Ayak Siğili Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Ayaktaki siğiller, insan papilloma virüsü (HPV) adı verilen viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bu virüs cilde kesikler yoluyla girebilir.

Plantar siğil olarak da adlandırılır ve bu tip siğil ağrılı olabilir ve ortaya çıkan kabarcıklar rahatsız edicidir. 

Ayakta çıkan siğil tedavisini evde yapmak mümkündür, ancak tıbbi tedavi için ne zaman doktora gitmek gerektiğini de bilmek gerekir.

Ayakta Siğil Neden Çıkar? Risk Faktörleri Neler?

Ayakta çıkan siğillere HPV virüsü neden olurken, göz önünde bulundurulması gereken risk faktörleri de vardır. Aşağıdaki durumlarda, plantar siğillere yakalanma riski daha yüksektir:

– Plantar siğil öyküsünün olması

– Çocuk ya da genç olmak

– Bağışıklık sisteminin zayıflamış olması

– Özellikle soyunma odaları gibi mikroplara açık bölgelerde sık sık yalınayak yürümek.

Ayak Siğili Belirtileri Nelerdir?

Ayak siğilleri, bulundukları yer nedeniyle semptomatik olan en yaygın siğil türüdür. Ayak siğili, ayakkabınızda taş olmasına oldukça benzer bir his verebilir.

Ayak siğili genellikle nasıra benzer şekilde kendini gösterir ve çoğunlukla nasırla karıştırılır. Nasır ve ayak siğili arasında ayrım yapmanın en iyi yolu, siğili sıktığınızda acı vermesidir.

Ayak siğilinin belirtileri şöyledir:

– Ayağın alt kısmında bir yerde küçük, etli, pürüzlü, grenli bir büyüme

– Ayağın derisindeki normal çizgileri ve çıkıntıları kesen bir büyüme

– Ciltte iyi tanımlanmış bir nokta üzerinde sert, kalınlaşmış cilt (nasır benzeri)

– Siğil tohumu olarak da bilinen siyah noktalar (bunlar aslında siğil içindeki genişlemiş kan damarlarıdır)

– Ayakta dururken veya yürürken ağrı veya rahatsızlık

Ayak Siğili Nasıl Yayılır?

Ayak siğilleri oldukça bulaşıcıdır ve çok kolay yayılır. Yayılmanın gerçekleşmesinin iki ana yolu vardır. Birincisi ten tene temastır – örneğin sarılmalar veya tokalaşmalar. İkinci ana yol ise, cildi battaniye veya kapı kolu gibi kirlenmiş bir yüzeyle temas ettirmektir. 

Ayak siğilleri enfeksiyöz lezyonlar olduğundan, vücuttaki başka bir siğilden dökülen deri ile temas ederek veya kaşıma yoluyla da yayılabilir. Siğiller kanayabilir, bu da yayılmanın başka bir yoludur.

  Kızartma Zararlı mı? Kızartmanın Zararları Nelerdir?

Ayak Siğilleri Nasıl Önlenir?

Ayak siğili riskini azaltmak için, kendinizin yanı sıra başkalarının siğilleriyle de temastan kaçınmalısınız. Çıplak elle siğillere dokunmayın. Ayaklarınızı temiz ve kuru tutun.

Çoraplarınızı ve ayakkabılarınızı her gün değiştirin. Halka açık yüzme havuzlarında veya spor salonu duşlarında dolaşırken daima ayakkabı veya sandalet giyin. Bunlar, siğile neden olan virüse maruz kalmanın yaygın alanlarıdır.

Ayak Siğilleri İstatistikleri ve Gerçekler

– Herhangi bir siğil türüne bir virüs, özellikle insan papilloma virüsü veya HPV neden olur.

– Virüs, ayaklardaki küçük kesikler veya sıyrıklar yoluyla cilde girebilir.

Ayak siğilleri genellikle nasır ile karıştırılır.

– Plantar siğiller tek başına veya bir küme halinde (mozaik siğiller) görünebilir.

– Genellikle düzdürler ve nasır adı verilen sert, kalın bir deri tabakasının altında içe doğru büyürler.

– Yavaş büyümeye eğilimlidirler ve sonunda rahatsızlığa veya ağrıya neden olacak kadar deriye batabilir.

– Ciltten cilde temas veya enfekte bir yüzeyle temas yoluyla yüksek derecede bulaşıcıdır.

– Genellikle kendi kendine teşhis edilebilir ve kendi kendine tedavi edilebilir.

– Ağrılı olabilir ama her zaman değil.

– Laboratuvar testleri veya görüntüleme nadiren gereklidir.

– Genellikle aylar içinde çözülür ancak bir veya iki yıl kadar sürebilir.

– Çocuklar, özellikle gençler, yetişkinlere göre siğillere karşı daha duyarlıdır.

– Yaşlılar ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan kişiler gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde de siğil olma olasılığı daha yüksektir.

– Bazı insanlar siğillere karşı bağışıktır.

– Herhangi bir siğil türünün tekrar oluşmasını engellemenin kesin bir yolu yoktur.

– Bir siğil, tedavi edilen kişinin bulunduğu yerin yakınında yeniden ortaya çıkabilir, cildin başka bir yerinde görünebilir veya bir daha asla ortaya çıkmayabilir.

ayakta siğilin nedenleri

Ayak Siğilinin Geleneksel Tedavisi

Çoğu ayak siğili, bağışıklık sistemi siğillere neden olan virüsle savaştığı için herhangi bir tedavi olmaksızın kendi kendine geçer, ancak bu bir yıl hatta iki yıl kadar sürebilir.

Siğiller çok kolay yayılabilir, rahatsız edici ve acı vericidir.

En yaygın geleneksel siğil giderme tedavisi salisilik asit, reçetesiz satılan ilaçlar, dondurma veya ameliyat gibi seçeneklerdir.

İşte bazı geleneksel ayak siğili tedavi seçenekleri;

Salisilik Asit/Topikal Tedavi

Salisilik asit içeren topikal, reçeteli güçlü siğil ilaçları, siğil katmanlarını birer birer ortadan kaldırarak çalışır ve salisilik ilaç düzenli olarak uygulanır.

  Linoleik Asit ve Sağlık Üzerine Etkileri: Bitkisel Yağların Sırrı

Araştırmalar salisilik asidin dondurma tedavisi (kriyoterapi) ile kombine edildiğinde daha etkili olduğunu göstermektedir, bu nedenle doktor kriyoterapiyi de önerebilir.

Kriyoterapi

Bu tedavi ağrılı olabilir ve haftalar sürebilir. Siğilleri sıvı nitrojen ile dondurarak yok eder. Kriyoterapi, siğil çevresinde bir kabarcık oluşmasına neden olur. Kabarcık soyulduğunda, siğilin tamamı veya bir kısmı soyulur. 

Kriyoterapinin, etkili olması için siğil kaybolana kadar birkaç haftada bir tekrar tedavi gerektirebilir. Alan iyileştikten sonra bir salisilik asit tedavisi ile takip ederseniz, bu tedavi daha etkili olacaktır.

Bağışıklık tedavisi

Viral siğillerle savaşmak için kendi bağışıklık sisteminizi uyarmak için ilaçlar veya solüsyonlar kullanılır. Doktor siğillere yabancı bir madde (antijen) enjekte edebilir veya antijeni topikal olarak uygulayabilir.

Ufak ameliyat

Siğiller elektrikli bir iğne kullanılarak kesilir. Bu işlem ağrılı olabileceğinden önce cilt uyuşturulur. Ameliyat yara izine neden olabilir ve genellikle ayak siğillerini tedavi etmek için kullanılmaz.

Lazer tedavisi

Lazer cerrahisi, siğil dokusunu yakmak ve yok etmek için yoğun bir ışık demeti veya lazer kullanır. Lazer tedavisinin etkinliğine ilişkin kanıtlar sınırlıdır. Ayrıca ağrı ve yara izine neden olabilir.

Ayakta Siğil Bitkisel Tedavi

Ayak siğili için elma sirkesi

Elma sirkesinin, siğilden kurtulma da dahil, çok çeşitli sağlık kullanımları vardır. Bir çalışma elma sirkesinin anti-enfektif özelliklerinin plantar siğilleri azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtmektedir. 

Ayakta çıkan siğiller için elma sirkesi şu şekilde kullanılır; etkilenen bölgeye günde iki kez pamuk topun üzerine elma sirkesi sürüp uygulayın.

Koli bandı

Ayakta siğilden yavaş yavaş kurtulmanın bir yolu da koli bandı kullanmaktır. Etkilenen bölgeye küçük bir bant parçası yapıştırın ve bandı günde en az iki kez değiştirin. (Ayak altı siğil tedavisi için bandı daha sık değiştirmeniz gerekebilir.)

Ayakta siğiller için koli bandı kullanmanın amacı siğil katmanlarını soymaya yardım etmesidir. Siğil sonunda tamamen soyulacaktır.

Salisilik asit

Salisilik asit, sivilce tedavisinde sıklıkla kullanılan bir beta hidroksi asit türüdür. Ölü cilt hücrelerini sökmeye yarar, bu bazen gözenekleri tıkayabilir.

Siğil kremleri ve merhemlerinde daha yüksek salisilik asit konsantrasyonları bulunur. Bu ürünler cildin etrafındaki deriyi azar azar, sonunda tamamen temizlenene kadar döker.

Bu tedaviden yararlanmak için, salisilik asidi her gün, günde iki kez ayakta çıkan siğile uygulamanız gerekir. Asidi uygulamadan önce etkilenen bölgeyi 10 dakika ılık suya batırarak hazırlanması da yararlı olabilir.

  Kolostrum Nedir? Ağız Sütünün Faydaları Nelerdir?

Siğillerin tamamen yok olması birkaç hafta sürebilir.

Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı, topikal bir antiseptik olarak kullanılır. Öncelikle mantar enfeksiyonları, yaralar ve sivilce için kullanılır. 

Bu ilacı denemek için, etkilenen bölgeye günde iki kez zeytin veya badem yağı ile seyreltilmiş az miktarda çay ağacı yağı uygulayın.

Süt devedikeni

Süt devedikeni cilt koşullarını gidermeye yardımcı olabilecek başka bir bitkisel ilaçtır. Çay ağacı yağından farklı olarak, süt devedikeni antiviral özelliklere sahiptir. Seyreltilmiş süt devedikeni ekstresini günde iki kez siğillerinize uygulayabilirsiniz.

Ayakta siğil dondurma tedavisi-Dondurucu spreyler

Salisilik asidin yanı sıra, plantar siğiller için eczaneden “ dondurucu spreyler ” de satın alabilirsiniz. Bu sıvı azot içeren ürünler, doktor tarafından uygulanan kriyoterapinin etkilerini taklit etmek için tasarlanmıştır.

Sprey siğile yapışan kabarcıklı bir yaralanma oluşturarak çalışır. Kabarcık iyileşince siğil de ortadan kalkar.

Dondurucu spreyi kullanmak için ürünü doğrudan siğillerinize 20 saniye kadar dağıtın. Gerekirse tekrarlayın. Kabarcık oluşacak ve yaklaşık bir hafta içinde düşecek. Bu süreden sonra siğil hala oradaysa tedaviyi tekrarlayın.

Ne zaman doktora gitmeli?  

Evde tedaviye rağmen kaybolmayan veya tekrarlayan ayak siğilleri için doktora gitmek gerekir. Burada siğiller kriyoterapi ile tedavi edilebilir. Ayrıca siğillerden kurtulmak için reçeteli ayak kremleri önerebilir.

Aşağıdaki durumlarda ev tedavisinden önce doktora gitmek gerekir:

– Şeker hastalığı

– Genel olarak zayıf bir bağışıklık sistemi

– HIV veya AIDS

– Kahverengi veya siyah siğiller (bunlar kanserli olabilir)

– Renk ve ebatta değişen plantar siğiller

– Siğiller nedeniyle şiddetli rahatsızlık

– Yürüyüşteki değişiklikler

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir