Besin Kombinasyonu; Birlikte Yenmesi Gereken Yiyecekler

Bazı yiyecekleri birlikte yemenin besin değerini artırdığını ve vücudun daha verimli şekilde emmesine yardımcı olduğunu biliyor musunuz?

Bu aslında çok eski bir yeme felsefesi ve buna besin kombinasyonu adı veriliyor. Bu felsefeye göre yiyecekler doğru şekilde eşleştirildiğinde daha kolay sindirilirken, yanlış eşleştirme hastalık, vücutta toksinlerin birikmesi ve sindirim rahatsızlıklarına neden oluyor.

birbiriyle yenmemesi gerekenler

Eminim “besin kombinasyonu nedir?” diye merak etmeye başladınız. “Hangi gıdalar birbiriyle yenirse rahatsızlıklara neden olur? “hangi gıdaları beraber yiyebiliriz?” soruları da aklınızı kurcalamaya başladı.

İşte besin kombinasyonu ile ilgili merak ettiğiniz bütün soruların cevapları yazımızın devamında…

Besin kombinasyonu nedir?

Yiyecekler yanlış bir şekilde birleştirildiğinde, sindirim sorunlarına ve zayıf besin emilimine yol açar. Örneğin, mide protein ve nişastayı aynı anda sindirmekte zorlandığı için et ve pirinci birlikte yememek gerekir.

Bazı yiyecekler ise mükemmel şekilde eşleşir. Örneğin; sebzeler asitli veya bazik herhangi bir sindirim ortamında kolayca sindirildikleri için her yiyecek grubuyla eşleştirilebilir.

Besin kombinasyonunun temel kuralları şöyledir:

  • Aynı öğünde nişasta ve protein yenmez. Bu, birçok sindirim problemine neden olacaktır. Nişastalar alkali olan enzimlere ihtiyaç duyar bu nedenle sadece diğer sebzelerle birlikte yenebilir.
  • Proteinler için asidik enzimler gerekir bu nedenle sadece nişastasız sebzeler ile yenmelidir.
  • Meyveler benzersiz bir enzim kümesine sahiptir ve sabahları tek başına yenilir.
  • Su yemeklerden önce ya da en iyi sindirim için yarım saat sonra içilmelidir.

Besin kombinasyonuna göre, beraber yenmesi ve yenmemesi gereken yiyecekler vardır. Sindirim sisteminin işlevini yerine getirebilmesi için beraber yenmemesi gereken gıdalardan kaçınmalısınız.

Beraber yenmemesi gereken besinleri merak ediyor musunuz?

Beraber yenmemesi gereken yiyecekler

  • Protein ve Nişasta; Bu kombinasyonu aynı öğünde yemek, sindirimi zorlaştırır.
  • Nişasta ve Şeker; Nişasta ve şekerin her biri farklı bir sindirim süreci gerektirir. Şeker çok hızlı sindirilir, buna karşılık nişasta oldukça yavaş sindirilir. Bir yemekte nişasta ve şekeri birlikte yerseniz, bağırsağınızda şeker fermantasyonu riski oluşur. Bu da şişkinliğe ve yağ oluşumuna neden olur. 
  • Nişasta ve Asit; Nişasta ve asit kombinasyonu da bağırsakta şişkinliğe neden olur.
  • Yağ ve Şeker; Bu kombinasyon sindirim için en kötüsüdür. Yağlı gıdalarla beraber şeker yerseniz, şeker yağ ile karışır. Şeker sindirildiğinde parçalanır ve oldukça hızlı şekilde kan dolaşımında emilir. Yağın varlığı bu işlemi yavaşlatır. Yağ, mide duvarının eylemini engeller. Oradaki şeker, uygun sindirim için gerekli gastrik sıvılarla temas edemez. Şeker daha sonra sindirilmemiş halde mayalanmaya başlar. Bu da şişkinliğe neden olacaktır.
  • Protein ve Şeker; Protein içeren yiyeceklerin genellikle yağ oranı da yüksektir. Yağla şeker kombinasyonunun olumsuz etkilerini yukarıda maddede açıkladık. Bu nedenle protein şeker kombinasyonunun da olumsuz sonuçları vardır.

Birlikte yenmemesi gereken yiyecekler hangileri?

Yukarıda bahsedilen besin kombinasyonuna göre hangi yiyecekler birlikte yenmez?

Ekmek ve peynir: Nişasta ve protein kombinasyonu

Et ve patates: Nişasta ve protein kombinasyonu

Şekerli hamur işleri: Nişasta ve şeker kombinasyonu

Ekmek ve bal: Nişasta ve şeker kombinasyonu

Ekmek ve domates: Nişasta ve asit kombinasyonu

Ekmek ve elma: Nişasta ve asit kombinasyonu

Köri soslu pilav: Protein ve asit kombinasyonu

Ananaslı tavuk: Protein ve asit kombinasyonu

Avokado ile tatlı meyveler: Yağ ve şeker kombinasyonu

Peynir ve reçel: Yağ ve şeker kombinasyonu

Tatlı soslu etler: Protein ve şeker kombinasyonu

Meyve ile balık: Protein ve şeker kombinasyonu

birlikte tüketilmemesi gereken besinler

Birlikte Yenmesi Gereken Besinler

  • Protein ve Yağ; Protein açısından zengin gıdaların çoğu yüksek miktarda yağ içerir. Bu, olumlu bir kombinasyon çünkü yağ sindirim sürecini yavaşlatır böylece proteinlerin daha eksiksiz sindirimine izin verir.
  • Yağ ve Asit; Asit, yağ üzerinde yararlı bir etkiye sahiptir; asit yağın çözülmesini sağlar ve sindirimi kolaylaştırır. Bu nedenle, çok yağlı bir yemeğe asidik bir şey eklemeniz tavsiye edilir. Buna örnek olarak avokado ve limon suyu verilebilir.
  • Şeker ve Asit; Midenin üst kısmı bir depo odacığı görevi görür, mide haznesinin ortasındaki gıdalar duvara dokunmaz ve bu nedenle fermente olmaya başlar. Asit şekerlerin sindirimine yardımcı olur ve daha fazla fermantasyonu önler. Bu nedenle, yoğurt ve bal harika bir besin kombinasyonu yaratır.

Birlikte yenmesi gereken yiyecekler hangileri?

Ekmek ve tereyağı: Nişasta ve yağ kombinasyonu

Spagetti ve tereyağı: Nişasta ve yağ kombinasyonu

Avokado ve limon: Yağ ve asit kombinasyonu

Peynir ve domates: Yağ ve asit kombinasyonu

Ballı yoğurt: Şeker ve asit kombinasyonu

Şekerli ayran: Şeker ve asit kombinasyonu

Kötü besin kombinasyonlarından uzak durursanız, mideniz daha kolay sindirir. Bu, günlük işlerinizi sürdürmek için gerekenden fazla enerji sağlar çünkü doğru besin kombinasyonu ile sindirim için daha az enerji gerekli olacaktır. Ayrıca daha iyi uyursunuz.

Sindirimi kolaylaştıracak başka besin kombinasyonları var mı?

Fasulye ve domates; Bu sebzeler, hem besleyici hem de lezzetli bir ikili oluşturur. Birlikte, beyin ve kasların daha iyi çalışması için gerekli olan demir alımını artırırlar. Bunun nedeni, domateste bulunan C vitamininin vücudun fasulyede bulunan heme olmayan demiri daha kolay emmesine yardımcı olmasıdır.

Yeşil çay ve limon suyu; Bu ikisi bir araya geldiğinde sağlığımız için harikalar yaratır.

Yoğurt ve muz; Birlikte, kas iyileşmesini teşvik ederler. 

Elma ve ahududu; Birlikte, bu iki meyve antioksidanların süper güçlerini ortaya çıkarır. Elma, kanser hücrelerini öldüren bir antioksidan olan kuersetin içerir. Ahududu, kuersetinin gücünü artıran bir antioksidan olan elajik asit içerir. Bu iki meyve birlikte olmak için yaratılmıştır.

Brokoli ve domates; Birlikte, bu yiyecekler kansere karşı bir kalkan oluşturur. 

Zerdeçal ve karabiber; Zerdeçal, antioksidanlar açısından zengindir. Karabiber ile birlikte kullanıldığında antioksidan ve anti-inflamatuar gücü artar.

Yazıyı Paylaşın!!!

4 Comments

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Yazıda da belirtildiği gibi bir gıdanın protein olabilmesi için protein oranı en az yüzde on olmalıdır. Yoğurdun 100 gramındaki protein miktarı 3,5 gram. Bu yüzden protein değil asit olarak değerlendirilmiş. Cevizin 100 gramında 15.2 gram protein var. Bu yüzden ceviz protein olarak baz alınabilir.

  2. Yogurdu asit olarak degerlendirmissiniz. Protein degil mi ? Bir de badem, ceviz gibi kuruyemisler yag mi yoksa protein mi