Boyun Tutulmasına Evde Doğal ve Kesin Çözüm

Boyun tutulması, ağrıya sebep olmanın yanında gece uykusunu zorlaştırarak, günlük hareketleri kısıtlar.

Günümüzde boyun tutulmasının nedenleri arasında  uzun süre garip şekillerle telefonda konuşmak ve bilgisayarların yaygın kullanımı bulunmaktadır.

Bu duruş pozisyonlarında, boyun kasları ve yumuşak dokular zorlandığıdan dolayı, boyun tutulması ortaya çıkabiliyor.

Boyun Tutulmasının Sebepleri Nelerdir?

Boyun tutulmasının daha ciddi ve altta yatan bir sağlık sorununun (enfeksiyon gibi) neden olabileceği bazı durumlar vardır. Kısa süreli (akut) boyun ağrılarının çoğu kas gerilmeleri, omurga veya ani hareketler, stres ve kas gerginliğinden dolayı olur.

boyun tutulmasına iyi gelen şeyler

Boyun tutulmasının en yaygın diğer nedenleri şunlardır:

– Egzersiz sırasında, nesneleri kaldırırken veya ani boyun hareketi gibi servikal omurganın hızlı, genellikle tekrarlayan hareketleri.

– Boyun ve omuz çevresindeki kas gerilmeleri; bunlar çoğunlukla servikal omurgayı etkileyen kötü duruştan kaynaklanır (çalışırken, boynu telefonda konuşmak için anormal bir pozisyonda tutmak, okurken veya yavaş aktiviteler yaparken, egzersiz yaparken veya uyurken vb.)

– Altta yatan servikal problemler: şişkin diskler / fıtıklaşmış disk, servikal dejeneratif disk hastalığı, osteoartrit / dejeneratif eklem hastalığı, spinal stenoz 

– Yüksek düzeyde stres veya kaygı; bu, kas gerginliğinin artmasına ve iltihaplanmaya neden olur.

– Zayıf uyku ve genel dinlenme eksikliği

– Hareketsiz bir yaşam tarzı, kötü beslenme, sigara ve toksin maruziyetinin bir kombinasyonunun neden olduğu yüksek düzeyde iltihaplanma

– Bazı durumlarda, tortikollis gibi enfeksiyonlar veya menenjit, subaraknoid kanama ve posterior fossa tümörleri gibi daha nadir nörolojik hastalıklar gibi inflamatuar bir yanıta neden olan altta yatan sağlık durumları boyun tutulmasına neden olabilir. 

Boyun Tutulması Belirtileri Nelerdir?

Boyun tutulmasının semptomları genellikle birkaç gün içinde çözülür ancak daha uzun da sürebilir, bazen birkaç hafta devam eder. Boyun ağrısı artabilir ve azalabilir, ani hareket, stres veya kötü uyku ile tekrar kötüleşebilir.

Boyun tutulmasının en yaygın belirtileri ve semptomları şunlardır:

– Boyunda ağrı veya gerginlik

– Boynu hareket ettirmede güçlük (özellikle başını yana döndürürken veya boynu aşağı ve göğse doğru hareket ettirirken)

– Uyurken zorluk

– Gerilim baş ağrıları

– Omuz ağrısı

– Kol ağrısı

– Çeneyi göğse yerleştirmede güçlük dahil hareket kaybı 

Boyun Tutulmasına Çözüm

Çoğu zaman, yaşam tarzı değişiklikleri ve ergonomik işyeri araçlarıyla boyun tutulması önlenebilir. Ayrıca duruş bozukluğu gibi bazı kötü alışkanlıklardan vazgeçmek de önlemek için önemlidir. 

Ek olarak, düzenli olarak yapılan boyun güçlendirme egzersizleri, kasları güçlendirerek, gerilme ve yaralanma olasılığını düşürür. 

Boyun Tutulmasına İyi Gelen Şeyler

Ergonomik bir iş yeri yaratın

Birçok insan günde sekiz saat masa başında çalışmaktadır. Bu, diğer hastalıkların yanı sıra boyun tutulmasına da neden olabilir. 

İşte masa başında çalışmakla ilgili boyun tutulmasını önlemenin bazı yolları:

– Sandalyenizi, ayaklarınız yere düz basacak ve dizleriniz kalçalarınızdan biraz aşağıda olacak şekilde rahat bir pozisyona getirin.

– Otururken, arkanız düz ve kollarınız masaya gelecek şekilde oturun.

– Bilgisayarınızı, göz hizasında olacak şekilde ayarlayın.

– Ergonomik bir klavye ve fare kullanın.

– Her saat başı hareket etmek için ayağa kalkın.

Telefona bakma sürenizi sınırlandırın

Telefona sürekli aşağıya doğru bakmak boyun kaslarını çeker ve üzerlerine sabit bir yük koyar. Telefonu sık kullanmak gerekirse, boyun tutulmasını azaltmak için aşağıdaki ipuçlarından birini deneyin:

– Telefonunuzu göz hizasında tutun.

– Telefonunuzu omzunuzla kulağınız arasında tutmayın.

– Kulaklık kullanın.

– Saat başı telefona bakmaya mola verin.

– Telefonunuzu kullandıktan sonra, kaslarınızı gevşetmek için gerin.

Bir seferde uzun süre araç kullanmayın

Tıpkı gün boyu masada oturmak gibi, arabada oturmak da boyun kaslarını etkiler. Uzun süre araç kullanmanız gerekiyorsa, boyun tutulmasını önlemek için bazı ipuçları:

– Ayağa kalkarak gerinmek için ara verin.

– Koltuğunuzu, size en fazla destek verecek ve sizi iyi durumda tutacak bir pozisyonda yerleştirin.

– Araba kullanırken telefona bakmayın. Telefona bakmak için boynun tekrar tekrar yukarı ve aşağı doğru hareket etmesi yasadışı ve tehlikeli olmasının yanında boyun tutulmasını da tetikleyebilir.

Uyku pozisyonunu değiştirin

Geceleri uyuduğunuz pozisyon da boynunuzu etkiler. Yan veya sırt üstü uyku pozisyonu boyna daha az baskı uygular.

Yüzüstü uyuduğunuzda, boynunuzu uzun süre gerinmeye zorlarsınız ve bu durum boyun tutulmasına neden olabilir.

Boyun desteği olarak bir yastık kullanabilirsiniz.

Yan yatma pozisyonunda dizlerinizin arasında bir yastık koymak da yardımcı olur. Yaastığınızla daha fazla destek sağlamak için boynun hemen altına küçük bir rulo el havlusu kullanabilirsiniz.

Boyun Tutulması Evde Tedavi

Dinlenin 

Bir veya iki gün boyunca rahatlamak, yaralı dokulara iyileşmeye başlama şansı verir, bu da sertliği ve olası kas spazmını hafifletmeye yardımcı olur.

Örneğin, yüzen biri, birkaç gün boyunca çok fazla baş döndürme içeren belirli yüzme pozisyonlarından kaçınmalıdır.

Bununla birlikte, çok fazla hareketsizlik kasların zayıflamasına neden olabileceğinden ve zayıf kasların boyun ve başı yeterince desteklemek için mücadele etmesi gerektiğinden, dinlenmenin bir veya iki gün ile sınırlandırılması önerilir.

Isı veya buz uygulayın

Boyun iltihabını hafifletmek için günde birkaç kez 20 dakika boyunca buz uygulayın. Buz ve ısı uygulamak arasında değişiklik de yapabilirsiniz. Sıcak bir banyo veya duş almak veya bir ısıtma yastığı kullanmak da yardımcı olabilir. 

Ağrı kesiciler

Reçeteli ya da reçetesiz satılan ağrı kesiciler ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. 

Masaj yaptırın

Eğitimli biri tarafından yapılan masaj, boyun ve sırt kaslarını gevşetmeye yardımcı olabilir.

Anında rahatlama için boynunuza uçucu yağlarla nazikçe masaj yapabilirsiniz. Birkaç damla nane veya lavanta yağı alın ve hindistancevizi yağı ile karıştırın. Bu karışımla boynunuza düzgün bir şekilde masaj yapın.

Fiziksel aktiviteyi sınırlandırın

Boyun tutulması ya da ağrı, fiziksel aktivite yaptıktan sonra başlarsa, sertliği giderinceye kadar bu aktiviteyi sınırlamanız gerekir. 

Stresi azaltın

Stres, boyundaki kasların gerilmesine neden olur. Stresi azaltmak, boyun ağrısının ve sertliğinin tedavisine ve önlenmesine yardımcı olabilir. Stresi azaltmak için alkol ve kafeinden uzak durun, kendinize hobi edinmek gibi eğlenceli işlere yönelin. 

Düzenli egzersiz

Egzersiz, yaralanmaları önlemek için kasları güçlendirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda boyun sertleşmesine neden olabilecek stresi azaltmak için de etkili bir yoldur.

Yürüyüş gibi herhangi bir düşük etkili aerobik egzersiz, genellikle her tür sertliğin giderilmesinde yardımcı olur. Yürümek doğrudan boynu içermese bile, oksijenin omurga boyunca yumuşak dokulara dolaşımına yardımcı olur ve bu da iyileşmeyi destekler.

Uyku ortamınızı ayarlayın

Uyku ortamınızı ayarlamak boyun tutulmasını rahatlatabilir. Uyku ortamınızı değiştirmenin yolları şunlardır:

– Daha sert bir yatak

Boyun yastığı kullanmak

– Sırt üstü veya yan yatmak

– Uyumadan önce rahatlamak

boyun ağrısı nasıl geçer evde

Boyun Tutulması Riski Nasıl Azaltılır?

İyi bir duruş uygulayın

Her zaman iyi bir duruş alışkanlığı edinmek, ağrıları önlemede etkilidir. Bazı örnekler arasında ağır eşyaları sırt yerine bacaklarla kaldırmak veya ergonomik bir yastıkla sırt üstü veya yan yatmak sayılabilir. Gün boyunca duruşun farkında olmak, omurganın doğal olarak hizalanmasını sağlayabilir ve boyundaki baskıyı en aza indirebilir.

Boynu güçlü ve esnek tutun

Boyun egzersizleri, boyun gücünü ve esnekliğini koruyabilir.

Boyun Tutulması için Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Boyun tutulması bir hafta sonra iyileşme göstermediyse, bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. Ayrıca, ne kadar sürdüğüne bakılmaksızın, ateş, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma veya açıklanamayan uyku hali gibi semptomların eşlik ettiği boyun tutulması derhal bir doktor tarafından görülmelidir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir