Boğaz Şişliği ve İltihabı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Boğaz şişliği ile meydana gelen boğaz ağrısı yaygın görülür. Boyunda ve vücudun diğer yerlerindeki lenf bezleri, beyaz kan hücrelerini depolar, mikropları süzer ve enfeksiyonlara cevap verir.

Burun ve boğaz, vücuda gelen mikropların ana giriş noktalarından biridir. Bu nedenle sık sık hafif enfeksiyonlar oluşur.

Vücut, mikropları öldürmek için beyaz kan hücreleri yaparak ve göndererek yanıt verir. Lenf bezleri beyaz kan hücreleri ile dolunca şişer.

Vücudun diğer yerlerinde toplam 600 lenf bezeceği vardır. Genellikle hangi vücut kısmı hasta veya yaralı olursa olsun bunlar şişer.

Boğaz Şişliği

Boğazın üç ana bölgesi vardır:

Bademcikler

Bunlar ağzın arkasına asılan çok sayıda lenfatik yumuşak doku kitlesidir.

Gırtlak

Ses kutusu olarak da bilinir, yabancı cisimlerin nefes borusunun içine çekilmesini ve solunmasını önlemek için kullanılır.

Yutak

Bu ağızdan ve burundan özofagus ve nefes borusuna giden geçittir.

Genellikle, boğaz ağrısı ve şişmiş bezler (lenf düğümleri) ciddi bir şeyin belirtisi değildir, çoğunlukla soğuk algınlığının belirtisidir. Ancak başka sebepleri de olabilir.

Boğaz Şişliği Neden Olur?

boğaz şişliği ve yutkunma zorluğu

Soğuk algınlığı

Soğuk algınlığı, üst solunum sistemi enfeksiyonudur. Boğaz şişliği ile birlikte, soğuk algınlığının sebepleri şöyledir:

– Burun akması

– Ateş

– Tıkanıklık

– Öksürük

Soğuk algınlığı, virüslerinden kaynaklanır ve bu nedenle antibiyotik ile tedavi edilemez. Yutma veya nefes alma gibi ciddi bir komplikasyon yaşamadığınız sürece soğuk algınlığı tehlikeli değildir.

Soğuk algınlığı ile birlikte solunum güçlüğü varsa veya boğaz ağrısı, sinüs ağrısı veya kulak ağrısı gibi başka ciddi semptomlar bulunuyorsa, doktora gitmek gerekir.

Grip  

Soğuk algınlığı gibi influenza da yaygın bir viral solunum yolu enfeksiyonudur. Grip virüsü, soğuk algınlığına neden olan virüslerden farklıdır.

Ancak, semptomları neredeyse aynıdır. Genellikle grip aniden gelişir ve belirtiler daha şiddetlidir. Bazen antiviral ilaçlar, viral aktiviteyi azaltarak gribi tedavi edebilir, ancak genellikle kendi kendine düzelir.

Grip belirtileriniz varsa ve komplikasyon riski altındaysanız, derhal doktora başvurun. Nadiren, grip ciddi ve ölümcül sağlık sorunlarına neden olabilir.

Strep boğazı

En yaygın bakteriyel boğaz enfeksiyonudur, aynı zamanda Streptokok farenjit de denilir. Streptococcus pyogenes bakterisinden kaynaklanır.

Strep boğazı, soğuk algınlığından ayırt etmek zordur. Boğaz şişliği, şiddetli boğaz ağrısı ve ateş varsa, acil tanı ve tedavi için doktora başvurmak gerekir.

Strep boğazı ve buna bağlı olarak boğaz şişliği için antibiyotik kullanılabilir.

  Ginkgo Biloba Nedir, Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Kulak ağrısı

Boğaz şişliği, boğaz ağrısı ve kulak enfeksiyonları birlikte oluşur.  Kulak enfeksiyonları yaygın görülür ve bir doktor tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Doktor, enfeksiyonun muhtemelen viral veya bakteriyel olup olmadığını teşhis eder ve uygun tedavi sunar.

Kulak enfeksiyonları genellikle ciddi değildir, ancak ciddi vakalar beyin hasarı ve işitme kaybı gibi uzun vadeli sorunlara neden olabilir.

Kızamık

Kızamık viral bir enfeksiyondur. Çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır. Belirtileri şöyledir:

– Ateş

– Kuru öksürük

– Boğaz ağrısı, boğaz şişliği

– Virüse özgü döküntüler

Genellikle aşı ile önlenir. Kızamık, muhtemelen ciddi komplikasyonları olabileceğinden bir doktor tarafından tedavi edilmelidir.

diş eti şişmesi belirtileri

Diş Enfeksiyonları

Kulak enfeksiyonuna benzer şekilde, bir diş içindeki enfeksiyonun varlığı boğaz şişliği ve yutkunma zorluğuna neden olabilir.

Lenf düğümleri, dişe cevap olarak şişer, ağız ve boğazda ağrı hissedilir. Diş enfeksiyonları, ciddi bir komplikasyonun önlenmesi için acil tıbbi bakıma ihtiyaç duyar ve ağız sağlığı günlük yaşam için önemlidir.

Tonsillit

Viral veya bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu bademcik iltihabıdır. Ağzın arkasında ve boğaz bölgesinde bir halka oluşturan birkaç bademcik vardır.

Bademcikler, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik dokulardır. Bileşenleri, burna veya ağza giren mikroplara hızla yanıt verir.

Eğer bademcikler şişmişse ve ağrıyorsa, nefes almakta zorlanma varsa, acil tıbbi yardım almak gerekir. Viral bademcik iltihabı, evde genellikle sıvılar, dinlenme ve ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilebilir.

Bakteriyel tonsillit antibiyotik gerektirir.

Mononükleoz

Enfeksiyöz mononükleoz yaygın bir enfeksiyondur. Soğuk algınlığından biraz daha az bulaşıcıdır. En sık ergenler ve genç erişkinlerde görülür. Belirtiler şunları içerir:

– Yorgunluk

– Boğaz ağrısı

– Boğaz şişliği

– Şişmiş bademcikler

– Baş ağrısı

– Döküntüler

– Şişmiş bir dalak

Belirtiler kendiliğinden düzelmezse bir doktora görünün. Potansiyel olarak ciddi komplikasyonlar, dalak veya karaciğer sorunlarını içerir. Daha az yaygın komplikasyonlar kan, kalp ve sinir sistemi ile ilgili sorunları içerir.

ses kısıklığına doğal tedavi

Yaralanma

Bazen boğaz şişliği ve ağrısı hastalık nedeniyle değil, yaralanma nedeniyle olabilir. Vücut kendini onardıkça bezler şişebilir. Yaralanma sonucu oluşan boğaz şişliği nedenleri şöyledir:

– Sesini aşırı kullanmak

– Yemekle yanmak

– Mide ekşimesi ve gastroözofageal reflü hastalığı ( GERD )

– Boğaz bölgesine fiziksel olarak zarar veren herhangi bir kaza

Lenfoma veya HIV

Nadiren, boğaz şişliği ve ağrısı çok ciddi bir şeyin işaretidir. Örneğin, lenfoma gibi kanser semptomları veya daha sonra lenfatik sisteme yayılan katı bir kanser tümörü olabilir.

Veya insan immün yetmezlik virüsü (HIV) belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda, belirtileriniz yukarıdaki nedenlerden bazılarıyla eşleşebilir, ancak gece terlemeleri, açıklanamayan kilo kaybı ve diğer enfeksiyonlar gibi diğer nadir belirtiler de görülebilir.

  Eriğin ve Kuru Eriğin Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

HIV’li insanlar, bağışıklık sistemlerinin zayıflıklarından dolayı tekrarlayan boğaz şişliği ve ağrısı yaşarlar. Lenfoma, lenfatik sisteme doğrudan saldıran bir kanserdir. Her iki durumda da bir doktor tarafından teşhis ve tedavi edilmesi gerekir.

Boğaz Şişliği Tedavisi

boğaz şişliği kulak ağrısı

Boğaz Şişliğine Bitkisel Çözüm

Boğaz şişliği ve ağrısı çoğunlukla evde tedavi edilebilir. Bağışıklık sisteminize enfeksiyonla savaşma şansı vermek için bolca dinlenin. Boğaz şişliği ve acısını gidermek için:

– Ilık su ve 1/2 ila 1 çay kaşığı tuz karışımıyla gargara yapın.

– Ballı sıcak çay veya limonlu ılık su gibi boğazınıza rahatlatıcı gelen ılık sıvılar için. Bitkisel çaylar özellikle boğaz ağrısı için rahatlatıcıdır.

– Boğazı dondurma gibi soğuk bir tedavi yöntemiyle yiyerek soğutun.

– Pastil alın.

– Ortamın nemlenmesi için serin bir nemlendirici açın.

– Boğazını daha iyi hissedene kadar sesini dinlendirin.

 Boğaz İltihaplanması 

Mevsim geçişleri gibi dönemlerde boğaz şişliğine neden olabilen boğaz iltihaplanması yani boğaz enfeksiyonu sık görülür ve her yaştan insanda oluşan çok yaygın bir enfeksiyondur. 

Daha çok çocukları etkileyen bir rahatsızlık olsa da, yetişkinlerde de görülür. Boğaz enfeksiyonuna bağlı olarak oluşan ağrı ve yutkunma güçlüğü, yemek yemeyi bile zorlaştırır.

Boğazdaki iltihaplanma tedavi edilmediğinde, kronik farenjitin komplikasyonlarına yol açabilir.

boğaz iltihaplanması doğal çözüm

Boğaz İltihabı Doğal Tedavi

Muz

Muz asidik bir meyve olmadığından dolayı, boğaz için yatıştırıcıdır. Ayrıca yumuşak olduğu için yutulması kolaydır, özellikle hasar gören boğazda ağrıya ve acıya neden olmaz.

 Ayrıca, muz B6 vitamini, magnezyum ve C vitamini gibi vitaminler ve mineraller açısından zengindir, bu nedenle boğaz enfeksiyonu sırasında iyileştirici özellik gösterir. 

Haşlanmış havuç

Havuç, A vitamini, C vitamini, K vitamini, lif ve magnezyum gibi besinler içeriğinden, hastalanan insanlar için harika bir ilaçtır. 

Boğaz iltihaplanması sırasında havucu haşlayarak yiyin çünkü bu şekilde en iyi etkiye sahiptir. Çiğ havucun acıyan boğazdan geçişi zordur.

Zencefil veya bal çayı

Zencefil veya bal çayı içmek, boğaz enfeksiyonu nedeniyle oluşan boğaz ağrısını yatıştırmak için harika bir ilaçtır. Bir fincan sıcak zencefil veya bal çayı, boğazdaki acının hafiflemesine yardımcı olur. 

Çayı küçük yudumlarla için ve bardaktan yükselen buharı soluyun. Bu balgamın kalınlığını azaltır ve göğüs bölgesini rahatlatır.

Bal ayrıca boğazı örten koruyucu bir katman oluşturmaya ve öksürüğün ana nedenlerinden biri olan tıkanıklığı önlemeye yardımcı olur.

Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi, zararlı kolesterolü azaltmaya yardımcı olabilecek çözünür lif açısından zengindir. Yulaf ezmesindeki yüksek protein seviyeleri, uzun süre tokluk hissi yaratmaya yardımcı olur. 

Bir kase sıcak yulaf ezmesinin içine biraz muz veya bal eklemek, vücuda boğaz ağrısını yatıştırmak için gerekli besinleri sağlayacaktır.

C vitamini yönünden zengin besinler

Yüksek C vitamini seviyesine sahip gıdalar, çocuklarda ve yetişkinlerde boğaz enfeksiyonu için çok yararlıdır. 

  Kas Krampları Nedir, Neden Olur, Nasıl Önlenir?

C vitamini, karaciğerin zararlı toksinleri atmasına ve böylece boğaz iltihabına neden olan zararlı maddelerin çıkarılmasına yardımcı olur. 

C vitamini güçlü bir soğutma etkisine sahiptir, bu nedenle boğazdaki tahrişi hafifletir. 

C vitamini vücudun genel direncini arttırır, bu nedenle enfeksiyonun hızla iyileşmesine yardımcı olacaktır. 

Birçok meyve C vitamini içerir. Portakal, limon, greyfurt, elma, mango, ananas, C vitamini açısından çok zengindir. Boğaz ağrısı ya da iltihaplanma durumlarında, doğal tedavi olarak bu meyveleri düzenli olarak yemelisiniz.

Çinko bakımından zengin yiyecekler

Çinko çok etkili bir iz elementtir. Virüs enfeksiyonu durumlarında, direnci ve genel sağlığı artırmaya yardımcı olabilecek bir eser elementtir. 

Bu nedenle, boğaz enfeksiyonunda, hastalığın semptomlarını hızla iyileştirmek için çinko içeriği yüksek yiyecekler yemek gerekir. 

Çinko bakımından zengin gıdalar arasında kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, kuruyemişler, süt, yumurta, tahıllar ve bitter çikolata bulunur.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, boğaz iltihaplanması nedeniyle boğaz ağrısı yaşayanlar için doğal bir ilaçtır. 

Elma sirkesi ekşi ve asidiktir, böylece bakterileri öldürmeye ve boğaz ağrısı da dahil olmak üzere enfeksiyonlara neden olan bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olur. 

Elma sirkesi bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur, bu nedenle birden fazla enfeksiyonu önlemek için de yararlıdır. Kronik boğaz enfeksiyonu olan insanlar bu doğal bileşeni kullanmalıdır.

Günlük olarak yediğiniz yemeklerde veya salatalarda elma sirkesi kullanabilirsiniz. Ya da şu tarifi deneyin:

2 yemek kaşığı elma sirkesini, 1 çay kaşığı bal ile karıştırın. Günlük tüketimi 2 doza bölün; kahvaltı ve akşam yemeğinde tüketin.

addison hastalığı bitkisel tedavisi

Ne zaman doktora gitmek gerekir?

Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz şişliği ve ağrısı genellikle iki ila yedi günde kendi başına iyileşir. Yine de bazı nedenlerinin tedavi edilmesi gerekir.

Potansiyel olarak daha ciddi semptomlardan herhangi birini yaşarsanız doktora başvurmanız gerekir:

– Şiddetli boğaz ağrısı

– Yutma sıkıntısı

– Nefes almada zorluk veya nefes alırken ağrı

– Ağzını açarken zorluk

– 38 santigrat derece ateş

– Kulak ağrısı

– Tükürük veya balgamdaki kan

– Bir haftadan uzun süren boğaz ağrısı

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir