Aronia Meyvesi Nedir, Nasıl Yenir? Faydaları ve Besin Değeri

Aronia meyvesi ( Aronia melanocarpa ) küçük, koyu renkli bir meyvedir. Sağlığa faydalı zengin bitki antioksidan kaynaklarından biridir.

Aronia meyvesi Rosaceae ailesinin çalıları üzerinde yetişen küçük, koyu renkli meyvedir.

Kuzey Amerika kökenlidir ancak Avrupa dahil olmak üzere dünyanın diğer yerlerinde de yetişir. Yerli Amerikalılar tarafından soğuk algınlığı için bir çare olarak kullanılmaktadır.

Meyve çoğunlukla meyve suyu, püre, reçel, jel, çay yapmak için kullanılır. Taze, dondurulmuş, kurutulmuş ve toz halde bulunur.

Aronia Meyvesi Nedir?

Kuzey Amerika’ya özgü olan bu dut türü, antioksidan içeriği açısından en güçlü gruplardan biridir ve benzersiz bir lezzete sahip olmasının yanında, yetiştiği bölgede mutfak uygulamalarında yaygın olarak kullanılır. 

Bilimsel olarak Aronia cinsinde sınıflandırılan, genellikle farklı renklerde bulunan yaklaşık yarım düzine farklı türü vardır ancak en yaygın olanı Aronia melanocarpa’dır. Aronia adı, meyvenin ekşi kalitesinden ve onu yerken ağzı büzüştürmesinden gelir. 

Bu lezzet, meyveler tatlandırıldığında veya çeşitli yemeklerde kullanıldığında daha lezzetli hale gelir.

Görünüşleri ve organik bileşenleri diğer faydalı meyvelere oldukça benzediğinden, aronia meyvesi, Rosaceae familyasındaki diğer berry çeşitleriyle kolayca karıştırılır ancak aronia meyvesi, besin konsantrasyonu açısından diğerlerinden ayrılmaktadır. 

Vitaminler ve minerallere ek olarak antosiyaninler, karotenler, flavonoidler ve diğer organik antioksidanlar açısından zengin olan bu süper meyve, sağlığı geliştirmede ve bir dizi tıbbi durumu tedavi etmede ya da önlemede önemli bir rol oynar. 

Aronia Meyvesi Besin Değeri

Aronia meyvesinin kalorisi düşüktür, bununla birlikte lif, C vitamini ve manganez içeriği yüksek olduğu için yüksek oranda besleyicidir. 30 gram aronia meyvesi, aşağıdaki besin maddelerini içerir: 

Kalori: 13

Protein: 2 gram

Yağ: 0 gram

Karbonhidrat: 12 gram

Lif: 2 gram

C Vitamini: Günlük Değerin % 10’u (DV)

Manganez: DV’nin % 9’u

K Vitamini: DV’nin % 5’i 

  Basketbol Oynamanın Vücuda Faydaları Nelerdir?

Meyveler ayrıca folat, demir, A ve E vitaminleri de içerir. Ayrıca, mükemmel antioksidan kaynağıdır. Özellikle antosiyaninler bakımından yüksektir, bu da meyvelere koyu mavi rengini verir.

Aronia Meyvesi Yararları Nelerdir?

Meyvenin anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri vardır. Bu, hücreleri zarar görmekten koruyarak sağlığa birçok yönden yarar sağlar. 

aronia meyvesi faydaları

Güçlü antioksidanlar içerir

Aronia meyvesi yüksek seviyede antioksidan içerir. Bu bileşikler hücreleri serbest radikallerin neden olduğu zararlardan korur. Serbest radikallerin birikmesi, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik durumlara yol açabilecek oksidatif strese neden olabilir.

Aronia meyvesi fenolik asitler, antosiyaninler ve flavanoller içeren bir antioksidan grubu olan mükemmel bir polifenol kaynağıdır.

Antikanser etkileri olabilir

Aronia meyvesi kansere karşı koruyabilir. Tüp ve hayvan çalışmaları, bu meyvedeki antosiyaninlerin, kolon kanseri hücrelerinin büyümesini durdurabileceğini göstermektedir.

Meyvelerden elde edilen ekstreler meme kanseri ile ilgili oksidatif stresi azaltabilir. Bir çalışmada, bu ekstreler meme kanserli kadınlardan alınan kan örneklerinde zararlı süperoksit serbest radikallerinin sayısını azaltmıştır. 

Antidiyabetik etkilere sahiptir

Araştırmalar, aronia meyvesinin antidiyabetik etkilerini destekliyor. 2015 yılında sıçanlarda yapılan bir çalışmada, aronia özütünün bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve diyabetle ilgili iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu bulundu.

2012 yılında yapılan bir çalışmada ise, insüline dirençli sıçanlarda,aronia özünün insülin direnci ile çeşitli düzeylerde savaştığı bulundu. Bu sonuç potansiyel olarak onu diyabetin gelişmesini önlemede etkili bir yardımcı yapar.

Organların sağlığını korur

2016 yılında yapılan bir çalışmada karaciğer hasarı olan sıçanlarda aronia meyve suyunun etkilerine bakıldı. Araştırmacılar, meyve suyunun karaciğer hasarının şiddetini ve semptomlarını azalttığını buldu.

Benzer bir çalışmada aronia suyunun sıçanlarda karaciğer hasarına karşı koruyucu etkileri olduğu tespit edildi. 

Bir başka kemirgen çalışması, aronia suyunun, mide astarı hasar görmüş sıçanlarda semptomların şiddetini azaltmaya yardımcı olduğunu buldu.

Çalışma, aronia meyvesinin faydalarının, mukus üretimini artırmasının yanı sıra oksidatif stresle mücadele etme yeteneğinden kaynaklanabileceğini öne sürdü.

Kalp sağlığına faydalıdır

Antioksidan özellikleri nedeniyle, aronia meyvesi kalp sağlığına faydalıdır. Özellikle, kalp hastalığı ve diyabet olasılığını artıran, metabolik sendromlu kişiler için etkilidir.

  Vücudun Su Toplaması Neden Olur, Nasıl Önlenir? Ödem Attıran İçecekler

Metabolik sendromlu 25 kişi ile yapılan iki aylık bir çalışma, günde 300 mg aronia ekstresi almanın kan basıncını önemli ölçüde azalttığını buldu.

Bağışıklığı güçlendirir

Aronia meyvesi bağışıklık sistemini güçlendirir. Bir test tüpü çalışması, meyvenin özütlerinin, potansiyel olarak zararlı bakteri Escherichia colive Bacillus Cereus’a karşı güçlü antibakteriyel aktivite gösterdiğini belirtti.

Ek olarak, huzurevinde yaşayanlarla yapılan üç aylık bir çalışma, günlük olarak 156 veya 89 ml aronia meyve suyu içenlerin, idrar yolu enfeksiyonlarında sırasıyla % 55 ve % 38 azalma yaşadığını tespit etti.

Meyveler antiviral etkilere sahiptir. Bir fare çalışmasında, meyvenin ekstresindeki ellagik asit ve myriketin, influenza virüsüne karşı koruma sağlayabileceği belirlendi. 

Kilo vermeye yardımcı olur

Aronia meyvesinin kalorisi ve yağ miktarı düşüktür ancak diyet lifi ve zengin besin maddeleri içerir. Fazla kalori almadan tok hissetmek ve sağlıklı kalmak için mükemmel bir diyet yardımcısıdır.

Sindirime yardımcıdır

Aronia meyvesi lif bakımından yüksektir yani yiyecekleri bağırsakta verimli bir şekilde hareket ettirerek sorunsuz sindirimi kolaylaştırırlar. Lif, dışkıyı hareketlendirerek kabızlık, ishal, kramp, şişkinlik ve genel mide rahatsızlığını gidermeye yardımcı olabilir.

Aronia meyvesindeki organik bileşikler, doğal bağışıklık artırıcı ve antioksidan aktivitesi nedeniyle bağırsağı tehlikeli bakterilerden de korur.

Bilişsel bozuklukları yavaşlatır

Serbest radikallerin en zararlı süreçlerinden biri beyni ve bilişsel yolları etkilemesidir. Aronia meyvesinde bulunan antosiyaninler, nöral yol aktivitesinin artması ve beyindeki oksidatif stresin azaltılması ile doğrudan bağlantılıdır, böylece Alzheimer, bunama ve diğer yaşa bağlı bilişsel bozuklukların ortaya çıkışını ve başlangıcını azaltır.

Göz sağlığını geliştirir

Aronia meyvesinde bulunan karotenler, gözlerdeki oksidatif stresi azaltabilir, böylece makula dejenerasyonunun başlamasını ve katarakt gelişimini yavaşlatır veya önler. Karoten en güçlü antioksidanlardandır ve aronia meyvesinde önemli seviyelerde bulunur.

Aronia meyvesi cilde faydaları

Aronia meyvesinde cildin sağlığını ve görünümünü iyileştirebilecek çeşitli bileşenler vardır. Oksidatif stres, biz yaşlandıkça cildi etkiler, kırışıklara, yaşlılık lekelerine ve daha şiddetli leke ve yara izlerine neden olur.

Aronia meyvesindeki antioksidanlar yaşa bağlı bu semptomları önleyebilir ve büzücü özelliklerinden dolayı cildi sıkılaştırabilir.

  Glisemik İndeks Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Örnek Menü

Aronia Meyvesi Nasıl Yenir?

Yerel olarak kolaylıkla bulunabilen aronia meyvesi, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan insanların kolay bulabileceği bir meyve türü değildir.

Genellikle meyve suyuna dönüştürülür ve reçel, püre, şurup, çay ve şaraplarda önemli bir bileşendir.

Aronia meyvesi şu şekilde tüketilebilir:

Çiğ

Atıştırmalık olarak taze veya kurutulmuş olarak yenebilir, ancak ağız kuruluğu etkileri nedeniyle bazıları çiğ tüketmeyi tercih etmez.

Meyve suyu ve püresi

Aronia meyvesi veya meyve suyu, ananas, elma veya çilek gibi diğer meyvelerle birleştirilebilir ve ferahlatıcı bir içecek elde edilebilir.

Pişirme

Kek ve turtalara eklenebilir.

Reçel ve tatlı

Farklı reçeller ve lezzetli ikramlar için aronia meyvesi şekerlenir. Bu şekilde ekşi tadı bastırılır.

Çay, kahve ve şarap

Aronia meyvesi çay, şarap ve kahvede bir bileşen olarak bulunabilir.

Meyveler, markaya göre değişen porsiyon ve doz önerileri ile toz veya kapsül formunda bir takviye olarak da alınabilir.

Kapsülleri, dondurularak kurutulmuş meyvelerden veya özünden yapılabilir. Bu nedenle, hizmet önerileri önemli ölçüde değişir.

Aronia Meyvesi Yan Etkileri Nelerdir?

Araştırmalar bu meyveyi yemenin güvenli olduğunu ve ciddi olumsuz etkileri olmadığını göstermektedir.

Aronia meyvesi tadı ağızda kuru bir his bırakabilir. Bu nedenle, tek başına yemek zor olabilir. Bunun yerine, bunları yoğurt, tatlılar ve meyve suları gibi yiyecek ve içeceklere ekleyebilirsiniz.

Sonuç olarak;

Aronia meyvesi, Rosaceae familyasının çalıları üzerinde yetişir. Lif ve C vitamini açısından zengindir, bu bileşikler kalp sağlığına faydalıdır, bağışıklığı güçlendirir ve kansere karşı korur.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir