Anasayfa » Chai Çayı Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Chai Çayı Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Chai çayı kokulu, baharatlı bir çay çeşididir. Bu içecek, kalp sağlığı, sindirim, kan şekeri düzeylerini kontrol etme ve daha pek çok fayda sağlamaktadır.

Chai Çayı Nedir, Ne İşe Yarar?

Chai çayı, kokulu aromasıyla bilinen, tatlı ve baharatlı bir çaydır. Siyah çay, zencefil ve diğer baharatların karışımından yapılır.

En popüler olarak kullanılan baharatlar kakule, tarçın, rezene, karabiber ve karanfildir ancak yıldız anason, kişniş tohumu ve karabiber de diğer sevilen seçeneklerdir.

Çay suyla demlenirken, chai çayı geleneksel olarak hem ılık su hem de sıcak süt kullanılarak hazırlanır.

Chai Çayı Yararları Nelerdir?

Antioksidan kapasitesi yüksektir

Antioksidanların görevi vücutta hücre hasarına neden olabilecek serbest radikalleri temizlemektir. Çay, meyve ve sebzeden daha fazla polifenol içerir. Polifenoller, serbest radikal hasarı ve hastalıklarla mücadeleye yardımcı olur.

Kalp sağlığına faydalıdır

Chai çayının kalp sağlığı için faydalı olduğuna dair kanıtlar vardır. Hayvan çalışmaları, çayın ana maddelerinden biri olan tarçının kan basıncını düşürebileceğini göstermiştir.

Bazı çalışmalarda tarçının toplam kolesterol, “kötü” LDL kolesterol ve trigliserid düzeylerini % 30’a kadar azaltmaya yardımcı olduğu belirtilmektedir.

Birçok çalışma, chai çayı yapmak için kullanılan siyah çayın kan kolesterol düzeylerini düşürdüğünü de göstermektedir.

Günde üç veya daha fazla bardak çay içmek, kalp rahatsızlığı riskini % 11 azaltır.

Kan şekeri seviyesini düşürür

Chai çayı, kan şekeri kontrolüne de yardımcı olur. Bunun nedeni, zencefil ve tarçın içermesi ve bunların her ikisinin de kan şekeri düzeyleri üzerinde olumlu etkilerinin olmasıdır.

Örneğin, araştırmalar tarçının insülin direncini ve açlık kan şekeri seviyelerini % 10-29 oranında düşürebileceğini gösteriyor.

İnsülin direncinin azalması, vücudun insülini, kanda ve hücrelerde şekeri  kullanmasını kolaylaştırır. Bu, kan şekeri seviyelerinin düşmesine yardımcı olur.

  Mineral Bakımından Zengin Besinler Hangileridir?

chai çayı içindekiler

Bulantıyı azaltır ve sindirimi geliştirir

Chai çayı zencefil içerir ki; bu da bulantı önleyici etkilere sahiptir.

Zencefil, gebelik sırasında mide bulantısını azaltmada özellikle etkilidir. Toplam 1278 gebe ile yapılan araştırmaların gözden geçirilmesi, günlük 1.1-1.5 gram zencefilin bulantıyı önemli ölçüde azalttığını ortaya koymuştur. Bu, bir fincan chai çayında olması beklenen miktar kadardır.

Chai çayı ayrıca tarçın, karanfil ve kakule içerdiğinden bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olan anti-bakteriyel özelliklere sahiptir.

Bu çayda bulunan başka bir bileşen olan karabiber, benzer anti-bakteriyel özelliklere sahiptir.

Anti-inflamatuar özelliği artrit ile ilişkili ağrıyı azaltır

Chai çayında, özellikle karanfil, zencefil ve tarçın gibi artrit ve diğer iltihaplanmaya neden olan hastalıklarla ilişkili ağrıyı ortadan kaldırmaya yardımcı olabilecek birkaç bileşen vardır.

Araştırmalar, karanfil veya karanfil yağının , tarçın ve zencefil gibi iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Pharmaceutical Biology’de  yayınlanan araştırma, karanfil, kişniş tohumu ve çörek otu yağı gibi bazı yağların anti-inflamatuar etkilerini inceledi. Araştırmacılar, bu yağların, özellikle de karanfil yağının “akut iltihabı en aza indirebileceğini” buldular.

Yayınlanan bir araştırma, tarçın kabuğu esansiyel yağının insan cilt hücreleri için anti-inflamatuar olduğunu ortaya koydu.

Chai Çayı Zayıflatır mı?

Chai çayı, kilo alımını önlemeye ve yağ yakımını sağlamaya yardımcı olur.

İlk olarak, genellikle her ikisi de iyi protein kaynakları olan inek sütü veya soya sütü ile hazırlanır. Protein, açlığın azaltılmasına ve tokluk duygularının artmasına yardımcı olduğu bilinen bir besindir.

Araştırma ayrıca, chai çayını yapmak için kullanılan siyah çay türünde bulunan bileşiklerin yağ yakımını teşvik edebileceğini ve vücudun gıdalardan emdiği kalorilerin sayısını azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

Çayın zayıflamaya etkisini görebilmek için şekerli içmemek gerekiyor.

Chai Çayı Ne Kadar İçilmeli Ve Yan Etkileri Var mı?

Şu anda, yukarıda listelenen sağlık yararlarını elde etmek için ortalama bir kişinin içmesi gereken miktar konusunda fikir birliği yoktur.

  CBD Yağı Nedir, Ne İçin Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Chai çayının bazı kişilerde hassas etkilere neden olabilen, kafein içerdiğini unutmamak gerekir. Aşırı tüketildiğinde, kafein; anksiyete, migren, yüksek tansiyon ve uykusuzluk gibi çeşitli hoş olmayan etkilere neden olabilir.

Çok fazla kafein hamilelerde düşük riskini veya düşük doğum ağırlığı riskini de artırabilir.

Bu nedenlerden dolayı, normal insanlar günde 400 mg’dan fazla ve gebeler ise 200 mg’dan fazla kafein tüketmemelidir.

Buna göre, chai çayı normal ölçülerde içildiğinde belirtilen bu kafein dozlarını aşmaz. Chai çayının her bardağı (240 ml) yaklaşık 25 mg kafein içerir.

Aynı miktarda siyah çaydan sağlanan kafein dozunun yarısı ve tipik bir fincan kahvenin dörtte biri kadardır.

Zencefil içeriği nedeniyle, düşük kan basıncına eğilimli olanlar veya kan inceltici ilaç kullanan kişiler, tüketimini sınırlamalıdır.

Laktoz intoleransı olan kişiler, bitki bazlı sütlerden veya sadece sudan yapılan chai çayı tercih edebilir.

Evde Chai Çayı Nasıl Yapılır?

Chai çayını evde yapmak kolaydır. Önceden bir chai konsantresi yapmak ve buzdolabında saklamak gerekir.

Chai Çay Konsantresi

İşte 474 ​​ml konsantre yapmanız için gerekenler:

Malzemeler

– 20 adet tane karabiber

– 5 adet karanfil

– 5 adet yeşil kakule

– 1 tarçın çubuğu

– 1 yıldız anason

– 2.5 fincan (593 ml) su

– 2.5 yemek kaşığı iri yapraklı siyah çay

– 10 cm taze zencefil, dilimlenmiş

Nasıl yapılır?

– Karabiber, karanfil, kakule, tarçın ve yıldız anasonu düşük ısıda yaklaşık 2 dakika veya kokulu olana kadar kavurun. Ateşten alın ve soğumaya bırakın.

– Bir kahve veya baharat değirmeni kullanarak soğutulmuş baharatları çekerek toz haline getirin.

– Büyük bir tencerede su, zencefil ve öğütülmüş baharatları birleştirin. Tencerenin kapağını kapatarak, 20 dakika kaynatın. Karışımın çok fazla kaynamasına, yani baharatların acı olmasına dikkat edin.

– İri yapraklı siyah çay ekleyin, ocağın altını kapatın ve yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakın.

– Çayınızı tatlandırmak isterseniz, karışımı sağlıklı bir tatlandırıcı ile birlikte tekrar ısıtın ve 5-10 dakika pişirin, sonra soğutun.

  Patlıcanın Faydaları - Patlıcanın Faydası Yok(!)

– Chai çay konsantresini sterilize edilmiş bir şişeye alın ve buzdolabına koyun. Konsantre bir haftaya kadar buzdolabında kalır.

– Bir fincan chai çayı yapmak için, sıcak su ve sıcak inek sütü ya da bitki sütü ile konsantreyi karıştırın. Oranı 1-1-1 olarak ayarlayın. Örneğin; 1 fincan sıcak su, bir fincan süt, 1 kaşık konsantre gibi… Latte versiyonu için, iki oranında süte karşılık bir oranında konsantre kullanarak hazırlayın.chai çayı zayıflatırmı

Chai Çayı ve Yeşil Çayın Karşılaştırılması

Chai çayı, yeşil çaya göre farklılıklar gösterir. Yeşil çay, kateşin adı verilen yüksek seviyeli flavonoidler barındırırken, chai çayı sağlık açısından yararlı polifenollere sahiptir. 

Yeşil çay işlenmemiş çay yapraklarından yapılırken, chai genellikle baharatlar, zencefil, kakule, tarçın, rezene, karabiber ve karanfil ile birleştirilmiş fermente ve oksitlenmiş siyah çay yapraklarından yapılır.

Kafein içeriği olarak karşılaştırıldığında, ikisi de kafein içerir. Çoğu chai çayı tarifinin bir bileşeni olan siyah çay, fincan başına 72 miligrama kadar kafein içerir. 

Yeşil çayda ise yaklaşık 50 miligramı kafein vardır. 

Sonuç olarak;

Chai çayı, yapay tatlandırıcılar gibi sağlıksız ek maddeler içermediği sürece sağlıklıdır.

Chai çayı yapmak için kullanılan malzemeler arasında siyah çay, zencefil, kakule, tarçın, rezene, karabiber ve karanfil bulunur. Anason, yonca ve karabiber de çeşitli tariflerde kullanılmaktadır.

Chai çayının faydaları, artriti hafifletmeye, mide bulantısını önlemeye ve tedavi etmeye, sindirime yardımcı olmaya ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar etkileri içerir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir