Çemen Otu Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları

Çemen otu, sağlığımız için bir çok yararı olan bir bitkidir. Binlerce yıldır alternatif tıpta kilit rol oynamıştır.

Çemen otu ve tohumu; testosteron seviyelerini yükseltmek, kan şekerini dengelemek gibi faydalara sahiptir.

Çemen otu tohumunda bulunan suda çözünür bir heteropolisakkarit olan galactomannan, yağ birikimini azaltarak kilo vermeye yardımcı olur. Tok hissettirerek iştahı azaltır.

İşte “çemen tohumu nedir”, “çemen tohumu ne işe yarar”, “çemen otu tohumunun faydaları ve zararları nelerdir” sorularının cevapları…

Çemen Otu ve Tohumu Nedir?

Çemen otu bilimsel olarak “Trigonella foenum-graecum” olarak bilinen yıllık bir bitkidir. Soya ile aynı aile olan Fabaceae familyasına aittir. Bu bitkinin taze ve kuru tohumları yıllardır baharat ve tatlandırıcı olarak kullanılmıştır. 

Bitki yaklaşık 60-90 cm boyundadır. Yeşil yaprakları, küçük beyaz çiçeği ve küçük altın kahverengi çemen tohumu içeren kapsülleri vardır.

Çemen otu, binlerce yıldır alternatif ve Çin tıbbında cilt koşullarını ve diğer birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılmaktadır. Kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur ve insülin üretimini uyarır. Bu nedenle şeker hastalığı ile uğraşan kişiler için oldukça etkilidir.

Günümüzde yaygın şekilde baharat olarak ve yoğunlaştırıcı bir madde olarak kullanılıyor. Sabun ve şampuan gibi ürünlerde de bulunuyor.

Çemen tohumu ve tozu, besin profili ve hafif tatlı lezzetiyle birçok Hint ve Asya yemek tariflerinde kullanılıyor.

Çemen Tohumu Besin Değeri

Çemen tohumunun, bir yemek kaşığında 35 kalori ve çeşitli besin maddeleri bulunur:

Lif: 3 gram.

Protein: 3 gram.

Karbonhidrat: 6 gram.

Yağ: 1 gram.

Demir: Günlük gereksinimin % 20’si.

Manganez: Günlük gereksinimin % 7’si.

Magnezyum: Günlük gereksinimin % 5’i.

Çemen Otu ve Tohumunun Yararları Nelerdir?

Anne sütünü artırır

Anne sütü yeni doğanlar bebekler için en uygun besindir. Bir çocuğun gelişimi için en iyi besin kaynağıdır. Ancak bazı durumlar sütün yetersiz üretimine neden olabilir.

Araştırmalar, reçeteyle satılan ilaçların yaygın olarak kullanılmasına rağmen, çemen tohumunun güvenli, doğal bir alternatif olabileceğini göstermektedir.

77 yeni anne olmuş kadınla yapılan 14 günlük bir çalışma, çemen bitkisel çayının içilmesinin, bebeklerin daha fazla kilo almasına yardımcı olan anne sütü üretimini artırdığını buldu.

Bir başka çalışmada 66 anne, üç gruba ayrıldı: birinci grup, çemen bitki çayı, ikinci grup aynı tatla eşleşen bir plasebo(etkisiz ilaç) tüketti ve üçüncü grup hiçbir şey almadı.

Araştırmacılar anne sütünün üretiminde büyük bir artış buldu. Nitekim sütün hacmi, kontrol ve plasebo gruplarında 34 ml iken çemen çayı içen grupta 73 ml’ye yükselmiştir.

Bu çalışmalar takviye yerine çemen otu çayını kullandı ancak takviyeler de muhtemelen benzer etkilere sahip olacaktır.

Erkeklerdeki testosteron düzeylerini etkiler

Erkeklerin çemen otu takviyesi kullanmasının en yaygın nedenlerinden biri de testosteronu artırmasıdır.

Bazı çalışmalar, testosteron seviyeleri ve libidoyu artırma gibi faydalı etkileri olduğunu buldu.

Bir çalışmada, araştırmacılar günde 500 mg çemen otu takviyesi kullandı ve 8 haftalık bir ağırlık kaldırma programı ile birleştirdi. Üniversite çağındaki 30 erkek, haftada dört eğitim seansı gerçekleştirdi; yarısı ek aldı.

Testosteronda hafif bir düşüş yaşayan destekleyici olmayan grupla karşılaştırıldığında, araştırmacılar çemen otu takviyesi alan grupta testosteronda bir artış olduğunu tespit ettiler. Bu grupta ayrıca vücut yağında % 2’lik bir azalma vardı.

Cinsel işlev ve libidodaki değişiklikleri değerlendiren 6 haftalık bir çalışma, 30 erkeğe 600 mg çemen otu takviyesi verdi. Katılımcıların çoğunda güç artmış ve cinsel işlev gelişmiştir.

Diyabet ve kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olur

Çemen otu ve tohumu ile ilgili en etkileyici araştırma şeker hastalığı gibi metabolik koşulları nasıl etkilediğini analiz etmek olmuştur.

Diyabetik olmayan, sağlıklı bireylerde genel karbonhidrat toleransının iyileştirilmesi ile birlikte hem tip 1 hem de tip 2 diyabetliler için yararlı olduğu görülmektedir.

Tip 1 diyabetlilerde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar katılımcıların öğle yemeklerine ve akşam yemeklerine 10 gün boyunca 50 gram çemen tozu ekledi.

10 gün sonra, katılımcılar daha iyi kan şekeri seviyelerine sahipti, toplam ve LDL (kötü) kolesterolde düşüşler yaşadı.

Başka bir çalışmada, şeker hastalığı olmayan kişilere çemen otu verildi. Alımdan 4 saat sonra kan şekeri seviyelerinde % 13.4 düşüş yaşadılar.

Bu faydalar, çemenim insülin fonksiyonunun iyileştirilmesindeki rolünden kaynaklanır. Bununla birlikte, çemen tozu veya tohumunu kullanan çalışmalarda gözlenen faydalar kısmen yüksek lif içeriğinden de kaynaklanabilir.

PCOS belirtilerinin giderilmesine yardımcı olur

Bir çalışmada, hiperandrojenizmi, adet bozuklukları ve kısırlığı olan kadınlara çemen otu kapsülleri verildi. Katılımcılar, iki ay içinde semptomlarında büyük iyileşmeler yaşadılar.

Katılımcılar ayrıca çemen otu kapsüllerinden hiçbir yan etki bildirmedi. Yumurtalıkları normal sağlığına döndü ve adet döngüleri düzeldi.

Kabızlığı giderebilir

Çemen otu sindirimi iyileştirir ve mide rahatsızlıklarını önler. Tohumu, müsilaj açısından zengindir, mukus zarlarını yumuşatarak kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Çemen tohumu aynı zamanda aşırı mukus üretimine de direnç gösterir.

Çemen tohumu, suyla temas ettikten sonra genişler. Bu, hacim arttıkça refleks kas kasılmasını tetikler ve böylece bağırsak hareketini uyarır.

Mide ekşimesini tedavi eder

Bir çalışmada, çemen otunun mide ekşimesi şiddetini azalttığı bulundu. Ayrıca bağırsak astarı üzerinde bir kalkan oluşturarak gastrointestinal iltihabı rahatlatır.

Kolesterolü düşürür

Çemen otu tohumu toplam kolesterolü ve LDL’yi (kötü kolesterol) düşürür. Kolesterol ve trigliseritlerin emilimini engelleyen zengin steroidal saponin kaynağıdır. Bu şekilde, tohumlar karaciğerde kolesterol üretimini engeller.

İnflamasyonla mücadele eder

Çemen otu tohumundaki linolenik ve linoleik asitler iltihaplanmaya karşı koruma sağlar. Ek olarak, tohumdan ekstrakte edilen etanol, müsilaj ve flavonoidler de anti-inflamatuar özelliklerine katkıda bulunur.

Alüminyum toksisitesini azaltır

Bir çalışmada, çemen otu, tohumu ve tozunun, beyne, kemiklere ve böbreklere koruma sağlayarak alüminyum toksisitesini azalttığı bulundu.

Başka bir çalışma, çemen otunun hafıza kaybını azaltabileceğini gösterdi. Çemen otu tozu, hayvanlar için ve alüminyum toksisitesinin zararlı etkilerini azaltan detoksifiye edici bir ek olarak kullanılabilir.

Çemen Otunun Saça Faydaları

Çemen otu tohumu, saç büyümesini destekleyen çeşitli besinlerle doludur. Yaprakları bile bu konuda yardımcı olur.

Araştırmalar, yapraklarından yapılan macunun saç derisine uygulanmasının saçın uzamasını desteklediğini ve doğal saç rengini koruduğunu göstermektedir.

30 ile 67 yaş arasındaki kadın ve erkeklerde yapılan bir araştırma, saç sağlığı üzerinde olumlu etkis olduğunu göstermiştir. Gönüllülerin yaklaşık % 83’ü çemen otu tedavisi sonrası, saç hacmi ve saç kalınlığında bir iyileşme bildirdi.

Çemen otu, yüksek müsilaj içeriği sayesinde saç kremi olarak da kullanılabilir. Bitki, eski zamanlardan beri pul pul olmuş saç derisini tedavi etmek için kullanılmaktadır. Çemen tohumu tozu, saçı doğal olarak yumuşatmak için saç maskesi veya saç kremi ile karıştırılabilir.

Çemen tohumu ve yaprakları, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip oldukları için hem harici hem de dahili olarak kepek tedavisi için kullanılabilir.

Çemen Otunun Cilde Faydaları

Çemen otu, genellikle petrol ürünleri ve diğer kimyasalları içeren tüm kremlere zararsız bir alternatiftir.

Çemen otu cildi nemlendirmeye ve yumuşatmaya yardımcı olan doğal yağlara sahiptir. Tohumlarda bulunan potasyum, karoten ve C vitamini cilt elastikiyetini artırır ve genel sağlığı korur.

Sivilceyi tedavi edebilir

Çemen otu, vücuttaki tüm toksinleri atmak için çalışır. Çemen otu yaprakları akne tedavisinde etkilidir. Araştırmalar, yapraktan elde edilen macunun sivilceye uygulanmasının yayılmasını önleyebileceğini göstermektedir.

Çemen otu ayrıca gözenekleri açan salisilik asit içerir.

Çemen Tohumu Zayıflatır mı?

Çemen otu tohumu, yağ birikimini azaltarak, iştahı bastırarak, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. İşte çemen tohumunun zayıflamaya faydaları;

Lif açısından zengindir

Çemen otu tohumu oldukça besleyicidir ve yüksek lif içeriğine sahiptir. Bir çay kaşığı (3,7 gr) çemen otu tohumu 0,9 gr protein ve 1 gr lif sağlar. Tohumda bulunan lif, sıçan çalışmalarında yağ birikimini engellediği gösterilen galaktomannandır.

İştahı bastırır

Çemen otu çayı içmek iştahı bastırarak açlığı azaltmaya yardımcı olur. Aşırı kilolu Koreli kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, öğle yemeğinden önce çemen otu çayı içmenin açlığı azaltmaya yardımcı olduğunu gösterdi.

Bir başka Malezya çalışması, pirinç veya ekmeğe 5.5 g çemen otu tohumu tozu eklenmesinin aşırı kilolu ve obez bireylerde tokluğu önemli ölçüde artırdığını göstermiştir.

Sindirimi iyileştirir

Yemeklerden sonra çemen otu suyu içmek, sindirim suyunun salgılanmasını hızlandırarak, sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir. 

Metabolik sağlığı iyileştirir

Çemen otu takviyesi metabolik parametreleri iyileştirebilir ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Bir çalışmada, tip 2 diyabetli 25 yetişkin bireye çemen otu özü verildi, insülin duyarlılığı ve lipid biyobelirteçleri açısından değerlendirildi.

Çemen otunun insülin direncini azalttığı, HDL kolesterol seviyelerini iyileştirdiği ve trigliserit seviyelerini düşürdüğü bulundu. 

Kilo Vermek için Çemen Tohumu Nasıl Kullanılır?

Suda Bekletilmiş Çemen Tohumu

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı çemen otu tohumu
  • 2 bardak su

Nasıl yapılır?

– Bir yemek kaşığı çemen otu tohumunu iki bardak suyun içine koyun ve bir gece bekletin.

– Sabah tohumların suyunu süzün.

– Aç karnına ıslak tohumları çiğneyin veya kilo vermek için 250-500 mL çemen suyu için.

Çemen Otu Çayı

Malzemeler

  • 1 çay kaşığı çemen tohumu
  • 1 su bardağı su
  • Tarçın veya zencefil 

Nasıl yapılır?

– İnce bir macun elde edene kadar çemen tohumlarını bir havanda veya öğütücüde biraz su ile öğütün.

– Bir tencerede suyu kaynatın. Ezilmiş tohumları kaynar suya ekleyin.

– Tatlandırmak için tarçın veya zencefil de ekleyebilirsiniz.

– Tencerenin kapağını kapatın ve altını kısın. Çay 5 dakika kaynasın.

– Aç karnına çemen otu çayını için.

Çemen ve Bal İçeceği

Malzemeler

  • Çemen tohumu
  • Organik bal

Nasıl yapılır?

– Havanda çemen otu tohumunu ezin.

– Suyu kaynatın ve üzerine ezilmiş tohumları ekleyin. Karışımın soğumasını bekleyin ve üç saat dinlendirin.

– Suyu bir bardağa süzün.

– Çaya bal ve limon suyu ekleyin.

– En iyi sonuç için bunu her sabah için.

Çemen Otu Kullanımı

Çemen otu, pek çok konsantrasyonda ve formda tüketilebilir, bu yüzden tavsiye edilen bir doz yoktur. Ek olarak dozajı, beklediğiniz yarara göre değişiklik gösterebilir.

Çoğu testosteron temelli araştırmada 500 mg çemen özü kullanılırken, diğer alanlardaki araştırmalar yaklaşık 1.000-2.000 mg kullanılmıştır.

Çemen tohumu kullanılıyorsa, yaklaşık 2-5 gramlık dozlar etkili gözükmektedir, ancak çalışma ile çalışmaya göre değişir.

Takviye olarak alındığında, herhangi bir yan etki yaşamamak için, 500 mg’dan başlamak ve 2-3 hafta sonra 1000 mg’a çıkmak faydalı olabilir. Yemekten önce veya yemekle birlikte alınabilir.

Çemen Otunun Zararları

Çemen otu takviyelerinin güvenliğini bir takım hayvan çalışmaları incelemiştir. Sağlıklı bireyler için nispeten güvenli görünüyor. Hayvan çalışmaları, önerilen dozun yaklaşık 50 katına ulaşıncaya kadar olumsuz etkilerini bulamadı.

İnsanlarda, mevcut araştırmalar önerilen dozda alındığında ciddi sağlık sorunları bildirmedi.

Bununla birlikte, pek çok takviyede olduğu gibi, anekdot olarak ishal ve hazımsızlık gibi yan etkiler bildirilmiştir.

Kan şekeri düzeylerini düşürdüğü göz önüne alındığında, şeker hastalığı için ilaç veya kan şekeri düzeylerini düşüren diğer takviyeleri kullanıyorsanız, çemen otu ve takviyelerinin kullanımı konusunda dikkatli olun. En güvenlisi doktor onayıyla kullanmaktır.

Sonuç olarak;

Çemen otu, çok yönlü bir bitkidir. Kan şekeri seviyelerini düşürme, testosteron seviyesini yükseltme ve emziren annelerde süt üretimini artırma gibi yararları vardır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir