Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler ve Vitaminler

Bağışıklık sistemi, vücudumuzu virüsler, toksinler ve bakteriler gibi istilacı patojenlere karşı sürekli olarak savunan karmaşık bir hücre, süreç ve kimyasallardan oluşur. Bağışıklığın güçlü olması, enfeksiyon ve hastalığı önlemek için gereklidir. Besleyici yiyecekler yiyerek, yeterli uyuyarak ve egzersiz yaparak bağışıklık sistemi güçlenir. Araştırmalar bazı vitamin ve mineral takviyelerinin de bağışıklık tepkisini iyileştirdiğini belirtiyor. Şimdi bizi hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler ve vitaminlere göz atalım.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler

bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler
Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler
  • Demir içeriği yüksek besinler

Demir, bağışıklık işlevinde önemli rol oynayan bir mineraldir. Eksikliği anemiye neden olur ve bağışıklığı zayıflatır. Demir et, kümes hayvanları, balık, kabuklu deniz hayvanları, baklagiller, fındık, tohumlar, turpgiller, sebze ve kuru meyve gibi yiyeceklerde bulunur. Demir açısından zengin yiyecekleri C vitamini içeriği yüksek yiyeceklerle yemek, demir emilimini artırır.

  • Probiyotik gıdalar

Probiyotikler bağışıklık işlevini güçlendirir. Bu canlı bakterilerin en sağlam kaynakları arasında, lahana turşusu, yoğurt, kefir, ayran bulunmaktadır.

  • C vitamini içeren besinler

Portakal, greyfurt ve mandalina gibi meyveler, bağışıklığı güçlendiren yiyecekler olarak C vitamini açısından yüksektir. C vitamini, enfeksiyonlara karşı koruyucu bir bariyer görevi gören cildi korur. Bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyon olasılığını azaltır. Soğuk algınlığını iyileştirir. C vitamini bakımından yüksek yiyecekler arasında biber, guava, koyu yapraklı yeşillikler, brokoli, çilek, domates, papaya ve bezelye bulunur.

  • Zencefil

Zencefil, birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. En önemli özelliği bulantıyı gidermesi ve önlemesidir. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendirerek grip belirtilerini azaltır.

  • Sarımsak

Sarımsak, bağışıklık hücrelerinin soğuk algınlığı ve grip ile mücadele yeteneklerini geliştirir. Bağışıklık kazandıran etkilerini en üst düzeye çıkarmak için günde iki ila üç kez bir diş yiyin. Sarımsağın parçalanması ve pişirmeden önce 10 dakika beklenmesi de etkilerini artırmaya yardımcı olur.

  • Dutsu Meyveler

Böğürtlen, dut, çilek gibi dutsu meyveler polifenoller gibi bitki bileşikleri içerir. Örneğin, bir meyve polifenolü olan kuersetin, yoğun bir egzersizden sonra hastalanma riskini azaltmada etkilidir. Dutsu meyveler, ayrıca iyi miktarda C vitamini içerir, bu da onların bağışıklık kazandırma özelliklerine katkıda bulunur.

  • Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağının içeriğindeki laurik asit zararlı virüsleri, bakteri ve mantarları öldürme kabiliyetine sahiptir. Örneğin, araştırmacılar, Hindistan cevizi yağının mide ülseri, sinüzit, diş boşlukları, gıda zehirlenmesi ve üriner sistem enfeksiyonlarına neden olan bakteri türlerine karşı etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca influenza ve hepatit C’den sorumlu virüslere karşı etkili olabileceği düşünülüyor. Candida albicans ile de mücadele eder.

  • Meyan Kökü

Meyan kökü E. coli, Candida albicans ve Staphylococcus aureus gibi bazı mantar ve bakterilerle savaşma yeteneğine sahiptir. Ayrıca grip virüsüyle de mücadele eder. Bu özellikleri meyan kökünün bağışıklık güçlendirici bir yiyecek olduğunu göstermektedir.

  • Kuruyemiş ve Tohumlar

Kuruyemişler ve tohumlar selenyum, bakır, E vitamini ve çinko içermektedir. Bunların hepsi bağışıklık sisteminin sağlığında önemli rol oynamaktadır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler

Bağışıklık sistemini destekleyen bazı vitamin ve mineral takviyeleri vardır. Bunları düzenli kullanmak, bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur. Ancak hiçbir takviye hastalığı tedavi edemez ya da önleyemez. Sadece bağışıklığı destekleyerek hastalıklarla savaşmasını kolaylaştırabilir. Bağışıklık sistemi güçlendirici vitaminler şunlardır;

  • D Vitamini

D vitamini, bağışıklık sisteminin sağlığı ve çalışması için gerekli olan yağda çözünen bir besindir. Bu vitamin bağışıklık savunmasının önemli parçaları olan beyaz kan hücreleri monositlerin ve makrofajların, patojenle mücadele etkilerini artırır ve bağışıklık yanıtını güçlendirmeye yardımcı olan iltihabı azaltır. D vitamini eksikliği, grip ve alerjik astım gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının riskini artırır.

  • Çinko 

Çinko, bağışıklık sistemini güçlendirmek için takviye ve pastillerde kullanılan bir mineraldir. Bunun nedeni çinkonun bağışıklık sistemi fonksiyonu için gerekli olmasıdır. Çinko, bağışıklık hücresi gelişimi ve iletişimi için gereklidir ve inflamatuar yanıtta önemli bir rol oynar. Eksiklik durumunda, bağışıklık sisteminin düzgün çalışma yeteneğini önemli ölçüde etkiler. Pnömoni gibi enfeksiyon ve hastalık riskinde artışa neden olur.

  • C Vitamini 

C vitamini, bağışıklığı güçlendirdiği bilinen en popüler vitamin takviyesidir. Bağışıklık hücrelerinin işlevini destekleyen C vitamini enfeksiyona karşı korur. Eski hücreleri temizleyerek ve bunları yenileriyle değiştirerek bağışıklık sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olan hücresel ölüm gibi bir görevi vardır. Ayrıca, oksidatif stresin neden olduğu hasara karşı koruyan güçlü bir antioksidandır. C vitamini takviyesi almak, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini ve şiddetini azaltır.

  • A Vitamini

Yağda çözünen bu vitamin, göz ve cilt sağlığını destekler, büyüme ve gelişmeyi sağlar. Dahası, A vitamini, iltihap ve enfeksiyonla savaşmak için gerekli olan bağışıklık hücrelerinin gelişimi için çok önemlidir.

  • E Vitamini

E vitamini, hem yağda çözünen bir vitamin hem de güçlü bir antioksidan olarak serbest radikallerle savaşır ve hücrelerin oksidatif hasarını önler.  Çalışmalar bağışıklık arttırıcı vitaminlerden birinin E vitamini olduğunu belirtmektedir. Bağışıklık fonksiyonunu, beyaz kan hücreleri ve enfeksiyona karşı direnci artırarak geliştirir.

  • B6 Vitamini

B6 vitamini vücuttaki yabancı istilacılarla savaşmak için bağışıklık fonksiyonunu güçlendirir. Bu vitaminde eksiklik yaşanması durumunda bağışıklıkta yer alan önemli antikorların üretimini azalır.

  •  Demir

En çok kırmızı kan hücresi üretimi ve oksijen taşınmasındaki rolü ile bilinmesine rağmen, demir aynı zamanda en iyi bağışıklık artırıcı takviyelerden biridir. Araştırmalar, demir eksikliği anemisinin vücudun bağışıklık tepkisini bozabileceğini göstermektedir. Bu da potansiyel olarak hastalık ve enfeksiyon riskini artırır.

  • Selenyum

Selenyum, bağışıklık sağlığı için gerekli olan bir mineraldir. Hayvan araştırmaları, selenyum takviyelerinin H1N1 gibi influenza suşlarına karşı antiviral savunmayı artırdığını göstermektedir.

  • B kompleks vitaminleri

B12 ve B6 vitaminleri gibi B vitaminleri sağlıklı bağışıklık tepkisi için önemlidir.

Kaynakça: 1, 2

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir