Çemen Yağı Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Çemen otu, insanlık tarihinde bilinen en eski şifalı bitkilerden biri olarak kabul edilir. Çemen otu yağı, bitkinin tohumlarından elde edilir ve sindirim sorunları, iltihaplanma koşulları ve düşük libido dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları için kullanılır.

Egzersiz performansını artırma, anne sütü üretimini uyarma ve sivilceyle savaşma yeteneği ile tanınır. 

Çemen Yağı Nedir?

Çemen otu, bezelye ailesinin ( Fabaceae ) bir parçası olan yıllık bir bitkidir. 

Bitkinin açık yeşil yaprakları ve küçük beyaz çiçekleri vardır. Kuzey Afrika, Avrupa, Batı ve Güney Asya, Kuzey Amerika, Arjantin ve Avustralya’da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Bitkinin tohumları, tedavi edici özellikleri nedeniyle tüketilir. Lösin ve lizin içeren etkileyici temel amino asit içerikleri için kullanılır.

Bitkinin uçucu yağları, genellikle süper kritik CO2 ekstraksiyon işlemiyle tohumlardan çıkarılır. Bu, tercih edilen ekstraksiyon yöntemidir çünkü toksik değildir ve sıfır kalıntı organik çözücü bırakır.

Çemen Otu Yağının Faydaları Nelerdir?

Sindirime yardımcı olur

Çemen otu yağı, sindirimi iyileştirmeye yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle çemen otu genellikle ülseratif kolit tedavileri için diyet planlarına dahil edilir.

Çalışmalar ayrıca çemen desteğinin sağlıklı mikrobiyal dengeyi sağladığını ve bağırsak sağlığını geliştirdiğini rapor etmektedir.

Fiziksel dayanıklılığı ve libidoyu geliştirir

Çemen özünün direnç eğitimli erkekler arasında üst ve alt vücut gücü ve vücut kompozisyonu üzerinde önemli bir etkisi vardır.

Çemen otunun erkekler arasında cinsel uyarılma ve testosteron seviyelerini artırdığı da gösterilmiştir. 

Diyabeti iyileştirebilir

Çemen otu yağını dahili olarak kullanmanın diyabet semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var.

Yayınlanmış bir hayvan çalışması, çemen otu yağı ve omega 3 formülasyonunun, diyabetik sıçanlarda nişasta ve glikoz toleransını geliştirmeye yardımcı olduğunu belirtti..

Kombinasyon ayrıca glikoz, trigliserit, toplam kolesterol ve LDL kolesterol oranlarını önemli ölçüde düşürürken, HDL kolesterolü artırarak diyabetik sıçanların kan lipidinin homeostazını korumasına yardımcı oldu.

Anne sütünü çoğaltır

Çemen otu, anne sütünün miktarını artırmak için en yaygın olarak kullanılan bitkisel galaktagogdur. Araştırmalar, bitkinin göğsü artan miktarda süt sağlaması için uyarabildiğini veya süt miktarını artıran ter üretimini teşvik edebileceğini gösteriyor.

Akne ile savaşır

Çemen otu yağı bir antioksidan olarak çalışır, bu nedenle sivilceyle savaşmaya yardımcı olur ve hatta ciltte yara iyileşmesini desteklemek için kullanılır.

Yağ ayrıca cildi rahatlatan ve çatlakları veya cilt tahrişlerini hafifletebilen güçlü anti-inflamatuar bileşiklere sahiptir.

Çemen otu yağının anti-inflamatuar etkileri ayrıca egzama, yaralar ve kepek gibi rahatsızlıkları ve enfeksiyonları iyileştirmeye yardımcı olur. Araştırmalar, topikal olarak uygulamanın şişliği ve diş iltihabını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Balgam söktürücü olarak çalışır

Çemen otunun balgamı dışarı atarak tıkanıklığı gidermeye yardımcı olan bir balgam söktürücü olarak çalıştığı bilinmektedir. Geleneksel Çin Tıbbında, bitki, sıkışmış enerjileri parçalayan ve serinletici bir anti-inflamatuar etkiye sahip olan bir “balgam taşıyıcısı” olarak bilinir.

Bir çalışma, çemen şurubu ve balın hafif astımlı katılımcılar arasında yaşam kalitesini ve akciğer fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olduğunu buldu.

Yağı yaymak, öksürüğün hafifletilmesine yardımcı olabilir ve solunum yolu enfeksiyonlarıyla uğraşırken aldığınız havasızlık hissini hafifletebilir.

İştahı bastırır

Clinical Nutrition Research’te yayınlanan bir araştırma, çemen otu çayı ve rezene çayı içmenin, Güney Kore’deki aşırı kilolu kadınlar arasında iştahı bastırmada önemli ölçüde etkili olduğunu buldu.

Araştırmacılar, çemen otu çayının açlığı azalttığını, daha az gıda tüketimine yol açtığını ve plaseboya kıyasla tokluk hissini arttığını bulmuştur.

Mide asidini azaltmaya yardımcı olabilir

Mide ekşimesi ve mide ülseri birçok insanı zora sokan ağrılı, rahatsız edici durumlardır.

Çemen yağının birkaç damlası durumun giderilmesine yardımcı olabilir. 

Kronik nörodejeneratif bozuklukları önlemeye yardımcı olur

Çemen yağı, özellikle geri dönüşü olmayan beyin hastalıklarının hızlandırılmış bozulmasını ve gelişimini önlemeye yardım ederek, beyin işlevini korumanın mükemmel bir yoludur. En yaygın olanları Alzheimer ve Parkinson hastalığıdır.

Hiçbir tedavi mevcut olmasa da, bu hastalıkların gelişimi beyindeki nörotransmitter seviyeleri olumsuz etkileyen, işlemi hızlandıran spesifik proteinlerin birikimine neden olduğu bilinen genel serbest radikal hasarına yol açan normal inflamatuar süreç yüklerinden daha yüksektir.

Birkaç damla çemen yağı iltihaplanmanın vücut üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olabilir ve iyi beslenme alışkanlıkları ile makul bir şekilde kullanıldığında, hastalığa yakalanma şansını önemli ölçüde azaltabilir. 

Kanser gelişimi ile mücadeleye yardımcı olabilir

Çemen otu yağı kanser hücrelerinin replikasyonunu durdurabilen ve onları apoptoz olarak bilinen bir süreç olan “intihar” a otomatik olarak programlayabilen çeşitli saponinlere sahiptir.

Kanser hücreleri, normal hücrelere hayatlarının devam ettiğini söyleyen mekanizmanın bulunmadığı, kontrolsüz şekilde büyümek üzere tasarlanmıştır.

Adet ağrısını gidermeye yardımcıdır

Çemen yağı, adet döngüsü sırasında oluşan ağrı ve krampları azaltmada etkilidir ve olumsuz etkiler görülmeden bunu yapar.

Aromaterapide kullanılır

Aromaterapi, geniş bir uygulama yelpazesi sayesinde popülaritesini artıran alternatif bir tıbbi tedavi şeklidir.

Temelde çeşitli uçucu yağların aromatik özelliklerini kullanarak tıbbi etkilerini ortaya çıkarmak gerekir.

Çemen yağı difüzör içine yerleştirilir ve buharlaşması sağlanır. Çeşitli kullanım alanları arasında şunlar bulunur:

– Kan basıncı azaltma

– Dinlendirici uyku sağlama

– Ateşi azaltma ve toksinleri atmak için terleme

Çemen otu tohumlarının ve özlerinin anti-inflamatuar etkileri olduğunu öne süren araştırmalar, özellikle hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar olmasına rağmen, bu faydaların kapsamı insan çalışmalarında tamamen kanıtlanmamıştır.

Aşağıdakiler kanıtlanmamış da olsa çemen otunun sağlık sorunlarını iyileştirme veya bunlarla mücadele etme yeteneğini içerir:

– Gut

– Bacak ülserleri

– Ağız ülseri

– Siyatik

– Bronşit

– Lenf düğümlerinde şişme

– Kronik öksürük

– Saç kaybı

– Düşük testosteron

– Böbrek rahatsızlıkları

– Kanser

Çemen Otu Yağı Nasıl Kullanılır?

Çemen otu yağı aromatik, topikal ve dahili olarak kullanılabilir. Sıcak, odunsu bir aromaya sahiptir ve sandal ağacı, papatya ve diğer yatıştırıcı uçucu yağlarla iyi uyum sağlar.

Cilt Yatıştırıcı

İnflamatuar sorunları yatıştırmak için ciltte çemen otu yağı kullanılabilir. Cildi sakinleştirebildiği, ağrıyı ve şişmeyi hafifletebildiği için masaj yağına mükemmel bir katkı sağlar.

Sindirim

Kabızlık gibi sindirim sorunlarını hafifletmek için çaya, suya veya tariflere bir ila iki damla çemen ekleyin.

Egzersiz Performansı

Egzersiz performansını ve dayanıklılığı artırmaya yardımcı olmak için çaya veya ılık suya bir ila iki damla çemen ekleyin.

Anne Sütü

Sağlık uzmanına danıştıktan sonra anne sütü üretimini teşvik etmek için çaya veya ılık suya bir ila iki damla çemen yağı ekleyin.

Saç Sağlığı

Bir ila iki damla çemen otu yağını yarım çay kaşığı hindistan cevizi yağıyla birleştirin ve kepeği azaltmak ve nemi artırmak için karışım ile saç derinize masaj yapın. Yaklaşık beş dakika sonra durulayın.

Gerginliği azaltma 

Beş damla çemen otu yağını dağıtın veya doğrudan şişeden soluyun.

Çemen Otu Yağının Zararları Nelerdir?

Çemen otunu topikal veya dahili olarak kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı önlemler vardır. Yağ yutulduğunda şişkinlik, gaz veya ishal gibi yan etkilere neden olabilir.

Çemen otu alerjisinin belirtileri şişlik, öksürük ve hırıltıyı içerir. Bu reaksiyonlardan herhangi birini yaşarsanız, hemen kullanmayı bırakın.

Daha geniş cilt bölgelerinde çemen otu yağı kullanmadan önce küçük bir yama testi yapmanız önerilir. Topikal olarak kullandıktan sonra cilt tahrişi veya kızarıklık yaşarsanız, kullanmayı bırakın.

Kan inceltici kullanıyorsanız veya kanınızı incelten bir sağlık sorununuz varsa çemen otu kullanmayın. Kolaylıkla aşırı kanamaya veya morarmaya neden olabilir.

Sonuç olarak;

Çemen otu yağı, geleneksel tıpta binlerce yıldır kullanılan tedavi edici bitkinin tohumlarından elde edilir.

Yağ yayılabilir, çay veya tariflerle tüketilebilir veya topikal olarak uygulanabilir.

Güçlü bir anti-inflamatuar ajan, antioksidan ve sindirime yardımcı olarak çalışır. Ayrıca fiziksel dayanıklılığı artırmaya da yardımcı olabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir