Beyaz Sirke Nedir, Nerede Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Sirke ruhu veya şeffaf su olarak da adlandıran beyaz sirke, binlerce yıldır evlerde kullanılan bir sirke çeşitidir.

Yapımının kolay olmasından dolayı diğer sirkelere göre daha ucuzdur.

Beyaz sirke, temizlikte, bahçe işlerinde ve yemek pişirmede kullanılan çok yönlü bir sıvıdır. Hatta tıbbi uygulamaları bile var.

Yazıda “beyaz sirke ne işe yarar”, “beyaz sirke neyden yapılır”, “beyaz sirke ne için kullanılır”, “beyaz sirke neye iyi gelir”, “beyaz sirkenin faydaları nelerdir”, “beyaz sirke yemeklerde kullanılır mı” gibi merak edile soruların cevaplarına yer verilmiştir.

Beyaz Sirke Nedir?

Standart beyaz sirke genellikle % 4-7 asetik asit ve % 93–96 su içeren berrak bir çözeltidir.

Bazı beyaz sirke türleri % 20’ye kadar asetik asit içerebilir ancak bunlar kesinlikle tarım veya temizlik amaçlıdır ve insan tüketimi için tasarlanmamıştır.

Beyaz Sirke Nasıl Yapılır?

Beyaz sirke, şeker pancarı, mısır şekeri gibi gıdaların fermantasyonundan üretilir.

Günümüzde çoğu beyaz sirke, tahıl alkolünün (etanol) fermantasyonundan yapılmaktadır.

Bu tür bir alkol doğal olarak pek çok besin maddesi içermez, bu nedenle maya veya fosfatlar gibi diğer bileşenler, bakteriyel fermantasyon işlemine başlamak için eklenebilir.

Lezzetleri ve potansiyel kullanımları ile birlikte üretilme şekillerinde farklılık gösteren birkaç başka beyaz sirke türü de vardır.

Örneğin beyaz balzamik sirke, beyaz üzümler düşük sıcaklıkta pişirerek yapılır, bu da hafif lezzetini ve açık rengini korumaya yardımcı olur.

Beyaz Sirke Besin Değeri

Beyaz sirkenin kalorisi çok düşüktür ve az miktarda birkaç mikro besin içerir. Manganez, selenyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor içeriğine sahiptir.

Bir fincan beyaz sirke içeriği şöyledir:

43 kalori

0.1 gram karbonhidrat

0 gram protein

0 gram yağ

0.1 miligram manganez (yüzde 7 DV)

1.2 mikrogram selenyum (yüzde 2 DV)

14.3 miligram kalsiyum (yüzde 1 DV)

2.4 miligram magnezyum (yüzde 1 DV)

9.5 miligram fosfor (yüzde 1 DV)

Yukarıdaki besin maddelerine ek olarak beyaz sirke ayrıca bir miktar bakır, potasyum ve sodyum içerir.

Beyaz Sirkenin Yararları Nelerdir?

Beyaz sirke, sağlığı geliştiren birkaç bileşik içerir ve çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. 

Kan şekerini düşürür

Beyaz sirkenin en etkileyici sağlık yararlarından biri, kan şekeri seviyelerini düzenleme konusundaki güçlü yeteneğidir.

Ahvaz Jundishapur Tıp Bilimleri Üniversitesi tarafından yapılan bir inceleme, sirke tüketiminin yemeklerden sonra hem kan şekerini hem de insülin seviyelerini düşürerek glisemik kontrolü iyileştirebileceğini bildirdi.

Diğer çalışmalar, asetik asidin sağlıklı kan şekerini korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Kan şekeri seviyelerini stabilize etmek için midenin boşalmasını geciktirmenin yanı sıra, asetik asit, şeker ve karbonhidratların emilimini azaltmak için metabolizmada yer alan birkaç enzimin etkilerini de değiştirebilir.

Kolesterol seviyelerini iyileştirir

Kolesterol, vücutta bulunan mumsu, yağ benzeri bir maddedir. Küçük miktarlarda kolesterole ihtiyacımız olsa da, yüksek seviyelere sahip olmak arterlerde yağ plağının birikmesine neden olabilir ve bu da kalp hastalığı riskini artırabilir. 

Çoğunlukla hayvan modelleriyle sınırlı olsa da, bazı araştırmalar sirkenin kalbin sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olmak için kolesterol seviyelerini düşürebileceğini gösteriyor.

Örneğin, Lipids in Health and Disease dergisinde yayınlanan bir hayvan çalışması, tavşanlara sirke uygulanmasının, bir kontrol grubuna kıyasla toplam ve kötü LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğünü gösterdi. 

Başka bir çalışmada, asetik asit , her ikisi de kalp hastalığı için risk faktörleri olan toplam kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürmede etkili olmuştur.

Bakterileri öldürür

Sirkenin tıbbi özelliklerinin çoğu asetik asit içeriğinden kaynaklanmaktadır. BG Trauma Center Ludwigshafen tarafından yapılan bir incelemeye göre, asetik asit, yaraları dezenfekte etmek ve veba gibi hastalıkları tedavi etmek ve önlemek için 6.000 yıldan fazla bir süredir antiseptik bir ajan olarak kullanılıyor.

Bazı araştırmalar, yara iyileşmesini teşvik etmenin ve enfeksiyona karşı korumanın yanı sıra, antimikrobiyal etkileri sayesinde sirkenin tırnak mantarı, baş biti, siğil ve kulak enfeksiyonlarının tedavisine de yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Beyaz Sirkenin Cilde Faydaları

Asidik pH’ı ve antimikrobiyal özellikleri nedeniyle beyaz sirke, bakteriyel büyümeyi azaltmaya, cildin pH’ını dengelemeye ve kirleri gidermeye yardımcı olmak için genellikle doğal bir çare olarak kullanılır.

Cilt için başka potansiyel beyaz sirke kullanımı da vardır; genellikle sivilceyi gidermeye ve cilt enfeksiyonlarıyla savaşmaya yardımcı olmak için kullanılır. 

Bununla birlikte, tahrişi veya cilt yanıklarını önlemek için cilde uygulamadan önce sirkeyi daima suyla seyreltmek gerekir. Ek olarak, nasıl tepki verdiğini görmek için cildinize az miktarda uygulayarak bir yama testi yapmayı ihmal etmeyin.

Beyaz Sirke Zayıflatır mı?

Bazı araştırmalar sirkedeki ana bileşik olan asetik asidin kilo kaybı için faydalı olabileceğini ve ayrıca açlığı ve iştahı azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Bir çalışmada beyaz sirke, midenin boşalmasını yavaşlatarak, tok hissetmeye yardımcı oldu ve kilo kaybı sağladı.

Benzer şekilde, 2017 yılında yapılan bir hayvan çalışması, asetik asidin yüksek yağlı diyetle beslenen farelerde gıda alımını ve vücut ağırlığını azaltmada etkili olduğunu bildirdi.

Beyaz Sirke Kullanım Alanları

Mutfak Kullanımı

Beyaz sirke için mümkün olan birçok mutfak uygulaması vardır.

Diğer içilebilir sirke türlerinden daha güçlü ve biraz daha sert bir tada sahiptir, bu yüzden muhtemelen kendi başına içmek istemezsiniz.

Bununla birlikte, tarifin bir parçası olarak eldeki çok pratik bir bileşen olabilir.

Mutfakta beyaz sirke için en popüler kullanımlardan bazıları şunlardır;

Turşu

Baharat ve su ile eşleştirildiğinde, beyaz sirke sebzeler, meyveler ve yumurta da dahil olmak üzere çok çeşitli turşular için harika bir temel oluşturur.

Salatalar

Beyaz sirke sos olarak bazı salatalara eklenebilir. Her zaman küçük bir miktarla başlayın ve daha fazla eklemeden önce bir tat testi yapın.

Marine ve soslar

Beyaz sirke, marine ve soslara ekstra lezzet katar. Marine ederken, beyaz sirkenin içindeki asit, et, deniz ürünleri ve sebzeler için bir yumuşatıcı madde olarak da işlev görür.

Pişirme

Beyaz sirke, fırınlanmış ürünler için mayalı bir madde olarak kabartma tozunun yanında kullanılabilir. Asidik sirke, alkali kabartma tozu ile reaksiyona girer ve fırınlanmış ürünlerin kabarmasına yardımcı olan karbondioksit gazı açığa çıkarır.

Peynir yapımı

Bazı peynirler, süt ve beyaz sirkeden üretilebilir. Sütün içine eklendiğinde, asidik sirke, süt proteinlerini değiştirerek, peynir altı suyunun ayrılmasını sağlar. Sonuç olarak hafif ve yumuşak bir peynir ortaya çıkar.

Meyve ve sebzeleri yıkama

Taze meyve ve sebzeleri yıkamak için beyaz sirkeyi suya karıştırın. Sirke, pestisit kalıntılarını giderir. Sebzeleri ve meyveleri ılık suyla iyice durulayın.

Ev Kullanımları

Beyaz sirke çeşitli pratik ev uygulamalarına sahiptir, bunların hiçbiri yemekle ilgili değildir.

Beyaz sirke anti-mikrobiyal özelliklere sahip olduğundan, sayısız yüzey ve cihaz için faydalı bir dezenfektan ve temizleyicidir.

Dahası, ticari olarak satılan diğer ev temizlik maddelerinden daha ucuzdur.

Beyaz sirke ile kolayca temizlenebilen yerler şunlardır:

– Mutfak tezgahı

– Duş ve küvet

– Tuvalet

– Katlar

– Bulaşıklar

– Pencere ve aynalar

– Kahve makineleri

– Çamaşır (leke çıkarma olarak)

Beyaz sirkenin bahçe uygulamaları da var. Otları öldürmek için kullanılabilir ve çiçeklerin daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olabilir.

Ev temizliği için kullanıldığında, 50/50 oranında sirke su oranı en iyisidir. Yabancı otların çıkarılması için tam kuvvetli sirke kullanın.

Sağlık Kullanımları

Boğaz ağrısı için 

Öksürük ve soğuk algınlığından kaynaklanan boğaz ağrısı için, bir yemek kaşığı beyaz sirke ve bir çay kaşığı tuz eklenmiş bir bardak ılık suyla gargara yapın. Boğaz ağrınız geçene kadar gerektiği sıklıkta kullanın. 

Cildi yumuşatma

Evde rahatlatıcı bir spa uygulaması için, ½ su bardağı beyaz sirke ve sevdiğiniz bir uçucu yağdan birkaç damla banyo suyunuza ekleyin ve ıslanmanın keyfini çıkarın. Sirke, fazla yağı ve ölü deriyi temizleyerek cildi yumuşak ve pürüzsüz hale getirir.

Kepeği giderme

Beyaz sirke, kuru, pul pul saç derisi için hızlı ve etkili bir ev ilacıdır. Haftada bir kafa derinize bir bardak beyaz sirke dökün ve 15 dakika bekleyin. Soğuk suyla durulayın. 

Ayak tırnağı mantarı ile mücadele

Beyaz sirkenin dezenfekte etme özelliği ayak banyosunda kullanılabilir. Ayaklarınızı suyla seyreltilmiş sirke çözeltisine birkaç dakika batırın ve ayak mantarı ve ayak tırnağı mantarıyla savaşmaya yardımcı olacaktır.

Böcek ısırıkları

Sivrisinek ısırıkları ve böcek sokmalarına beyaz sirke sürmek, bölgeyi dezenfekte ederken ve iyileşmelerine yardımcı olurken, acı ve kaşıntıyı durdurur. 

Beyaz Sirkenin Zararları Nelerdir?

Beyaz sirke genellikle güvenli olmasına rağmen, bazen fazlası zararlı olabilir.

Fazla sirke tüketilmesi, mide ekşimesi veya hazımsızlık gibi üst gastrointestinal (GI) sistemdeki inflamatuar hastalık semptomlarını şiddetlendirebilir.

Sirke gibi asidik gıdaların aşırı tüketimi diş minesinin bozulmasına katkıda bulunabilir. 

Bazı araştırmalar beyaz sirkenin dişlere diğer sirke türlerine göre daha fazla zarar verebileceğini göstermektedir.

Cilde uygulanırsa ciltte kızarıklık, tahriş veya yanmaya da neden olabilir. Her zaman suyla seyrelttiğinizden emin olun ve topikal olarak uygulamadan önce bir yama testi yapmayı ihmal etmeyin.

Ek olarak, bazı araştırmalar bazı kan şekeri ve kalp ilaçlarının sirke ile kullanıldığında, olumsuz etkilere neden olabileceğini düşündürmektedir.


Beyaz sirkeyi yiyecekler haricinde temizlik gibi farklı alanlarda da kullanabiliyoruz. Siz beyaz sirkeyi nerelerde kullanırsınız?

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir