C Vitamini Nelerde Var? C Vitamini Eksikliği Nedir?

C vitamini portakal, mandalina greyfurt, limon, kivi, ananas, çilek gibi meyvelerde var. Meyvelerden farklı olarak C vitamini nelerde var? Kırmızı ve yeşil biber, domates, roka, maydanoz, marul, kuşburnu, brokoli, lahana, ıspanak gibi sebzeler C vitamininin en iyi kaynağıdır. 

Vücutta C vitamininin yetersiz olması anlamına gelen C vitamini eksikliği nadir görülür. Çünkü yukarıda da saydığımız gibi C vitamini birçok yiyecekte bol miktarda bulunur. C vitamini eksikliğinde ise skorbüt denilen bir hastalık baş gösterir.

C vitamininin en bilinen faydası bağışıklığı geliştirmesidir. Bunun dışında kalp hastalığını önler, yüksek tansiyon üzerinde etkilidir, demir eksikliğini giderir ve kanseri önler. C vitamini takviyesi ile fazla C vitamini almanın sindirim sorunlarına neden olması gibi bazı zararları da vardır.

Günlük C vitamini ihtiyacı kadınlar için 75 mg ve erkekler için 90 mg’dır. Fakat daha fazla alınması gereken durumlar da vardır. Örneğin; kronik hastalıklardan iyileşme döneminde olan kişiler, yarası olanlar ve sigara içenler, daha fazla C vitaminine ihtiyaç duyar.

Şimdi C vitamini ile ilgili bilinmesi gereken her şeyi ayrıntılarıyla açıklayalım.

c vitamini nelerde var
C vitamini nelerde var?

Yazının İçeriği

C vitamini nedir?

Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, insan vücudunun, kan damarları, kıkırdakları, kasları ve kemiklerinde bulunan kollajen proteini oluşturmak için ihtiyaç duyduğu bir vitamin türüdür. Suda çözünen bir vitamindir. Vücutta antioksidan olarak işlev görür ve hastalıklara karşı bağışıklık geliştirmeyi sağlar. Örneğin; yeterli C vitamini almak, soğuk algınlığından koruduğu gibi soğuk algınlığı yaşayanların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur.

C vitamini ne işe yarar?

Antioksidan vitaminlerden biri olan C vitamini, bağışıklığı güçlendirdiği gibi enfeksiyon hastalıklarını önler. Kansere karşı korur. Cilt sağlığına en iyi gelen vitaminlerden biridir. Kolesterolü düşürmede etkili olduğu için kalp hastalığı risk faktörlerini ortadan kaldırır. Ayrıca tip 2 diyabet, Alzheimer hastalığı gibi kronik hastalıklarda koruyucu etkiye sahiptir. Kemik oluşumu, yara iyileşmesi, demir emilimi ve bağ dokularının gelişimi ve bakımında önemli bir rol oynar.

C vitamininin birkaç formu bulunur. Bunlardan biri askorbik asittir. Diğer formları şöyledir:

  • Askorbik asit
  • Sodyum askorbat
  • Kalsiyum askorbat
  • Magnezyum askorbat
  • Potasyum askorbat
  • Manganez askorbat
  • Çinko askorbat
  • Molibden askorbat
  • Krom askorbat

C Vitamini Faydaları

Güçlü bir antioksidandır: C vitamini, vücudun doğal savunmasını güçlendiren, güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendiren moleküllerdir. Bunu, hücreleri serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı moleküllerden koruyarak yaparlar. Serbest radikaller biriktiğinde, birçok kronik hastalığa neden olan oksidatif stres olarak bilinen bir durum ortaya çıkar.

Yüksek tansiyonla mücadele eder: Yüksek tansiyon, kalp hastalığı için bir risktir. C vitamini hem tansiyon hastalarında hem de olmayanlarda yüksek tansiyonu düşürür. Ancak yüksek tansiyonu olan kişiler, tedavi için tek başına C vitamini kullanmamalıdır.

Kalp hastalıklarını önler: Yüksek tansiyon ve kötü kolesterolün yüksek olması, kalp hastalıklarının riskini artırır. Günde en az 500 mg C vitamini almak veya C vitamini içeren besinler tüketmek, kalp hastalığı için risk olan faktörlerini ortadan kaldırır.

Kandaki ürik asit seviyesini düşürür: Gut, eklemlerin iltihaplanması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Kanda çok fazla ürik asit olduğunda gut belirtileri görülür. Ürik asit vücut tarafından üretilen bir atık üründür. Yüksek seviyelerde, eklemlerde birikebilir. C vitamini kandaki ürik asiti azalttığından gut hastalarına faydalıdır.

Demir eksikliğini önler: Demirin vücutta kırmızı kan hücresi yapmak ve oksijen taşımak gibi önemli görevleri vardır. C vitamini besinlerden demir emilimini artırır. Bu neden demir eksikliği riski ortadan kalkar.

Bağışıklığı güçlendirir: C vitamini bağışıklık sisteminin birçok bölümünde yer alır. İlk olarak, lenfositler ve fagositler olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik eder. Bu hücreler vücudu enfeksiyonlardan korur. Ayrıca beyaz kan hücrelerinin korunmasını sağlar. Vücudun savunma sisteminin önemli bir parçasıdır. Cilt bariyerini güçlendirir, yaraların iyileşme süresini kısaltır.

Yaşlanmaya bağlı bellek kaybını önler: Merkezi sinir sisteminde bulunan oksidatif stres ve iltihap demans gibi hafızayı zayıflatan rahatsızlıklara neden olur. Kanda C vitamini seviyesinin düşük olması yaşla birlikte hafıza sorunlarına neden olur. C vitamini bir antioksidan olduğundan hafıza üzerinde geliştirici etkiye sahiptir.

Kan basıncını düzenler: C vitamini diüretik görevi görür. Böbreklerin vücuttan daha fazla sodyum ve suyu çıkarmasını sağlar. Bu, kan damarı duvarlarındaki baskıyı hafifletir.

Kanseri önler: C vitamini prostat, karaciğer, kolon ve diğer kanser hücresi türlerinin büyümesini yavaşlatır.  

Osteoartrit tedavisine yardımcı olur: C vitamini inflamatuar artritin önlenmesine yardımcı olur ve eklemlerin sağlığını korur.

Göz sağlığını korur: C vitamini alımı katarakt riskini azaltır. Diğer gerekli besinlerle birlikte alındığında yaşa bağlı makula dejenerasyonunu önler. Retina hücrelerinin düzgün çalışmasını sağlar. Gözlerdeki kan damarlarının sağlığını destekler.

Preeklampsi tedavisi: Hamilelik sırasında yüksek tansiyon anlamına gelen preeklampsinin tedavisine yardımcı olur. Bu durumdan oksidatif stres sorumludur. C vitamini oksidatif stresle mücadele eder.

Diş etlerini korur: C vitamini eksikliğinde diş eti iltihabı olur. Bu vitaminin seviyesinin düşük olması bağ dokuları zayıflatır ve kılcal damarları parçalar.

Alerjileri önler: C vitamini histamin salınımını azaltır, böylece alerjileri önler. 

Kan şekerinin düzenlenmesi: Düzenli olarak C vitamini almak, şeker hastalarında kan şekerini düzene sokar. Kan damarlarında diyabetle ilgili hasarı önler.

İskorbüt hastalığını önler: Günümüzde iskorbüt vakalarına çok az rastlanır. Yeterince C vitamini tüketmeyen kişilerde olur. İskorbüt, günde 10 gram C vitamini ile önlenebilir.

Ruh halini iyileştirir: C vitamininin ruh halimiz üzerinde önemli etkisi vardır. Kaygıyı azaltır.

Enerji verir: Yeterli dozda alındığında yorgunluğu azaltır.

C vitamini zayıflatır mı?

C vitamini eksikliği kilo ve yağ kaybetmeyi engeller. Bu vitamin metabolizmayı hızlandırır. Bu nedenle zayıflamaya yardımcı olur.

C Vitamini Cilde Faydaları

Cilt üzerinde en etkili vitaminlerden birinin C vitamini olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle cildi sıkılaştırma ve yaşlanmanın etkilerini azaltma konusunda cilde fayda sağlar. C vitamini cilde faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Yanık yaraları da dahil.
  • Cildi sıkılaştıran kolajen sentezinde rol oynar. Kolajen kırışıklık ve yaşlanma belirtilerini azaltır.
  • Güneş yanıklarını tedavi eder.
  • Bir cilt hastalığı olan egzamanın tedavisine yardımcı olur.
  • Cilt renginin bozulmasını engeller.
  • Cildin görünümünü ve dokusunu iyileştirir.
  • Göz altı morluklarının görünümünü azaltır.
  • Cildin yorgun ve solgun görünmesini engeller.
  • Cildin esnek olmasını sağlar.

C Vitamini Saça Faydaları

C vitamini saç derisine olan kan akışını artırır. Saç kırılmalarına karşı koruyucu bir görevi vardır. Saçın büyümesini hızlandırır. Bunun yanı sıra saç dökülmesini azaltır ve beyazlamayı yavaşlatır. C vitamini saça faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kepekle savaşır.
  • Saçın erken beyazlamasını önler.
  • Saçı güçlendirir.
  • Parlaklık kazandırır.
  • Saç dökülmesini önler.
  • Yeni saç büyümesini hızlandırır.

C Vitamini Nelerde Var?

En çok C vitamini içeren besinler dediğimizde aklımıza portakal ve limon gelir. C vitamininin en çok meyvelerde olduğu doğrudur. Fakat bazı sebzeler de meyvelerden daha yüksek oranda C vitamini içerir. Aslında pek çok yiyecek az da olsa bu vitamini barındırır. Peki en çok C vitamini nelerde var?

  • Kuşburnu
  • Acı biber
  • Guava
  • Tatlı sarı biber
  • Kuş üzümü
  • Kekik
  • Maydanoz
  • Kivi
  • Brokoli
  • Brüksel lahanası
  • Limon
  • Trabzon hurması
  • Papaya
  • Çilek
  • Portakal

Kuşburnu: Kuşburnu C vitamini içeren besinlerin en zenginidir. Yaklaşık altı kuşburnunda 119 mg C vitamini bulunur.

Acı biber: Bir adet yeşil acı biberde 109 mg C vitamini vardır. Bir adet kırmızı biberde ise 65 mg C vitamini bulunur. Yani acı biberin C vitamini kapasitesi daha yüksektir.

Guava: Bu pembe etli tropikal meyve, Meksika ve Güney Amerika’ya özgüdür. Bir tane guava 126 mg C vitamini sağlar ki bu da günlük ihtiyacın % 140’ını karşılar.

Tatlı sarı biber: Tatlı veya dolmalık biberlerin C vitamini içeriği olgunlaştıkça artar. 75 gramlık sarı biberin C vitamini içeriği 13ı mg’dır. Günlük ihtiyacın % 152’sini karşılar. Yani yeşil biberde bulunan miktarın iki katıdır.

Kuş üzümü: 56 gramlık siyah kuş üzümünde 101 mg C vitamini bulunur ki, günlük ihtiyacın % 112’sine karşılık gelir.

Kekik: Taze kekik portakaldan üç kat daha fazla C vitamini içerir. Baharatlar arasında en yüksek C vitamini konsantrasyonuna sahip olan bitkidir. 28 gram taze kekikte, günlük ihtiyacın % 50’si olan 45 mg C vitamini bulunur.

Maydanoz: İki yemek kaşığı (8 gram) taze maydanozda 10 mg C vitamini vardır. Maydanoz, bitkisel demir kaynağıdır. C vitamini, bitkilerden gelen demirin emilimini arttırır. 

Kivi: Bir orta boy kivide, 71 mg C vitamini bulunur. Bu günlük ihtiyacın % 79’unu karşılar.

Brokoli: Brokoli, turpgil bir sebzedir. Yarım bardak pişmiş brokolide 51 mg C vitamini bulunur. Bu da günlük ihtiyacın % 57’sine karşılık gelir.

Brüksel lahanası: Yarım bardak pişmiş Brüksel lahanasında 49 mg C vitamini  vardır. Bu da günlük ihtiyacın % 54’ünü karşılar.

Limon: Kabuğu dahil olmak üzere bir bütün çiğ limonda, 83 mg C vitamini vardır. Bu da günlük ihtiyacın % 92’sine karşılık gelir.

Trabzon hurması: Trabzon hurması, domatesi andıran turuncu renkli bir meyvedir. Bir adet Trabzon hurmasında 16.5 mg C vitamini bulunur. Bu da günlük ihtiyacın % 18’ini karşılar.

Papaya: Bir bardak (145 gram) papaya, 87 mg C vitamini içerir. Bu da günlük ihtiyacın % 97’sini karşıladığı anlamına gelir.

Çilek: 152 gram çilekte, 89 mg C vitamini vardır. Bu da günlük alınması gereken miktarın % 99’una karşılık gelir.

Portakal: Bir orta boy portakal günlük ihtiyacın % 78’i kadar C vitamini sağlar. Yani 70 mg C vitamini içerir. Yaygın olarak tüketildiği için portakal, C vitamini alımının önemli bir bölümünü oluşturur. Diğer narenciye meyveleri de C vitamini açısından zengindir.

C vitamini sağlıklı olarak besinlerden nasıl alınır?

  • Bu vitamin, havaya, suya ve ısıya tepki veren oldukça hassas bir besindir. En sağlıklı olanı C vitamini içeren besinleri çiğ olarak tüketmek veya buharda pişirmektir. Kaynatma, C vitamini kalitesini % 33’e kadar düşürebilir.
  • Sebzeleri uzun süre çözüp dondurmak da C vitamini kaybına neden olur.
  • Kesintisiz 20 ila 30 dakika sebze pişirmek, besin maddelerinin neredeyse yarısının kaybına neden olur. Sebzeleri kaynatırsanız, besinlerin çoğu suda kaybolur. Bu yüzden sebzeleri pişirdiğiniz sıvıyı tüketin.
  • Yeniden ısıtma ve konserve, C vitamini içeriğini üçte iki oranında azaltır.

C Vitamini Eksikliği Nedir?

C vitamini eksikliği, vücutta yeterince C vitamini olmamasından kaynaklı bir durumdur. Bu vitaminin bağışıklığı güçlendirmekten yara iyileşmesine kadar olan görevleri düşünüldüğünde eksik olması vücutta birçok sorun meydana getirir. Sağlık için çok önemli bir besindir. Neyse ki C vitamini birçok yiyecekte bulunduğundan eksikliği nadir görülür. 

C vitamini eksikliği neden olur?

Nadir görülse de yetersiz beslenme, taze meyve ve sebze yememe gibi durumlar C vitamini eksikliğine neden olur. Anoreksiya gibi yeme bozuklukları da eksikliği tetikler. Diğer C vitamini eksikliği nedenleri arasında Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi besin emilimini etkileyen sağlık koşulları bulunur. Sigara içmek de eksiklik riskini artırır. Bu nedenle sigara içenlerin ihtiyacını karşılamak için günde daha fazla C vitamini alması gerekir.

C vitamini eksikliği belirtileri

Bu vitaminin eksikliği şiddetli olduğunda iskorbüt hastalığı gelişir. C vitamini eksikliğinin belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Halsizlik
  • Yaraların iyileşmemesi
  • Kronik ağrı
  • Kemiklerin zayıflaması
  • Bağışıklığın zayıflaması
  • Kılların yapısında bozulma
  • Kilo almak
  • Cildin kuruması
  • Nefes darlığı
  • Kan damarlarının zayıflaması
  • Depresyon
  • Diş eti kanaması
  • Anemi
  • Kolay morarma
  • Kırmızı yaralar
  • Kaşık şeklinde tırnaklar
  • Eklem ağrısı

C vitaminini yeterli düzeyde almak eksiklik belirtilerini geçirir.

C Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

  • Kanser: C vitamini, vücudumuzdaki hücrelere zarar veren serbest radikalleri yok eden bir antioksidandır. Bu vitaminin eksikliği kansere yol açabilir. C vitamini cilt, serviks ve meme kanseri gibi kanserlerin önlenmesinde yararlıdır.
  • Astım: Vücutta C vitamini seviyelerinin düşük olması, astım gelişimine yol açabilir. Kronikleşmesini engellemek için turunçgil meyvelerini düzenli olarak yemek gerekir.
  • Kalp sorunları: C vitamini eksikliği, kan damarlarının zayıflaması ve kalp fonksiyonunun azalması gibi kalp sorunlarına neden olabilir. Çalışmalar, doğal besinlerden C vitamini almanın, koroner kalp hastalığı riskini azalttığını göstermektedir.
  • Bağışıklık: C vitamini, nötrofiller, lenfositler ve fagositler gibi bağışıklık sisteminin birçok hücresinin işlevini artırır. 
  • Anemi: Anemi, yetersiz C vitamini alımının neden olduğu hastalıklardan biridir. C vitamini, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin için gerekli demirin emilmesine yardımcı olur. Bu nedenle vücutta C vitamininin yetersiz olması, vücudun demiri emme yeteneğini azaltır.
  • Bağ dokusu hasarları: C vitamini eksikliği, vücudun bağ dokusunda çok ciddi kusurlara yol açabilir. Bunun ilk belirgin işareti, deride çürük renkli lekelerin oluşmasıdır. Damarların zayıflaması, kanayan diş etleri, yaraların iyileşmemesi, eklemlerde kanamadan kaynaklanan şiddetli eklem ağrısı ve gözlerde kanama nedeniyle bulanık görme gibi daha kötü sorunlara neden olabilir.
  • Saçların incelmesi: Demir ve C vitamini eksikliği anemiyle birlikte, saçın incelmesine neden olabilir. Saç dökülmesi, kırmızı kan hücrelerinin seviyelerinin düşmesi nedeniyle olur.
  • Şişen ve kanayan diş etleri: Cilt gibi diş etlerimiz de kolajenden oluşur. Bu, vücudumuz tarafından C vitamini kullanılarak üretilir. C vitamini olmadan diş etleri, diş ipi kullanımı veya fırçalama sırasında kolayca şişebilir ve kanama yapabilir.  
  • İskorbüt: İskorbüt C vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Bu hastalık, C vitamini alımını artırarak etkili bir şekilde tedavi edilebilir. C vitamini alımı, besinler yoluyla veya takviye alarak artırılır.
  • Enfeksiyonlar: C vitamini, vücudun doğal iyileşme sürecine yardımcı olması için gereklidir. Bu vitaminin eksikliği, yaraların, yanıkların ve diğer küçük yaralanmaların düzgün bir şekilde iyileşememesine neden olur. 
C vitamini Takviyesi

C vitamini takviyesi genellikle askorbik asit formunda vitamin içerir. Takviye almanın cilt sağlığı başta olmak üzere genel sağlık için faydaları vardır.

C vitamini almanın en iyi yolu taze meyve ve sebze yemektir. Çoğu meyve ve sebzede bu vitamin bulunur. Yeterli C vitamini alamayanlar doktor tavsiyesiyle C vitamini takviyesi kullanabilir.

Günlük C Vitamini İhtiyacı
  • Günlük alınması gereken C vitamini miktarı 18 yaşından büyük erkekler için 90 mg’dır. 18 yaşın üzerindeki kadınlar için 75 mg’dır.
  • 18 yaşından büyük hamile ve emziren kadınlar için sırasıyla 85 mg ve 120 mg almalıdır. 
  • Bazı uzmanlara göre, sigara içenler alınması gereken miktara fazladan 35 mg eklemelidir.
  • Bebekler için (0 ila 12 aylık), anne sütündeki C vitamini miktarıdır. 
  • 1-3 yaş arası çocuklar için 15 mg; 
  • 4 ila 8 yaş arası 25 mg; 
  • 9 ila 13 yaş arası 45 mg’dır.
  • Ergenler için (14 ila 18 yaş arası), önerilen alım erkekler için 75 mg ve kızlar için 60 mg’dır.

Bu tabloda günlük C vitamini ihtiyacını daha net görebilirsiniz.

Yaş Erkek Kadın
1-3 yaş                              15 mg                                15 mg                               
4-8 yaş 25 mg 25 mg
9-13 yaş 45 mg 45 mg
14-18 yaş 75 mg 65 mg
19+ yaş 90 mg 75 mg
Fazla C Vitamini Zararları

C vitamininin bağışıklığı güçlendirdiğini, yaraları iyileştirdiğini biliyoruz. Ayrıca kemiklerin gelişiminde, kanser, şeker hastalığı ve kalp hastalıklarını önlemede etkili. Peki C vitamininin zararı var mı? 

C vitamininin besinlerden alındığı şekliyle zararı olduğu söylenemez. Ancak C vitamini takviyesi şeklinde fazla alındığında zararlı olabilir. Fazla C vitamini zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Sindirim sorunlarına neden olabilir

  • C vitamini takviyesi, günlük ihtiyacın % 100’ünden fazlasını içerir. Günde 2.000 mg tolere edilebilir üst sınır olarak belirlenmiştir. Bu miktardan daha fazla C vitamini almak, ishal ve bulantı gibi sindirim  sorunlarına neden olabilir.
  • Alınan miktarı azaltmak bu etkileri tersine döndürebilir. Ayrıca, yüksek doz C vitamini takviyelerinin, 2.000 mg’dan daha fazla miktarda tüketildiğinde böbrek taşlarına ve böbrek yetmezliğine neden olduğu belirtilmektedir. Ancak bu sağlıklı insanlarda son derece nadir olan bir durumdur.
  • Buna ek olarak, hemokromatoz gibi vücudun demir birikimi riskini artıran koşullara sahip olanlar, C vitamini takviyeleri alma konusunda dikkatli olmalıdır.
  • Bunun nedeni, C vitamini takviyeleri demir emilimini artırdığı için aşırı demir almalarına ve organ hasarına neden olabilir.

Bu olumsuz etkilerin tümü, C vitaminini takviye formda alındığında ortaya çıkar. Çünkü bu kadar vitamini gıdalardan almak mümkün değildir.

C vitamini vücutta depolanmaz

  • C vitamini suda eriyen bir vitamindir. Yağda eriyen vitaminlerin aksine, vücutta depolanmaz. İhtiyaç olan miktar vücut sıvısı vasıtasıyla dokulara taşınır. Herhangi bir fazlalık idrarla atılır.
  • Vücudumuz C vitamini depolamadığı veya tek başına üretmediğinden, C vitamini bakımından zengin gıdaları günlük olarak tüketmek önemlidir.
  • Takviyeler yoluyla yüksek miktarda C vitamini alınması önerilmez. Bir kerede büyük dozlar alınırsa, vücudun kullanamayacağı şeyleri atmaya zamanı kalmaz. Bu, gastrointestinal rahatsızlık gibi yan etkilere neden olabilir.
Besin dengesizlikleri
  • Aşırı C vitamini alımı, vücudun diğer besinleri işleme yeteneğini bozabilir. Örneğin, C vitamini vücuttaki B12 vitamini ve bakır seviyelerini azaltabilir.

Özetlemek gerekirse;

C vitamini portakal, mandalina greyfurt, limon, kivi, ananas, çilek gibi meyvelerde birlikte kırmızı ve yeşil biber, domates, roka, maydanoz, marul, kuşburnu, brokoli, lahana, ıspanak gibi sebzelerde bol miktarda bulunur.

C vitamini güçlü bir antioksidandır. Bu yüzden bağışıklığı güçlendirme gibi faydaları vardır. Ayrıca kalp hastalıklarını, kanseri ve demir eksikliğini önleme, kan basıncını düzenleme gibi işlevlere sahiptir.

C vitamini birçok yiyecekte bol miktarda bulunduğundan eksikliği nadir görülür. Şiddetli eksiklik durumunda iskorbüt hastalığı ortaya çıkabilir.

C vitamini takviyesi, yeterince C vitamini alamayanlarda eksikliği giderir. Fakat fazla alınması sindirim sorunları, demir birikimine ve böbrek taşına neden olabilir. C vitamini almanın en güvenli yolu C vitamini içeren besinleri bolca yemektir.

Günlük alınması gereken C vitamini miktarı kadınlar için 75 mg ve erkekler için 90 mg’dır. Bazı kişilerin daha fazla alması gerekir. Örneğin; sigara içen biri bu değerden 35 mg daha fazla C vitamini almalıdır.

 Kaynakça: 1, 2, 3, 4

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir