Arnavut Biberi Nedir, Faydaları Nelerdir?

Arnavut biberi veya daha çok bilinen adıyla acı kırmızı biber, acı olan kırmızı biberin kurutulmasıyla yapılan bir baharattır. Toz haline getirilip baharat olarak yemeklerde kullanılabilir, bütün olarak yenilebilir. 

Arnavut biberinin acı tadı ile ilişkili sağlık faydaları genellikle içeriğindeki “kapsaisin” adı verilen kimyasal maddeden kaynaklanmaktadır.

Arnavut Biberi Nedir?

Arnavut biberi, yemeklere lezzet katmak için kullanılan acı bir biberdir. Genellikle sıska ve kırmızı, 10 ila 25 cm uzunluğunda ve kavisli bir uca sahiptir.

Arnavut biberi, faydalarının çoğundan sorumlu olan yüksek miktarda kapsaisin içerir. Biberin lezzetinden de bu madde sorumludur.

arnavut biberi zayıflatırmı

Arnavut Biberinin Tarihi

Orta ve Güney Amerika kökenli olduğu bilinen bu biber, ilk başta dekorasyon olarak kullanılıyordu – tabi insanlar baharat ve tıbbı olarak önemini fark etmeden çok daha önce. 

Christopher Columbus, Karayipler’de seyahat ederken bu biberi keşfetti. Onları Avrupa’ya getirdi ve bugün, dünya çapında yetiştirilmektedir.

Arnavut Biberi Besin Değeri

Bu biberde bulunan önemli besin maddeleri arasında C, B6, E vitamini, potasyum, manganez ve flavonoidler vardır. Bir çay kaşığı Arnavut biberi aşağıdaki besin içeriğine sahiptir:

17 kalori

2 miligram sodyum

1 gram yağ

3 gram karbonhidrat

1 gram şeker

1 gram diyet lifi (günlük değerin % 6’sı)

1 gram protein (günlük değerin % 1’i)

2185 IU vitamin A (günlük değerin% 44’ü)

6 miligram E vitamini (günlük değerin % 8’i)

4 miligram C vitamini (günlük değerin % 7’si)

1 miligram B6 vitamini (günlük değerin % 6’sı)

2 mikrogram K vitamini (günlük değerin % 5’i)

1 miligram manganez (günlük değerin % 5’i)

106 miligram potasyum (günlük değerin % 3’ü)

Arnavut biberinde kolesterol bulunmamaktadır.

Arnavut Biberinin Yararları Nelerdir?

Bu biberde bulunan kapsaisin çeşitli faydalar sağlar. Metabolizmayı hızlandırır ve kalp sağlığını iyileştirir. Ayrıca, eklem ağrılarını ve diğer inflamatuar durumları giderdiği de bilinir. Baharat olarak kullanıldığında, cild ve saça iyi gelir. İşte Arnavut biberinin faydaları… 

Sindirim sağlığını iyileştirir

Ne kadar sağlıklı olduğunuz, sindirim işlevinizin kalitesine bağlıdır. Arnavut biberi, kan dolaşımını hızlandırmak gibi bir yeteneğe sahiptir – böylece sindirim sürecini hızlandırır.

Aynı zamanda midenin enfeksiyonları savunma yeteneğini ve sindirim sıvısının üretimini artırma becerisini de geliştirir. Tüm bunlar sindirim sağlığı için çok faydalı süreçlerdir.

Kan basıncını düşürür

Bazı kaynaklar, Arnavut biberinde bulunan kapsaisin maddesinin gece boyunca kan basıncını düşürebileceğini belirtiyor. Biber kan damarlarını açar ve bu kan akışını hızlandırır. Kan akışı arttıkça, kan basıncı doğal olarak düşer.

Kapsaisin, nöro-hormonal sistemler ile çalışan duyu sinirlerini de etkiler ve bu da kan basıncını düşürür. Ancak bu acı kırmızı biber, kan basıncı ilaçlarının yerine geçemez.

Ağrıyı azaltır

Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi’ne göre, kapsaisin ağrıyı azaltabilir. Bileşik güçlü ağrı giderici özelliklere sahiptir. 

Kapsaisin, madde P miktarını (beyine ağrı mesajları veren bir kimyasal madde) azaltır. Sonuç olarak rahatlama hissedersiniz. Bu nedenle çoğu ağrı merhemi bile kapsaisin içerir.

Cilde kapsaisin uygulandığında, ödül ve zevk hissi veren iyi bir hormon olan dopamini serbest bırakarak beyne tepki verir. 

Arnavut biberi migren için de etkilidir. Migrene neden olan trombosit agregasyon faktörünü (PAF olarak da bilinir) azaltır.

Arnavut biberi ayrıca krampları tedavi etmek için de kullanılır. Kapsaisin, şok ederek sinir-kas iletişimini sıfırlayabilir. Bu krampları hafifletmeye yardımcı olur.

Kanseri önlemeye yardımcı olabilir

Birçok çalışmada, kapsaisinin, apoptozu (kanser hücrelerinin ölümü) indükleme kabiliyetini tespit etmiştir. Aynı zamanda kanser hücrelerinin vücuda girebilme yeteneğini de sınırlar.

Kalp sağlığını korur

Arnavut biberinin kan damarlarının sağlığını geliştirdiği ve kan basıncını düşürdüğü göz önüne alındığında, kalbi koruduğu da söylenebilir. Ayrıca kan pıhtısını önleyerek kalp krizlerini önlemede de etkili olmaktadır. 

Kapsaisin, arterleri daraltan lipit birikintilerini temizler. Çalışmalar, kan dolaşım problemleri, kardiyak aritmi (düzensiz kalp atışı) ve çarpıntıların tedavisinde de etkili olduğunu göstermektedir. 

Arnavut biberi diyabet ile ilişkili kalp hastalığını önlemede de faydalıdır. Ve daha ilginç bir şekilde, plakların azalmasına yardımcı olabilir (ve de kolesterolü düşürebilir).

Tıkanıklığı temizler

Arnavut biberi, sinüslerdeki tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir. Biberdeki kapsaisin, mukusu seyreltir ve sinüsleri uyarır. Bu nihayetinde, hava dolaşımına yardımcı olarak burun tıkanıklığını giderir.

Kapsaisin, burun tıkanıklığı gibi semptomlara sahip bir hastalık olan rinit üzerinde de yararlı etkilere sahiptir.

Arnavut biberi bronşit kaynaklı tıkanıklığı da ortadan kaldırır. Sinüs enfeksiyonları, boğaz ağrısı ve larenjit tedavisine de yardımcı olur. Hatta soğuk algınlığı, grip ve diğer ilgili alerjileri tedavi etmeye de yardımcı olabilir.

Eklem ağrılarını azaltır

Araştırmalar, ağrılı eklemler üzerine kapsaisin içeren kremlerin uygulanmasının, ağrıyı iyileştirdiğini ortaya koydu. 

Bu acı kırmızı biber, artrit ve eklem ağrılarından kurtulmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Topikal kapsaisin osteoartrit ağrısı ve fibromiyalji için de etkili olabilir.

Anti-mikrobiyal özellikleri vardır

Arnavut biberi, anti-bakteriyel özellikleri sayesinde yaralanma durumunda enfeksiyonu önleyebilir. Ayrıca anti-fungal özelliklere de sahiptir.

Bağışıklığı güçlendirir

Bununla ilgili çok sayıda çalışma olmasa da, biberdeki antioksidanlar kişinin bağışıklığını güçlendirir. Biber yerken, vücudun ısısı artar ve bu da bağışıklık sistemini güçlenmesini sağlar.

Diş ağrısını iyileştirir

Diş ağrısı için biber kullanmak eski bir tedavi yöntemidir ama işe yarayacaktır. Biber tahriş edici bir madde olarak davranır ve daha derin diş ağrısının azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda yerel kan akışını da artırır.

Cilt ve saç sağlığını iyileştirir

Bununla ilgili az araştırma olsa da, bazı raporlar Arnavut biberinin cilt ve saça olan faydasını belirtmektedir. Biberdeki kapsaisin cildin kızarıklığını (anti-inflamatuar özellikleri) yatıştırır ve sivilceye bağlı ciltteki renk değişikliğini tedavi eder. 

Ancak yalnız biber kullanmayın. Bir kaşık biberle bir miktar kakao tozu ve yarım olgun bir avokadoyu pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Yüzünüze uygulayın ve 15 dakika sonra durulayın.

Arnavut biberindeki vitaminler saç sağlığını da geliştirir. Biberi  balla karıştırıp kafa derisine uygulayın. Saçlarınızı bir başlık ile örtün. 30 dakika sonra yıkayın.

Ayrıca bu karışıma üç yumurta ve zeytinyağı ekleyebilir ve daha kuvvetli saçlar için aynı işlemi uygulayabilirsiniz. Bu çözüm aynı zamanda saçınıza hacim katar ve parlatır.

arnavut biberi besin değeri

Arnavut Biberi Zayıflatır mı?

Çalışmalar, biberin metabolizmayı hızlandırdığını ve hatta açlığı bastırdığını gösteriyor. Bu özelliği kapsaisin (termogenik kimyasal olarak da bilinir) den kaynaklanır. Bu bileşiğin bedenlerimizde ekstra ısı ürettiği ve bu süreçte daha fazla yağ ve kalori yaktığı bilinmektedir.

Araştırmalar bize, kapsaisin açısından zengin gıdaları tüketmenin vücudumuzun metabolik hızını yüzde 20 (2 saate kadar) artırabildiğini gösteriyor.

 2014 yılında yapılan bir çalışma, her öğünde kırmızı biber tüketen kişilerin daha az iştahı olduğunu ve daha fazla tokluk hissi yaşadığını bulmuştur. Yani bu acı kırmızı biber, kilo vermeye yardımcıdır.

Arnavut Biberin Zararları ve Yan Etkileri

Tahriş

Arnavut biberi bazı insanlarda tahrişe neden olabilir. Buna cilt tahrişi, gözlerde tahriş, mide, boğaz ve burun dahildir.

Karaciğer veya böbrek hasarı

Bu acı kırmızı biberi aşırı miktarda tüketmek, böbrek veya karaciğer hasarına neden olabilir.

Çocuklardaki etkisi

2 yaşın altındaki çocuklar biberden uzak durmalıdır.

Kanama

Kapsaisin ameliyat sırasında ve sonrasında kanamayı artırabilir. Bu nedenle, planlanan ameliyattan en az iki hafta önce kullanmayın.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir