Babassu Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Babassu yağı, Güney Amerika’nın yağmur ormanlarına özgü bir ağaç olan babassu palmiye tohumlarından yapılan tropikal bir yağdır.

Antioksidanlar ve sağlıklı yağlarla doludur, cilt ve saç sağlığına faydalıdır, akne gelişimini önler ve yağlılık hissi bırakmadan nemlendirme sağlar. Ancak yağın bazı yan etkileri de vardır.

Babassu Yağı Nedir?

Babassu yağı, aynı adı taşıyan bir Güney Amerika palmiye bitkisinden elde edilir ve bu besleyici yoğun yağ, tohumlardan soğuk presleme yöntemiyle çıkarılır. 

Bilimsel olarak Attalea speciosa olarak bilinen bu palmiye ağacından elde edilen yağ, kabaca % 70 oranında yağ içeren benzersiz kimyasal bileşimi nedeniyle çok rağbet görmektedir.

Babassu yağı, genellikle yemeklik yağ olarak kullanılır ve kimyasal bileşim açısından hindistan cevizi yağına oldukça benzerdir.

Aslında, babassu yağının daha hafif olması, daha hızlı emilimi ve daha az belirgin tadı gibi bazı yönleri onu hindistan cevizi yağından daha üstün kılar. 

Bu bitkisel yağ genellikle soluk sarı renktedir. Babassu yağının birçok faydası, esas olarak laurik, stearik, miristik, oleik ve palmitik asitler, ayrıca E vitamini ve çeşitli diğer antioksidanlar dahil olmak üzere yağ içeriğine atfedilir.

Babassu Yağı Kullanımı

Babassu ağacının yerli olduğu, Brezilya gibi Güney Amerika ülkelerinde, bitkinin yağı yaygın olarak yemek pişirmek ve hatta ilaç olarak kullanılır.

Yerliler, kesikler ve çizikler gibi küçük yaraları iyileştirmek ve hormonal dengesizliklerle ilişkili vajinal akıntıyı tedavi etmek için kullanır.

Babassu yağı, dizel yakıta alternatif olarak kullanılabilen biyoyakıt haline getirilir.

Ancak, en yaygın olarak losyon, şampuan ve makyaj gibi, saç ve cilt bakım ürünlerinde bir bileşen olarak kullanılır.

babassu yağı nedir

Babassu Yağının Faydaları Nelerdir?

Babassu yağı çeşitli yararlı etkilere sahiptir ancak araştırmanın çoğu test tüplerinde ve hayvanlarda yapılmıştır.

Anti-inflamatuar, antioksidan ve yara iyileştirici özelliklere sahiptir

Babassu yağı ve bitkinin diğer kısımları, cilt rahatsızlıkları, yaralar, iltihaplanma ve mide problemlerini tedavi etmek için Güney Amerika’da çeşitli tıbbi amaçlar için kullanılır.

Yağ, zararlı serbest radikallerin neden olduğu hücresel hasarı azaltmaya yardımcı olabilecek bileşikler olan antioksidanlar açısından zengindir.

Ayrıca bu faydalı yağ, antibakteriyeldir. Bir test tüpü çalışması, Staphylococcus aureus gibi staph enfeksiyonlarına neden olan bazı zararlı bakterileri öldürdüğünü belirtmiştir.

Babassu bitkisinin yağı dahil olmak üzere bileşenleri de anti-inflamatuardır ve yara iyileşmesi sağlar.

Bir çalışmada, bir yaraya babassu özütü uygulanan sıçanlar, kontrol grubundan daha hızlı iyileşmiştir.

Sağlıklı yağ asitleri bakımından zengindir

Hindistan cevizi yağı gibi, babassu yağı da doymuş yağ bakımından zengin bitkisel bazlı bir yağdır ve oda sıcaklığında katı hale gelir.

Ancak bu yağlar vücut sıcaklığında hızla erir. Bu nedenle, cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bir maddedir.

Babassu yağındaki ana yağ asitleri, her ikisi de doymuş olan laurik ve miristik asittir.

Ayrıca zeytinyağında da bulunan ve zeytinyağına faydalarının çoğunu sağlayan, tekli doymamış bir yağ olan oleik asit içerir.

Bu yağ asitleri anti-inflamatuar, potansiyel olarak bağışıklık artırıcı ve nemlendiricidir, bu da onları cilt ve saç için mükemmel bileşenler yapar.

Dahası, laurik asit antibakteriyeldir, hayvan ve test tüpü çalışmalarında kanser hücresi ölümüne neden olduğu belirtilmiştir.

Kalp sağlığını iyileştirir

Bu yağda bulunan sağlıklı yağların dengesi, yağın bir kızartma yağı olarak kullanılmaması koşuluyla, kardiyovasküler sistem için potansiyel olarak güçlü kılar, bu da içerdiği birçok yararlı bileşiği nötralize eder. 

Miristik, laurik ve oleik asitlerin tümü kan basıncını düşürebilir ve genel kolesterol seviyelerini düşürebilir; bu, yüksek kardiyovasküler hastalık riski taşıyan insanlar için faydalıdır.

Bilişsel işlevi arttırır

Miristik asit ve laurik asidin antioksidan etkileri, onları güçlü beyin güçlendiriciler yapar ve babassu yağına hindistan cevizi yağı ile benzer başka bir özellik kazandırır. 

Düzenli olarak babassu yağı tüketirseniz, antioksidanlar sinir yollarında serbest radikalleri ve plak birikimini önler.

Enerji verir

Babassu yağında bulunanlar gibi kısa zincirli yağ asitleri, daha sonra kullanılmak üzere yağ olarak biriktirilmek yerine doğrudan enerjiye dönüştürülebilir.

Bu süreç, temelde beyin için enerji olan ketonları serbest bırakır ancak süreç aynı zamanda vücut için hızlı bir şekilde kullanılabilir enerji yaratır.

Hormonları dengeler

Babassu yağındaki bazı aktif maddeler, hormon seviyelerinizi dengeleyebilir ve vücuttaki ruh hali değişimlerini veya istenmeyen yan etkileri önleyebilir. 

Ancak, zamanla tiroid bezini olumsuz yönde etkilemeye başlayabileceğinden, kullandığınız babassu yağı miktarı konusunda dikkatli olmalısınız.

Yaşlanma karşıtı özelliğe sahiptir

Yüksek seviyelerde E vitamini, fitosteroller, yağ asitleri ve antioksidanlar, babassu yağını erken yaşlanma için ideal bir çare haline getirir. 

Çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü ortadan kaldırabilir, yara ve lekeleri en aza indirebilir, yeni hücrelerin büyümesini teşvik edebilir ve yaşlandıkça cildin elastikiyetini artırabilir.

Cilt ve saçlar için nemlendiricidir

Hindistan cevizi yağına benzer şekilde, bu yağ da, vücut ısısında erir ve cildin çok iyi emmesine izin verir.

Ancak Hindistan cevizi yağının aksine, hafiftir ve yağlı değildir, ciltte kullanım için daha idealdir.

Dahası, sivilceye neden olmaz. Buna ek olarak, cilde uygulandığında hızla eriyen serinletici ve ferahlatıcı bir his verir.

Son olarak, kuru, düz saçlara ağırlık vermeden hacim kazandırır.

Cildi korur ve iyileştirir

Babassu yağı sıcak havalarda kullanıldığında cildi serinletebilir. Yağda bulunan miristik ve laurik asitler vücudun sahip olduğu bir sıcaklıkta erir. Yani yağ cilde uygulandığında ısıyı çeker ve cildi serinletir. 

Aynı zamanda cilt üzerinde onu kirleticilerden koruyan pudra benzeri bir kaplama oluşturur. Sıçanlar üzerinde yapılan kapsamlı araştırmalar, bu yağın küçük yanıkları ve kesikleri iyileştirmek için de kullanılabileceğini kanıtlamıştır.

Kırık saç uçlarını onarır

Saça uygulandığında yağ, saçın maruz kaldığı hasarı geri alabilir. Saçı şampuanladıktan ve yumuşattıktan sonra köklerden uca biraz yağ uygulayın. Kırık uçları tedavi etmeye yardımcı olacaktır.

Saç kremi olarak kullanılabilir

Saçınızı şampuanlamadan önce biraz babassu yağı sürün. Yağı sürdükten ve yıkadıktan sonra saçlarınız daha parlak olacaktır. 

Saçınızda kaybolan elastikiyetin geri kazanılmasına yardımcı olur, dolgun görünmesini sağlar. Bu, zarar görmüş ve kırılgan saçları tedavi etmek için mükemmel bir yağdır.

Kepeği önler

Saç derisine az miktarda babassu yağı uygularsanız veya bir şampuan veya saç kremi ile karıştırırsanız, yumuşatıcı nitelikler nemi hapsederek saç dökülmesini ve kepeği önler.

Bu aynı zamanda yeni saçların büyümesini teşvik etmeye ve kafa derisine kan akışını uyarmaya yardımcı olabilir.

Babassu Yağı Zararları Nelerdir?

Hamile veya emziren kadınlarda olumsuz etkileri olup olmadığı da dahil olmak üzere babassu yağının potansiyel yan etkileri hakkında çok az şey bilinmektedir.

Güvenlik için, hamileyseniz veya emziriyorsanız bu yağı kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışmalısınız.

Ek olarak, bazı araştırmalar babassu meyve suyunun, vücudun kan pıhtılaşma yeteneğini yavaşlatabileceğini göstermektedir. 

Bu nedenle, kan inceltici kullanıyorsanız, benzer bir etkiye sahip olabileceğinden babassu yağından kaçınmalısınız.

Babassu meyvesi ve bitkinin diğer kısımlarını yemek, hipotiroidizmi olan kişiler için özellikle zararlı olabilir, çünkü tiroid fonksiyonunu bozabilir. Böyle bir durumunuz varsa, yağdan uzak durun.

Yağın cilde uygulandıktan sonra, kan dolaşımına ne kadar girdiğini bilmek zordur. Bu nedenle, kullanımıyla ilgili herhangi bir endişeniz varsa, sağlık uzmanıyla konuşmalısınız.

Babassu Yağı Nasıl Kullanılır?

Babassu yağı yemek pişirmede kullanılabilir, ancak en çok cilt bakım ürünlerinde kullanılır. Güney Amerika’da daha geniş bir uygulama alanına sahiptir.

Nemlendirici veya saç kremi olarak doğrudan cilde veya saça uygulanabilir.

Ciltte çok kolay eridiğinden, aynı zamanda uçucu yağlar için iyi bir taşıyıcı yağdır.

Ayrıca, babassu yağı, sabun, saç maskeleri gibi ev yapımı cilt ve saç bakım tariflerinde hindistan cevizi yağı yerine kullanılabilir.

Sonuç olarak;

Babassu yağı pişirme, biyoyakıt üretimi ve tıpta kullanılır.

Hafif ve yağsız olmasının yanı sıra antioksidanlar ve sağlıklı yağ asitleri açısından zengin olduğu için en yaygın olarak saç ve cilt bakım ürünlerinde bulunur. Dahası, sivilceye neden olmaz.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir