Bakteriyel Vajinozis Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Bakteriyel vajinozis (BV) vajinada bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Vajina doğal olarak laktobasil denilen “iyi” bakteri ve anaerob denilen “kötü” bakteri içerir.

Normalde, laktobasil ve anaeroblar arasında bir denge vardır. Ancak bu denge bozulduğunda, anaeroblar sayıca artabilir ve bakteriyel vajinozise neden olabilir. 

Bakteriyel vajinozis, 15-44 yaş arası kadınlarda en sık görülen vajinal enfeksiyondur. Ayrıca her yıl yaklaşık 1 milyon gebe kadını etkileyen, gebe olan kadınlarda en sık görülen enfeksiyonlardan biridir.

Bu tipik olarak hafif bir enfeksiyondur ve ilaçla kolayca tedavi edilebilir. Bununla birlikte, tedavi edilmeden bırakıldığında, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara neden olabilir ve hamilelik sırasında komplikasyon riskini artırır. 

Bakteriyel Vajinozis Nedir?

Bakteriyel vajinozis(BV), genç-orta yaştaki kadınları en sık etkileyen yaygın vajinal enfeksiyondur. Üreme organlarını etkileyen koşullara en duyarlı olan kadınlar, aktif bir cinsel yaşamı olan, bağışıklık sistemi zayıflamış veya şu anda hamile olan kadınlardır. Buna vajinoz, maya enfeksiyonları veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar dahildir.

Bakteriyel vajinozis, “Gardnerella vaginalis” bakterisinin neden olduğu vajinal enfeksiyondur. Bu enfeksiyon, vajinal ekolojideki bir değişiklik nedeniyle oluşur.

Bu enfeksiyonda, sağlıklı bir vajinanın baskın organizmaları olan Lactobacillus spp.’nin yerini kötü bakteriler alır. Bu vajinal ortamda bir dengesizliğe neden olur.

Bakteriyel vajinozis gelişmesinin altında yatan neden, normal vajinal mikrofloranın bozulmasından kaynaklanmaktadır. Buna her kadının vücudunda bulunan bakteri ve maya dahildir. Bu çeşitli nedenlerle olur.

Bunlar arasında bağışıklık sisteminin anormal tepkileri ve vajinanın pH dengesindeki değişiklikler yer alır. Vajinanın içi normalde hafif asidiktir ve pH değeri 3,8-4,2 arasındadır. 4.5’ten yüksek bir pH, aşırı alkalidir ve bu da bakteriyel vajinozise katkıda bulunur.

Bakteriyel vajinozis semptomları hafif olduğu veya hatta hiç olmadığı için, bakteriyel vajinozis olan kadınların çoğu enfeksiyon kaptıklarından habersizdir. Bu nedenle tedavi görmezler. Semptom görülen bazı kişiler ise yardım almaktan utanır.

Enfeksiyon birçok kadın için rahatsızlığa veya ağrıya neden olmasa da, tedavi edilmeyen bakteriyel vajinozis, kadının üreme organlarını ve bağışıklık sistemini etkileyen başka sorunlara yakalanma riskini artırır: Cinsel yolla bulaşan çeşitli hastalıklar (HIV dahil), diğer enfeksiyon türleri ve hamilelik veya doğum sırasındaki potansiyel komplikasyonlar gibi…

Bakteriyel vajinozis bulaşıcı mıdır?

Bakteriyel vajinozis kişiden kişiye yayılmaz ancak cinsel aktivite enfeksiyon kapma riskini artırır.

Bakteriyel vajinozis, cinsel yolla bulaşmaz ancak cinsel aktivite ile bağlantılıdır. Araştırmacılar, seksin vajinadaki bakteri ortamını değiştirebileceğini düşünüyor. Bu, bakteri üremesini daha olası hale getirir.

bakteriyel vajinozis tedavi

Bakteriyel Vajinozis Belirtileri Nelerdir? 

Bakteriyel vajinozisli kadınların yaklaşık yüzde 50 ila 75’i herhangi bir belirti yaşamaz. Semptomlar ortaya çıktığında, anormal ve kötü kokulu vajinal akıntı olabilir. 

Akıntı genellikle ince ve donuk gri veya beyazdır. Bazı durumlarda, köpüklü de olabilir.

Çoğu zaman akıntıyla ilişkilendirilen balık benzeri koku, bakteriyel vajinozise neden olan bakteriler tarafından üretilen kimyasalların bir sonucudur. Adet ve cinsel ilişki, genellikle kokuyu daha da kötüleştirir çünkü kan, kimyasalların salınması için bakterilere tepki gösterir.

Bakteriyel vajinozisli kadınlarda vajinanın dış kısmında kaşıntı veya tahriş de olabilir.  Bazı kadınlar idrar yaparken, duş alırken veya seks sırasında/sonrasında ağrı hisseder.

Duş alırken ve belirli sabunları kullanırken yanma meydana gelebilir çünkü bu vajinayı daha da alkali hale getirerek, tahriş edebilir. 

Doğal olarak, cilt kendini korumaya yardımcı olmak için hafif asidik bir salgı yapar. Bu salgı çok alkali hale geldiğinde sabun sorunu daha da kötüleştirebilir. 

Bakteriyel Vajinozis Nedenleri

Bakteriyel vajinozis, vajinadaki belirli bakterilerin çoğalmasının bir sonucudur. Vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi, vajinada da yaşayan çeşitli bakteriler vardır.

Bu bakterilerin çoğu, vücudu aslında hastalığa neden olabilecek diğer bakterilerden korur. Vajinadaki laktobasil, enfeksiyöz bakterilerle savaşan doğal olarak oluşan bakterilerdir. Enfeksiyöz bakteriler anaeroblar olarak bilinir.

Normalde laktobasil ve anaeroblar arasında doğal bir denge vardır. Lactobasil tipik olarak vajinadaki bakterilerin çoğunu oluşturur ve anaerobların büyümesini kontrol eder.

Bununla birlikte, laktobasillerin sayısının azalması durumunda, anaerobların büyüme şansı oluşur. Vajinada anaerobların çoğalması gerçekleştiğinde, bakteriyel vajinozis ortaya çıkabilir.

Doktorlar bakteriyel vajinozisi tetikleyen bakteriyel dengesizliğin kesin sebebini bilmiyor. Bununla birlikte, bazı faktörler enfeksiyonu geliştirme riskini artırır. Bunlar faktörler şöyledir: 

-Korunmasız cinsel ilişki

-Birden fazla seks partneri

-Antibiyotik kullanımı

-Vajinal ilaçlar kullanmak

Bakteriyel Vajinozis için Risk Faktörleri

Bakteriyel vajinozis görülme sıklığı yaşa göre değişir. Vajinoz enfeksiyonu genç kadınlarda 40’lı yaşlarına kadar yaygındır. Başka bir deyişle, üreme dönemlerinde.

Bu yaş grubundaki kadınların neredeyse üçte biri (yüzde 29’un üzerinde) bazı çalışmalarda bakteriyel vajinozis için pozitif çıktı.

Anketler, diğer sosyodemografik özelliklere göre ayarlandıktan sonra bile vajinozun bazı etnik kökenleri diğerlerinden daha fazla etkilediğini bulmuştur.

Siyah ve Meksikalı-Amerikalı kadınlar, beyaz, Hispanik olmayan kadınlar da dahil olmak üzere diğer etnik kökenlerden daha fazla vajinoz geliştirme eğilimindedir.

Diğer bir risk faktörü de vajinanın içini temizlemek için sık sık duş yapmaktır. Son 6 ayda duş yapan kadınlar, sağlıklı olmalarına rağmen enfeksiyon açısından daha yüksek risk altındaydı.

Hamilelik bağışıklık sistemini ve üreme organlarını büyük ölçüde etkilediğinden, hamile kadınlarda enfeksiyon riski artar.

Araştırmalar ayrıca obez kadınlar, yoksul olanlar, eğitim düzeyi düşük kadınlar, sigara içenler ve uyuşturucu bağımlıları arasında bakteriyel vajinozis riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Genel olarak, bir kişinin yaşamı boyunca ne kadar çok cinsel partneri olursa, cinsel yolla bulaşan bir hastalığa veya vajinal enfeksiyona yakalanma riski de o kadar yüksek olur. 

Bakteriyel Vajinozis Nasıl Teşhis Edilir?

Bakteriyel vajinozisi teşhis etmek için doktor, tıbbi geçmişinizi soracak ve bir pelvik muayene yapacaktır. 

Muayene sırasında bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını kontrol edecektir. Doktor ayrıca vajinal akıntının bir örneğini alıp, mikroskopta analiz edilebilir. 

Bakteriyel vajinozis kendi kendine temizlenebilir mi?

Vakaların üçte birinde bakteriyel vajinozis herhangi bir ilaç kullanmadan kendi kendine düzelir. Bununla birlikte, semptomların olması durumunda tıbbi yardım almak gerekir. Bakteriyel vajinozise sahip olmak, kişiyi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yatkın hale getirir ve hamileliği etkileyebilir.

Bakteriyel Vajinozis Tedavisi

Bu rahatsızlık sıklıkla antibiyotiklerle tedavi edilir. Ağızdan alınan veya vajinaya yerleştirilen haplardan oluşur. 

Kullanılan tedavi türünden bağımsız olarak, doktorun talimatlarına uymak ve tüm ilaç tedavisini tamamlamak önemlidir.

Tedaviye başladıktan sonra, bakteriyel vajinozis genellikle iki ila üç gün içinde temizlenir. Ancak, tedavi genellikle en az bir hafta devam eder.

Doktor size söyleyene kadar ilaçları almayı bırakmayın. Enfeksiyonun geri dönmesini önlemek için antibiyotikleri tam kullanmanız önemlidir. Belirtileriniz devam ederse veya geri gelirse uzun süreli tedaviye ihtiyacınız olacaktır.

 

Bakteriyel Vajinozis Doğal Tedavisi

Not: Aşağıda bahsedilen ev ilaçları reçeteli ilaçlar kadar etkili olmasa da yan etkileri yoktur. Bu nedenle, onları denemekten zarar gelmez.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu antimikrobiyal özellikler kötü bakterilerle savaşabilir. Hindistan cevizi yağı vajinadaki bakteri dengesinin yeniden sağlanmasına da yardımcı olabilir.

İki ila üç çay kaşığı hindistan cevizi yağını birkaç dakika dondurun. Yarı katı hindistan cevizi yağını vajinanın içine yerleştirin. İçinde erimesine izin verin. Bunu günde bir kez yapın. 

Elma Sirkesi

Elma sirkesi antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. Bakteriyel vajinozisden sorumlu bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilir. Sirke, diğer mikrobiyal enfeksiyonlardan da korur.

Elma sirkesini banyo suyuna ekleyin. On beş ila yirmi dakika banyoda bekleyin. Etkili sonuçlar için bunu günde bir kez yapın. 

Sarımsak

Sarımsak, birden fazla bakteri türüne karşı antimikrobiyal özelliklere sahip olan allisin adı verilen kokulu bir madde içerir.

Bir çalışma, sarımsak tabletinin bakteriyel vajinozisin tedavisine yardımcı olabileceğini buldu. Bakteriyel vajinosizin tedavisinde etkili olması için her gün yemeklerle birlikte bir diş sarımsak yiyin.

siğillere kesin çözüm

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, antiseptik ve antimikrobiyal özellikler sergiler. Küçük bir çalışma, çay ağacı yağının bakteriyel vajinozis tedavisinde etkili olduğunu gösterdi.

Malzemeler

  • Beş ya da on damla damla çay ağacı yağı
  • Otuz gram hindistan cevizi yağı
  • Ilık su
  • Tampon

Nasıl yapılır?

– Hindistan cevizi yağına çay ağacı yağı ekleyin ve bu karışımı bir kase ılık suya ekleyin.

– İyice karıştırın ve karışıma bir tampon batırın.

– Tamponu vajinaya yerleştirin Bir-iki saat bekletin.

– Bunu en az bir hafta boyunca günde bir kez yapın. 

Yoğurt

Yoğurt, doğal bir probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler vajinadaki iyi bakterilerin yenilenmesine yardımcı olabilir. Yoğurtta bulunan canlı bakteri kültürleri, bakteriyel vajinozisin tedavisinde ve önlenmesinde yardımcı olabilir.

Bu amaçla günde en az bir kase sade yoğurt yiyin.

Çemen otu

Çemen otu tohumu, güçlü antibakteriyel aktivite sergiler. Bu, bakteriyel vajinozise neden olan kötü bakterileri öldürmeye yardımcı olabilir.

Bir bardak suya iki çay kaşığı çemen tohumu ekleyin. Bir gece suda bekletin. Ertesi sabah suyunu süzün ve aç karnına için. Herhangi bir görünür değişiklik fark edene kadar bunu günde bir kez yapın. 

zerdeçal özütü

Zerdeçal

Zerdeçal, antimikrobiyal aktiviteye sahip olan ve bakteri üremesini engelleyen kurkumin içerir. Bu nedenle zerdeçal, bakteriyel vajinozisi tedavi etmek için mükemmel bir seçenektir.

Malzemeler

  • Bir çay kaşığı zerdeçal tozu
  • Bir su bardağı sıcak süt

Nasıl yapılır?

– Bir bardak sıcak süte bir çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin ve iyice karıştırın. Bu karışımı için.

– Bu karışımı günde bir kez tüketin. 

Soğuk Kompres

Buz torbası iltihabı, ağrıyı, kaşıntıyı ve diğer ilgili semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle buz torbası kullanmak, bakteriyel vajinozisin rahatsız edici semptomlarından anında rahatlama sağlayabilir.

Temiz bir bezin içine birkaç buz küpü koyun. Sarılı bezi plastik bir kabın içine koyun ve kapatın. Soğuk kompresi doğrudan vajinaya uygulayın. Her birkaç dakikada bir tekrarlayın. Alternatif olarak vajinanızı soğuk suyla da temizleyebilirsiniz. Bunu günde iki ya da üç kez yapın. 

C vitamini

Bir araştırmaya göre, C vitamini tabletleri bakteriyel vajinozis tedavisinde etkilidir. Çalışmaya katılan kadınların %86’sını başarıyla tedavi etmiştir.

Doktora danıştıktan sonra günde bir kez C vitamini tableti alın.

Kızılcık Suyu

Kızılcık suyu antibakteriyel özelliğinden dolayı idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Kızılcığın antibakteriyel özellikleri, doğal olarak bakteriyel vajinozisle mücadeleye yardımcı olabilir.

Bu amaçla günde bir bardak şekersiz kızılcık suyu için.

Bakteriyel Vajinozis Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vajinayı sert sabun veya ürünlerle yılamayın

Vajinayı ticari (genellikle alkali) sabunlarla yıkamak cilt tahrişinin kötüleşmesine, pH ve mikroflora dengesizliğine ve vajinal akıntının artmasına neden olabilir.

Vajinal bölgede (kayganlaştırıcılar veya kokulu tamponlar/pedler gibi) kadınsı deodorant spreyler, parfümlü veya boyalı ürünler kullanmaktan kaçının özellikle tahriş varsa.

Çoğu dermatolog, tahriş olmuş genital bölgeyi birkaç gün dinlendirmeyi önerir. Birkaç gün boyunca vajinal bölgeyi sadece ılık suyla (sabunsuz) temizlemeyi deneyin. 

Duş yapmayın

Duş, vajina içindeki normal bakteri dengesini bozduğu için vajinal enfeksiyonlar için önemli bir risk faktörüdür. Duş, enfeksiyondan kurtulmaya yardımcı olmaz. Sizi koruyan yararlı bakterileri ortadan kaldırarak enfeksiyonu daha da kötüleştirebilir.

Sık ped değiştirin 

Sert kimyasallar, boyalar veya parfüm içermeyen kokusuz ped veya tampon kullanın. Tamponları günde en az üç kez (en az altı ila sekiz saatte bir) değiştirin. 

Enfeksiyon sırasında ilişkiden kaçının, sonrasında prezervatif kullanın

Seks sırasında prezervatif kullanmak her zaman akıllıca olacaktır. Bir kişinin yaşamı boyunca ne kadar çok partneri olursa, enfeksiyon veya cinsel yolla bulaşan hastalık kapma olasılığı o kadar artar. 

Tekrarlayan enfeksiyonları önlemek için bağışıklığı güçlendirin

Bakteriyel vajinozisin üç ila on iki ay içinde tekrarlaması yaygındır. Enfeksiyon başlangıçta tedavi edilse bile tekrarlayabilir.  

Ayrıca bazı kadınlarda bağışıklığın bozulmasından da kaynaklanabilir, bu da tüm enfeksiyonlar için daha yüksek riske yol açar. Enfeksiyonlara karşı bağışıklığı güçlendirmek için şunlar yapılabilir:

– Probiyotik almak ve probiyotik gıdalar yemek.

– Sağlıklı ve işlenmemiş yiyecekler yemek

– Alerji, besin eksikliği, diyabet, otoimmün hastalık veya geçirgen bağırsak sendromunu tedavi etmek

– Yeterli egzersiz yapmak

– Yeterince uyumak

– Stresi uzak tutmak

Bakteriyel Vajinozis Komplikasyonları  Nelerdir?

Tedavi edilmediğinde bakteriyel vajinozis ciddi komplikasyonlara ve sağlık risklerine neden olabilir. Bunlar şunları içerir: 

Gebelik komplikasyonları

Bakteriyel vajinozise sahip hamile kadınların erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı bebeğe sahip olma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca doğumdan sonra başka bir enfeksiyon türü geliştirme olasılığı da yüksektir. 

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar

Bakteriyel vajinozis, herpes simpleks virüsü, klamidya ve HIV de dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır. 

Pelvik inflamatuar hastalık

Bazı durumlarda bakteriyel vajinozis, kadınlarda üreme organlarının enfeksiyonu olan pelvik inflamatuar hastalığa yol açabilir. Bu durum kısırlık riskini artırabilir. 

Ameliyat sonrası enfeksiyonlar

Bakteriyel vajinozis, üreme sistemini etkileyen ameliyatlardan sonra enfeksiyon riskini artırır. Bunlar histerektomi, düşük ve sezaryen doğumlarıdır. 

Bakteriyel Vajinozis Nasıl Önlenir?

Bakteriyel vajinozis geliştirme riskini azaltmak için aşağıdakileri deneyin: 

Tahrişi en aza indirin

Vajinanın dışını temizlemek için sabun kullanmayarak, vajinal tahrişi en aza indirebilirsiniz. Hafif ve kokusuz sabun bile vajinayı tahriş edebilir.

Ayrıca jakuzilerden ve jakuzili spalardan uzak durmak da faydalıdır. Pamuklu külot giymek, alanı serin tutmaya yardımcı olacak ve tahrişi önleyecektir. 

Koruma kullanın

Güvenli cinsel ilişki için prezervatif kullanın. Bakteriyel vajinozisin yayılmasını önlemenin en iyi yolu budur. Her altı ayda bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı test yaptırmak da önemlidir. 

Bakteriyel vajinozis yaygın bir enfeksiyondur, ancak bu önleyici tedbirleri almak, riski azaltır. 

Tedaviye rağmen bakteriyel vajinozis bazı kişilerde üç ya da on iki ay içinde tekrarlayabilir. Bu nedenle tekrar enfeksiyon kapmamak için gerekli önlemler alınmalıdır. Durum devam ederse, derhal bir doktora danışın.

Bakteriyel vajinozis kısırlığa neden olabilir mi?

Bakteriyel vajinozis tedavi edilmezse rahim ve fallop tüplerine yayılarak pelvik inflamatuar hastalıklara neden olabilir. Bu, fallop tüplerine zarar verebilir ve kısırlığa neden olabilir.

Vajina neden balık gibi kokar?

Vajina balık gibi kokuyorsa, bakteriyel vajinozise yakalanma ihtimali yüksektir ve bu nedenle hemen tedavi görmek gerekir.

Bakteriyel vajinozis ile maya enfeksiyonu arasındaki fark nedir?

Topaklı süzme peynir gibi görünen ve kokusuz veya maya kokulu beyaz bir vajinal akıntı fark ederseniz, bir maya enfeksiyonu geliştirmişsiniz demektir. Ancak balık gibi kokan sarımsı veya grimsi bir vajinal akıntı fark ederseniz, bu genellikle bakteriyel vajinozis olduğunu gösterir.

Sonuç olarak;

Bakteriyel vajinozis, vajina içinde normal mikropların (bakterilerin) aşırı büyümesinin neden olduğu yaygın bir vajinal enfeksiyon türüdür. 

Bakteriyel vajinozis cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon değildir ancak cinsel ilişki riski artırır.

Bakteriyel vajinozis semptomları, olağandışı akıntı, genellikle fark edilir bir koku, tahriş ve bazen yanma veya ağrıyı içerir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir