Antosiyanin Nedir? Antosiyanin İçeren Besinler ve Faydaları

Antosiyaninler, 6000’den fazla farklı flavonoid polifenol türünden sadece biridir.

Antosiyanine benzer özelliklere sahip diğer türler arasında flavanoller, flavonlar, flavanonlar, flavan-3-ols ve izoflavonlar bulunur.

Diğer ilgili antioksidanlara kıyasla antosiyaninler hakkında daha fazla şey duyarız, bunun nedeni, birçok meyve ve sebzede yaygın olarak bulunabilmesidir. 

Uzmanlar, çeşitli besinler yiyen ve sağlıklı beslenen kişilerin, diğer flavonoidlere kıyasla muhtemelen dokuz kat daha fazla antosiyanin tükettiğine inanıyor. 

Antosiyaninler; yiyeceklerin kırmızı, mor ve mavi olmasını sağlayan bitki bileşikleridir. Patlıcan, üzüm, yaban mersini vb. gibi… Tüm bu yiyecekler ve daha pek çoğu, antosiyaninlerin yanı sıra bir dizi başka önemli besin de sağlar. 

Antosiyanin sağlayan besleyiciliği yoğun yiyecekler yemenin faydaları arasında kardiyovasküler hastalık, kanser ve nörolojik bozukluklara karşı korunmak bulunur.

Antosiyanin Ne İşe Yarar?

Antosiyaninler, yaşlanmanın ve oksidatif stresin etkileriyle savaşan güçlü bir antioksidan ailesi olan bir tür flavonoiddir. Bugüne kadar 635’ten fazla farklı antosiyanin tespit edilmiştir.

Antosiyaninlerin tanımı “bitkilerde bulunan mavi, mor veya kırmızı flavonoid pigmentler” dir. Antosiyaninler suda çözünür, özel pH’larına bağlı olarak renkleri değişebilen glikozit pigmentlerdir. 

Bir meyve veya sebzenin içerdiği tam antosiyanin türü, kısmen ne kadar koyu kırmızı, mor, mavi ve hatta turuncu olacağını belirleyen şeydir. Patlıcan veya soğan gibi aynı yiyeceklerin birçok farklı tonda olabilmesinin bir nedeni de budur.

Bitkiler, koruyucu bir mekanizma olarak antosiyanin gibi fitokimyasallar üretir; Fitokimyasallar bitkilerin direncini artırmaya ve onları yok edilmekten korumaya yardımcı olur. 

Örneğin, antosiyanin, bitkileri yırtıcı hayvanlar (böcekler, kuşlar veya kemirgenler gibi) tarafından yenmekten ve ultraviyole ışık, soğuk hava sıcaklıkları ve kuraklık gibi çevresel stres faktörlerinden koruyabilir.

Antosiyanin Faydaları Nelerdir?

Antosiyaninlerin, yaşlanma ve çok sayıda hastalığın oluşumuna yol açan serbest radikal hasarıyla mücadelede rol oynadığı bilinmektedir.

Antosiyaninlerin serbest radikaller ve oksidatif stresle savaşma kapasitesi ile birlikte, hücreleri, dokuları ve hayati organları koruma konusunda başka birçok etkisi vardır. 

Örneğin, araştırmalar, antosiyaninlerin mikroflora ile etkileşime girdiklerinde bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu ve bunun da birçok kronik hastalıkla ilişkili iltihap belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve hormonal dengeyi destekleyebileceğini ileri sürüyor.

Kalp hastalığına karşı korur

Genel olarak, pek çok çalışma, günde sadece bir ila iki (veya ideal olarak daha fazla) porsiyon antosiyanin bakımından zengin yiyecekler yemenin, kişiyi yüksek tansiyon ve arteriyosklerozdan kaynaklanan sorunlardan koruyabileceğini bulmuştur. 

34.000’den fazla postmenopozal kadını içeren Kadın Sağlığı Çalışması’ndan elde edilen bulgu, haftada bir veya daha fazla antosiyanin bakımından zengin çilek ve yaban mersini tüketen kadınların kalp hastalığı / koroner arter hastalığından ölüm riskinde önemli düşüşler yaşadığını buldu. 

Son yıllarda diyabet ve pankreas bozuklukları için de antosiyaninlerin faydaları ortaya çıkarıldı ve yine bu pigmentlerin vücutta neden olduğu, serbest radikal oluşumunun önlenmesi, lipid peroksidasyonunun azalması, pankreas şişmesinin azalması da dahil olmak üzere çoklu, eşzamanlı biyolojik etkilere bağlanıyor.

Bağışıklığı güçlendirir

Antosiyanin biyoflavonoidleri, DNA hasarından ve lipid peroksidasyonundan koruma sağlayabilir ayrıca anti-inflamatuar etkilere sahiptir ve bağışıklık tepkilerini düzenleyen sitokinlerin üretimini artırmaya yardımcı olur. 

Ayrıca östrojenik aktiviteyi azaltarak hormonal dengeyi destekledikleri, besin emilimine yardımcı olan enzim üretimini düzenlemeye yardımcı oldukları ve hücre zarlarını daha az geçirgen ve kırılgan hale getirerek güçlendirdikleri gösterilmiştir.

patlıcan vitamin değeri

Kansere karşı korur

Araştırmalar antosiyaninlerin; antioksidan, antikarsinojenik ve anti-inflamatuar etkileri nedeniyle çeşitli kanser türlerini geliştirme riskini azaltabileceğini göstermektedir. 

Bu, insanlarda ve hayvanlarda hem in vitro hem de in vivo araştırma denemelerinde kanıtlanmıştır. Araştırmalar, antosiyaninlerin hücre çoğalmasını bloke ederek ve kanser oluşumunu engelleyerek doğal olarak kanserle savaşma yeteneğine sahip olduğunu göstermektedir.

Bilişsel işlevi geliştirir

Araştırmalar, antosiyanin gibi antioksidanlarla yüksek beslenmenin, hafıza ve motor fonksiyonlar dahil olmak üzere sinirsel ve davranışsal parametreleri etkileyen bazı yaşla ilişkili eksikliklerin tersine dönmesine yol açtığını bulmuştur. 

Antosiyaninler, yaşlı kişilerde hafızayı, koordinasyonu ve sinirsel işlevi korumayla ilişkilendirilmiştir. Kore’de yapılan bir araştırma, mor tatlı patatesten izole edilmiş antosiyanin uygulamasının bilişsel performansı artırdığını ve farelerde beyin dokularında lipid peroksidasyonunu engellediğini buldu. 

Egzersiz performansını iyileştirir

Antosiyaninler, fiziksel aktiviteler sırasında yorgunluğu ve aşırı oksijen ve radikal birikiminin olumsuz etkilerini azaltarak fiziksel performansı geliştirmektedir. 

54 kadın ve erkek sporcuyu içeren bir klinik çalışmada, bir gruba altı hafta boyunca günde 100 miligram antosiyanin hapı verildiğinde, bu gruptaki katılımcıların, günlük 100 miligram plasebo hapı alan ikinci gruba kıyasla, VO2 max’larında (maksimal oksijen) önemli bir iyileşme yaşadıkları bulundu. 

Bazı çalışmalar ayrıca, yüzde 100 vişne ve yaban mersini suları gibi antosiyanin içeren meyve sularının, egzersiz sonrası kas hasarının iyileşme yeteneğini olumlu yönde etkileyen antioksidan ve anti-inflamatuar etkilere sahip olduğunu bulmuştur. 

mor renkli sebze

Göz sağlığını geliştirir

Antosiyaninin, gözleri serbest radikal hasarından koruyarak gece görüşünü ve genel görmeyi geliştirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Bir çalışma, siyah kuş üzümü antosiyanositlerinin oral alımının, yetişkinlerde gece görüşünün önemli ölçüde iyileşmesine yardımcı olduğunu buldu. 

Antosiyaninler ve Zayıflama

İlginç bir şekilde araştırmacılar, antosiyaninler ve kilo kaybı arasında bir ilişki önerdiler. Bu çalışma, farelere antosiyaninlerle kombinasyon halinde yüksek yağlı bir diyet sağladı. Elde ettikleri sonuçlar, vücut ağırlığı ve yağ (adipoz) doku kazanımının etkili bir şekilde engellendiğini buldu.

Ayrıca hiperglisemi (yüksek kan şekeri) ve hiperinsülinemi gibi bir dizi metabolik hastalık faktörünün önlendiğini gördüler. Bu, antosiyaninlerin obezite ve metabolik sendrom yönetimindeki rolüne dair kanıt sağlar.

Antosiyanin İçeren Yiyecekler Nelerdir?

Flavonoid fitokimyasallar ağırlıklı olarak çaylar, bal, şarap, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, zeytinyağı ve kakao gibi yiyeceklerde / içeceklerde bulunur.

Antosiyanin elde etmenin en iyi yolu kırmızı, mavi, mor ve turuncu (veya bu renklerin bazı kombinasyonları) yiyecekleri yemektir. Bir antosiyanidin molekülü bir şekerle eşleştirildiğinde buna glikozit denir, bu da bitki besinlerinde renklerin / pigmentlerin ifade edilme şeklidir.

Yüksek oranda antosiyonin içeren gıdalar şunlardır;

– Meyveler, özellikle siyah kuş üzümü, mürver, kızılcık, vişne suyu, yaban mersini, böğürtlen, ahududu ve çilek. Bu meyvelerin taze sıkılmış suları da bir kaynaktır. Alıç meyvesi, karadut ve acai meyvesi gibi meyveler de antosiyanin içerir.

– Kırmızı ve mor üzümler

– Kiraz

– Nar (meyve suyu dahil)

– Kırmızı şarap

– Patlıcan (özellikle mor türü)

– Siyah erik

– Kan portakalı

– Mor lahana

– Kırmızı soğan

– Mor tatlı patates

– Mor ve siyah havuç

– Kırmızı elma türleri

Bu yiyeceklerde bulunan antosiyaninin tam miktarı, yiyeceğin nerede ve nasıl yetiştirildiği, organik olup olmadığı ve yenildiğinde ne kadar taze olduğu gibi değişkenlere bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.

pancar suyu kalori

Listede pancarın olmadığını fark etmişsinizdir. Pancar kırmızı olabilir ancak bu antosiyaninlerden değil betalain pigmentlerinden kaynaklanmaktadır.

Betalain pigmentleri yiyecekleri kırmızı yapabilir. Aynı zamanda antosiyaninler gibi antioksidanlardır ve oksidatif stresle mücadele de dahil olmak üzere benzer faydalara sahiptirler.

Antosiyanin ve Antosiyanidin

Antosiyanin ve antosiyanidin, fenolik fitokimyasalların alt sınıflarıdır. Benzer yararları ve kullanımları vardır ancak kimyasal yapıları farklıdır. Antosiyanin glikozit formunda iken antosiyanidin aglikon formundadır.

En yaygın antosiyanidin türleri cyanidin, delphinidin, pelargonidin, peonidin, petunidin ve malvidindir. Antosiyanidin kırmızımsı-mor (macenta) bir pigmenttir, meyvelerde ve tatlı patates gibi diğer kırmızı renkli sebzelerde bulunur.

Antosiyanidinler ve antosiyaninler, doğal boyalar ve gıda boyası ajanları olarak kullanılır. Ayrıca, çeşitli yararlı sağlık etkileri nedeniyle farmasötik ürünlerde de kullanılmaktadırlar.

Hem insan hem de hayvan çalışmaları, antosiyanidinlerin ve antosiyaninlerin güçlü antioksidatif ve antimikrobiyal aktivitelere sahip olduğunu bulmuştur.

Ayrıca görme ve nörolojik sağlığı iyileştirmeye ve çeşitli hastalıklara karşı korumaya yardımcı olabilirler.

Antosiyanin Takviyesi ve Dozaj

Antosiyanin takviyesi almak, antosiyanin içeren yiyecekler yemek kadar faydalı mı? 

Genel olarak uzmanlar antosiyaninleri izole takviye formundan ziyade gıda kaynaklarından almayı önermektedir.

Bununla birlikte, antosiyanin takviyelerinin kullanımını içeren 10 çalışmanın bir incelemesi, takviyenin hastalıklı kişilerde veya yüksek biyobelirteçleri olanlarda, LDL kolesterolü önemli ölçüde iyileştirdiğini buldu.

Bununla birlikte, takviye, diğer kardiyovasküler hastalık belirteçlerini önemli ölçüde etkilememiştir. Yetişkinler günde 640 miligram tüketirken antosiyaninlerin hiçbir yan etkisi rapor edilmemiştir.

İzole edilebilen ve takviye olarak alınabilen antosiyanin örnekleri arasında cyanidin ve pelargonidin bulunur. Cyanidin, bağışıklık sistemini desteklemek için ek formda alınabilen bir antosiyanin alt kümesi olan izole edilmiş bir glikozittir. 

Pelargonidin, karakteristik bir turuncu renge sahip başka bir antosiyanidindir. Bu iki takviyenin oksidatif stresle savaşmaya ve kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olduğu bazı çalışmalarda gösterilmiştir.

Antosiyanini takviye şeklinde almak yerine yüzde 100 saf vişne suyu, yaban mersini suyu veya nar suyu içebilirsiniz. Bunlar, antosiyanin takviyelerinden daha geniş çapta araştırılmış ve birçok faydası olduğu gösterilmiştir.

kara mürver ekstraktı

Antosiyanin Zararları Nelerdir?

Yüksek miktarda antosiyanin içeren gıdaların uzun süre tüketilmesi (örneğin farklı meyveler); genellikle güvenli olarak kabul edilir ve insanlarda iyi tolere edilir.

133 randomize kontrollü çalışmanın büyük bir analizi flavonoidlerin (antosiyanin dahil) güvenliğini inceledi ve özellikle antosiyaninin herhangi bir yan etkisi veya toksisite sorunu gösterilmedi.

Bir grup flavonoidlerin, alımın türüne, dozuna ve süresine bağlı olarak toksisite sorunları olabileceğini belirtmek gerekir – özellikle yaşlılar gibi yüksek risk gruplarında. Bununla birlikte, bu çalışmada antosiyanin için bu tür sorunlar belirtilmemiştir.

Sonuç olarak

Antosiyanin antioksidanları, yaşlanma ve oksidatif stresin etkileriyle savaşan güçlü fitokimyasallar ailesinin bir parçası olan bir tür flavonoid polifenoldür.

Antosiyaninlerin araştırılan birçok faydasından bazıları arasında kalp hastalığı, kanser, hafıza kaybı ve nörolojik bozukluklarla mücadele yer alıyor.

Antosiyanin içeren yiyecekler arasında dutsu meyveler (özellikle siyah kuş üzümü, böğürtlen, yaban mersini, çilek), patlıcan, kan portakalı, üzüm, kiraz, kırmızı soğan, kırmızı lahana ve kırmızı şarap bulunur.

Takviye yerine mümkün olduğunca yiyeceklerden antosiyanin almanız tavsiye edilir. Yüzde 100 vişne suyu, nar suyu veya yaban mersini suyu içmek bu durumda etkili olacaktır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir