanlar

– Çamaşır suyu gibi ev kimyasalları

– El dezenfektanları

– Lateks alerjisi

– Yiyecek alerjisi


Döküntülerin diğer yaygın nedenleri:

  Sıvı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Sıvı Diyeti ile Zayıflama

– Viral enfeksiyon (  herpes zoster gibi )

– Mantar enfeksiyonu

– Bakteriyel enfeksiyon

– Paraziter enfeksiyon ( uyuz gibi )

– Akne

– Egzama

Sedef hastalığı

– Gül hastalığı

– Lyme hastalığı (genellikle “boğa gözü” döküntüsüne neden olur)

– Lupus (genellikle gözlerin altında ve yanaklarda “kelebek” döküntüsüne neden olur)

– Böcek ısırıkları

Arı sokmaları

– Aşırı cilt sürtünmesi

– Uzun süre ısıya maruz kalma (ısı döküntüsü)

– Uzun süre neme maruz kalma (bebek bezi döküntüsü)

– Bir ilaca alerji

– Bir ilaca yan etki veya ışığa duyarlılık

Viral, bakteriyel, fungal veya parazitik bir enfeksiyon, döküntü geliştirme riski taşır. Ayrıca, ailede alerji veya astım öyküsü varsa kızarıklık riski artar.

Deri Döküntüleri Nasıl Tedavi Edilir?

Topikal bir merhem veya krem ve ayrıca hidrokortizon gibi reçeteli kuvvetli kortikosteroidler cilt döküntülerini tedavi etmek için kullanılır. Ancak kortikosteroidlerin uzun süreli kullanımının, yan etkileri arasında cilt incelmesi olduğunu da belirtmek gerekir. 

Cilt Döküntüleri için Evde Uygulanabilecek Tedaviler

Cilt döküntüleri, nedeni ne olursa olsun, çılgınca kaşınır. Doktorlar rahatlama için krem, losyon veya antihistaminikler reçete eder. Bu ilaçların yan etkilerine karşılık evde uygulanabilecek bazı doğal çözümler de bulunmaktadır.

İşte deri döküntüleri için doğal çözümler

Soğuk kompres

Cilt döküntüsünün ağrısını ve kaşıntısını durdurmanın en hızlı ve en kolay yollarından biri soğuk uygulamaktır. Soğuk kompres veya soğuk duş gibi soğuk su ile yapılan uygulamalar, anında rahatlama sağlar ve şişkinlik, kaşıntı ve kızarıklığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olur.

Nasıl Uygulanır?

– Bir buz torbasını veya plastik torbayı buzla doldurun veya bir bezi soğuk suyla nemlendirin.

– Cildinize bir bez yerleştirin (asla doğrudan cildinize buz koymayın).

– Kaşıntı veya ağrı azalana kadar cildinize tutun.

– Gerektiği kadar tekrarlayın.

Soğuk, iltihaplı bölgeye kan akışını sınırlar. Döküntüye, buz veya soğuk su uyguladığınızda, şişliği ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur ve kaşıntıyı hemen durdurur. Döküntü ya da kaşıntı vücudun büyük bir alanını kaplıyorsa serin bir banyo veya duş rahatlama sağlar.

Aloe vera (taze)

Aloe vera yüzyıllar sağlık ve cilt bakımında kullanılan bir bitkidir. Yara iyileşmesine ek olarak, aloe vera, anti-inflamatuar, antimikrobiyal, antiviral ve antioksidan özelliklere de sahiptir.

Nasıl kullanılır?

– Aloe yapraklarından elde edilen berrak jel, kaşıntılı ve tahriş olmuş cildi yatıştırmak için kullanılır.

– Aloe vera kullanmadan önce etkilenen bölgeyi yıkamak ve kurutmak gerekir böylece maksimum emilim elde edersiniz.

– Bir aloe bitkiniz varsa, yaprağını kesebilir, jeli kazıyıp doğrudan etkilenen cilde uygulayabilirsiniz. Jeli satın da alabilirsiniz. Ancak taze aloe vera kullanmanız tavsiye edilir, çünkü jel zamanla bozulabilir ve etkinliğini kaybedebilir.

  Yeşil Çay Detoksu Nedir, Nasıl Yapılır, Zayıflatır mı?

– Doktorunuz tavsiye ederse günde iki veya daha fazla aloe vera kullanabilirsiniz.

Aloe vera, B12 vitamini içerir; kalsiyum; magnezyum; çinko; A, C, E vitaminleri ve esansiyel yağ asitleri sağlar. Ayrıca enzimler, karbonhidratlar ve steroller içerir. Aloe vera jeli cilde uygulandığında güvenlidir ancak bazıları buna karşı alerjik olabilir.

Hindistan cevizi yağı

Doymuş yağ oranı yüksek, antiseptik ve anti-inflamatuar özelliklere sahip Hindistan cevizi yağı cilt bakımında kullanılan bir nemlendiricidir.

Hindistan cevizi alerjisi olma ihtimaline karşı önce iç kolda test edilmelidir. 24 saat içinde reaksiyon olmazsa, kullanımı güvenlidir. Tahriş gelişirse kullanmayın.

Nasıl kullanılır?

– Hindistan cevizi yağı cilt ve saç derisinde nemlendirici olarak güvenle kullanılabilir. Tüm vücuda veya sadece kaşıntılı bölgelere uygulanabilir.

– İşlenmemiş Hindistan cevizi yağı en iyisidir çünkü antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerini korur.

Saf Hindistan cevizi yağındaki orta zincirli yağ asitleri, antibakteriyel, antiviral, anti-inflamatuar ve iyileştirici özelliklere sahiptir.

Hindistan cevizi yağında laurik asitten oluşan bir monogliseritin, antibakteriyel olduğu bulunmuştur. Laurik asit, Hindistan cevizi yağının yağ içeriğinin yaklaşık yarısını oluşturur.

Bazı araştırmalar dermatitin şiddetini azalttığını ve yara iyileşmesini desteklediğini de bulmuştur.

Çay ağacı yağı

Çay ağacı ( Melaleuca alternifolia ), orijinal olarak yerli insanlar tarafından antiseptik ve anti-inflamatuar olarak kullanıldığı Avustralya’ya özgüdür. Bitkiden buharla damıtılmış esansiyel bir yağdır.

Çay ağacı yağının antimikrobiyal özellikleri sivilce gibi cilt rahatsızlıkları için etkili bir tedavi olmasını sağlar. 

Nasıl kullanılır?

– Çay ağacı yağı doğrudan cilt üzerinde kullanılacaksa, her zaman seyreltilmelidir. Birkaç damla Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı gibi diğer yağlarla karıştırarak seyreltebilirsiniz. Veya nemlendiricinizle karıştırın.

– Banyo yaptıktan veya duş aldıktan sonra etkilenen alanda kullanın.

– Ayrıca şampuan ve ayak kremleri gibi çay ağacı yağı içeren ticari ürünler de bulabilirsiniz.

Çay ağacı yağı içilmemelidir çünkü zehirlidir. Bazı insanlarınbuna alerjisi olabilir.

Çay ağacı yağı ciltte oluşan bakteriyel, viral, fungal ve protozoal enfeksiyonlara karşı etkilidir. Çay ağacı yağı güçlüdür ve bir krem ​​veya yağda seyreltilmeden cilde temas ederse tahriş edebilir.

Karbonat

Karbonat (sodyum bikarbonat) döküntüler, zehirli sarmaşık veya böcek ısırıkları gibi kaşıntılı cilt döküntüleri için kullanılan eski bir yöntemdir.

Nasıl kullanılır?

– Biraz su ve karbonat ile bir macun yapabilir ve etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz.

Karbonatın kimyasal yapısı, çözeltileri kararlı asit-alkali dengesinde tutarak tampon görevi görür. Bu nedenle cildi rahatlatarak, cildin pH’ını dengeye getirir.

Elma sirkesi

Elma sirkesi cilt ve diğer rahatsızlıklar için asırlardır kullanılan bir ilaçtır. Antimikrobiyal özelliklere sahiptir. 

  Diyet Sonrası Kilo Korumanın Yolları Nelerdir?

Nasıl kullanılır?

– Kaşıntılı bir kafa derisi için haftada birkaç kez seyrelterek elma sirkesi kullanabilirsiniz. Ancak saç derinizde yaralanma veya kanama varsa kullanmayın.

– Bazı insanlar elma sirkesi ile banyo yaptıklarında ciltlerinde rahatlama yaşar.

2018 yılında yapılan bir çalışma, elma sirkesinin yaygın inflamasyona neden olan bakterileri nasıl etkilediğini analiz etti. E. coli, S. aureus ve C. albicans .

Çalışma, laboratuvar kültürlerinde, elma sirkesinin iltihap üreten sitokinlerin sınırlanmasında son derece etkili olduğunu bulmuştur.

Epsom tuzu (veya Ölü Deniz tuzu)

Epsom tuzu (magnezyum sülfat) geleneksel olarak sıcak bir banyoda kas ağrılarını yatıştırmak için kullanılır. Döküntünün olduğu bölgeyi Epsom tuzu veya magnezyum ve mineral bakımından zengin Ölü Deniz tuzuna batırmak da kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olur.

Nasıl kullanılır?

– Sıcak bir küvete 2 bardak Epsom tuzu veya Ölü Deniz tuzu ekleyin. (Çocuklar için miktar konusunda doktorunuza danışın.)

– 15 dakika suyun içinde bekleyin.

– Sonra durulayın, kurulayın ve bir nemlendirici kullanın.

Magnezyum tuzlarının cilt bariyeri fonksiyonunu iyileştirdiği, cildin nemi tutmasına yardımcı olduğu ve iltihabı azalttığı bulunmuştur.

Bitkisel yağlar

Kaşınan cildi nemlendirmek için birçok farklı bitki yağı, etkili bir şekilde kullanılabilir. Genel olarak, yağlar iltihabı azaltarak, koruyucu bir cilt bariyeri oluşturur. 

Zeytinyağı

Bu yağın iltihabı azalttığı ve yara iyileşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Oleik asit ve daha az miktarda diğer yağ asitleri ve ayrıca 200 farklı kimyasal bileşikler içerir.

Aspir tohumu

Bir anti-inflamatuar olan aspir tohumu yağı yüzde 70 çoklu doymamış yağ olan linoleik asitten oluşur. Bileşenlerinden ikisi anti-enflamatuar özellikler göstermiştir: luteolin ve glukopiranosid.

Argan yağı

Araştırmalar, günlük kullanımla bu yağın cildin elastikiyetini ve nemlenmesini geliştirdiğini göstermektedir. Çoğunlukla tekli doymamış yağ asitlerinden oluşur ve polifenoller, tokoferoller, steroller, skualen ve triterpen alkolleri içerir. Ayrıca cildi yumuşatır.

Jojoba yağı

Dermatitte cilt bariyerini onarmaya yardımcı olan bir anti-inflamatuar olan jojoba yağı birçok kozmetikte bulunur. Topikal ilaçları emmeye yardımcı olur.

Papatya yağı

Papatya yağı, topikal olarak kullanıldığında, anti-inflamatuar veya antihistaminik etkiler üreten üç bileşene (azulen, bisabolol ve farnesen) sahiptir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir