Burun Tıkanıklığı Neden Olur? Tıkalı Burun Nasıl Açılır?

Kendinizi hasta hissediyorsunuz ve ateşiniz var. Kolay nefes alamıyorsanız. İştahınız kapandı. Bu saydığım belirtiler burun tıkanıklığının da yaşandığı soğuk algınlığına ait. Soğuk algınlığı bu belirtilerle başlar.

Burun tıkanıklığı çok yaygındır ve soğuk havaların yaklaşmasıyla daha sık kendini gösterir. Çoğunlukla evde yapılan tedavilerle geçer, nadiren de olsa ciddi bir soruna dönüşür. Bu gibi durumlarda mutlaka doktor kontrolü gerekir.

Burun tıkanıklığını çok da basite almayalım. Bebekler ve çocuklarda geçene kadar zor anlar yaşatabilir.

burun tıkanıklığı açma yöntemleri

Çoğunlukla da evde yapılan basit yöntemlerle tedavi edilir. Siz de “burun tıkanıklığı nasıl açılır?” diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Bununla ilgili bilinmesi gereken burun tıkanıklığına doğal çözüm, burun tıkanıklığına iyi gelen şeyler, burun tıkanıklığını açmanın yollarına yazımızda değinilecek. 

Burun tıkanıklığı nedir?

Burun içindeki kan damarları iltihaplandığında ve burun dokuları şiştiğinde burun tıkanıklığı oluşur. Bunun sonucunda aşırı mukus üretilir.

Burun tıkanıklığı çoğu zaman soğuk algınlığı, grip, alerji veya sinüs enfeksiyonu gibi hastalıklar tarafından tetiklenir.

Burun tıkanıklığı nedenleri

Soğuk algınlığı, grip, sinüzit, mevsimsel alerjiler gibi hastalıklar nedeniyle burun tıkanıklığı oluşabilir.

Bu tür hastalıklar genellikle bir hafta içinde düzelir. Uzun süreli burun tıkanıklığı yaşıyorsanız, nedeni genelde şu durumlardır:

  • Alerjiler (süt, glüten, şeker)
  • Saman nezlesi (polen, çimen, toz)
  • Nazal polipler (burun pasajında ​​iyi huylu veya kanserli olmayan büyümeler)
  • Kimyasallar
  • Çevresel tahriş edici maddeler
  • Kronik sinüzit
  • Burun eğriliği
  • Maya büyümesi

Burun tıkanıklığının belirtileri nelerdir?

Burun tıkanıklığı tıbbi literatüre göre ciddi bir durum olmayabilir belki ama günlük işlerinizi aksatır. Bazı belirtilerle kendini gösterir;

  • Burun akıntısı
  • Sinüs ağrısı
  • Mukus birikmesi
  • Burun dokusunun şişmesi

Yeni doğan bebekte de burun tıkanıklığı olabilir. Hatta bu durum bir ay kadar devam edebilir. Tıkanıklığa hapşırma da eşlik edebilir. 

Bebekler burun tıkanıklığı nedeniyle beslenmede sorun da yaşayabilir. Bunlar bebeklerde görülebilecek olağan belirtilerdir.

Burun Tıkanıklığı Nasıl Giderilir?

Burnun tıkanması, nefes almakta zorlanmak ve dolayısıyla kendini kötü hissetmek anlamına gelir. Burun tıkanıklığı tedavisi için evde uygulayabileceğiniz basit yöntemler vardır.

Burun tıkanıklığı için ne yapmalı? 

  • Duş almak

Sıcak bir duş, burun tıkanıklığını azaltmaya yardımcı olur. Duştan çıkan buhar, burundan mukusun boşalmasını sağlayarak, nefes almayı kolaylaştırır. Her ne kadar kalıcı bir çözüm olmasa da, geçici bir rahatlama sağlayacaktır. 

  • Tuzlu su ile burun tıkanıklığını açma

Tuzlu su, burundaki doku iltihabını ve tıkanıklığı azaltır. Tuzlu suyu evde kendiniz yapabilir veya hazır sprey şeklinde satın alıp kullanabilirsiniz.

  • Sinüsleri temizlemek

Piyasada, sinüsleri temizlemek için kullanılabilecek ürünler var. Bunlar burun yollarını mukustan temizlemek için kullanılır.

  • Sıcak kompres

Sıcak kompres sinüs tıkanıklığını azaltarak, burundaki hava alamama hissini giderir. Bir havluyu ısıtarak veya su torbasına sıcak su koyarak yüzünüze uygulayabilirsiniz. Cildinizi yakacak kadar sıcak olmasın.

  • Alerji ilacı kullanımı

Bazı durumlarda, burun tıkanıklığı alerjik reaksiyondan kaynaklanır. Alerji ilaçları bu reaksiyonu bloke eden bir antihistamin içerir.

Alerji ilaçlarını kullanırken yan etkilerinin olduğunu da bilmelisiniz. Bazı alerji ilaçları uyuşukluğa neden olabilir, bu nedenle bu ilaçları alırken araba kullanmayın. 

  • Dekonjestan kullanımı

Dekonjestanlar burun tıkanıklığını gidermek için kullanılan geniş bir ilaç sınıfını ifade eder. Burun içindeki küçük kan damarlarının daralmasına neden olur.

Daralma, burun zarındaki şişliği ve tıkanıklığı azaltır. Dekonjestanlar hap şeklinde ve burun spreyi şeklinde bulunur. Hapları midenin emmesi gerekir, burun spreyinde böyle bir durum olmadığı için daha hızlı etki eder.

Tansiyonu yüksek olanlar dekonjestan kullanmadan önce doktora danışmalıdır. Yan etkileri arasında kalp atışını hızlandırması, baş ağrısı ve ağız kuruluğu sayılabilir. Sprey şeklinde olan dekonjestanlar ise burun içinde yanma ve hapşırmaya neden olabilir.

  • Hava nemlendiricisi kullanımı

Bulunduğunuz ortamın nemli olması, burun içindeki mukusu inceltir. Bu, mukusun dışarı çıkmasını kolaylaştırır ayrıca burun içindeki mukoza zarlarının iltihaplanmasını da azaltır.

  • Su içmek

Yeterli su içmek her zaman önemlidir; burun tıkanıklığı durumunda daha da önemlidir. Vücudun nemlenmesi, burun pasajlarındaki mukusu inceltir ve sinüslerdeki basıncı azaltarak sıvının burundan itilmesine yardımcı olur. Basınç azaldığında, daha az inflamasyon ve tahriş olacaktır. 

  • Elma sirkesi

Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı elma sirkesi ekleyin. İyice karıştırın ve karışımı için. Bunu günde bir ya da iki kez içebilirsiniz.

Elma sirkesi, burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olabilecek asetik asit ve potasyum içerir. Potasyum, mukusun incelmesini sağlar; asetik asit ise, tıkanıklığa neden olan mikrobiyal enfeksiyonlarla savaşır.

  • Nane çayı

Bir bardak suya 8-10 adet nane yaprağını ekleyin ve kaynatın. Beş ila on dakika kaynatın ve süzün. Nane çayını günde bir ya da iki kez içebilirsiniz.

Nane, anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle burun açıcı görevi görür ve burun tıkanıklığını hafifletmeye yardımcı olan mentol içerir.

  • Okaliptüs yağı

Okaliptüs yağı, okaliptüs ağacının yapraklarından yapılır. Bu yağ, iyileştirici özellikleri nedeniyle burun tıkanıklığına çözüm olarak kullanılabilir.

Yağın solunması burun zarının iltihabını azaltarak, nefes almayı kolaylaştırır. Kaynayan bir tencereye bir kaç damla okaliptüs yağı damlatın ve buharı içinize çekin.

  • Kekik yağı

Bir kase sıcak suya altı ila yedi damla kekik yağı ekleyin. Kasenin üzerine eğilin ve başınızı bir havluyla örtün. Buharı içinize çekin. Burnunuz tıkandığı zaman bunu yapabilirsiniz.

Kekik yağı, enfeksiyonlarla savaşır çünkü güçlü bir antimikrobiyal ajan olan timol içerir. İltihap önleyicidir, bundan dolayı burun iltihabını azaltır.

  • Biberiye yağı

Biberiye yağı da, kekik yağı gibi kullanılır. Sıcak suyla dolu bir kaseye birkaç damla biberiye yağı damlatın. Buharını içinize çekin. Buharın kaçmasını önlemek için başınızı battaniye ya da havluyla örtün. Belirtileriniz azalıncaya kadar bunu günde bir kez yapın.

Biberiye, kafur ve sineole (okaliptol) gibi bileşenler içerir. Bu bileşikler, iltihabı önleme özellikleri nedeniyle öksürük ve soğuk algınlığı semptomlarının giderilmesine yardımcı olur.

  • Hindistan cevizi yağı

Bir çay kaşığı soğuk preslenmiş hindistan cevizi yağını ısıtın. Ilık hindistan cevizi yağını burnunuzun her iki tarafına sürün. Bunu günde iki ila üç kez yapabilirsiniz. Hindistan cevizi yağının buruna uygulanması, tıkanıklığı giderir. 

sarımsak yemenin zararları

  • Sarımsak

Geniz akıntısını hızla rahatlamak için günde en az iki diş sarımsak tüketin.

  • Soğan

5 dakika boyunca soyulmuş bir soğanı koklamak, burun tıkanıklığını gidermede etkilidir ve nefes almayı kolaylaştırır.

  • Zencefil

Zencefil, burun tıkanıklığını açmada çok etkilidir. Kompres yapmak için bir zencefil kökünü dilimleyip, iki bardak suyla yaklaşık 15 dakika kaynatın. Temiz bir bezi bu suya batırın ve 15 dakika boyunca nazikçe yüzünüze koyun.

  • Sıcak çorbalar

Sıvılar, tıkalı burnu açmak için harika bir çözümdür. En kullanışlısı sıcak tavuk çorbasıdır. 

burun tıkanıklığı bitkisel

Burun tıkanıklığı komplikasyonları

Burun tıkanıklığı yaşıyorsanız, buna diğer belirtiler de eşlik edebilir. Hapşırma ve burun akıntısı görülür. Burun tıkanıklığı bazı insanlarda baş ağrısına neden olabilir.

Rahatsız edici olsa da, burun tıkanıklığı çoğu durumda endişelenecek bir şey değildir. Yine de, bir doktora gitmek en iyisidir.

Semptomların iyileşmesi için geçen süre, nedenine bağlıdır ancak tıkanıklık yaklaşık 10 gün sonra iyileşir. Belirtiler 10 günden fazla devam ederse doktora gitme zamanı gelmiş demektir.

Burun tıkanıklığı komplikasyonları nedenine bağlı olarak gelişir. Eğer tıkalı burun, viral bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, olası komplikasyonlar arasında kulak enfeksiyonu, bronşit ve sinüzit bulunur.

Aşağıdaki belirtiler burun tıkanıklığının daha ciddi bir durum olduğunun göstergesidir. Burun tıkanıklığı ile birlikte bunlar varsa mutlaka doktora gitmelisiniz.

– Burundan akan yeşil mukus

– Yüz ağrısı

– Kulakta ağrı

– Baş ağrısı

Ateş

– Öksürme

– Göğüste sıkışma

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir