Biberiye Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları ve Kullanımı

Biberiye, uzun bir mutfak ve aromatik kullanım geçmişine sahiptir.

Biberiye çalısı ( Rosmarinus officinalis ) Güney Amerika ve Akdeniz bölgesine özgüdür. Nane, kekik, melisa ve fesleğen ile birlikte Lamiaceae bitki ailesinin bir parçasıdır.

Bu bitkiden yapılan çayın pek çok faydası vardır. “Biberiye çayının faydaları ve zararları nelerdir”, “biberiye çayı zayıflatırmı”, “biberiye çayı nasıl hazırlanır”, “biberiye çayı nasıl içilmeli?” İşte bu konuda merak edilen soruların cevapları…

Biberiye Çayı Nedir?

Biberiye çayı, bilimsel adı Rosmarinus officinalis olan biberiye bitkisinin yaprakları ve sapının demlenmesiyle yapılır. Biberiye çayının etkileyici sağlık yararlarının çoğu, kafeik asit ve türevi rosmarinik asitten gelir. Ayrıca salisilik asit, potasyum ve çeşitli antimikrobiyal, antibakteriyel ve antioksidan bileşikler içerir.

bıberıye çayın faydaları

Biberiye Çayının Yararları Nelerdir?

Biberiye çayı, ona tıbbi özellikler veren diterpenler, flavonoidler, fenolik türevler, glikozitler ve diğer fitokimyasallar açısından zengindir. Çay kilo vermeye yardımcı olur, hafızayı güçlendirir, kanseri önler ve sindirime yardımcı olur. İşte biberiye çayının sağlık faydaları

Yüksek antioksidan kaynağıdır, antimikrobiyal ve anti-inflamatuar bileşikler sağlar

Antioksidanlar, vücudu oksidatif hasar ve inflamasyondan korumaya yardımcı olan, kanser, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkları önleyebilen bileşiklerdir.

Meyve, sebze ve otlar (biberiye) gibi çeşitli bitkisel gıdalarda bulunurlar. Biberiye çayı ayrıca anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip olabilen bileşikler içerir.

Biberiyenin antioksidan ve anti-inflamatuar aktivitesi büyük ölçüde rosmarinik asit ve karnosik asit gibi polifenolik bileşiklerinden kaynaklanmaktadır.

Çayın içeriğindeki bileşikler, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilecek antimikrobiyal özelliklere de sahiptir. Biberiye yaprakları geleneksel tıpta antibakteriyel ve yara iyileştirici etkileri için kullanılır.

Çalışmalar ayrıca rosmarinik ve karnosik asidin kanser üzerindeki etkilerini araştırdı. İki asidin antitümör özelliklere sahip olabileceğini ve hatta lösemi, meme ve prostat kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlatabileceğini bulmuştur.

  Sıfır Kalorili Yiyecekler - Artık Zayıflamak Zor Değil!

Kan şekerini düşürür

Tedavi edilmediğinde, yüksek kan şekeri gözler, kalp, böbrekler ve sinir sistemine zarar verebilir. Bu nedenle, diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerini düzgün bir şekilde yönetmeleri gerekir.

Araştırmalar, biberiye çayındaki bileşiklerin kan şekerini düşürebildiğini, göstermiştir. Test tüpü ve hayvan çalışmaları, karnosik asit ve rosmarinik asidin kan şekeri üzerinde, insülin benzeri etkilere sahip olduğunu belirtmektedir.

Bazı çalışmalar da, bu bileşiklerin glikozun kas hücrelerinde emilimini artırarak kan şekerini düşürdüğünü göstermektedir. 

Ruh hali ve hafızayı geliştirir

Zaman zaman, stres ve endişe yaşanabilir.

Biberiye çayı üzerinde yapılan çalışmalar, içerisindeki bileşiklerin içilmesi ve solunmasının ruh halini düzeltmeye ve hafızayı geliştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Ayrıca biberiye özü, bağırsak bakterilerinin dengesini sağlar, bu nedenle beynin duygular, öğrenme ve anılarla ilişkili kısmı olan hipokampustaki iltihabı azaltarak, ruh halini iyileştirir.

Beyin sağlığına faydalıdır

Bazı test tüpü ve hayvan çalışmaları, biberiye çayındaki bileşiklerin beyin hücrelerinin ölümünü önleyerek, beynin sağlığını koruyabildiğini bulmuştur.

Hayvan araştırmaları biberiyenin, inme gibi beyin hasarına neden olabilecek durumlardan iyileşmeyi destekleyebileceğini düşündürmektedir.

Diğer çalışmalar biberiyenin, beyin yaşlanmasının olumsuz etkilerini önleyebileceğini, hatta Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyucu bir etkisi olduğunu düşündürmektedir.

Göz sağlığını korur

Biberiye çayı ve göz sağlığı ile ilgili çalışmalar, çaydaki bazı bileşiklerin göze fayda sağlayabileceğini göstermektedir.

Hayvan çalışmaları, diğer oral tedavilere biberiye özütü eklenmesinin yaşa bağlı göz hastalıklarının (ARED’ler) ilerlemesini yavaşlatabildiğini bulmuştur.

Alzheimer ve ilgili bozuklukları tedavi eder

Geleneksel tıp, hafıza gücünü artırmak ve hafıza kaybını önlemek için biberiye kullanmıştır.

Alzheimer, ciddi bunamaya ve bundan muzdarip kişilerde nöronal hücrelerin bozulmasına neden olan bir durumdur.

Biberiye çayı, nöronal hücre ölümünü engelleyen ve anti-inflamatuar, antioksidan, antidepresan ve anksiyolitik özellikler sergileyen diterpenlere sahiptir. Bu nedenle, biberiye çayı içmek, hafıza kaybını ve sakatlığı yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Kilo vermeye yardımcı olabilir

Bu çayın fitokimyasal bileşenleri, lipit oluşturmak için yağları parçalayan bir enzim olan lipazın aktivitesini engeller.

Lipaz inaktif olduğu için yağların parçalanması olmaz. Biberiye çayı içmek, bu nedenle daha tok hissetmeye ve zamanla kilo vermeye yardımcı olur.

Kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyebilir

Biberiyenin meme kanseri üzerindeki etkisini gösteren çalışmalar mevcuttur. Rosmarinik asit ve kafeik asit (biberiye çayında bulunur) gibi belirli bileşenler tedavi edebilir ve ayrıca çeşitli organlarda kanserin başlamasını önleyebilir.

  Yüksek Oranda C Vitamini Bulunan Meyveler

Bu kimyasallar güçlü antioksidanlar ve çoğalma önleyicidir ve hücreleri serbest radikal hasarından koruyabilir.

Sindirime yardımcı olur

Bağırsağımızda çeşitli bakteriler bulunur ve bunların bazıları vücudumuza yararlıdır.

Bu bakterilerin bileşimi, sindirimi ve emilimi etkiler. Biberiye çayı, liflerin seçici olarak emilmesine ve lipidlerin parçalanmasına yardımcı olan türlerin ( Lactobacillus, Bifidobacterium , vb.) büyümesini destekler. Bu obeziteyi önler.

Karaciğeri hasardan korur

Biberiye çayı, serbest radikalleri yok eden, anti-inflamatuar özelliklere sahip biyoaktif bileşiklere sahiptir.

Karnosol, karaciğer hücrelerini kimyasal stres ve iltihaplanmadan koruyan böyle bir bileşiktir. Biberiye çayı karaciğerde zararlı peroksit oluşumunu engeller ve hepatositlerin yapısal bütünlüğünü korur.

Yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir

Güçlü antioksidanlar ve antimikrobiyal fitokimyasalların varlığı nedeniyle biberiye çayı cilt için faydalıdır. Biberiye çayı içmek veya cilde uygulamak bakteriyel veya mantar enfeksiyonlarını, lezyonları, sivilceleri ve kabarcıkları iyileştirebilir.

Rosmarinik asit gibi antioksidanlar kırışıklıklara, ince çizgilere ve pigmentasyona neden olan serbest radikalleri ortadan kaldırır. Biberiye çayı ayrıca sarkan cildi sıkılaştırarak daha genç, taze ve parlak görünmesini sağlar.

İltihabı ve ağrıyı giderir

Biberiye, antinosiseptif özelliklere sahiptir ve ağrıyan eklemleri, iltihabı ve ağrılı alerjik reaksiyonları iyileştirebilir.

Biberiye çayı, kan dolaşımını iyileştirmek, iltihabı azalmak ve krampları veya nevraljik ağrıları hafifletmek için serbest radikalleri veya kimyasal stresi ortadan kaldırarak etki eder. 

Dolaşımı iyileştirir

Biberiye çayı, aspirine benzer pıhtılaşma önleyici özelliklere sahip olduğundan dolaşım sistemi için uyarıcı bir madde olarak bilinir. Bu, vücuttaki kan akışını iyileştirebilir. Bu, felç ve kalp krizlerine yol açabilecek aşırı kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur.

Kalp sağlığına faydalıdır

Bir hayvan çalışması, biberiye özütünün bir kalp krizi sonrasında kalp yetmezliği riskini azalttığını bulmuştur.

Saça faydalıdır

Biberiye çayı, saç dökülmesini yaşayanlar için etkilidir. Saç köklerine kan dolaşımını (oksijen ve besin taşıyan) iyileştirir ve bu da saç büyümesini artırır.

Saçı düzenli olarak biberiye çayı ile durulamak kellik, kepek, saç dökülmesi, erken beyazlama ve incelme gibi sorunları çözecektir.

Antioksidanlar, herhangi bir ürün birikimini ortadan kaldırır ve kafa derisindeki mantar enfeksiyonlarını tedavi ederek sağlıklı saçlar sağlar.

  Tutku Meyvesi Nasıl Yenir? Faydaları ve Zararları

Biberiye Çayının Zararları Nelerdir?

Diğer birçok şifalı bitkide olduğu gibi, bazı kişilerin potansiyel ilaç etkileşimleri nedeniyle biberiye çayı tüketirken dikkatli olmaları gerekir.

Bu çay ile negatif etkileşim riski en yüksek ilaçlardan bazıları şunlardır:

– Kanı incelterek kan pıhtılarını önlemek için kullanılan antikoagülanlar

– Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ACE inhibitörleri

– İdrarı artırarak vücudun ekstra sıvıdan kurtulmasına yardımcı olan diüretikler

– Manik depresyon ve diğer akıl sağlığı bozukluklarının tedavisinde kullanılan lityum

Biberiye çayı kullananlar, bu ilaçlardan herhangi birini – veya benzer amaçlar için diğer ilaçları alıyorsa – içmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. 

Biberiye Çayı Nasıl Demlenir?

Evde biberiye çayı yapımı kolaydır ve sadece iki bileşen gerektirir – su ve biberiye. 

Biberiye Çayı Yapılışı

– 300 ml suyu kaynatın.

– Sıcak suya bir çay kaşığı biberiye yaprağı ekleyin. Alternatif olarak, yaprakları bir çay demliği içine yerleştirin ve beş ya da on dakika demleyin.

– Biberiye yapraklarını küçük delikli bir süzgeç kullanarak sıcak sudan süzün veya çayı demlikten çıkarın. Kullanılmış biberiye yapraklarını atabilirsiniz.

– Çayı bir bardağa dökün ve tadını çıkarın. İsterseniz şeker, bal veya agave şurubu gibi bir tatlandırıcı ekleyebilirsiniz.

– AFİYET OLSUN!

Sonuç olarak;

Biberiye çayı bazı etkileyici yararlara sahiptir.

Çayı içmek – hatta sadece aromasını solumak – ruh haline, beyin ve göz sağlığına faydalıdır. Ayrıca çok sayıda kronik hastalığa yol açabilecek oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olur.

Ancak bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

One comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir