Badem Yağı Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir? | diyetz

Badem Yağı Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

  • 1.343 kez görüntülendi.

 

Badem, birçok potansiyel sağlık faydasına sahip bir besindir. Bu lezzetli kuruyemişten elde edilen yağ genellikle cilt ve saç bakımında doğal bir bileşen olarak kullanılır. Ancak sağlık için de birçok faydası vardır.

 

Bu yazıda “badem yağı ne işe yarar”, “badem yağı nasıl kullanılır”, “badem yağı nelere iyi gelir”, “badem yağı kullanımı” ile ilgili pek ilginç bilgi verilecektir.

 

saf badem yağı

 

Badem yağı nedir?

Badem, “Prunus dulcis” ağacının yenilebilir tohumlarıdır. Bütün olarak tüketilebilir, un haline getirilebilir ve hatta badem sütü yapmak için kullanılır.

 

Yağ açısından çok zengin olduğu için mükemmel bir yağ kaynağıdır. Tatlı badem yağı çeşitleri, genellikle yemek yapmak için ve kozmetik ürünlerinde kullanılır. Acı bademin ise tıbbi özellikleri vardır ancak düzgün işlenmedikleri takdirde toksik olabilir.

 

 

En İyi Badem Yağı

Hasattan sonra, bademler önce soyulur ve ardından kurutulur. Yağını çıkarmak için farklı yöntemler kullanılır. Rafine badem yağı elde etmek için, yüksek ısıl işleme tabi tutulur ve kimyasallar kullanılarak ekstrakte edilir. Bu yöntem ile, doğal badem yağı içerisinde bulunan besinlerin birçoğu yüksek sıcaklık veya kimyasal işlemler sırasında tahrip olduğundan, yağın besin değeri olumsuz etkilenir. Rafine olanları çok daha yüksek sıcaklıklara dayanabilir ve rafine edilmemiş çeşitlere göre daha ucuzdur ve bu da tüketiciler için uygun maliyetli bir seçenektir.

 

Rafine edilmemiş yani organik badem yağı, yüksek ısı veya kimyasal maddeler kullanılmadan ham bademler preslenerek üretilir. Bu düşük ısınma süreci, badem yağının, besin içeriğinin büyük kısmını muhafaza etmesine yardımcı olur ve mutfakta kullanım için daha uygundur.

 

 

Badem Yağı Besin Değeri

Bademin kendisi kadar zengin bir içeriğe sahip olmasa da, besleyici faydaları vardır. Aşağıda, 1 çorba kaşığı (14 gram) badem yağının besin içeriği bulunmaktadır.

 

  • Kalori:                          119
  • Toplam yağ:                13.5 gram
  • Doymuş yağ:              1,1 gram
  • Tekli doymamış yağ:  9.4 gram
  • Çoklu doymamış yağ:  2.3 gram
  • E Vitamini:                RDI’nin % 26’sı
  • Fitosteroller:             35.9 mg

 

Badem yağında bulunan yağ asitlerinin oranları şunlardır:

  • Tekli doymamış yağ: % 70
  • Çoklu doymamış yağ: % 20
  • Doymuş yağ: % 10

 

Doymamış yağlarla beslenme, kalp hastalığı ve obezite riskinde azalma da dahil olmak üzere pek çok yarar sağlar. Dahası, tekli doymamış yağlar, kalp rahatsızlığı için bir risk faktörü olan yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur.

 

 

Badem Yağının Faydaları

Bademin kan basıncı ve kolesterol seviyelerini düşürme gibi sağlığa birçok faydası vardır. Badem yağı da, kalp rahatsızlığı riskini azaltmak ve kan şekeri seviyelerini sabit tutmak da dahil olmak üzere geniş kapsamlı yararlara sahiptir.

 

 

Kalbe faydalıdır

Badem yağı, kalp sağlığı üzerindeki etkileri nedeniyle araştırılan % 70 tekli doymamış yağdan oluşur. Tekli doymamış yağlar “iyi” HDL kolesterol seviyesini artırır.

Hem badem hem de badem yağının “kötü” LDL kolesterol ve toplam kolesterol düzeylerini düşürdüğü tespit edilmiştir. Yüksek LDL kolesterol ve total kolesterol seviyeleri, kalp hastalığı için risk faktörleridir. Bu seviyelerin düşürülmesi, kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

 

 

Antioksidanlar bakımından yüksektir

Badem yağı, güçlü bir antioksidan olan E vitamininin mükemmel bir kaynağıdır. E vitamini, antioksidan özelliklere sahip, sekiz çözülebilir bileşikten oluşan bir gruptur. Bu bileşikler hücreleri, serbest radikal adı verilen zararlı maddelerden korur.

 

 

Kan şekeri kontrolü için faydalıdır

Bu yağ, mono doymamış ve çoklu doymamış yağlardan zengindir ve her ikisi de diyabetlilerde kan şekerinin düşmesine yardımcı olur.

 

 

Badem yağı zayıflatır mı?

Birçok kişi kilo vermeye çalışırken yağlardan uzak durur ancak doğru miktarda yağ tüketmek zayıflamak için faydalıdır. Diyette badem yağı tüketmek, yağ kaybetmeye yardımcı olur.

 

 

Badem Yağı Neye Yarar?

Badem yağı, doğal güzellik ürünlerinin popüler bir bileşenidir. Hafif olması ve yatıştırıcı özelliği, hem cilt hem de saç için faydalıdır. Bu özelliklerinden ötürü, cildin su kaybını önlemeye yardımcı olur. Cildi ve saçları nemlendirmek için kullanılır. Badem yağının nemlendirici etkileri, kuru veya hassas cilde sahip insanlar için özellikle yararlıdır.

 

Ayrıca cildi güneş ışınlarından ve erken yaşlanmadan koruyabilecek yüksek oranda E vitamini içerir. Hayvan çalışmalarına göre E vitamini deriye uygulandığında, hücrelerin güneş ışınlarından korunduğunu göstermiştir. Bunu DNA hasarını ve güneş ışınlarının neden olduğu kimyasal ve yapısal değişiklikleri azaltarak yapar. Cilt ve saç bakımında rafine edilmemiş çeşitleri kullanılır çünkü bunların E vitamini oranı çok daha yüksektir.

 

Nazik bir makyaj temizleyicisi, doğal bir cilt veya saç nemlendiricisi veya kadifemsi bir masaj yağı olarak işlev görür.

 

Çatlaklar için badem yağı

Bu yatıştırıcı yağ, çatlak izlerinin yayılmasını önlemeye yardımcı olur. 160 kadınla yapılan bir araştırmada, tatlı badem yağının topikal uygulanmasının karın bölgesinde çatlak izlerinin yanı sıra kızarıklık ve kaşıntıyı da azalttığı tespit edildi.

 

 

Badem Yağı Nerelerde Kullanılır?

Hem gıda hem de doğal cilt ve saç bakım ürünü olarak kullanılabilen çok amaçlı bir üründür.

 

 

Badem yağı ne için kullanılır?

 

Mutfakta

Badem yağı, pek çok yemeğe lezzet katan hafif tada sahip bir yağdır. Yüksek sıcaklık, besin değerini yok edebileceğinden, rafine edilmemiş çeşitleri yemek pişirmede kullanılmamalıdır. Bunun yerine, pişirme işlemi tamamlandıktan sonra gıdalara ilave edilmelidir.

 

Ancak, rafine edilmiş badem yağı, 215 ° C gibi daha yüksek bir duman noktasına sahiptir, kavurma ve soteleme gibi pişirme yöntemleri için kullanılabilir.

Rafine edilmemiş badem yağını kullanmanın birkaç yolu:

  • Lezzetli bir salata sosu olarak
  • Yemeklere kokulu bir lezzet katmak için
  • Makarnanın üzerine eklemek için

 

Güzellik için

Bu yağ, ticari olarak üretilen nemlendiricilerden daha ucuzdur ve zararlı içeriğe sahip değildir. Ayrıca, hem ciltte hem de saçlarda kullanılabilen çok amaçlı bir güzellik ürünüdür. Badem yağı ciltte ve saçta şu şekilde kullanılır;

 

Nemlendirici olarak: Hassas ciltler için mükemmel bir nemlendiricidir.

Ekstra kuru noktalara uygulayın: Dirsekler, ayaklar ve kuru kalma eğilimi gösteren diğer bölgelerde kullanın.

Ev yapımı saç maskesi için: Badem yağı ile püre haline getirilmiş avokadoyu karıştırıp, saçları nemlendirmek için bir saç maskesi yapın.

Uçucu yağlarla birleştirin: Cildinize uygularken uçucu yağları sulandırmak için badem yağını taşıyıcı yağ olarak kullanın.

 

Sonuç olarak;

Badem yağı, yemekler veya doğal güzellik ürünlerinde kullanılabilen çok yönlü bir yağdır. Kalp sağlığına faydalıdır, kan şekeri seviyelerini dengeler, serbest radikal hasarını önler ve sağlıklı şekilde kilo vermeye yardımcı olur. Hem cilt hem de saç için mükemmel bir nemlendiricidir, çatlak izlerini önler ve cildi güneş hasarına karşı korur.

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ