Buğday Çimi Nedir, Nasıl Kullanılır? Besin Değeri ve Zararları

Doğal beslenen ve sağlığına dikkat edenlerin tercih ettiği buğday çimi, buğday bitkisi “Triticum aestivum”un taze filizlendirilmiş yapraklarından hazırlanır. Evde yetiştirilebilir veya meyve suyu, toz veya ek formda satın alınabilir.

Bazı iddialara göre, karaciğerin detoksifikasyonundan, bağışıklık fonksiyonunun geliştirilmesine kadar birçok faydası var. Fakat bu faydaların hepsini tespit edecek çalışmalar henüz yapılmadı. 

Araştırılan kadarıyla buğday çimi faydaları ve kullanımı ile ilgili bilinenleri anlatalım.

Buğday Çiminde Hangi Vitaminler Var?

100 gr buğday çimi tozu besin içeriği şöyledir:

Kalori – 312 kcal

Protein – 12.5 g

Karbonhidrat – 75 g

Toplam Diyet Lifi – 50 g

Kalsiyum – 300 mg

Demir – 12.5 mg

Buğday çimi çok çeşitli vitamin ve minerallerin mükemmel bir kaynağıdır. Özellikle A, C, E vitaminlerinin yanı sıra demir, magnezyum, kalsiyum ve amino asitler bakımından da yüksektir.

17 amino asidin sekiz tanesi esas kabul edilir, yani vücudumuz onları üretemez ve bunları besin kaynaklarından elde etmemiz gerekir.

Buğday çimi, birçok sağlık faydası ile bağlantılı yeşil bitki pigmenti türü olan yaklaşık % 70 klorofilden oluşur. Ayrıca glutatyon ve vitamin C ve E de dahil olmak üzere birçok önemli antioksidan içerir.

Antioksidanlar hücre hasarını önlemek ve oksidatif stresi azaltmak için serbest radikallerle savaşan bileşiklerdir.

Bazı çalışmalar, antioksidanların kalp rahatsızlığı, kanser, artrit ve nörodejeneratif hastalıklar gibi belirli koşullara karşı korunmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Bir çalışmada, buğday çimi yüksek yağlı besinlerle beslenen tavşanlarda, oksidatif stresi ve kolesterol düzeylerini düşürdü.

Buğday çiminin antioksidan aktivitesini değerlendiren bir başka test tüpü çalışması, hücrelerdeki oksidatif hasarı azalttığını bulmuştur.

Buğday Çimi Neye İyi Gelir?

buğday çimi neye yarar

Kolesterolü düşürür

Kolesterol vücutta bulunan ve kolay şekil alan bir maddedir. Safra üretmek için bir miktar kolesterole ihtiyacımız olsa da, kandaki çok fazla kolesterol kan akışını bloke edebilir ve kalp hastalığı riskini artırabilir.

Birkaç hayvan çalışması, buğday çiminin kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Bir çalışmada, yüksek kolesterollü sıçanlara buğday çimi suyu verildi. Toplam kolesterol, “kötü” LDL kolesterol ve trigliserid düzeylerinde azalma yaşadıkları belirlendi.

Bir başka çalışmada, yüksek yağla beslenen tavşanlar üzerindeki etkilerine bakıldı. 10 hafta sonra, kontrol grubuna kıyasla toplam kolesterolü düşürmüş ve “iyi” HDL kolesterolü yükseltmiştir.

Kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olur

Yüksek antioksidan içeriği sayesinde, bazı test tüpü çalışmaları kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olabileceğini buldu.

Bir test tüpü çalışmasına göre, buğday çimi, ağız kanseri hücrelerinin yayılmasını % 41 azalttı. Başka bir test tüp çalışmasında, üç günlük tedavi süresi içinde hücre ölümünü tetikledi ve lösemi hücrelerinin sayısını % 65’e kadar azalttı.

Bazı araştırmalar, buğday çimi suyunun, geleneksel kanser tedavisi ile kombine edildiğinde, yan etkileri en aza indirgemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Bir çalışma, buğday çimi suyunun göğüs kanserli 60 hastada sık görülen kemik iliği fonksiyon bozukluğu (kemoterapinin yaygın bir komplikasyonu) riskini azalttığını ortaya koymuştur.

Kan şekerini dengeler

Yüksek kan şekeri, baş ağrısı, susuzluk, sık idrara çıkma ve yorgunluk gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.

Zamanla yüksek kan şekeri, sinir hasarı, cilt enfeksiyonları ve görme problemleri gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.

Bazı hayvan çalışmaları, buğday çiminin kan şekeri seviyelerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Bir çalışmada, diyabetik sıçanlara verilmesi sonucunda, kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olan belirli enzim düzeylerini değiştirdiği gözlendi.

Başka bir araştırma, 30 gün boyunca buğday çimi ekstresi ile tedavi edilen diyabetik sıçanların, kan şekeri düzeylerinin önemli ölçüde düştüğünü ortaya koymuştur.

İltihabı azaltır

İnflamasyon, vücudun yaralanma ve enfeksiyona karşı korunması için bağışıklık sisteminin tetiklediği normal bir yanıttır. Fakat, kronik inflamasyon kanser, kalp rahatsızlığı ve otoimmün hastalık gibi durumlara neden olabilir.

Bazı araştırmalar, buğday çimi ve bileşenlerinin iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. 23 kişiyle yapılan küçük bir çalışma, buğday çimi suyunun kalın bağırsakta inflamasyon ile karakterize olan kolit üzerindeki etkilerine baktı.

Ülseratif kolitli hastalarda, bir ay boyunca buğday çimi suyunun 1/2 fincan (100 ml) içilmesi, hastalığın ciddiyetini ve rektal kanamayı azalttı.

Buğday çimi ayrıca güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip bitki pigmenti olan klorofil bakımından zengindir. Bir test tüpü çalışması, klorofilin, inflamasyonu tetikleyen spesifik bir proteinin aktivitesini engellediğini gösterdi.

Ayrıca, başka bir test tüpü çalışması, klorofildeki bileşiklerin arterlerden ekstrakte edilen hücrelerdeki iltihaplanmayı azalttığını bulmuştur.

Sindirimi iyileştirir

Buğday çimi, sindirim sağlığını iyileştirebilir. Buğday çimi sindirimi destekleyen birçok sindirim enzimi içerir. Meyve suyu da bağırsak hareketlerini artırır.

Bazı anekdot kanıtları, buğday çiminin bağırsakları temizleyebileceğini ve ayrıca şişkinlik, gaz ve karın rahatsızlığı gibi sorunları azaltabileceğini göstermektedir. 

Metabolizmayı hızlandırır

Buğday çimi, metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olur. Bazı anekdot kanıtları, buğday çimi tozunun tiroid bezini uyararak, vücut ağırlığını kontrol etmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu metabolizmayı iyileştirerek, hazımsızlığı önler.

Bağışıklığı güçlendirir

Çalışmalar buğday çiminin, bağışıklık sağlığını iyileştirebileceğini düşündürmektedir. Kırmızı kan hücresi (RBC) ve beyaz kan hücresi (WBC) sayılarının artmasına yardımcı olur. Ayrıca bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilecek antiviral ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Kan basıncını düşürür

Bazı anekdot kanıtları buğday çiminin kan basıncını düşürebileceğini gösteriyor. Buğday çimi içindeki klorofil, kan hücresi üretimini artırabilir. Bu kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.

Bilişsel işlevi geliştirir

Buğday çiminin nöroprotektif etkileri, kronik yorgunluk sendromu olan bireylerde bilişsel işlevi destekler.

Kore, Daegu Haany Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, buğday çiminin hafıza bozukluğunu önlemeye yardımcı olabileceğini buldu.

Enerji verir

Buğday çimi, vücuttaki enerji ile ilgili mekanizmaların sürecini iyileştirebilir.

Zayıf bağışıklık sistemi sizi yorgun hissettirir. Buğday çiminin klorofil içeriği birçok enfeksiyona karşı savaşabilecek antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu bağışıklık sistemini güçlendirerek, potansiyel olarak enerji seviyelerini yükseltebilir. 

Böbreklere faydalıdır

Bu alanda araştırma sınırlıdır. Bazı anekdot kanıtları, buğday çimi tozunun böbrek sorunlarına karşı savaşmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Buğday çimi tozu düzenli olarak tüketildiğinde, böbrek kistlerinin sonraki semptomlarını (şiddetli sırt ağrısı ve karın ağrısı gibi) hafiflettiği gösterilmiştir. Buğday çimi ayrıca kistlerin büyüme hızının yavaşlamasına yardımcı olabilir.

Buğday çiminin cilde faydaları

Buğday çiminin içerdiği A vitamini cilt parlaklığını artırır ve doğal bir ışıltı verir. Sıçan çalışmalarında, buğday çimi atopik dermatit benzeri cilt lezyonlarını tedavi etmiştir.

Buğday çimi suyu içmek, sedef hastalığı ve egzama gibi cilt sorunlarıyla savaşmaya yardımcı olabilir. 

Buğday Çimi Zayıflatır mı?

Buğday çimi, klorofil içeren bitkilerde bulunan ve fotosentez için güneş ışığını absorbe eden küçük bölmeler olan tilakoidleri içerir.

Kendisi zayıflamaya yardımcı olmaz belki ama, çeşitli çalışmalar tilakoidlerin, tokluk sağlayarak, kilo vermeyi tetiklediğini bulmuştur.

Küçük bir çalışmada, yüksek karbonhidratlı bir yemeğin tilakoidlerle takviye edilmesi, bir plaseboya kıyasla, tokluk duygularını yoğunlaştırdı.

Benzer şekilde, sıçanlarda yapılan bir çalışma, tilakoidlerin, midenin boşaltılmasını yavaşlatması ve açlığı azaltan hormonların salınımının artırılması yoluyla tokluk düzeyini arttığını gösterdi.

Tilakoidler, yeşil sebzeler, ıspanak, lahana ve marul gibi yapraklı yeşillikler dahil birçok başka gıdada da bulunur.

Buğday Çimi Nasıl Tüketilir?

Buğday çimi; toz, meyve suyu ve kapsül formunda bulunur. Ayrıca, evde yetiştirebilir, kendi buğday çimi meyve suyunuzu yapabilirsiniz.

Buğday çimi suyunu tek başıma içmenin yanı sıra, hazırladığınız smoothie içeceklerinin besin içeriğini artırmak için suyu veya tozunu kullanabilirsiniz.

Ayrıca suyunu salata sosları, çaylar veya diğer içeceklere karıştırabilirsiniz.

Buğday Çimi Zararları Nelerdir?

Buğday çimi, çölyak hastalığı olanlar veya glutene duyarlılık açısından genellikle güvenli kabul edilir. Bunun nedeni, yalnızca buğday çekirdeği tohumlarının gluten içermesidir – çiminin değil.

Buğday çimini evde yetiştiriyorsanız, küfe karşı oldukça hassastır. Acı bir tadı varsa veya bozulma belirtileri gösteriyorsa dikkatli olun ve atın.

Bazı insanlar suyu veya ek formda buğday çimi tükettikten sonra bulantı, baş ağrısı veya ishal gibi belirtileri rapor ettiler. Bunlara veya başka olumsuz etkilere maruz kalırsanız, tüketmeyin.

Olumsuz belirtiler sürüyorsa, doktora başvurun.

Sonuç olarak;

Buğday çimi, çeşitli sağlık yararları olan besinler açısından zengindir. Birçok rahatsızlığın tedavisine yardımcı olabilecek antioksidan, anti-inflamatuar ve nöroprotektif özelliklere sahiptir.

Buğday çimi tüketimi, kolesterol seviyelerini düşürebilir, kanser riskini azaltabilir, diyabeti tedavi edebilir ve iltihapla savaşabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir