Badem Unu Nedir, Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları

Badem unu, buğday unu için popüler bir alternatiftir. Karbonhidrat oranı düşük, besin maddeleri ile doludur ve biraz da tatlıdır.

LDL kolesterolü ve insülin direncini azaltmak gibi buğday unundan daha fazla fayda sağlar.

İşte “badem unu ne işe yarar”, “badem unu nerelerde kullanılır”, badem unundan ne yapılır”, “evde badem unu nasıl yapılır” sorularının cevapları…

Badem Unu Nedir?

Badem unu, öğütülmüş bademlerden yapılır. Badem, kabuklarını soymak için sıcak suda bekletilir ve ardından öğütülerek, ince un haline getirilir.

badem unundan ne yapılır

Badem Unu Besin Değeri

Besin maddeleri bakımından zengin olan badem ununun 28 gramı aşağıdaki besin değerlerine sahiptir:

Kalori: 163

Yağ: 14.2 gram (bunlardan 9’u tekli doymamış)

Protein: 6.1 gram

Karbonhidrat: 5.6 gram

Diyet lifi: 3 gram

E Vitamini: RDI’nın % 35’i

Manganez: RDI’nın % 31’i

Magnezyum: RDI’nın % 19’u

Bakır: RDI’nın % 16’sı

Fosfor: RDI’nın % 13’ü

Badem unu özellikle vücudumuzda antioksidan görevi gören, yağda eriyebilir bir bileşik olan E vitamini bakımından zengindir.

Yaşlanmayı hızlandıran, kalp hastalığı ve kanser riskini artıran serbest radikaller adlı zararlı moleküllerden gelen hasarları önler. 

Magnezyum da bol miktarda bulunan başka bir besindir. Vücuttaki birçok süreç için önemlidir ve kan şekeri kontrolünü iyileştirme, insülin direncini azaltma ve kan basıncını düşürme gibi çeşitli yararlar sağlar.

Badem Unu Glutensiz mi?

Buğdaydan elde edilen unlar, gluten adı verilen bir protein içerir. Hamurun esneyebilmesine yardımcı olur ve pişirme esnasında havayı tutarak yükselir ve kabarık olur.

Çölyak hastalığı veya buğdaya alerjisi olanlar glutenli gıdaları yiyemezler, çünkü vücudu zararlı olduğunu düşünür.

Bu kişiler için vücut, gluteni vücuttan çıkarmak için otoimmün bir yanıt üretir. Bu tepki, bağırsağın astarına zarar verir ve şişkinlik, ishal, kilo kaybı, deri döküntüleri ve yorgunluk gibi belirtilere neden olabilir.

Badem unu hem buğday içermez hem de glutensizdir, bu nedenle buğday veya glutene karşı hassas olanlar için mükemmel bir alternatiftir.

Badem Ununun Yararları Nelerdir?

badem unu nasıl elde edilir

Kan şekeri kontrolü

Rafine buğdaydan yapılan yiyecekler karbonhidrat bakımından yüksek, ancak yağ ve lif bakımından düşüktür.

Bu, kan şekeri seviyelerinde yüksek artışlara ve ardından hızlı düşüşlere neden olabilir, bu da yorgun, aç, şeker ve kalorisi yüksek yiyecekleri yemeye iter.

Tersine, badem unu karbonhidrat bakımından düşüktür, ancak sağlıklı yağlar ve lif bakımından yüksektir.

Bu özellikler ona düşük bir glisemik indeks verir, yani sürekli bir enerji kaynağı sağlamak için şekeri yavaşça kana salar.

Badem unu oldukça yüksek miktarda magnezyum içerir – vücudumuzda kan şekerini kontrol etmek de dahil olmak üzere yüzlerce rol oynayan bir mineral.

Tip 2 diyabetli kişilerin % 25-38’inde magnezyum eksikliği olduğu ve bunu diyet veya takviyeler yoluyla düzeltmenin kan şekerini önemli ölçüde azaltabileceği ve insülin fonksiyonunu iyileştirebileceği tahmin edilmektedir.

Badem ununun insülin fonksiyonunu iyileştirme yeteneği, düşük magnezyum seviyelerine veya normal magnezyum seviyelerine sahip ancak aşırı kilolu tip 2 diyabeti olmayan kişiler için de geçerli olabilir.

Kanser tedavisi

Badem unu, kanserle savaşan unlardan biridir. Antioksidanlar bakımından yüksek olan un, oksidasyona bağlı hücre hasarını azaltarak, kanseri önleyebilir. Çalışmalar ayrıca kolon kanseri semptomlarını azaltmada etkisi olduğunu belirtmektedir.

Kalp sağlığı

Kalp hastalığı, dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir.

Yüksek tansiyon ve “kötü” LDL kolesterol seviyeleri, kalp hastalığı için risk belirteçleridir.

Yediklerimizin kan basıncı ve LDL kolesterol üzerinde önemli bir etkisi olabilir; birçok çalışma, bademin her ikisi için de oldukça faydalı olabileceğini göstermektedir.

142 kişiyi içeren beş çalışmanın analizi, daha fazla badem yiyenlerin LDL kolesterolünde ortalama 5,79 mg / dl düşüş yaşadığını buldu.

Bu bulgu umut verici olsa da, sadece daha fazla badem yemekten başka faktörlere bağlı olabilir.

Örneğin, beş çalışmadaki katılımcılar aynı diyeti uygulamadılar. Bu nedenle, düşük LDL kolesterol ile de bağlantılı olan kilo kaybı, çalışmalar arasında farklılık gösterebilirdi.

Ayrıca, hem deneysel hem de gözlemsel çalışmalarda magnezyum eksiklikleri yüksek tansiyonla ilişkilendirilmiştir ve badem harika bir magnezyum kaynağıdır.

Birkaç çalışma, bu eksikliklerin düzeltilmesinin kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini gösterse de, tutarlı değiller. Daha güçlü sonuçlar çıkarmak için bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Enerji seviyesi

Bademin enerjinin sürekli salımını sağladığı bilinmektedir. Bu, glikoz seviyelerini anında yükselten buğday ununun aksine, badem ununun gün boyunca enerji sağlamak için şekeri yavaşça kana bıraktığı anlamına gelir. Sonunda daha hafif ve enerjik hissedersiniz.

Sindirim

Badem unu, daha iyi sindirime ve düz bağırsak hareketlerine yardımcı olan diyet lifi bakımından zengindir. Aynı zamanda hafiftir, şişkinlik ve ağırlık hissini azaltır.

Kemik Sağlığı

Badem, kemik sağlığını destekleyen, kalsiyum yönünden zengindir. Yaklaşık 90 badem ile bir fincan badem unu yapılır.

Bu unu düzenli olarak kullanmak vücuttaki kalsiyum seviyelerini artırır ve kemikleri güçlendirir. İçeriğinde bol miktarda bulunan E vitamini de kemik sağlığına katkıda bulunur.

Hücre hasarı

Badem, E vitamininin zengin kaynağıdır. E vitamini, yağda çözünen bir vitamindir ve aynı zamanda bir antioksidandır.

Badem unu, düzenli olarak kullanıldığında, vücuda hücrelerdeki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan bu antioksidanı sağlar. Serbest radikallerle savaşır ve hücre hasarını azaltır.

Badem Unu Zararları Nelerdir?

Badem unu, düşük karbonhidrat içeriği nedeniyle faydalı olsa da, bu unu aşırı tüketmenin bazı sağlık riskleri vardır.

– 1 bardak badem unu yapmak için en az 90 badem gerekir. Bu, ciddi sağlık komplikasyonları oluşturan minerallerde ve vitaminlerde artışa neden olabilir.

– Aşırı badem unu kullanımı kilo alımına ve obeziteye neden olabilir.

– Badem ununu tavsiye edilenden daha yüksek miktarlarda kullanmak iltihaplanmaya ve kolesterol artışına neden olabilir.

evde badem unu yapımı

Badem Unu Yapımı

Malzemeler

– 1 bardak badem

Badem Unu Yapılışı

– Bademleri yaklaşık iki dakika suda kaynatın.

– Soğuduktan sonra, kabuklarını çıkarın ve kurutun.

– Bademleri karıştırıcıya alın.

– Bir seferde uzun süre çalıştırmayın, her seferinde sadece birkaç saniye çalıştırın.

– Tarifinizde başka un veya şeker gerekiyorsa, bademleri öğütürken bunlardan bir miktar ekleyin.

– Taze hazırlanmış unu hava geçirmez bir kaba alın ve ağzını kapatın.

– Kullanılmadığı zaman kabı buzdolabında saklayın.

– Un, soğukta ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir.

Badem Unu Nasıl Saklanır?

Badem unu soğutulduğunda yaklaşık 4-6 aylık bir raf ömrüne sahiptir. Ancak, unu dondurucuda saklarsanız, bir yıla kadar dayanabilir. Donmuşsa, kullanmadan önce gereken miktarı oda sıcaklığına getirmeniz gerekecektir.

Badem Unu ile Ne Yapılır?

Badem ununu kullanmak kolaydır. Çoğu tariflerde, normal buğday ununu bu un ile değiştirebilirsiniz. Balık, tavuk ve sığır gibi etleri kaplamak için ekmek kırıntılarının yerine kullanılabilir.

Bu unu, buğday unu yerine kullanılmasının sakıncası, pişmiş gıdaların kabarmaması ve daha yoğun olmasıdır.

Nedeni, buğday unundaki glutenin hamurun gerilmesine yardımcı olması ve pişmiş gıdaların kabarmasına yardımcı olan daha fazla hava kabarcığı oluşturmasıdır.

Badem Ununun Diğer Unlarla Karşılaştırılması

Pek çok insan buğday ve hindistan cevizi unu gibi popüler alternatiflerin yerine badem unu kullanıyor. İşte bu popüler kullanılan unlar ve badem ununun karşılaştırılması…

Buğday Unu

Badem unu karbonhidrat bakımından buğday unundan çok daha düşüktür ancak yağ oranı daha yüksektir.

Bu da kalorisinin daha yüksek olduğu anlamına gelir. Ancak bunu besleyiciliği ile telafi eder.

28 gram badem unu günlük E vitamini, manganez, magnezyum ve lif için iyi bir miktar sağlar.

Badem unu glutensizdir ancak buğday unu değildir, bu nedenle çölyak hastalığı veya buğday intoleransı olan kişiler için harika bir seçenektir.

Fırınlamada, badem unu genellikle 1: 1 oranında buğday ununun yerini alabilir,ancak onunla yapılan unlu mamüller gluten içermediği için daha düz ve daha yoğundur.

Bir antinutrient olan fitik asit, buğday unlarında badem unundan daha yüksektir ve bu da besinlerin gıdalardan daha az emilmesine yol açar.

Kalsiyum, magnezyum, çinko ve demir gibi besin maddelerine bağlanır ve bağırsaklar tarafından emilme derecesini azaltır.

Bademin derisinde doğal olarak yüksek fitik asit içeriği bulunmasına rağmen, ağartma işleminde kabuğunu kaybettiği için badem ununda fitik asit yoktur.

Hindistan cevizi unu

Buğday unu gibi hindistan cevizi ununda da badem unundan daha fazla karbonhidrat ve daha az yağ vardır.

Aynı zamanda badem unundan daha az kalori içerir ancak badem unu daha fazla vitamin ve mineral sağlar.

Hem badem unu hem de hindistan cevizi unu glutensizdir ancak nemi çok iyi emdiği ve unlu mamullerin dokusunu kuru ve ufalanan yapabildiği için hindistan cevizi ununu pişirmek daha zordur.

Bu, hindistancevizi unu kullanırken tariflere daha fazla sıvı eklemeniz gerekebileceği anlamına gelir.

Hindistan cevizi unu, fitik asit bakımından badem unundan daha yüksektir, bu da vücudun onu içeren gıdalardan emebileceği besini azaltabilir.

Sonuç olarak;

Badem unu, buğday esaslı unlara mükemmel bir alternatiftir. Besleyicidir, kalp rahatsızlığı ve kan şekeri kontrolü gibi birçok potansiyel sağlık faydasına sahiptir.

Aynı zamanda glutensizdir, yani çölyak hastalığı veya buğday alerjisi olanlar rahatlıkla kullanabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir