Anasayfa » Bulimia Nervoza Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Bulimia Nervoza Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Bulimia nervoza yaygın olarak bulimia olarak adlandırılan bir yeme bozukluğudur. Hayati tehlike arz eden ciddi bir durumdur.

Genel olarak fazla yeme ve ardından temizleyerek boşaltma ile karakterizedir. Temizleme, zorla kusma, aşırı egzersiz, laksatifler veya diüretikler alma olarak kendini gösterir.

Bulimia olan kişiler genellikle gerçekçi olmayan bir vücut imajına sahiptir. Kilolarını takıntı yaparlar ve bu konuda yoğun bir şekilde kendilerini eleştirirler.

Bulimia olan birçok insan normal kilolu veya hatta fazla kiloludur. Bu bulimianın fark edilmesini ve teşhis edilmesini zorlaştırabilir.

Araştırma, kadınların yaklaşık yüzde 1,5’inin ve erkeklerin yüzde 0,5’inin hayatları boyunca bir noktada bulimia yaşayacağını göstermektedir. Kadınlarda en yaygın olan yeme bozukluğudur, özellikle genç ve erken yetişkinlerde yaygındır.

Yazıda “bulimia hastalığı nedir”, “bulimia nervoza tedavisi nasıl yapılır”? soruları cevaplanacaktır.

Bulimia Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bulimianin en yaygın belirtileri şunlardır:

– Uzun süreli kilo alma korkusu

– Şişman olma hakkında yorumlar

– Kilo ve vücut ile meşgul olmak

– Güçlü bir olumsuz imaj

– Çok fazla yemek

– Zor kusma

– Müshil veya diüretiklerin aşırı kullanımı

– Kilo kaybı için takviyeler veya otlar kullanımı

– Aşırı egzersiz

– Lekeli dişler (mide asidinden)

– Ellerin arkasındaki nasır

– Yemeklerden hemen sonra tuvalete gitme

– Başkalarının önünde yememek

– Normal sosyal aktivitelerden uzak durmak


Bulimiadan kaynaklanan komplikasyonlar şunları içerebilir:

– Böbrek yetmezliği

– Kalp sorunları

– Dişeti hastalığı

– Diş çürüğü

– Sindirim sorunları veya kabızlık

– Dehidrasyon

– Besin eksiklikleri

– Elektrolit veya kimyasal dengesizlikler

Kadınlarda adet döneminde gecikme gibi sorunlar baş gösterebilir. Ayrıca, bulimia olan kişilerde anksiyete, depresyon, uyuşturucu veya alkol kullanımı yaygın görülür.

Bulimia Hastalığı Sebepleri Nelerdir?

Bulimia hastalığının bilinen bir nedeni yoktur. Bununla birlikte, gelişimini etkileyebilecek birkaç faktör vardır.

Ruh sağlığı koşulları ya da çarpık gerçeklik görüşü olan kişiler daha yüksek risk altındadır. Aynı şey, sosyal beklentileri ve normları karşılamaya yönelik güçlü bir ihtiyacı olan insanlar için de geçerlidir. Medyadan oldukça etkilenenler de risk altında olabilir. Diğer faktörler şunlardır:

– Öfke sorunları 

– Depresyon

– Mükemmeliyetçilik

– Düşünmeden hareket etme

– Geçmiş travmatik olay

Bazı araştırmalar bulimianin kalıtsal olduğunu veya beyindeki serotonin eksikliğinden kaynaklanabileceğini düşündürmektedir.

Bulimia Hastalığı Vücudu Nasıl Etkiler?

Bulimia, kişiyi çok çeşitli şekillerde etkileyebilir. Kişinin iştahını bozar, kilo almasına ve vitamin eksikliklerine neden olur ve hatta sık kusma nedeniyle dehidrasyona ve dişlerde hasara neden olabilir.

  Mercanköşk Nedir, Nelere İyi Gelir? Faydaları ve Zararları

Bulimia Nervoza Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor, bulimia hastalığını teşhis için çeşitli testler kullanacaktır. İlk önce bir fizik muayene yapacaktır. Ayrıca kan veya idrar testleri de yapabilir. Ve psikolojik bir değerlendirme, yiyecek ve vücut imajıyla ilişkinizi belirlemeye yardımcı olacaktır.

Doktorunuz ayrıca Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı (DSM-5) kriterlerini de kullanacaktır. DSM-5, ruhsal bozuklukları teşhis etmek için standart dil ve kriterleri kullanan bir tanı aracıdır. Bulimia hastalığını teşhis etmek için kullanılan kriterler şunları içerir:

– Tekrarlayan aşırı yeme

– Kusma yoluyla düzenli temizleme

– Aşırı egzersiz, laksatiflerin kötüye kullanımı ve oruç gibi ısrarcı temizlik davranışları

– Ağırlık ve vücut şeklinden öz-değer elde etmek

– Ortalama üç ay boyunca haftada en az bir kez gerçekleşen tıkanma, temizleme ve tasfiye etme davranışları

Bulimianın şiddeti, ortalama olarak, sıkışma, arındırma veya kusma davranışları sergilediğinize göre belirlenebilir. DSM-5 bulimiayı ılımlıdan aşırıya doğru şu şekilde sınıflandırır:

– Hafif: haftada 1 ila 3 bölüm

– Ilımlı: haftada 4 ila 7 bölüm

– Şiddetli: Haftada 8 ila 13 bölüm

– Aşırı: haftada 14 veya daha fazla bölüm

Uzun bir süredir bulimia yaşıyorsanız daha fazla test yaptırmanız gerekebilir. Bu testler, kalbiniz veya diğer organlarınızla ilgili sorunları içerebilecek komplikasyonları kontrol eder.

Bulimia Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi sadece gıda ve beslenme eğitimi değil, aynı zamanda zihinsel sağlık tedavisine odaklanır. Kendine sağlıklı bir bakış açısı ve gıda ile sağlıklı bir ilişki geliştirilmesini gerektirir. Tedavi seçenekleri şunlardır:

– ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından bulimia tedavisi için onaylanan tek antidepresan olan fluoksetin (Prozac) gibi antidepresanlar

– Konuşma terapisi olarak da adlandırılan psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi, aile temelli terapi ve kişilerarası psikoterapiyi içerebilir.

– Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğrenmek, besleyici bir yemek planı oluşturmak ve muhtemelen kontrollü kilo verme programı oluşturmak anlamına gelen diyetisyen desteği ve beslenme eğitimi

– Ağır bulimia hastalığı olanlar için hastaneye yatmayı da içeren komplikasyonlar için tedavi

Başarılı tedavi genellikle bir antidepresan, psikoterapi ve doktorunuz, psikoloğunuz, aileniz ve arkadaşlarınız arasında işbirlikçi bir yaklaşımı içerir.

Bulimia nervoza uzun vadede iyileştirilebilir mi?

Bulimia tedavi edilmezse veya tedavi başarısız olursa hayatı tehdit edebilir. Bulimia hem fiziksel hem de psikolojik bir durumdur ve onu kontrol etmek hayat boyu sürecek bir zorluktur.

Yine de, bulimia hastalığı, başarılı tedavi ile aşılabilir ve erken tespit edildiğinde daha etkili tedavi süreci yaşanır.

Etkili tedaviler, gıda, özsaygı, problem çözme, baş etme becerileri ve zihinsel sağlık üzerine odaklanır. Bu tedaviler, hastaların uzun vadede sağlıklı davranışlarını sürdürmelerine yardımcı olur.

Bulimia Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bulimia, yeme alışkanlıklarının kontrol altına alınmasından ve zayıf kalmanın özleminden kaynaklanan bir yeme bozukluğudur. Birçok bulimialı kişide yedikten sonra kusma davranışı oluşur. Ama bulimianın çok daha fazla belirtisi vardır.

  Safranın Faydaları Nelerdir? Safranın Zararları ve Kullanımı

İşte bu tehlikeli yeme bozukluğu hakkında sahip olabileceğiniz yanlış algıları değiştirmek için bulimia hakkında bilmeniz gereken gerçekler

Zorlayıcı alışkanlıklara dayanıyor

Eğer bulimia veya başka bir yeme bozukluğunuz varsa, vücudunuzun görüntüsüne takıntılı olabilir ve kilo vermek için ciddi önlemler alabilirsiniz. Anoreksiya nervoza, insanların kalori alımını kısıtlamalarına bulimia ise aşırı yeme ve sonrasında temizlemeye neden olur.

Aşırı yeme, kısa bir süre zarfında büyük miktarda yiyecek tüketmek anlamına gelir. Bulimia olanlar, aşırı yemek yerler ve sonra büyük bir suçluluk hissederler.

Bunlar ayrıca, aşırı yeme bozukluğunun belirtileridir. Aradaki fark, bulimia olanların zorla kusma, aşırı müshil kullanımı, diüretik veya oruç tutma gibi davranışlarla yediklerini vücudundan çıkarma eğilimi olmasıdır.

Bulimia olanlar aşırı ve zorlu egzersiz yaparak da yediklerini vücuttan atmaya çalışırlar. Düzenli egzersiz, sağlıklı bir yaşam tarzının normal bir parçasıdır.

Ancak bulimia olan insanlar bunu günde uzun saatler boyunca egzersiz yaparak aşırıya çıkarabilir. Bu, aşağıdaki gibi diğer sağlık sorunlarına yol açabilir:

– Vücut yaralanmaları

– Dehidrasyon

– Sıcak çarpması

Bulimia ruhsal bir bozukluktur

Bulimia bir yeme bozukluğudur fakat aynı zamanda bir ruhsal bozukluk olarak da ifade edilebilir. Anoreksiya Nervoza ve İlişkili Bozuklukları Ulusal Birliği (Anad)’ ne göre, bulimia gibi yeme bozuklukları ABD gibi ülkelerde en ölümcül zihinsel durumlardır.

Bu gerçek, uzun vadeli sağlık sorunlarının yanı sıra intihar ile ilişkilendirilmektedir. Bulimialı bazı hastalar depresyon eğilimi gösterir.

Bulimia, insanların zorlayıcı davranışları kontrol edememe konusunda utançlarını ve suçluluklarını hissetmelerine neden olabilir. Bu, önceden var olan depresyon durumlarını kötüleştirebilir.

Toplumsal baskı bulimiaya sebep olabilir

Bulimianın kanıtlanmış bir nedeni yoktur. Bununla birlikte, pek çok uzman, zayıflık ve yeme bozuklukları arasında doğrudan bir ilişki olduğuna inanmaktadır. Güzellik standartlarına uyum sağlamak, insanların sağlıksız beslenme alışkanlıklarına yönelmesine neden olabilir.

Bulimia genetik olabilir

Toplumsal baskılar ve depresyon gibi ruhsal bozukluklar bulimianin olası sebeplerinden sadece ikisi. Bazı bilim insanları, bozukluğun genetik olabileceğine inanıyorlar.

Ebeveyninizde bulunan bir yeme bozukluğu varsa, bulimia geliştirmeye daha eğilimli olabilirsiniz. Yine de, bunun genler veya çevresel faktörlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı açık değil.

Erkekleri de etkiler

Kadınlar yeme bozuklukları, özellikle de bulimiaya eğilimli olsa da, bozukluk cinsiyete özgü değildir. ANAD’e göre, bulimia ve anoreksiya için tedavi edilen insanların yüzde 15’i erkektir.

Erkeklerin çoğu zaman belirgin semptomlar gösterme veya uygun tedaviler bulma olasılıkları daha azdır. Bu onları sağlık sorunları için risk altına sokabilir.

Bulimia olan kişiler normal vücut ağırlığına sahip olabilir

Bulimia olan herkes ultra-ince değildir. Anoreksiya, aşırı kilo kaybına yol açan büyük bir kalori açığına neden olur. Bulimia olan insanlar anoreksiya atakları yaşayabilir ancak hala daha fazla kalori alma ve arınma yoluyla atma eğilimindedir.

  Tavuk Salatası Nasıl Yapılır? Diyet Tavuk Salatası Tarifleri

Bu, bulimia olan birçok insanın neden normal vücut ağırlıklarını koruduğunu açıklıyor. Bu bulimialı kişileri fark etmede aldatıcı olabilir ve hatta bir doktorun tanıyı kaçırmasına neden olabilir.

Bulimianın ciddi sağlık sorunları olabilir

Bu yeme bozukluğu, sağlıksız kilo kaybından daha fazlasına neden olur. Vücudunuzdaki her sistemin düzgün bir şekilde çalışması, beslenme yani sağlıklı beslenme alışkanlıklarına bağlıdır.

Doğal metabolizmanızı aşırı yeme ve ardından çıkarma ile bozduğunuzda, vücudunuz ciddi şekilde etkilenebilir. Bulimia hastalığı şunlara neden olabilir:

– Anemi

– Düşük tansiyon ve düzensiz kalp hızı

– Kuru cilt

– Ülserler

– Azalmış elektrolit seviyeleri ve dehidrasyon

– Özefagus aşırı kusma rüptürü

– Gastrointestinal problemler

– Düzensiz adet dönemleri

– Böbrek yetmezliği

Bulimia sağlıklı üremeyi engelleyebilir

Bulimialı kadınlar genellikle düzensiz adet dönemi yaşar. Bulimia, adet döngünüz normale döndüğünde bile üreme üzerinde kalıcı etkilere sahip olabilir. Tehlikesi “aktif” bulimia atakları sırasında gebe kalan kadınlar için daha da büyüktür. Sonuçlar şöyledir:

– Düşük

– Ölü doğum

– Gestasyonel diyabet

– Hamilelik sırasında yüksek tansiyon

– Doğum kusurları

Hayat boyu bir savaştır

Bulimia tedavi edilebilir ancak belirtiler genellikle uyarı vermeden geri gelir. ANAD’e göre, 10 kişiden sadece 1’i yeme bozuklukları için tedavi arıyor.

İyileştirme şansınız için altta yatan ipuçlarını ve uyarı işaretlerini belirleyin. Örneğin, depresyon tetikleyici ise, o zaman düzenli zihinsel sağlık tedavileri uygulayın. Tedavi aramak, bulimia hastalığındaki tekrarları önlemeye yardımcı olabilir.

Anoreksiya Nervosa – Bulimia Nervosa

Anoreksiya nervoza

– Bu bozukluk, depresyon, anksiyete veya duygusal travmaya bağlı olabilecek çarpık bir vücut imajından ortaya çıkar.

– Belirtileri arasında öğün atlamak veya sağlıksız beslenme yer alır.

– Anoreksiyası olanlar genellikle zayıftır.

Bulimia Nervosa

– Altta yatan duygusal travmanın sonucu olabilecek bir yeme bozukluğudur.

– Belirtileri arasında çok fazla yemek yemek ve ardından aşırı egzersiz yapmak veya aşırı yemeyi telafi etmek için temizlik yapmak yer alır.

Bulimia hastası olanlar genellikle normal kiloludur veya daha hafif ağırlıkta olabilir.

Bulimia Hastalığı Nasıl Önlenir?

– Kafeinli içeceklerden kaçının.

– Sigara içmeyi bırakın.

– Alkol içmekten kaçının.

– Günde 6 ila 8 bardak su içerek susuz kalmayın.

– Yoga yaparak veya rahatlatıcı bir masaj yaptırarak stresinizi kontrol altında tutun.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir