Asafoetida(Şeytantersi) Nedir? Faydaları ve Zararları

Asafoetida (Ferula asafoetida), diğer adıyla şeytantersi Ferula bitkilerinin köklerinden elde edilen kurutulmuş özsudur.

Afganistan ve Irak’a özgü olsa da, kurutularak bir baharat haline getirilen Hint mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Lezzetli mutfak kullanımının yanı sıra, asafoetida bilinen sağlık yararları için dünya çapında yüzyıllardır kullanılmaktadır.

Asafoetida Nedir?

Teknik olarak bir sakız reçinesi olan asafoetida, Ferula bitkilerinin büyük, havuç şekilli köklerinden ekstrakte edilen sert bir maddedir.

Ekstrakte edildiğinde, yaygın olarak kurutulur, kaba, sarı bir toz haline getirilir, mutfak veya tıbbi amaçlar için kullanılır.

Bir baharat olarak, asafoetida, yüksek konsantrasyonda sülfür bileşiği nedeniyle güçlü, keskin bir kokuya sahiptir.

Bununla birlikte, pişirildiğinde, tadı ve kokusu çok daha lezzetli olur ve genellikle pırasa, sarımsak ve hatta ete benzer olarak tanımlanır.

Yemeklere farklı bir lezzet katmanın yanı sıra, asafoetida yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılmaktadır.

Örneğin, Ayurveda tıbbında sindirime ve gaza yardımcı olmanın yanı sıra bronşit ve böbrek taşlarını tedavi etmek için de kullanılır. Orta Çağ boyunca, enfeksiyonu ve hastalığı önlemeye yardımcı olmak için boynuna takılmıştır.

Binlerce yıldır kullanılmasına rağmen, asafoetidanın geleneksel kullanımlarının çoğu modern bilim tarafından kanıtlanmamıştır.

Asafoetida Yararları Nelerdir?

asafoetida faydaları

İyi bir antioksidan kaynağıdır

Asafoetidanın iyi bir antioksidan kaynağı olduğu bulunmuştur.

Bu bitki bileşikleri, hücrelerimizi serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız moleküllerin neden olduğu potansiyel hasarlara karşı korumaya yardımcı olur. Antioksidanlar ayrıca kronik inflamasyon, kalp hastalığı, kanser ve tip 2 diyabetten de korur.

Özellikle, asafoetidanın güçlü antioksidan etkileri ile bilinen tanenler ve flavonoidler gibi yüksek miktarlarda fenolik bileşikler içerdiği belirtilmektedir.

Test tüpü ve hayvan çalışmaları, asafoetidanın antienflamatuar ve antioksidan aktivite sergilediğini bulurken, insanlarda potansiyel antioksidan etkileri hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Sindirime iyi gelir

Asafoetidanın en yaygın kullanımlarından biri hazımsızlığa yardımcı olmasıdır.

Orta ila şiddetli hazımsızlığı olan 43 yetişkinle yapılan 30 günlük bir çalışmada, günde iki kez asafoetida içeren 250 mg kapsül alanlarda, plasebo grubuna kıyasla şişkinlik, sindirim ve genel yaşam kalitesinde önemli iyileşmeler bildirilmiştir.

Asafoetidanın ayrıca sindirim enzimlerinin aktivitesini artırarak sindirimi hızlandırmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Özellikle, yağın sindirimi için gerekli olan safranın karaciğerden salınımını artırabilir.

IBS semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir

İrritabl bağırsak sendromu (IBS), karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve kabızlık, ishal veya her ikisi ile karakterize kronik bir gastrointestinal (GI) durumdur.

Sindirim üzerindeki potansiyel etkileri nedeniyle, asafoetidanın IBS ile ilişkili semptomları azaltmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.

IBS’li yetişkinlerde yapılan iki küçük çalışma, asafoetida takviyeleri aldıktan 2 hafta sonra bildirilen IBS semptomlarında önemli bir iyileşme bulmuştur. 

Adet kramplarına iyi gelir

Adet krampları, tüm kadınlar için bir kabustur. Asafoetida, bel çevresinde ve alt karın bölgesinde ağrı hissini azaltarak bu sorunu hafifletir. 

Asafoetidanın Cilde Faydaları

Yaşlanmanın etkilerini azaltır

Bu bitkisel baharat, yaşlanma karşıtıdır. Yüzdeki kırışıklıkları, ince çizgileri ve yaşlılık lekelerini azaltmaya yardımcıdır. 

Cildi beyazlatır

Asafoetida, koyu lekeleri, akne izlerini ve yağlılığı azaltan bir beyazlatma maddesi olarak kullanılabilir. Deride tirozin üretimini doğal olarak engeller.

Tirozin, insan cildinde, cildin koyulaşmasına, erken yaşlanmaya ve donukluğa yol açan melanin üretimini teşvik eder. Asafoetida, tirozin üretimini kontrol eder. 

Beyazlatıcı Yüz Maskesi Nasıl Yapılır?

– Bir domatesi ezin ve şekerle karıştırın.

– Karışımı domates suyunda şeker eriyene kadar çırpın.

– İnce bir macun oluşturmak için karışıma asafoetida serpin.

Akne tedavisine faydalıdır

Asafoetida, ciltte sivilceye neden olan bakteri oluşumunu engeller. Bakterilerin büyümesi için cilt koşullarını elverişsiz hale getirir. 

Asafoetida ciltte aşırı yağ oluşumunu kontrol eder. Bu, gözenekleri kir, yağ ve sebumdan uzak tutar. Böylece akne ciltten tamamen temizlenir.

Cilde parlaklık kazandırır

Asafoetida, cilde bir ışıltı verir. Yüz dokularına oksijen verilmesini artırır, bu da onları canlı ve dolgun hale getirir. 

Parlaklık için Yüz Maskesi Nasıl Yapılır?

– Bir macun oluşturmak için Asafoetida, su / gül suyu ile karıştırın.

– Bu yüz maskesinin kalınlığını artırmak için sandal ağacı tozu ekleyebilirsiniz.

Bu maske, ışıltıyı artırır, cildi parlak ve kusursuz hale getirir.

Asafoetidanın Saça Faydaları

Saç Bakımı

Asafoetida, saç bakım maskeleri yapmak için kullanılabilir. Saç derisindeki nemi hapsetmek için etkili bir şekilde çalışır.

Bu şaşırtıcı fayda, onu saç kuruluğu ve kıvrılma problemini büyük ölçüde kontrol edebilen derin bir nemlendirici ürün haline getirir.

Saç Kremi Nasıl Yapılır?

– Bir kasede yoğurt, yeşil çay özü ve badem yağını karıştırın.

– Karışıma Asafoetida ekleyin ve iyice çırpın.

– Saça kökten uca kadar uygulayın ve 1 saat kurumaya bırakın.

– Ilık suyla yıkayın.

Bu muhteşem saç maskesi, saçı pürüzsüz, parlak ve güçlü kılar.

Saç Dökülmesi

Asafoetida saç dokusunu iyileştirir. Ayrıca saçları doğal olmayan ve yoğun dökülmeye karşı korur. Bu nedenle erkeklerde kelliğe, kadınlarda ince saça çözüm olarak kullanılır. 

Saç Derisi Bakımı

Saç derisi saç köklerinin oluşmasına neden olur. Saç derisinin sağlığı bozulduğunda doğrudan saç köklerini zayıflatır. Bu saç dökülmesine ve saçın zarar görmesine neden olur. 

Asafoetida, kafa derisinin normal PH seviyesini geri yükler ve korur. Ayrıca saç derisini ter, yağ ve sivilcelerden korur.

Akne, yağ, kepek ve kuruluk gibi kafa derisi sorunlarını doğal olarak giderir. Sonuç olarak, genel saç gücü, dokusu ve kalitesini iyileştirir.

Asafoetida Diğer Faydaları

Asafoetida üzerindeki çalışmalar oldukça sınırlı olmakla birlikte, erken araştırmalar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı yararları olabileceğini göstermektedir:

Antibakteriyel, antifungal ve antimikrobiyal etkiler

Test tüpü çalışmaları asafoetidanın çeşitli Streptococcus bakteri suşları gibi potansiyel patojenlere karşı korunmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. 

Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur

Asafoetida, kan damarlarını gevşeterek, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, araştırma çok sınırlıdır ve sadece hayvanlarda çalışılmıştır. 

Antikanser etkileri

Hayvan ve test tüpü çalışmaları, asafoetidanın meme ve karaciğer kanseri de dahil olmak üzere belirli kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını durdurma potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.

Beyin sağlığını korur

Çeşitli hayvan çalışmaları, asafoetidanın beyindeki hafıza kaybına ve sinir hasarına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. 

Astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur

Fare çalışmaları asafoetidanın astım tedavisinde önemli olan havayolu düz kasları üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Umut verici olsa da, bu etki insanlarda kanıtlanmamıştır.

Kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur

Sıçanlarda yapılan bir çalışmada, 50 mg / kg asafoetida özütünün açlık kan şekeri seviyelerini düşürdüğü bulundu. Bununla birlikte, bu etki insanlarda incelenmemiştir.

Bu çalışmalarda, yemek pişirirken tipik olarak kullanılan miktarlardan ziyade konsantre bir asafoetida formu kullandığını da belirtmek gerekir. Sonuç olarak, baharatın mutfak kullanımı minimal etkilere sahip olabilir.

Asafoetida Yan Etkileri Nelerdir?

İnsanlarda asafoetidanın güvenliği ile ilgili araştırmalar sınırlı olmakla birlikte, genellikle yemek pişirmede kullanılan baharat miktarının, çoğu birey için genellikle güvenli olduğu düşünülmektedir.

Ancak hayvan çalışmaları büyük dozlarda asafoetidanın ağız şişmesi, gaz, ishal, anksiyete ve baş ağrısına neden olabileceğini düşündürmektedir. 

Ek olarak, araştırma eksikliği nedeniyle, asafoetida hamile veya emziren kadınlar veya küçük çocuklar için önerilmez.

Kan basıncını düşürebileceği veya kanı inceltebileceği için, tansiyon ilaçları veya kan inceltici ilaçlar kullanan kişiler asafoetida takviyelerinden kaçınmalıdır.

Baharat olarak kullanıldığında, asafoetida genellikle buğday veya pirinç unu ile karıştırılır. Sonuç olarak, glutensiz olmayabilir. 

Asafoetidayı denemeden önce doktora danışmak gerekir.

Asafoetida Nasıl Kullanılır?

Asafoetida binlerce yıldır yemeklere lezzet vermek için kullanılıyor. Aslında, eski Romalılar baharat olarak kullanılmak üzere çam fıstığı ile birlikte kavanozlarda saklarlardı.

Ek olarak, asafoetida kapsül formunda mevcuttur. Bir çalışma günde iki kez 250 mg almanın hazımsızlığı azaltmaya yardımcı olduğunu bulurken, güvenli ve etkili bir dozun ne olduğu konusunda genel araştırma eksikliği bulunmaktadır.

Sonuç olarak;

Asafoetida, potansiyel sağlık yararları ve eşsiz lezzeti için yüzyıllardır kullanılan kurutulmuş bir bitki özüdür. İyi bir antioksidan kaynağı olduğu belirtilmektedir. 

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir