Bamyanın Zararları Nelerdir? Bamyayı Fazla Yersek Ne Olur?

Faydalı bir meyve olsa da bamyanın zararları da vardır. Meyve mi? 

Şaşırdığınızı biliyorum. Evet bamya teknik açıdan bakıldığında bir meyvedir. Çünkü çiçekten gelir. Ama biz onu mutfakta sebze olarak tüketiyoruz.

Bamya, içeriğinde çok faydalı antioksidanlar barındırır. Kan şekerini dengeler, sindirime iyi gelir, kanseri önler, kemikleri geliştirir. Daha ne olsun demeyin, bamyanın vücuda daha pek çok faydası var. Bamyanın diğer faydalarını öğrenmek istiyorsanız, buradan bamyanın faydalarını ve besin değerini öğrenin.

Bizim yazımızın konusu bamyanın zararları. Bamyanın zararı var mı diye merak ediyorsanız, eğer çok yerseniz olabilir. Bazı kişilerin de bamyaya alerjisi vardır. Bakalım bamyanın başka ne gibi zararları varmış?

Bamyanın zararları nelerdir
Bamyanın zararları

Bamyanın zararları nelerdir?

  • Mide sorunlarına neden olabilir.Bamya mideye dokumurmu?”sorusu zaman zaman aklımızı kurcalar. Bamyada bulunan fruktanlar, irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde bağırsak problemlerini artırır. Bu kişilerde mide ve bağırsaklarda sorun oluşmasına neden olabilir. Bu kişilerin bamyayı dikkatli yemeleri gerekir.
  • Eklem ağrısını tetikleyebilir. Bamya, artrit gibi eklem rahatsızlıkları olan kişilerde ağrı ve iltihaplanma gibi semptomları şiddetlendirebilen solanin adı verilen toksik bir kimyasal içerir.
  • Böbrek taşı riskini artırır. “Bamya yemeği böbreklere zarar verir mi?” diye düşünebilirsiniz. Bu sorununun cevabı hem evet hem de hayırdır. Bamya yüksek miktarda oksalat içerir. Oksalat içeriği yüksek gıdalar, önceden var olan kişilerde böbrek taşı riskini artırır. Fazla yemez ve oksalat içeren yiyecekleri dengelerseniz, sorun olmaktan çıkacaktır. 
  • Şeker hastalarında sorun olabilir. Araştırmalar, bamyanın şeker hastalığını tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan metforminin emilimini engelleyebileceğini bulmuştur.
  • Kan sulandırıcılarla dikkatli kullanılmalı. K vitamini, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Bamyanın yüksek K vitamini içeriği, kan inceltici ilaçlarla etkileşime girebilir. Kan sulandırıcı kullanan kişiler bamyayı dikkatli tüketmelidir.
  • Alerjik reaksiyon oluşabilir. Nadir de olsa bazı kişilerin bamyaya alerjisi olabilir. Diğer alerjilerde olduğu gibi bamya yediğinde kişide alerjik semptomlara yol açacak IgE antikorları üretilir. Alerji durumunda kaşıntı, kurdeşen, ağız içinde veya çevresinde karıncalanma, nefes almada zorluk ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler görülür. 
  Cildi Sıkılaştırmak için Doğal Yöntemler Nelerdir?

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir