Bozuk Yumurta Nasıl Anlaşılır? Yumurta Tazelik Testi

Acilen yumurtaya ihtiyacınız var. Yumurta almak için buzdolabının kapağını açıyorsunuz ancak yumurtaların ne kadar süredir orada olduklarını hatırlamıyorsunuz. Atmak da istemiyorsunuz, bozuk yumurta yemek de. O zaman yumurtanın bozuk mu olduğunu anlamanız gerekir? Bozuk yumurta nasıl anlaşılır?

Zaman içinde, yumurtanın kalitesi, beyaz kısmı inceldikçe azalmaya başlar ve bayatlar. Bir yumurta, bakteri veya küf yüzünden ayrışmaya başladığında ise bozulur. Belki de, yumurtalarınız bozulmamıştır ve daha uzun süre boyunca yiyebileceksinizdir. Yumurtanın bozuk olup olmadığını anlamak için aşağıda bahsedilen 5 yöntemden birine başvurabilirsiniz.

Bozuk Yumurta Nasıl Anlaşılır?

bozuk yumurta nasıl anlaşılır
Bozuk yumurta nasıl anlaşılır?
  • Son kullanma tarihi

Yumurtanın hala kullanılabilir olup olmadığını anlamanın en kolay yollarından biri kartonun üzerindeki tarihe bakmaktır. Ancak, bu tarih geldiğinde soğuk ortamda duran yumurtaları atarsanız, yumurta israfı yapmış olursunuz. Çünkü yumurtanın kalitesi, belli bir tarihten sonra düşmeye başlasa da özellikle soğuk ortamda kalırsa, bakteri gelişimi engellendiği için birkaç hafta daha yenebilir.

Yine de yumurtaların karton üzerine basılan tarihi geçerse, iyi ya da kötü olduğunu anlamak için başka bir yöntem daha kullanmanız gerekecektir. Aşağıdaki yöntemleri okumaya devam edin.

  • Koklama testi

Koklama testi, yumurtanın bozuk olup olmadığını anlamanın en basit ve en güvenli yoludur. Yumurtanın son kullanma tarihinin geçtiğini fark ederseniz, koklama testi ile bozuk olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Bozuk yumurta, çiğ veya pişmiş olup olmadığına bakılmaksızın kötü bir koku verecektir. Kokuyu yumurta kabuklu haldeyken anlayamayacağınıza göre, temiz bir tabağa veya kaseye kırın ve öyle koklayın. Kötü kokuyorsa, yumurtayı atın ve tekrar kullanmadan önce kase veya tabağı sıcak deterjanlı su ile yıkayın. Yumurta gibi kokuyorsa, hiç koku yok demektir yani yumurta bozulmamıştır.

  • Görsel kontrol

Kabuklu yumurtanın kabuğunun çatlamış, pis veya tozlu olup olmadığına bakın. Kabuk üzerindeki tozlu görünüm küflenmenin işaretidir, çatlaklar ise bakterilerin varlığını gösterir.

Kabuk kuru ve hasarsız görünüyorsa, kullanmadan önce yumurtayı temiz beyaz bir kaba kırın. Bakteri gelişimini göstereceğinden, sarısı veya beyazında herhangi bir pembe, mavi, yeşil veya siyah renk değişikliği olup olmadığına bakın. Herhangi bir renk değişikliği belirtisi fark ederseniz, yumurtayı atın.

  • Yüzme testi

Yüzme testi, yumurtanın bozuk olup olmadığını anlamanın en bilinen yöntemidir. Bu testi gerçekleştirmek için yumurtayı su dolu bir kaba koyun. Eğer yumurta batarsa, tazedir. Yukarıya doğru çıkarsa veya yüzerse, bayattır.

Bu yöntem bir yumurtanın bayat mı yoksa taze mi olduğunu belirler ancak yumurtanın bozulup bozulmadığını göstermez. Bir yumurta battığında kötü olabilir, yüzen bir yumurta ise halen yenebilir.

  • Yumurtayı ışığa tutun

Bu testi karanlık bir odada ve küçük bir el feneri kullanarak yapabilirsiniz. Işık kaynağını yumurtanın geniş ucuna tutun. Sonra, yumurtayı eğin ve soldan sağa doğru hızlıca çevirin.

Doğru yapılırsa yumurtanın içi aydınlanacaktır. Bu, yumurta hücresinin küçük veya büyük olup olmadığını görmenizi sağlar. Taze bir yumurtada, hava hücresi 3.175 mm’den daha incedir. Yumurta bayatladıkça gazlar buharlaşma yoluyla kaybedilen suyun yerini alır ve hava cebi daha da büyür.

Işığa tutma yöntemi ile yumurtanın tazeliğini güvenilir bir şekilde anlarsınız. Yine de, yüzme testi gibi, yumurtanın bozuk olup olmadığını belirleyemez.

Bozuk Yumurta Yemenin Zararları

Bozuk yumurta yemenin bazı tehlikeleri vardır:

  • Bacillus cereus enfeksiyonu

Bacillus cereus enfeksiyonu, Bacillus cinsine ait bir bakterinin neden olduğu gıda kaynaklı hastalıklardan biridir. Enfeksiyon, toprak ve deniz suyu gibi doğal ortamdan yumurtaya kolayca yayılır. B.cereus enfeksiyonunun semptomları şunlardır:

  • İshal, genellikle bozuk yumurtanın yenmesinden yaklaşık 8-16 saat sonra.
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Karın ağrısı

  • Salmonella enfeksiyonu

Salmonella enfeksiyonu sadece kontamine gıdaların tüketilmesiyle değil, aynı zamanda üretim sürecinde de yayılmaktadır. Tavukların üreme yollarına doğrudan geçerek veya gıda işleme sırasında yumurta kabuklarından dolaylı olarak geçerek bulaşır. Salmonella enfeksiyonunun belirtileri şunlardır:

65 yaş üstü, diyabet gibi kronik hastalıkları olan, HIV gibi immün yetmezlik durumları olan veya hamile olan kişilerde Salmonella enfeksiyonu ölüme kadar götürebilecek olumsuz sonuçlara neden olur.

  • Listeriosis

Listeriosis, Listeria monocytogenes’in neden olduğu gıda kaynaklı ciddi bir enfeksiyondur. Salmonella gibi bu bakteri de insan sağlığı için tehdit oluşturur.

Bozuk yumurta, pişmemiş yumurta veya çiğ yumurta gibi gıdaların tüketimi L. monocytogenes enfeksiyonunun yayılmasına neden olur. Enfeksiyonun kan-beyin bariyerini, maternal-fetal bariyeri ve bağırsak bariyerini geçtiği bilinmektedir. Aşağıdaki gibi semptomlara neden olur:

  • Bilinç bulanıklığı
  • Boyun tutulması
  • Ateş ve titreme
  • Kas ağrısı
  • Denge kaybı
  • Mide bulantısı ve kusma

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir