Bronşit Nedir, Nasıl Geçer? Belirtileri ve Bitkisel Tedavisi

Bronşit belirtileri haftalar boyunca devam ettiğinden, tedavi edilmesi zor olan rahatsız edici bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi için en önemli öncelikler, solunum yollarındaki iltihabı azaltmak ve öksürüğü hafifletmektir.

Yazıda “bronşit ne demek”, “akut ve kronik bronşit nedir”, “bronşitin belirtileri nelerdir”, “bronşit öksürüğü nasıl geçer”, “bronşit neden olur”, “bronşit nasıl anlaşılır”, “bronşit tedavisi doğal”, “bronşit tedavisi bitkisel”, “bronşit için bitkisel ilaç”, “bronşit için bitkisel çözüm”, “doğal yollarla bronşit tedavisi”sorularının cevaplarını bulacaksınız. 

Bronşit Hastalığı Nedir?

Akciğerler, tüm bölgelerine hava taşıyan büyük bir bronşiyal tüp ağından oluşur. Bu bronşiyal tüpler iltihaplandığında, ciğerlerde bronşit meydana gelir.

Kalıcı öksürük, bu hastalığın en önde gelen belirtisidir ve  nefes almayı zorlaştırır. Öksürük sürekli olduğu için, bu hastalığa yakalanan birçok insanda hışıltılı bir nefes alıp verme gelişir ve hatta göğüs ağrısı oluşur.

Çoğu insan, genellikle grip veya soğuk algınlığı gibi diğer üst solunum yolu hastalıklarından sonra da bronşit belirtileri geliştirir.

Eğer başka bir enfeksiyonla hasta olsaydınız, o zaman da gelişebilir, bu da bazen bu bozukluğu tedavi etmeyi daha da zorlaştırır.

bronşite ne iyi gelir

Bronşitin Belirtileri Nelerdir?

İnatçı öksürük, en sık görülen belirtisidir. Hava yolları iltihaplandığı zaman, yeterli hava almak zorlaşır ve vücut tıkanıklığı gidermek ve daha fazla havaya yer açmak için öksürür.

Bu taktik işe yaramadığında, yine öksürürsün. Akciğerdeki iltihap gidene kadar, öksürük kalır.

Bu hastalığa yakalanan tüm yetişkinlerin yaklaşık yarısı, üç hafta veya daha az bir süre öksürük yaşar, ancak bunların % 25’inde, bazen daha uzun bir süre, en az bir ay boyunca süren öksürük olabilir.

Çoğu vaka, başka bir enfeksiyonla hastalığa yakalandıktan sonra gelişir, bu nedenle belirtiler şunları da içerebilir:

– Boğaz ağrısı

– Öksürükten dolayı, uyku zorluğu

– Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı

– Ateş

– Kusma

– İshal

– Bazen karın bölgesinde ağrı (öksürmeden)

– Hırıltı

– Göğüsde sıkışma veya ağrı

– Nefes darlığı

Öksürük sonucunda sarı veya yeşil mukusun gelmesi, bakteriyel enfeksiyonun bir belirtisidir, açık veya beyaz mukus genellikle viral bir enfeksiyonu gösterir.

Akut ve Kronik Bronşit

Kısa dönemde kendini gösterirse buna akut bronşit denir, genellikle on güne kadar devam eder. Akut bronşit, bu hastalığın en sık görülen formudur ve genellikle soğuk algınlığı ve griple sonuçlanan aynı virüslerden kaynaklanır.

Çoğu insanın akut olmasına rağmen, bazıları bu hastalığın kronik bir formunu geliştirir, bu da sürekli olarak geri döner ve tekrarlar.

Kronik bronşit, daha kalıcı veya daha derin öksürük ile birlikte göğüs rahatsızlığı, hışıltılı solunum ve genellikle akciğerlerdeki sıvının artmasına neden olur. Tekrarlayan bronşit olarak da bilinen bu durum genellikle akciğer fonksiyonunun azalması anlamına gelen ciddi bir durumdur.

Sigara bronşiyal tüpleri sürekli tahriş ettiğinden, öksürük ve hırıltı ile sonuçlanır ve kronik versiyonun olağan nedenidir.

Akciğerler bu şekilde tehlikeye girdiğinde, bakteriler ve virüsler vücutta yeni bir ev yapmak için daha kolay bir zamana sahip olur.

boğaz şişliği ve yutkunma zorluğu

Bronşit Neden Olur?

Bronşit sebepleri arasında genellikle grip veya soğuk algınlığına neden olan aynı tipte bir virüs bulunur. Olguların % 5 ila 15’inde bakteriler de neden olabilir ancak bu durum genellikle altta yatan sağlık problemleri olan kişilerde görülür.

Nedeni ne olursa olsun, vücut yabancı mikropları fark ettiğinde, daha fazla mukus yapmaya başlar ve enfeksiyonla savaşmaya çalışırken bronş tüpleri şişer.

Bu reaksiyonlar nefes almayı daha da zorlaştırır ve hava akışının daralmasına neden olur. Bronşit atağı için riskli gruplar şunlardır: 

– Bebekler ve küçük çocuklar, yaşlılar ve zayıflamış bağışıklık sistemi olanlar gibi.

– Kronik durumlar her yaşta gelişebilirken, en çok 45 yaşın üzerinde, sigara içenlerde görülür.

– Cinsiyet; kadınların erkeklerden daha fazla geliştirmesi nedeniyle, kronik vakaların gelişiminde de rol oynar.

Kimyasal dumana, buhara, toza veya diğer hava kaynaklı alerjenlere sürekli maruz kalırsanız, bu hastalığın gelişimi için risk altındasınız demektir.

Eğer işiniz küçük parçacıkları teneffüs etmeyi, hayvanlarla çalışmayı veya kimyasal maddelerle uğraşmayı içeriyorsa, riskiniz daha yüksektir. Besin alerjisi veya duyarlılığı olan herkes bronşit için daha yüksek risk altındadır. 

Bronşit Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu durumda, bu hastalık herhangi bir tıbbi müdahale olmadan kendi kendini temizler.

Ancak, bronşit hastalığını rahatsız edici belirtileriyle yaşamak, sabırla hastalığın geçmesini beklemeyi zorlaştırabilir.

Nefes almakta güçlük çekiyorsanız, doktorunuz bronş tüplerinin kaslarını gevşeterek hava geçişlerini genişleten bir bronkodilatatör reçete edebilir.

Bu tip ilaçlar sıklıkla astım, alerjik reaksiyonlar, KOAH ve diğer solunum rahatsızlıkları olan kişiler için kullanılır. Bronşit hastalığında ise ciddi vakalarda kullanılabilir.

Ağrı ve diğer belirtiler genellikle NSAID ağrı kesiciler gibi reçetesiz ilaçlarla tedavi edilir.

Önerilen dozu aldığınızdan emin olun ve daha iyi hissettikten sonra bu ilaçları almayı bırakın.

Antibiyotikler

Bronşit hastalığını tedavi etmek için antibiyotik kullanımı araştırmalarla desteklenmemektedir. Bu hastalıkta enfeksiyonların büyük çoğunluğuna virüsler neden olduğundan, antibiyotikler tedavide etkili değildir.

Ancak dünya çapında tüm akut bronşit vakalarının % 75’inden fazlasında reçete edilmektedirler.

Bu hastalığı tedavi etmek için antibiyotiklerin aşırı reçete edilmesi, antibiyotik direncinin artan sorununa katkıda bulunabilir. Doktorunuz tavsiye etmediği sürece, antibiyotik ilaçları bronşit tedavisi için kullanmamalısınız.

Bronşit Evde Tedavi

bronşite iyi gelen bitkiler

Dinlenin

Herhangi bir enfeksiyon yorgunluğa neden olabilir. Vücudunuz hastalandığında daha fazla dinlenmeye ihtiyaç duyar, bu yüzden dinlendiğinizde enfeksiyonla mücadele edecek enerjiye sahip olursunuz.

Dinlenme bu hastalık da dahil olmak üzere birçok enfeksiyon türü için iyi bir tedavidir. Dinlendiğinizde, daha çok havanın geçmesine izin verir ve öksürüğü azaltacak şekilde solunum yollarınızı rahatlatırsınız.

Sonra vücudunuz daha fazla enerjiye sahip olur, bu da enfeksiyonla savaşmak ve istirahat ederken inflamasyonu azaltmak için kullanılır.

Uykusuz kalmak da sizi enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirir, bu nedenle soğuk algınlığı veya grip olduğunuzda dinlenmek, ikincil enfeksiyonların oluşmasını engellemenize yardımcı olacaktır.

Bol su için

Enfeksiyondan gelen bir mukozaya sahip olduğunuzda, bol su içmeniz mukusun incelmesine yardımcı olur, bu da öksürme ihtiyacınızı azaltır ve nefes almayı kolaylaştırır.

Dehidrasyonu önleyeceğinden iki saatte bir en az bir bardak su için.

Bitkisel çaylar ve sıcak su gibi sıcak sıvıların buharları hava yollarını açmaya yardımcı olabileceğinden, daha da yatıştırıcıdır.

Doğal ve sağlıklı beslenin

Enfeksiyondan kurtulmak istiyorsanız, en önemli önceliğiniz bağışıklık sisteminizin iyi çalışmasına yardımcı olmaktır.

Bu hastalıkla mücadele etmek için, bağışıklık sisteminizde iltihaplanmayı azaltan yiyecekler yemelisiniz. Beslenmeniz çiğ sebze ve meyveler, bol miktarda temiz protein kaynağı ve sağlıklı yağlar açısından zengin olmalıdır.

İşlenmiş gıdalardan, şeker veya tuz bakımından yüksek yiyeceklerden veya sisteminizde daha fazla iltihap oluşturacak şeylerden kaçının.

Probiyotikler bağışıklık sisteminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve probiyotik bakımından zengin gıdalar tüketmek, bağırsaklarınıza vücudunuzdaki enfeksiyonlarla mücadele etmesi için gerekli bakterileri sağlar.

Fermente gıdalar mükemmel bir probiyotik kaynağıdır, bu nedenle hasta olduğunuzda bol miktarda kefir, yoğurt, lahana turşusu ve diğer probiyotik bakımından zengin besinleri yiyin.

Süt ürünleri genellikle mukus üretimini tetikler, bu yüzden hastalık boyunca bunlardan uzak durun. 

Sigarayı bırakın

Akciğerler iltihaplı ve tahriş olduğunda, yapmak istediğiniz son şey tahriş edicilerdir ve tahrişi daha fazla alevlendirir.

Sigarayı bırakmak hem ciğerlerinizi iyileştirir hem de kronik bronşiti tedavi edebilir, ancak bu hastalığın akut nöbetleri sırasında bile iltihaplanmayı azaltacaktır.

Ayrıca, sigarayı bırakmak, kalbiniz, akciğeriniz, beyniniz ve diğer sistemleriniz için bir dizi önemli sağlık avantajına sahiptir.

Bronşit için dikkat edilmesi gerekenler arasında, ciğerleri ağırlaştırabilecek ve öksürüğü daha da kötüleştirebilecek sigara dumanı, buharlar, dumanlar, alerjenler ve diğer tahriş edici maddelerden uzak durmak bulunur.

Nemlendirici bir araç kullanın

Nemlendiriciler, mukusu gevşetir, hava akışını ve hırıltıyı iyileştirmeye yardımcı olur. Uyurken, her gece yatağınızın yanına bir nemlendirici araç yerleştirin.

Solunum teknikleri deneyin

Hava akışınız bronşlardan daraldığında, daha fazla hava almanıza yardımcı olan solunum tekniği kullanabilirsiniz.

Takip edilen dudak tekniği, KOAH ve diğer kronik solunum rahatsızlıkları olan kişiler için yaygın olarak tavsiye edilir, ancak bu rahatsızlığa da yardımcı olabilir.

Burundan yaklaşık iki saniye nefes alarak başlayın. Ardından dudaklarınızı bir mum üfleyecekmiş gibi büzün, sonra dört ila altı saniye boyunca dudaklarınızdan yavaşça nefes verin.

Solunumunuzu hissedinceye kadar bu tekniği tekrarlayın. 

Limonlu su ve bal

Bal, uzun zamandır antibakteriyel özellikleri için kullanılır ve bronşitin neden olduğu mukus zarlarınızdaki tahrişleri hafifletmede etkilidir.

Bitkisel çayı veya limonlu ılık suları tatlandırmak için bal kullanın, bu da akciğerlerdeki mukusu dışarı atmanıza yardımcı olacaktır.

Tuzlu su

Tuzlu su ile gargara yapmak, sümüğün kırılmasına ve boğazınızdaki ağrının azalmasına yardımcı olur. Bir çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suda eritin.

Boğazınızın arkasına az miktarda tuzlu su alın ve gargara yapın. Suyu yutmayın, lavaboya tükürün. İstediğiniz sıklıkta tekrarlayın. Daha sonra ağzınızı sade suyla çalkalayın. 

Bolca uyuyun

Uyumak vücudun dinlenmesini sağlar. Öksürükle boğuşurken, uyumak zor olabilir.

Bronşit için Şifalı Bitkiler

doğal yollarla bronşit tedavisi

Zencefil

Zencefil solunum yolu enfeksiyonuna karşı iltihap önleyici etkiye sahiptir. Zencefili çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz:

– Kurutulmuş, kristalize zencefil çiğneyin.

– Çay yapmak için taze zencefil kullanın.

– Çiğ olarak yiyin veya yiyeceklere ekleyin.

– Kapsül şeklinde alın.

Zencefili kapsül veya takviyeler yerine, doğal bir şekilde kullanmak en güvenli yöntemdir. Zencefile karşı hassas olabilirsiniz, bu yüzden alışık değilseniz küçük miktarlarda alın. Arada bir zencefil yemek herkes için güvenlidir, ancak aşağıdaki durumlarda, zencefili ek veya ilaç olarak almayın:

– Hamile veya emzirme dönemi

– Diyabeti olanlar

– Kalp problemleri olanlar

– Herhangi bir kan bozukluğuna sahip olanlar 

Sarımsak

Sarımsak sayısız iyileştirici özelliklere sahiptir. Bir çalışmada bulaşıcı bronşit virüsünün büyümesini etkili bir şekilde engellediği belirtilmiştir. Bu bulgu, sarımsağın bronşit için doğal bir ilaç olarak kullanılabileceğini göstermektedir.

Taze sarımsak en iyisidir, ancak tadını beğenmezseniz sarımsağı kapsül şeklinde de alabilirsiniz. Bir kanama bozukluğunuz varsa sarımsağı dikkatli kullanın. 

Zerdeçal

Zerdeçal, Hint yemeklerinde sıkça kullanılan bir baharattır. Bir çalışmada zerdeçalın anti-inflamatuar etkilere sahip olduğu bulundu. Zerdeçal ayrıca antioksidan kapasiteyi artırır. Bu, tahrişi azaltmaya ve bağışıklığı artırmaya yardımcı olur.

Bronşit için zerdeçal nasıl kullanılır?

– 1 çay kaşığı bal ile 1/2 çay kaşığı toz zerdeçalı karıştırarak bir macun yapın. Belirtiler devam ederken macunu günde 1 ila 3 kez tüketiniz.

– Zerdeçalı kapsül şeklinde alabilirsiniz.

– Çay yapmak için toz veya taze zerdeçal kullanabilirsiniz.

Zerdeçal, genellikle güvenli bir baharattır ancak aşağıdaki durumlarda kullanımına dikkat etmelisiniz:

– Mide sorunları

– Safra kesesi sorunları

– Kanama veya kan hastalıkları

– Hormona duyarlı koşullar

Demir eksikliği 

Hamileyseniz veya emziriyorsanız, bu baharatı fazla miktarda kullanmayın.

depresyon vitamin

Bronşit için Doğal Tedavi

Ekinezya bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılır

Antiviral özellikleri, soğuk algınlığı ile mücadelede etkilidir ve ayrıca bronşite çok benzer olan soğuk algınlığı semptomlarını azaltır.

Ekinezya, boğaz ağrılarını, baş ağrılarını, soğuk algınlığı ve gribin rahatlamasına yardımcı olur.

C vitamini bağışıklığı güçlendirir

Soğuk algınlığı veya grip oluşmaya başladığında, her gün 1000 miligram C vitamini almaya başlayın.

Bu taktik, soğuk algınlığının bronşit haline gelmesini önlemeye yardımcı olabilir, bu da sorunu tamamen tedavi etme ihtiyacını ortadan kaldırır.

Özellikle iyi hissetmediğiniz zamanlarda C vitamini içeren yiyecekleri yüksek oranda tüketmek her zaman iyi bir fikirdir.

Turunçgiller, kivi, lahana, çilek, biber, brokoli ve guava, bu temel vitaminlerin mükemmel kaynaklarıdır.

N-asetilsistein (veya NAC) etkilidir

Bu takviye doğal bronşit tedavisinde kullanılır. Akciğerlerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur, hava yollarını tıkayan mukusu inceltir ve öksürük ataklarını azaltır.

N-asetilsistein (NAC), günde 600 miligram akut bronşit semptomlarının azaltılmasına yardımcı olurken, kronik olanlarda belirtilerinin şiddetini azaltmak için günde 1.200 miligram kullanılmaktadır.

Geven otu bağışıklık güçlendiricidir

Diğer bir adı astragalus olan geven otu takviyelerini almak, akciğerlerinizi güçlendirmeye ve bu hastalığın neden olduğu enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olacaktır.

Ginseng, solunum sorunlarına karşı kullanılır

Ginseng, iltihabı azaltır ve akciğerlerin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur.

Astım, KOAH ve diğer kronik solunum sorunları olanlarda yaygın olarak kullanılır.

D Vitamini bronşitin etkilerini azaltmak için kullanılır

D vitamini eksikliği yetişkinlerde ve çocuklarda sık görülen solunum yolu hastalıklarına neden olur, bu yüzden yeterli miktarda D vitamini almak önemlidir.

Bu alanda yapılan araştırmalarda karışık sonuçlar olsa da, bazı çalışmalar D vitamini desteğinin akut bronşit ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığını azaltabileceğini göstermiştir.

Uçucu Yağlarla Bronşit Bitkisel Tedavisi

Okaliptüs yağı

“Cineole”, akciğer fonksiyonunu artıran ve solunum yolu inflamasyonunu azaltan okaliptüs bileşiğidir. Bronşiti tedavi etmek için okaliptüsün kullanılmasının birkaç yolu vardır.

Hindistan cevizi yağını birkaç damla okaliptüs yağıyla karıştırarak kendi buharınızı yapabilirsiniz. Bu karışım, göğse uygulandığında faydalıdır.

Ya da bir bardak kaynar su ve on damla yağ kullanarak bir buhar banyosu oluşturun. Bir kaseye koyun, buharı yüzünüze yaklaştırmak için başınızı bir havlu ile örtün, başınızı kaseye yaklaştırın ve on dakika boyunca derin nefes alın.

Kekik yağı

Kekik yağı da inflamasyonu azaltır ve alerjilerin neden olduğu bronşit için özellikle yararlıdır.

Bu hastalığı tedavi etmek için bir ila iki damla kekik yağı alın, hindistan cevizi yağıyla karıştırın ve iki hafta boyunca ağızdan alın.

Nane yağı

Nanenin güçlü kokusu, burun tıkanıklıklarını açar ve boğaz ağrısını hafifletir, bu yüzden yağın kokusunu doğrudan şişeden soluyun.

Göğsünüze birkaç damla nane yağı uygulayın, ardından ılık bir kompres yapın. Bu taktik, iltihaplı bronşiyal tüpleri sakinleştirmeye ve belirtilerinizde rahatlama sağlamaya yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak;

Bronşit, akciğerlerdeki bronşiyal tüpleri etkileyen iltihaptır. Bu hastalığa neden olan virüsler; grip ve soğuk algınlığı vakalarına neden olanlarla aynıdır ve bu enfeksiyonlardan birine sahip olduktan sonra bronşit yaygın olarak görülür.

Aşağıdaki durumlarda bir doktora gitmelisiniz:

– Belirtileriniz üç haftalık tedaviden sonra geçmezse.

– Kanlı şekilde öksürmeye başladıysanız.

– Zamanla daha koyu ve daha kalın mukus oluştuysa.

– Öksürmediğiniz zaman göğsünüzde ağrı varsa.

– Nefes almakta zorlanıyorsanız.

Kronik bronşit genellikle sigaranın bir sonucudur, buna karşın akut vakalarına genellikle bir virüs neden olmasına rağmen bazen bakteriler tarafından da meydana gelebilir.

Bol bol dinlenmek, bol su içmek, inflamasyonu azaltmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, evde tedavi seçenekleridir. Bağışıklık sisteminizi güçlendiren besinler, probiyotikler, taze meyveler ve sebzelerdir.

Eğer bu hastalıktan muzdaripseniz, süt ürünleri, baharatlı, tuzlu, şekerli ve çok işlenmiş yiyecekleri yemekten kaçının.

Bronşitten kurtulmayı sağlayan diğer ilaçlar bal tüketmek, ılık sıvı içmek, nemlendirici kullanmak ve nefesinizi sakinleştirecek nefes alma teknikleri uygulamaktır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir