Anasayfa » Armut Kaç Kalori? Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Armut Kaç Kalori? Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Armut meyvesi, çok eski zamanlardan beri tüketilen tatlı bir meyvedir. Sadece lezzetli olmakla kalmaz, birçok sağlık yararı da sunar.

“Armut nedir, ne demek”, “armutun faydaları nelerdir”, “armut hangi vitamin”, “armutta c vitamini var mı”, “armut zayıflatır mı” soruların cevaplarını yazıda bulabilirsiniz.

Armut Besin Değeri Nedir?

Orta büyüklükte bir armut (178 gram), aşağıdaki besin içeriğine sahiptir:

Kalori: 101

Protein: 1 gram

Karbonhidrat: 27 gram

Lif: 6 gram

C Vitamini: Günlük Değerin% 12’si (DV)

K Vitamini: DV’nin% 6’sı

Potasyum: DV’nin% 4’ü

Bakır: DV’nin% 16’sı

Bu miktar ayrıca az miktarda folat, provitamin A ve niasin sağlar. Folat ve niasin hücresel fonksiyon ve enerji üretimi için önemlidir, provitamin A ise cilt sağlığını ve yara iyileşmesini destekler.

Armut, bakır ve potasyum gibi önemli minerallerin kaynağıdır. Bakır bağışıklık, kolesterol metabolizması ve sinir fonksiyonunda rol oynar, potasyum ise kas kasılmalarına ve kalp fonksiyonlarına yardımcı olur.

Dahası, bu meyve oksidatif hasara karşı koruyan mükemmel bir polifenol antioksidan kaynağıdır. Kabuğu etinden daha fazla polifenol içerir, o yüzden meyveyi kabuğuyla birlikte yiyin. 

Armutun Yararları Nelerdir?

Bağırsak sağlığını korur

Sindirim sağlığı için gerekli olan mükemmel bir çözünür ve çözünmeyen lif kaynağıdır.  Bu lifler dışkıyı yumuşatarak ve yukarı kaldırarak bağırsak düzeninin korunmasına yardımcı olur.

Bir orta boy armut (178 gram), 6 gram lif sağlar ki bu da günlük lif ihtiyacının % 22’sine denk gelir.

Ek olarak, çözünür lifler bağırsaklardaki sağlıklı bakterileri besler. Bu nedenle, bunlar sağlıklı yaşlanma ve gelişmiş bağışıklık ile ilişkili olan prebiyotikler olarak kabul edilir.

Armutun kabuğunda önemli miktarda lif bulunduğundan, soyulmamış meyveyi yemek en iyisidir.

Sindirimi iyileştirir ve kabızlıkla savaşabilir

Temel besinleri sağlayan yüksek lifli bir gıda olarak, daha fazla armut yemek, sindirim sorunlarını önlemede veya tedavi etmede etkilidir. Armut gibi yiyeceklerden daha fazla lif yemek, doğal kabızlık giderici bir ilaçtır.

Armutta bulunan pektin sindirim sağlığına fayda sağlar. Pektin, doğal bir idrar söktürücüdür ve hafif bir müshil etkisi vardır. Bu özelliği ile bağırsak hareketlerini düzenlemeye, su tutulmasını önlemeye ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur.

Armut ve diğer meyvelerde bulunan bitkisel besinler, sindirim organlarını oksidatif stresten korur. Ayrıca vücudu alkalize etmeye ve pH seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Daha fazla armut yemek doğal hemoroid tedavisi olarak faydalı olabilir.

  Prebiyotik Nedir, Faydaları Neler? Prebiyotik İçeren Besinler

Faydalı bitki bileşikleri içerir

Armut, kendisine farklı renk tonları veren birçok faydalı bitki bileşiği içerir.

Örneğin, antosiyaninler, bazılarına yakut kırmızısı bir ton verir. Bu bileşikler kalp sağlığını iyileştirerek, kan damarlarını güçlendirir.

Yeşil armut ise, özellikle yaşlandıkça görme gücünü korumak için gereken iki bileşik olan lutein ve zeaksantin içerir.

Büyük bir lif kaynağıdır

Orta boy bir armutta beş gramdan fazla lif bulunur ve armut en  yüksek lifli besindir.

Lif sıfır sindirilebilir kalori içerir. Sağlıklı bir beslenmenin gerekli bir unsurudur, çünkü sağlıklı kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur ve düzenliliği destekler.

Armutun en çok araştırılan yönlerinden biri, pektin lifi adı verilen bileşiktir. Pektin lifi düzenleyiciden daha fazlasıdır; suda çözünen ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olan ve sindirim sağlığını destekleyen özel bir faydalı lif türüdür.

Anti-inflamatuar özelliklere sahiptir

İltihaplanma normal bir bağışıklık tepkisi olmasına rağmen, kronik veya uzun süreli iltihap sağlığa zarar verir. Kalp hastalığı ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere bazı hastalıklara neden olur.

Armut, inflamasyonla mücadeleye yardımcı olan ve hastalık riskini azaltabilecek, zengin bir flavonoid antioksidan kaynağıdır.

Birçok büyük çalışma, yüksek flavonoid alımının, kalp hastalığı ve diyabet riskini azalttığını gösteriyor. Bu etki, bu bileşiklerin anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklerinden dolayıdır.

Antikanser etkilere sahiptir

Antikanser özellikleri veren çeşitli bileşikler bulunur. Örneğin, antosiyanin ve sinamik asit içeriklerinin kanserle savaştığı belirtilmektedir.

Birkaç çalışma, armut da dahil olmak üzere meyveler açısından zengin beslenmenin, akciğer, mide ve mesane olanlar da dahil olmak üzere bazı kanserlere karşı korunabileceğini göstermektedir.

Bazı popülasyon çalışmaları, armut gibi flavonoid bakımından zengin meyvelerin, göğüs ve yumurtalık kanserlerine karşı da koruma sağlayabileceğini ve bu meyvenin kadınlar için özellikle önemli olduğunu belirtmektedir.

Diyabet riskini düşürür

Armut – özellikle kırmızı çeşitleri – diyabet riskini azaltmaya yardımcı olur.

200.000’den fazla kişiyle yapılan büyük bir araştırmada, kırmızı armut gibi haftalık 5 veya daha fazla porsiyon antosiyanin içeren meyve yenmesinin, tip 2 diyabet riskinin % 23 daha düşük olduğu bulundu.

Meyvedeki lif sindirimi yavaşlatır ve vücuda karbonhidratları parçalamak ve absorbe etmek için daha fazla zaman kazandırır. Bu, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine ve potansiyel olarak diyabetin önlenmesine ve kontrol edilmesine yardımcı olur.

Kalp sağlığını korur

Armut, kalp hastalığı riskini düşürür. Prosiyanidin antioksidanları, kalp dokusunda sertliği azaltabilir, LDL (kötü) kolesterolü düşürebilir ve HDL (iyi) kolesterolü arttırabilir.

Kabuğu, iltihabı azaltarak ve yüksek tansiyon ve kolesterol seviyeleri gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltarak kalp sağlığına yararlı olduğu düşünülen kuersetin adı verilen önemli bir antioksidan içerir.

  Limonun Faydaları - Limon Zararları ve Besin Değeri

Kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur

Armut, iskelet sağlığının anahtarı olan iki besin maddesi için iyi bir kaynaktır: K vitamini ve bor. 

K vitamini eksikliği kemikle ilgili bozukluklar için büyük bir risk teşkil eder. Kemik yıkımını önlemek için kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi diğer temel besinlerle birlikte çalışır.

Hatta bazı uzmanlar, K vitamininin osteoporozla savaşmak için potansiyel olarak en önemli besin maddesi olduğunu düşünüyor.

Bor, kemik mineral yoğunluğuna katkıda bulunarak, osteoporozu önleyerek, artrit gibi inflamatuar durumları tedavi ederek, gücü ve kas kütlesini geliştirerek kemikleri güçlü tutmaya yardımcı olur.

Bor, osteoporozun önlenmesi açısından genellikle yeterince kullanılmamaktadır, ancak birçok sağlık uzmanı, onu yaşa bağlı kemik bozukluklarını önlemenin önemli bir parçası olarak görmektedir.

Enerji verir

Armuttaki yüksek glikoz içeriği, halsizlik durumunda anında enerji verir. Vücut tarafından çok çabuk emilir ve enerjiye dönüşür.

Kan basıncını düzenler

Armutta bulunan anti kanserojen glutatyon ve antioksidanlar kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur.

Armut zayıflamaya yardımcı olur

Armut kalorisi düşük, su ve lif oranı yüksek bir meyvedir. Bu kombinasyon, zayıflattığını gösterir ki, lif tok tutar. Tok olduğunuzda daha az yersiniz.

12 haftalık bir çalışmada günlük iki armut yiyen 40 yetişkin, bel çevresinden 1,1 cm’ye kadar kaybetmiştir.

Hamilelikte armut yemek- hamilelikte armutun faydaları

Hamilelikte tamamen güvenli bir meyvedir. Düşük kalorilidir ve hamile anneler için gerekli olan besin içeriği yüksektir. Yemeden önce iyice yıkamak gerekir.

Bu, kabuklu olan bütün meyveler için geçerlidir. Meyvenin yüzeyinde bulunabilecek zararlı patojenlerden kurtulmak içindir. Bu patojenler, toksoplazmoz ve listeriyoz gibi hastalıklarla ciddi gebelik komplikasyonlarına neden olabilir.

Armutun Cilde Faydaları

Cildi pürüzsüz ve yumuşak tutmada önemli rol oynayan lif içerir. Ayrıca antioksidan içeriği, zararlı serbest radikallerle savaşır, bu da cildi hasarlardan korur. 

Sonunda cildin renklenmesini sağlar ve göz çevresinin yanı sıra dudak bölgesinde ince çizgiler oluşmasını da engellemeye yardımcı olur.

Meyvede yüksek derecede hayati vitamin ve esansiyel mineral bulunur. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirir, bu da sivilce ve cilt enfeksiyonlarıyla mücadeleye yardımcı olur.

Armut cildin su içeriğini dengeler, bu yüzden doğal bir nemlendiricidir. Bu nedenle, bu meyvenin özü nemlendirici losyon yapımında yaygın olarak kullanılır. 

İltihap önleyici özellikleri cilt için faydalıdır. Armut yemek veya özü içeren herhangi bir güzellik ürünü kullanmak, alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Bu nedenle, cilt için faydalıdır.

armutun özellikleri

Armutun Saça Faydaları

Saçları besler

Armut, özellikle olgun olanlar, saç köklerini besleyen, saç derisini besleyen ve sağlıklı olması için saçın nemli kalmasını sağlayan ‘sorbitol’ veya ‘glusitol’ adlı doğal bir şeker alkolü içerir.

  E Vitamini Kırışıklık Giderir mi? E Vitamini ile Kırışıklık Gideren 8 Formül

Saç kuruluğunu azaltır

Armutun nemlendirici özelliği saçın kuruluğunu azaltmak için son derece faydalıdır. Ayrıca, doğal bir antioksidan olarak çalışan ve saç hücrelerinin sağlığını koruyarak saç tellerinin bakımlı kalmasına yardımcı olan çok sayıda C vitamini içerir.

Parlaklık kazandırır

Donuk saçlar için armut yardımcı olabilir. Tek yapmanız gereken 1 adet taze ve olgun armut, 2 yemek kaşığı elma sirkesi ve suyu karıştırarak doğal bir saç maskesi hazırlamak. Bu, donuk saçı canlandırabilen ve kaybolan parlaklığını geri kazandıran harika bir saç canlandırıcıdır.

Armutun Zararları Nelerdir?

Elma ve armut gibi meyveler glikoz ile karşılaştırıldığında daha yüksek miktarda fruktoz içerir. Onlar yüksek FODMAP yiyecek olarak kabul edilir.

FODMAP’leri yüksek oranda tüketmek, irritabl bağırsak bozuklukları olan bazı kişilerde gaz, şişkinlik, ağrı ve ishali artırabilir.

FODMAP “mayalanabilir oligosakaritler, disakaritler, monosakaritler ve polioller” anlamına gelir. Bunların hepsi fermente edilebilir kısa zincirli karbonhidrat formlarıdır. Bu tür karbonhidratları daha az yemek, FODMAP’a duyarlı kişiler için ortak semptomları azaltır.

armut neye iyi gelir

Armut Nasıl Seçilir?

Olgun armut en iyisidir. Meyvenin kabuğu parlaksa alın. Mat altın rengi, hoş kokulu ve biraz yumuşak boyunlu olanları tercih edin.

İyi bir armut yeterince sağlam olmalıdır (çok sert olmamalıdır). Meyvenin kabuğu düzgün ve hasarsız olmalıdır. Kabuğunda biraz pas rengi (kahverengi lekeler) olsa bile, tadında bir değişiklik olmaz.

Armut Nasıl Saklanır?

Olgun armutu buzdolabına koyun. Tersine, onları oda sıcaklığında olgunlaştırmak istiyorsanız, nem meyveyi hızlı bir şekilde bozabileceğinden yıkamadan bir kaseye koyun.

Armut Nasıl Yenir?

Meyveyi yıl boyunca pazar ve marketlerde bulabilirsiniz. Tek başına yenebilen meyve, yulaf ezmesi ile birlikte tüketilebilir, salata ve smoothielere eklenebilir. Reçeli ve kompostosunu da yapabilirsiniz.

En önemlisi, armutu kabuğuyla birlikte yemek, çünkü yukarıda sayılan besinlerin çoğu kabuğunda bulunuyor.

Sonuç olarak;

Armut, lif, vitaminler ve faydalı bitki bileşikleri içeren besleyiciliği yoğun bir meyvedir.

Bu besinler iltihapla mücadele eder, bağırsak ve kalp sağlığını destekler, belirli hastalıklara karşı korur ve hatta zayıflamaya yardımcı olur. Çoğu besin maddesi kabuğunda bulunduğu için meyveyi kabuğuyla birlikte yiyin.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir