Astımı Tetikleyen Yiyecekler Nelerdir?

Astımı tetikleyen yiyecekler, astım hastalarında sorunlara neden olur. Bu tür yiyecekleri yemek oldukça zararlıdır, astım ataklarını tetikler.

Kış mevsiminde astım hastalarının sorunları daha da artar. Bu mevsimde astım hastalarında nefes almada güçlük ve sinirlilik başlar. Astım ciddi bir solunum yolu hastalığıdır ve beslenmeye özel dikkat gösterilmelidir. 

Besin alerjisi sorunu olan kişilerde astım krizi riski daha da artar. Gıda alerjilerinde, vücudun bağışıklık sistemi gıdalarda bulunan proteinlere tepki verir. Bu durumda astım hastalarının sorunları da artar. Bu nedenle astım hastalarının beslenmelerine özel dikkat göstermeleri tavsiye edilir. Bazı besinler astım hastalarında ataklara neden olabilir.

astımı tetikleyen yiyecekler nelerdir

Astımı tetikleyen yiyecekler

Gıda alerjisi sorununuz varsa, astım daha ciddi hale gelir. Böyle bir durumda, zararlı olduğu düşünülen gıdaları tüketirseniz, buna bağlı olarak astım krizi riski artar. Bu gıdaları tüketerek öksürük, sinirlilik, ciddi nefes alma güçlüğü gibi belirtiler meydana gelir. Bu belirtiler astım hastalarında astım krizinin işareti olarak kabul edilir. Astım hastaları aşağıdaki gibi astımı tetikleyen yiyeceklerden uzak durmalıdır:

Yapay tatlandırıcı

Yapay tatlandırıcı tüketimi astım hastalarında besin alerjisini tetikler. Amerika Astım ve Alerji Vakfı (AAFA) tarafından yayınlanan bir raporda astım hastalarında yapay tatlandırıcı tüketiminin astım atağı riskini artırabileceği belirtiliyor.

Şarap ve bira

Astım hastaları alkol tüketmekten kaçınmalıdır. Kış mevsiminde alkollü içeceklerin tüketilmesi astım hastalarının sorunlarını arttırmakta ve buna bağlı olarak nefes almada güçlük, sinirlilik gibi belirtiler görülebilmektedir.

  Lökopeni Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalar

Astım hastaları paketlenmiş ve işlenmiş gıdaları tüketmekten kaçınmalıdır. Bu besinlerde kullanılan kimyasallar, besin alerjilerini tetikler ve bu nedenle astım atağı riski artar. Sülfit içeren besinlerin tüketilmesi ciddi sorunlara neden olabilir.

Turşu

Astım sorununda çok fazla turşu tüketmek zararlı kabul edilmektedir. Çok fazla turşu yemek sizi astım krizi riskine sokar. Turşunun uzun süre bozulmaması için astımda çok zararlı olduğu düşünülen sülfit kullanılmaktadır.

Yağ oranı yüksek yiyecekler

Astım probleminde çok yağlı besinler tüketmek de oldukça zararlıdır. Astımda kırmızı et, tatlılar ve yüksek oranda yağ içeren diğer besinler tüketilmemelidir. Bunlar ciğerlere zarar verir ve bu nedenle astım krizi riskini artırır.

Astım hastaları yukarıda belirtilen astımı tetikleyen yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Astım krizi tetiklendiğinde, nefes alma, aşırı öksürme, alerji ve boğazda şişme ile ilgili problemler baş gösterir. Bu tür belirtilerde mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir