Ballı Süt Ne İşe Yarar? Ballı Sütün Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bal ve süt, vücut için birçok temel besin kaynağı içerir. Bir araya geldiklerinde, cilt ve saçın sağlığını iyileştirmek, sindirime, uyku bozukluklarına ve kemik sağlığına yardımcı olmak gibi çok sayıda sağlık yararları vardır. 

Aşağıda “ballı süt faydalı mı”, “ballı süt zararlı mı”,” ballı süt faydaları kilo aldırır mı”, “ballı süt mideye iyi gelir mi”, “ballı süt ne zaman içilmeli” sorularının cevabını bulacaksınız.

Sütle Bal Karışımının Faydaları

Sindirime yardımcı olur

Prebiyotik olan bal, sindirim sisteminde faydalı veya iyi bakterilerin büyümesini destekler. Her gün düzenli olarak içilen ballı sütün yararlarından biri sağlıklı bakteri florasını geri kazandırmaya yardımcı olmasıdır.

Bu nedenle, ballı sütü düzenli içmek, şişkinlik, kabızlık ve krampları ortadan kaldırarak gastrointestinal sistemin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Enerji verir

Sabah güne bir bardak ballı süt içerek başladığınızda, güne yeni bir başlangıç ​​için gerekli olan karbonhidratlar, proteinler ve diğer gerekli besinleri alırsınız.

Balın metabolizmayı hızlandırdığı ve böylece gün boyunca gerekli olan tüm enerjiyi vermek için vücut sürecini hızlandırdığı bilinmektedir.

Uykusuzluğu azaltır

Süt ve bal tüketimi uzun zamandır uykusuzluk için bir çare olarak kullanılmaktadır. Her ikisi de uykuyu teşvik etmede iyi olmasına rağmen, birlikte alındıklarında etkileri daha da artar. 

Bal tüketmek, triptofan adı verilen bir bileşiğin salınmasıyla birlikte beyne insülin salgılar. Triptofan sonunda sağlıklı yaşam duygularını artıran bir nörotransmitter olan serotonine dönüştürülür. Serotonin ise uykuya yardımcı olmaktan sorumlu melatonine dönüştürülür.

Kemikleri güçlendirir

Süt, kemikler için gerekli olan kalsiyum bakımından zengindir. Ancak kalsiyum alımı, kendi başına kemiklere asimile olmasına yardımcı olmak için yeterli değildir. 

Bal ve enzimlerinin vücuttaki besin maddelerinin taşınmasında etkili olduğu bulunmuştur. Ballı süt içmek, vücut tarafından daha etkili hale getirilen kalsiyum alımını artırır. 

Sağlıklı kalsiyum seviyeleri kemikler ve dişler için iyidir. Özellikle yaşlandıkça ve kemikleri yoğunluğu ve gücü azalmaya başladığında yararlıdır.

Antibakteriyel özellikler

Hem süt hem de balın stafilokok gibi organizmalar üzerinde antibakteriyel özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Birlikte alındıklarında ise  etkileri daha güçlüdür. 

  Hurmanın Faydaları, Zararları, Kalorisi ve Besin Değeri

Bal ile karıştırılmış ılık süt içmenin kabızlığı, şişkinliği ve bağırsak bozukluklarını iyileştirdiği bilinmektedir. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir, soğuk algınlığı ve öksürüğü hafifletir.

Solunum hastalıklarını iyileştirir

Ilık sütle bal içmek, solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi için boğazdaki bakterileri öldürmede ve temizlemede etkilidir.

Geleneksel tıpta soğuk algınlığı tedavisi ve öksürüğü hafifletmek için kullanılmıştır. Bu nedenle, bal ve süt karışımı, solunum yolu enfeksiyonlarını önlemede ve tedavi etmede faydalıdır.

Stresi hafifletir

Süt ve bal içmek, beyin serotonin salgıladığı için, vücut üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Stres hormonu olan vücuttaki kortizol seviyelerini düşürdüğü de bilinmektedir. 

Balda bulunan doğal enzimler,  aynı zamanda bir duygudurum düzenleyici görevi görür. Bu yüzden bir daha stresli hissettiğinizde, bir bardak ballı süt içmek fayda sağlayabilir.

Mide enfeksiyonları ile mücadele eder

Ballı süt karışımının, antibakteriyel ve antioksidan özellikleri, midede enfeksiyonlarla savaşmak için zararlı bakterileri yok eder. Bağırsak bakteri florasını normal seviyelerine geri kazandırır ve iyileşmeyi hızlandırır.

Konsantrasyonu iyileştirir

Süt ve balın ferahlatıcı etkisi, tüm aktivitelerde odak ve dikkatin iyileştirilmesine yardımcı olur. Serotonin salınımı, baldaki basit şekerler, zihinsel veya fiziksel aktivite için gerekli tüm kalorileri sağlarken, odaklanmaya yardımcı olur.

Atletik performansı geliştirir

Ergojenik bir asit olan bal, atletik performansı geliştirmek için uzun bir süre boyunca yavaşça enerji salarak dayanıklılığı artırır.

İdeal şeker seviyelerini ve daha sonra glikojen restorasyonunu korumak için gerekli protein ve karbonhidratları sağladığı için, bir antrenmandan önce ve sonra ballı süt karışımı atletik performans üzerinde faydalı olacaktır.

Kabızlığı hafifletir

Kabızlık yaşarken ballı süt içmek semptomları doğal olarak hafifletmeye yardımcı olabilir. Ballı süt içmenin faydalarından biri, boşaltım hareketini hafifleten, bağırsak hareketine yardımcı olmasıdır. 

Bal ayrıca, hareketi iyileştirmek için bağırsağı stabilize eden enzimler sağlar. Birlikte bağırsak bozukluklarına neden olabilecek stafilokok gibi bakterileri öldürürler.

Ballı Sütün Cilde ve Saça Faydaları

Cilde parlaklık kazandırır

Bal ve süt birlikte, cildi pürüzsüz ve parlak hale getirmek için gerekli olan hayati besinlere sahiptir. İçeriden sağlıklı dokunun büyümesini desteklemek için mevcut proteinler, amino asitler, vitaminler ve mineraller sağlar.

Karışımdan yapılan yüz maskeleri,  cildi nemlendirmede ve doğal olarak temizlemede etkilidir. 

Sivilceleri önler

Akne, her yaş grubundaki insanlar arasında yaygın bir sorundur. Hem süt hem de bal, akneye neden olan bakterileri öldüren ve lekesiz bir cildi teşvik eden antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

  Patates Kabuğunun Hiç Akla Gelmeyen Faydaları

Cildi derinlemesine temizler

Çiğ sütün içine birkaç damla bal eklemek inanılmaz bir doğal temizleyici görevi görür. Yüze nazikçe masaj yapmak için bu karışımı kullanmak, cildin yüzeyindeki tüm kir ve yabancı maddelerden kurtulmaya, kusursuz ve lekesiz bir cilt kazandırmaya yardımcı olur.

Yara izlerini azaltır

Hem bal hem de süt, yara izlerini hafifletmeye yardımcı olan özelliklere sahiptir. Bir bardak sütün içine birkaç damla bal ekleyin ve bunu yara izlerinize uygulayın. 

Daha iyi sonuçlar için zerdeçal da ekleyebilirsiniz. Bunu günlük olarak yapın ve bir süre sonra farkı göreceksiniz.

Yaşlanma karşıtı özellikler gösterir

Ciltte bal ve süt kullanmak yaşlanma sürecini yavaşlatır ve ciltteki kırışıklıkları azaltır. Süt ve balla yapılan yüz maskeleri, cildi sağlıklı tutmak için harika çalışır.

Antioksidan özellikleri, genel olarak kırışıklıklara, lekelere ve bozulmaya neden olan cilt üzerindeki serbest radikal saldırısını durdurur.

Cildi nemlendirir

Nemlendirme cildin yumuşaklığını korumak için çok önemlidir. Uygun nemlendirme olmadan, cilt kırışır ve dışarıdan gelen kirleticilere karşı hassas hale gelir.

Uzun vadede, bal ve süt karışımı cildi sağlıklı tutmak için enfeksiyonlardan, akneden ve kirlilik hasarından korur.

Hasarlı saçları onarır

Bal ve sütten yapılmış bir saç maskesi, hasarlı saçların pürüzsüzlüğünü ve parlaklığını sağlamak için, canlılığını geri kazandırır. Maskenin nemlendirici etkisi, saç liflerini güçlendirerek pürüzsüz bir doku vermesini sağlar. 

Ballı Süt ile Saç Maskesi Nasıl Yapılır?

Pürüzsüz ve parlak saçlar için bu saç maskesini deneyin:

Malzemeler

  • 1 su bardağı tam yağlı süt
  • 2 yemek kaşığı bal

Yapılışı

– Kalın bir macun yapmak için sütü bir fincanın içinde balla karıştırın.

– Karışımı saçınıza nazikçe uygulayın ve 30 dakika bekleyin.

– Ilık su ve hafif bir şampuanla durulayın.

Ballı Süt ile Cilt Maskesi Nasıl Yapılır?

Sağlıklı ve parlayan ciltler için bu süt ve bal ile yapılan cilt maskesini kullanın.

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 çay kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı gül suyu

Yapılışı

– Malzemeleri bir kasede kalın bir macun oluşturana kadar karıştırın.

– Karışımı gözler hariç tüm yüze uygulayın.

– 2 veya 3 dakika bekleyin ve ılık suyla durulayın.

– Yüz hala nemliyken hafif bir nemlendirici uygulayın.

Ballı Süt Tarifi

Bal ve süt ile sağlıklı ve lezzetli bir içecek yapmak için:

  İnsan Vücudu için Büyük Tehdit: Malnütrisyon Tehlikesi

Malzemeler

  • Pastörize süt
  • Bal

Yapılışı

– Bir fincan sütü kaynamaya yakın olana kadar tencerede ısıtın.

– Fincana dökün ve tercih ettiğiniz sıcaklığa kadar soğumasını bekleyin.

– Bir çay kaşığı balı sütün içine karıştırın.

– Daha fazla tat gerekiyorsa biraz daha bal ekleyebilirsiniz.

Ballı Sütün Zararları Nelerdir?

Süt ve balın kendi yan etkileri olduğu gibi, ikisinin karışımının da bazı olumsuz yönleri vardır:

– Bal, fruktoz, glikoz ve sakkaroz gibi basit şekerler ve diğer birçok karbonhidrat türü bakımından zengindir. Temel olarak kalori ile yüklüdür, bu nedenle kilo almaya yol açabilir. Bu nedenle aşırı tüketilmemelidir.

– Bazı bal türleri, küçük çocukları ve bağışıklık sistemi zayıf olanları etkileyebilen bulaşıcı mikroplar da içerebilir.

– Kanama bozuklukları olan insanlar baldan uzak durmalıdır. Bal, yüksek kanama riskine yol açabileceğinden, sütle içmemek en iyisidir.

Ballı süt, laktoz intoleransı olan insanlar için uygun değildir. Yoğurt, laktoz içermeyen veya çok az içerdiği için süt için iyi bir alternatiftir.

– Fazla bal tüketimi, grayanotoksinlerin varlığı nedeniyle sinir hasarına yol açabilir; bir tür sinir sistemi zehiridir.

– Bazı insanların bal veya sütte veya her ikisinde bulunan bileşiklere alerjisi vardır. Bu, hafif ila ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Bebek botulizmi riski nedeniyle iki yaşın altındaki çocuklara bal vermemek gerekir. Nadir bir durum olmasına rağmen, bebekler için ölümcül olabilir.

Sıcak süte bal eklenir mi?

Ballı sütü ılık yapmak ve içmek gerekir. Bal asla 140 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklara maruz bırakılmamalıdır.

Bir çalışmada balın ısıtılmasının hidroksimetil furfuraldehit (HMF) adı verilen toksik bir bileşik ürettiği gösterilmiştir. Bu nedenle kaynar sütün içine bal eklemekten kaçının. Soğuduğunda süte bal eklemek daha güvenlidir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir