Böbrek Taşı Nedir, Nasıl Önlenir? Bitkisel ve Doğal Tedavi

Böbrek taşı birçok insanın ortak sağlık problemidir ve yaygın görülen bir durumdur. Dünya nüfusunun % 12’sini yaşamının bir döneminde mutlaka etkilemiştir. Bu duruma eşlik eden ağrı, çok acı vericidir. Ve ne yazık ki daha önce böbrek taşı oluşturmuş insanların, bu süreci tekrar yaşaması büyük bir olasılıktır.

Ağrı dışında, kişi sık idrara çıkma isteği, idrarda kan, bulantı ve kusma yaşayabilir. Bu durumda böbrek taşı için bitkisel çözümler önem kazanmaktadır.

taş oluşumunu engelleyen besinler

Yazıda böbrek taşı oluşumunu engellemek için yapabileceklerden bahsedilmektedir. İşte “böbrek taşı nasıl önlenir”, “böbrek taşı oluşumunu engelleyen besinler nelerdir” sorularının cevapları…

Ayrıca böbrek taşı için bitkisel tedavi kapsamında ayrıntılı bir liste de bulunmaktadır. Bunlar böbrek taşını evde tedavi etmek için kullanılabilecek çözümlerdir.

Böbrek Taşları Nelerdir?

Bazen böbreklerimiz kristal benzeri katı kütleler içerebilir. Bunlar böbrek taşlarıdır. Nefrolitiazis olarak da bilinen böbrek taşları, böbreklerde biriken katı ve atık maddelerin kristal forma gelmiş halleridir. Genellikle böbreklerde oluşur ancak mesane, üreter ve üretrayı içeren idrar yolu boyunca da gelişebilirler.

Dört ana tipi vardır ve tüm taşların % 80’i kalsiyum oksalat taşıdır. Daha az görülen formları ise struvit, ürik asit ve sisteindir.

Küçük taşlar pek sorun oluşturmazlar. Büyük taşlar vücuttan atılırken üriner sistemin bir bölümünde tıkanıklığa neden olabilir. Bu durum kusma, ağrı ve kanama gibi ciddi durumlara sebebiyet verebilir.

Böbrek taşı geliştirme olasılığı erkeklerde %12, kadınlarda %5 olarak saptanmıştır. Bir kez böbrek taşı oluştuktan sonra bir daha oluşma ihtimali 5-10 yıl içinde %50’dir.

Böbrek Taşı Nasıl Oluşur?

Böbrek taşlarına yetersiz su tüketimi neden olur. Günde 8-10 bardaktan daha az su tüketirseniz, kendinizi böbrek taşı geliştirme riskine sokarsınız. Vücutta az miktardaki su, ürik asidi seyreltemez, bu da idrarı daha asidik hale getirir. İdrarın artan asitliği taş oluşumuna yol açar.

Bazı insanların böbrek taşı geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Böbrek Taşı Risk Faktörleri

Böbrek taşı çoğunlukla 20 ile 50 yaşları arasındaki kişilerde görülür. Ayrıca, kadınlardan daha fazla erkekler, böbrek taşı geliştirme riski altındadır. Diğer risk faktörleri şunlardır:

– Ailede böbrek taşı öyküsü

– Yetersiz su tüketimi

– Şişmanlık

– Yüksek glikoz, tuz ve protein içeren gıdaların tüketilmesi

– İnflamatuar bağırsak hastalıkları

böbrek taşı bitkisel tedavisi

Böbrek Taşı Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Su

Yetersiz su tüketimi, böbrek taşlarının ana nedenidir. Su içmek, kristal oluşumunu geciktirmeye yardımcı olabilir ve böbreklerden kalsiyum ve fosforu temizler.

Her gün 10-12 bardak su için.

Domates

Domates, böbrek taşlarının tedavisine yardımcı olabilecek sitrat gibi biyoaktif bileşikler bakımından zengindir. Böbreklerdeki taş oluşumunu önemli ölçüde azaltabilir ve önleyebilir. 

Malzemeler

  • 2 domates
  • 1 çay kaşığı limon suyu

Yapılışı

– Bir veya iki domates kullanarak bir macun yapın ve üzerine bir çay kaşığı limon suyu ekleyin ve için.

– Bunu haftada 1-2 kez yapın.

böbrek taşı oluşumunu engelleme

Limon Suyu

Limon, zengin bir C vitamini kaynağıdır. 

Malzemeler

  • 2-3 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

– Limon suyu ve zeytinyağını suya ekleyin.

– İyice karıştırın ve gün boyunca için.

– Bunu 3-4 hafta boyunca günde birkaç kez tekrarlayın.

Turp Suyu

Araştırmalar, turp suyu tüketiminin idrardan kalsiyum oksalat atılımını artırdığını göstermektedir. Ayrıca böbreklerde birikebilecek kristalleri temizlemeye yardımcı olur. 

Malzemeler

  • 1-2 turp

Yapılışı

– Bir veya iki turpun suyunu çıkarın.

– Her sabah aç karnına 100 mL bu sudan için.

– Bunu 1-2 hafta boyunca yapın.

Karbonat

Karbonat, böbrek taşını tedavi etmek için kullanılabilir. Böbreklerdeki kristalleri temizlemekte ve taşları ortadan kaldırmakta etkilidir. 

Malzemeler

  • 1-2 yemek kaşığı karbonat
  • Bir bardak ılık su

Yapılışı

– Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı karbonat ekleyin ve hemen tüketin.

– Bunu günde 2-3 kez yapın.

Karahindiba Kökü

Karahindiba kökü, idrar hacmini artırmaya ve böbreklerdeki kristal oluşumunu önlemeye yardımcı olabilecek biyoaktif bileşiklere sahiptir. 

Malzemeler

  • 1 çay kaşığı karahindiba kökü
  • Bir bardak ılık su

Yapılışı

– Bir çay kaşığı karahindiba kökünü kaynar suda 10 dakika bekletin.

– Süzün ve için.

– Bunu günde 2-3 kez yapın.

Not: Karahindiba kökü kullanmadan önce doktora danışın, çünkü bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.

Tribulus Terrestris

Çalışmalar, tribulus terrestrisin böbreklerde oluşan kalsiyum oksalat kristallerini temizleyebildiğini gösteriyor. Ayrıca önemli bir diüretik etkisi de vardır.

Malzemeler

  • 1 çay kaşığı Tribulus terrestris özü

Yapılışı

– Kaynar suda tribulus terrestris özünü demleyin.

– Süzün ve için.

– Taşlar geçene kadar günde 2-3 kez tüketin.

Fesleğen Yaprağı

Fesleğen yaprağının diüretik etkisi vardır, bu da idrar hacmini artırabileceği ve böbrek taşının ortadan kaldırılmasını kolaylaştırabileceği anlamına gelir. 

Malzemeler

  • Bir avuç fesleğen yaprağı
  • Bir bardak kaynar su
  • 1 çay kaşığı bal (isteğe bağlı)

Yapılışı

– Bir avuç fesleğen yaprağını bir bardak kaynar suda demleyin.

– Süzün ve için.

– Gerekirse bir çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

– Bunu günde 2-3 kez tüketin.

Rezene

Rezene tohumu böbrek taşlarının tedavisine yardımcı olabilecek çeşitli biyoaktif bileşikler bakımından zengindir. Bu bileşikler böbreklerin kristal oluşumunu parçalanmasına yardımcı olur.

Malzemeler

  • 1 çay kaşığı rezene tohumu tozu
  • Bir bardak kaynar su

Yapılışı

– Bir bardak kaynar suya bir çay kaşığı rezene tohumu tozu ekleyin.

– İyice karıştırın ve soğuduktan sonra tüketin.

– Bunu birkaç hafta boyunca günde bir kez tüketin.

Böbrek Taşı Oluşumunu Önleme

su içmek faydalı mı

Bol sıvı tüketin

Böbrek taşı oluşumunu azaltmak için ilk akla gelenlerden biri bol sıvı tüketmektir. Sıvılar hacmi artırır, idrarda taş oluşturan maddeleri inceltir ve kristalleşmeyi azaltır.

Bütün sıvılar böbrek taşı oluşumunda eşit derecede işlev görmezler. Suyu çok tüketmek riski azaltırken, çay, kahve, meyve suyu gibi diğer sıvılar için böyle bir durum söz konusu değildir.

Hatta çok miktarda soda tüketmek böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunabilir. Tabi bu şekerlendirilmiş ve suni sodalar için de geçerlidir.

Şekerle tatlandırılmış alkolsüz içecekler, kalsiyum, oksalat ve ürik asit atılımını artırdığı bilinen fruktoz içermektedir.

Bunlar böbrek taşı riskinde önemli faktörlerdir. Bazı çalışmalar, yapay olarak tatlandırılmış kolanın aşırı tüketimini, fosforik asit içeriği nedeniyle böbrek taşı riski ile ilişkilendirmektedir.

böbrek taşına bitkisel çözüm

Sitrik asit alımını artırın

Sitrik asit, birçok sebze ve meyvede özellikle narenciyede bulunan organik bir asittir. Limon ve ıhlamur özellikle bu bitki bileşimi bakımından zengindir. Sitrik asit iki şekilde böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olur.

Taş oluşumunu önler

İdrardaki kalsiyuma tutunarak yeni taş oluşma riskini azaltır. 

Taşın büyümesini engeller

Mevcut kalsiyum oksalat kristallerine tutunur ve büyümesini engeller. Bu kristallerin daha büyük taşlara dönüşmesini engellemeye yardımcı olur.

Daha fazla sitrik asit tüketmenin kolay bir yolu greyfurt, portakal, limon gibi daha fazla narenciye tüketmektir. Ayrıca içtiğiniz suya limon ekleyebilirsiniz.

Oksalat içeren gıdaları daha az tüketin

Oksalat (oksalik asit) yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, kakao gibi birçok bitkisel gıdada bulunan anti-besleyici bir maddedir. Vücudumuz da önemli miktarda bu maddeyi üretmektedir.

Yüksek oksalat alımı idrardaki oksalat miktarını artırabilir ve bu da oksalat taşı oluşturma eğiliminde olan insanlarda sorun yaratabilir. Oksalat, kalsiyum ve diğer minerallerle etkileşime girerek taş oluşumuna yol açabilir.

Bununla birlikte oksalat bakımından zengin gıdalar, sağlıklı besinlerdir. O yüzden taş oluşturan bireyler oksalatlı gıdaları sınırlamanın fayda sağlayıp sağlamayacağını öğrenmek için doktorla konuşmalıdır.

Yüksek dozda C vitamini almayın

Çalışmalar yüksek dozda C vitamini(askorbik asit) takviyesi kullananların böbrek taşı oluşturma riskinin daha fazla olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Yüksek orandaki C vitamini oksalata dönüşeceğinden, fazla C vitamini almak idrardaki oksalat miktarını artırır.

Orta yaş ve üzeri İsveçli erkeklerle yapılan bir araştırma, C vitamini takviyesi alanların, almayanlara göre iki kat daha fazla böbrek taşı geliştirme riskinin olduğunu buldu.

Ancak limon gibi kaynaklardan alınan gıda kaynaklı C vitamini için böyle bir risk yoktur.

Yeterli kalsiyum alın

Böbrek taşı oluşma riskini azaltmak için kalsiyum oranını düşürme düşüncesi yanlış bir yanılgıdır. Yeterli kalsiyum alan bireylerde böbrek taşı oluşma riskinin daha az olduğu saptanmıştır. Kalsiyum, idrardaki oksalata tutunarak emilimini azaltır.

Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri kalsiyum bakımından zengin kaynaklardır. Çoğu yetişkin için günlük önerilen kalsiyum miktarı 1000 miligramdır.

Bununla birlikte 50 yaş üzeri kadınlar ve 70 yaş üzerindekiler için önerilen günlük doz 1200 miligramdır. Günlük kalsiyum alımınızı bu değerlere göre ayarlamalısınız. 

Tuzu kesin

Aşırı tuz tüketimi bazı kişilerde böbrek taşı oluşumunu tetikler. Sofra tuzu olarak bilinen sodyumun yüksek oranda alınması, böbrek taşları için başlıca risk faktörü oluşturan kalsiyum atılımını artırabilir.

Günlük sodyum alımını 2300 miligramla sınırlamak gerekiyor ama bazıları bu miktarın çok çok üzerinde tuz tüketiyorlar. Sodyum alımını azaltmak için işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız.

Magnezyum alımını artırın

Magnezyum, birçok insanın yeterli miktarda tüketmediği önemli bir mineraldir. Enerji üretimi ve kas hareketleri de dahil olmak üzere yüzlerce metabolik reaksiyona katılır.

Ayrıca magnezyumun, kalsiyum oksalat böbrek taşının oluşumunu önlediğine dair çalışmalar vardır. Magnezyum bağırsaktaki oksalat emilimini azaltmaktadır.

Günlük alınması gereken magnezyum miktarı 400 miligramdır. Avokado ve baklagiller magnezyum bakımından iyi kaynaklardır. 

Hayvansal proteini azaltın

Et, balık ve süt gibi hayvansal kaynaklı proteinlerin fazla tüketimi böbrek taşı riskini artırır. Hayvansal protein alımının yüksek olması, kalsiyum atılımını artırabilir ve sitrat düzeylerini düşürebilir.

Hayvansal protein kaynakları pürin açısından zengindir. Bu bileşikler ürik aside ayrılır ve ürik asit taşı oluşturma riskini artırabilir.

Tüm gıdalar pürin içerir ama farklı miktarlarda. Ancak hayvansal gıdalar ve özellikle de etlerde bu oran çok yüksektir. Bitkisel gıdalar bu bileşiği daha az içerir.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Bazen bu durum çok uzun sürebilir ve sancılı geçebilir. Böyle durumlarda doktora gitmek gerekir. Taşlar idrar yolunda sıkışırsa, akut ağrıya neden olabilir ve derhal ameliyat gerekir.

Sonuç olarak;

Daha önce böbrek taşı oluşumunuz varsa 5-10 yıl içinde yeniden oluşma ihtimali çok yüksektir. Ancak bazı beslenme taktikleri bu riski azaltabilir.

Sıvı alımını artırarak, belirli besin maddelerinden zengin gıdaları tüketerek, hayvansal proteinleri azaltarak ve tuzdan kaçınarak…

Bu basit önlemler böbrek taşlarının önlenmesinde uzun bir yol kat etmenizi sağlayabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir