Antioksidan nedir? Antioksidan içeren 20 sağlıklı besin

Antioksidan, oksidasyonun neden olduğu hücre hasarını önleyen veya geciktiren doğal maddelerdir. Antioksidan içeren besinler arasında elma, böğürtlen, yaban mersini, kiraz, kızılcık, portakal, şeftali erik, ahududu, kırmızı üzüm, çilek gibi meyveler; ıspanak, brokoli, domates, kırmızı soğan, lahana gibi sebzeler ve yeşil çay, siyah çay, kahve gibi içecekler bulunur. En iyi antioksidan kaynakları sebze ve meyvelerdir. Antioksidan bakımından zengin yiyecekler yemek, bağışıklığı güçlendirir ve ömrü uzatır.

antioksidan nedir

Antioksidan Nedir?

Antioksidanın ne demek olduğunu anlamak için, moleküler düzeyden başlamak gerekir. 

Bildiğiniz gibi, evrendeki tüm maddeler atomlardan oluşur. Atomlar, protonlar ve nötronlar içeren bir çekirdeğin etrafında dönen bir grup elektronun oluşturduğu bileşiklerdir. Çekirdekteki protonlar (kırmızı toplar) pozitif (+) bir yük taşırken, mavi toplar negatif (-) yük taşıyan elektronlardır. İki veya daha fazla atom birbirine bağlandığında, moleküller olarak bildiğimiz haline gelirler.

İnsan vücudu proteinler, yağlar ve DNA gibi maddelerden oluşur ve bunlar temelde sadece düzinelerce, yüzlerce veya binlerce atomun birleştiği büyük moleküllerdir. İnsanlar ve diğer organizmalar yapılarını ve işlevlerini kimyasal reaksiyonlarla sürdürürler. Hayatı sürdürmek için gereken tüm kimyasal tepkilere topluca metabolizma denir. 

Bu kimyasal reaksiyonlarda, daha büyük moleküller daha küçük moleküllere bölünür ve daha küçük moleküller daha büyük moleküller halinde düzenlenir. Bir molekülün kararlı olması için, doğru miktarda elektron içermesi gerekir. Eğer molekül, bir elektron kaybederse, bir serbest radikal haline dönüşür. 

Serbest radikaller, hücrelerde dengesiz, elektrik yüklü moleküllerdir ve diğer moleküller (DNA gibi) ile tepki verebilir ve onlara zarar verebilir. Zarar verdikleri moleküllerin serbest radikale dönüştüğü zincir reaksiyonları bile oluşturabilirler. Bir molekül bir elektron kaybederse ve serbest radikalleştiyse, antioksidan molekülü adım atar ve onu serbestçe nötralize ederek bir elektronu serbest bırakır. Onları etkisiz hale getiren ve zarar vermelerini önleyen serbest radikallere elektron bağışlarlar.

Antioksidan Ne İşe Yarar?

Sağlığımıza çok faydalı olan antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca serbest radikalleri nötralize ederek oksidatif stresi azaltır. Hücrelerde oluşabilecek DNA hasarlarını önler.

Metabolizmada serbest radikaller sürekli olarak oluşur. Antioksidanlar olmasa vücutlarımızı çok çabuk yok ederler. 

Ancak, serbest radikallerin hayatta kalmamız için gerekli olan önemli fonksiyonları da vardır. Örneğin, vücudun bağışıklık hücreleri, bize bulaşmaya çalışan bakterileri öldürmek için serbest radikalleri kullanır. Vücutta pek çok şeyde olduğu gibi, ihtiyacımız olan dengedir. Serbest radikal miktarını antioksidan miktarıyla kontrol altında tutmak gibi…

Bu denge bozulduğunda, işler ters gitmeye başlar. Serbest radikaller antioksidanların sayısından fazla olduğunda, oksidatif stres adı verilen bir durum ortaya çıkar. Oksidatif stres sırasında vücudun önemli molekülleri ciddi hasar görebilir, bazen hücre ölümüne bile neden olabilir.

Birçok stres faktörü ve yaşam tarzı alışkanlığı serbest radikal oluşumunu aşırı derecede artırır. Oksidatif strese neden olan durumlar şunlardır: 

  • Hava kirliliği
  • Sigara içmek
  • Alkol tüketimi
  • Toksinler
  • Kan şekeri seviyesinin yüksek olması
  • Çoklu doymamış yağ asitleri tüketimi
  • Aşırı güneşlenme nedeniyle radyasyon
  • Bakteriler, mantarlar veya virüslerle bulaşan hastalıklar
  • Aşırı demir, magnezyum, bakır veya çinko alımı
  • Vücuttaki oksijenin çok az olması
  • Vücuttaki oksijen çok fazla olması
  • Doku hasarına yol açan yoğun ve uzun süreli egzersiz

Uzun süreli oksidatif stres, kalp hastalıkları ve belirli kanser türleri gibi olumsuz sağlık durumlarının riskini artırır. Ayrıca yaşlanmaya katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Oksidatif stres sonucu aşağıdaki gibi rahatsızlıklar gelişebilir:

  • Gözlerde – Katarakt ve maküler dejenerasyona neden olur.
  • Kalpte – Yüksek tansiyona ve kalp yetmezliğine neden olur.
  • Beyinde — Alzheimer hastalığına ve Parkinson hastalığına neden olur.
  • Eklemlerde – Artrite neden olur.
  • Akciğerlerde – astıma ve kronik bronşite neden olur.
  • Böbreklerde — Böbrek yetmezliğine neden olur.

Antioksidanlar neden önemlidir?

Antioksidanlar tüm canlıların hayatta kalmasını sağlar. Sağlığımızı ciddi anlamda tehdit eden serbest radikallerle savaşırlar. İnsan vücudu, kendi antioksidanlarını, örneğin glutatyonu üretir. 

Bitkiler, hayvanlar ve diğer tüm yaşam biçimleri, serbest radikallere karşı kendi savunmalarına ve onlardan kaynaklanan oksidatif hasara sahiptir. Bu nedenle, antioksidanlar hemen hemen tüm bitkisel ve hayvansal yiyecekte bulunur. 

Antioksidanları gıdalardan almak önemlidir. Aslında, hayatımız bazı antioksidanların örneğin; C vitamini ve E vitamininin alımına bağlıdır. Bitkiler bu konuda zengin bir kaynaktır. Et ürünleri ve balıklar da antioksidan içerir ancak meyve ve sebzelere kıyasla daha az miktarlarda bulunur. Karpuz, özellikle yüksek miktarda antioksidan kapasitesine sahiptir.

Antioksidan Çeşitleri

Antioksidanlar fitokimyasallar, vitaminler ve enzimler olarak üç grupta incelenir. Her grubun alt grupları vardır. Antioksidan çeşitleri şöyledir:

  • Fitokimyasallar

Fitokimyasallar, bazıları çok güçlü antioksidanlar olan bitki bazlı kimyasallardır. Bitkilerin ultraviyole ışığa ve diğer çevresel toksinlere maruz kalmaya adapte olmalarına yardımcı olmak için gelişirler. Onları bitkilerden yemek vücudumuza fayda sağlar. Fitokimyasallara örnek olarak; karotenoidler, saponinler, polifenoller, fenolik asitler, flavonoidler verilebilir.

  • Vitaminler

Vücudumuz vitaminlerin bir kısmını meyveler ve sebzelerden alırken bir kısmını ise kendi üretir. Antioksidan vitaminler; A vitamini, C vitamini, E vitamini ve D vitamini ile birlikte koenzim Q10’dur.

  • Enzimler

Enzimler, günlük beslenme ile yediğimiz protein ve minerallerden vücudumuzda ürettiğimiz antioksidan türleridir. Örneğin; süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz, glutatyon redüktaz ve katalazlar.

Antioksidan Faydaları

  • Oksidatif stresle mücadele eder

Oksidasyon doğal bir süreçtir. Antioksidan içeren besinler yemek, oksidatif strese neden olan düşük seviyeli serbest radikallerden korur.

  • İltihabı önler

Antioksidanlar iltihabı hafifletir. Alfa lipoik asit, kan dolaşımını artıran  anti-inflamatuar özelliğe sahiptir. Bu sayede ciltteki sivilceleri ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olur.

  • Cildin sıkılaşmasını sağlar

Antioksidanlar cildin yaşlanmasının etkilerini tersine çevirir. Cilt sağlığını korur ve gençleştirici hücrelere yardımcı olur. Yüzdeki kırışıklıkları azaltmak için güzellik ürünlerinde koenzim Q-10 gibi bir antioksidan kullanılır.

  • Yara izlerini geçirir

Antioksidanlar yüz bölgesindeki yara dokusunun iyileşmesine yardımcı olur.

  • Güneş hasarını giderir

Selenyum, C vitamini ve E vitamini gibi antioksidanlar, güneşin neden olduğu cilt hasarından korur. UV güneş ışınları vücudumuzdaki cilt hücrelerine zarar verebilir. Güneş hasarı cildi cansızlaştırır.

Antioksidanlar kan akışına yardımcı olur ve yeni hücrelerin büyümesini sağlar. Bu cildin genç görünmesine ve parlamasına yardımcı olur. Temizleyiciler ve nemlendiriciler gibi cilt bakım ürünleri de iyi miktarda antioksidan içerir.

  • Kırışıklıklar gibi yaşlanma belirtilerini azaltır

Antioksidanların cilde de faydaları vardır. Cilt onarım sisteminin hızını artırır, cildi pürüzsüzleştirir ve cildin hasar görmesini önler. Bu konuda etkin olan antioksidan vitaminler C ve E vitaminleridir.

  • Kalp hastalıklarından korur

Vücudumuzdaki serbest radikal seviyesini dengede tuttuğu için antioksidanlar, kalp hastalıklarından korur.

  • Kanseri önler

Antioksidanlar kanserleri önlemede etkilidir. Çünkü serbest radikallerin vücuda hasar vermesi sonucu kanser oluşur.

  • Saç sağlığına faydalıdır

Antioksidanların etki alanlarından biri de saçların sağlığıdır. Saçlara antioksidan fayda sağlaması için şu uygulamayı yapabilirsiniz: Saç derinize sıcak yeşil çay uygulayın. Bir bardak suya iki poşet yeşil çay demleyin. Kafa derisinde bir saat bekletin ve daha sonra yıkayın. Yeşil çay, saç dökülmesini önlemeye yardımcı olan antioksidan yararlara sahiptir.

  • Kan dolaşımını hızlandırır

Özellikle yeşil çayda bulunan antioksidanlar, kan dolaşımını hızlandırır ve hücrenin metabolizmasını optimize eder. Cildi sivilce, akne ve kırışıklardan korumada faydalıdır.

  • Hafızayı geliştirir

Antioksidanlar hafızayı geliştirir ve bunama riskini azaltır. Ayrıca damar sağlığını iyileştirir. Beyne oksijen ve besin iletimini artırır.

Antioksidanlar, merkezi sinir sisteminde aracı olarak çalışırlar. Böylece iltihabı önler ve bilişsel sağlığı güçlendirir.  

  • Artrit tedavisinde etkilidir

Artrit tedavisi için antioksidanların önemli olduğu bilinmektedir. Bir çalışma, antioksidan müdahalenin romatoid artritin klinik semptomlarını iyileştirebileceğini ve rahatlama sağladığını bulmuştur. Çünkü antioksidanlar iltihabı önler.

  • Göz sağlığına faydalıdır

Yüksek dozda alınan antioksidan vitaminler, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve diğer görme sorunlarının ilerlemesini önler ve hatta tersine çevirir. Bu durumda etkili olan lutein ve zeaksantin antioksidanlarıdır.

  • Bağışıklığı güçlendirir

Meyve ve sebze yemenin bağışıklığı güçlendirdiğini biliyoruz. A, C, E vitaminleri ve karotenoidler gibi antioksidanlar bağışıklığı güçlendirir.

  • Karaciğer sağlığına faydalıdır

Karaciğer sorunları genellikle organ şiddetli oksidatif strese maruz kaldığında ortaya çıkar. İşte antioksidanların devreye girdiği yer burasıdır. Normal karaciğer aktivitesini koruyarak, işlevini geri kazandırır.

  • Doğurganlığı artırır

Bu konuda çalışmalar sınırlıdır. Bununla birlikte, bir çalışma, C, E vitaminleri, çinko ve selenyum gibi antioksidanların sperm kalitesini ve doğurganlığı artırdığını belirtmektedir.

  • İdrar yolu enfeksiyonunu tedavi eder

Çalışmalar, idrar yolu enfeksiyonunun oksidatif strese ve antioksidan enzimlerin tükenmesine yol açabileceğini göstermiştir. Bu nedenle antioksidan takviyesi, durumu iyileştirir.

Çilek ve kızılcık gibi meyvelerin idrar yolu enfeksiyonları ile savaştığı bilinmektedir. Meyvedeki antioksidanlar oksidatif stresi ve iltihabı azaltır. İdrardaki demirin bağlanmasına yardımcı olarak bakteriyel büyümeyi tetiklemesini önler.

  • Böbrek sağlığına iyi gelir

Çeşitli çalışmalar, antioksidan takviyesinin kronik böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlattığını göstermiştir. Antioksidanlar, diyaliz tedavisi gören herkes için özellikle faydalıdır.

  • Sigara içenlere fayda sağlar

Çalışmalar, antioksidan bulunan çeşitli meyve ve sebzelerin tüketilmesinin sigara içenler için koruyucu olduğunu göstermiştir. Sigara içenlerde oksidatif stres yüksektir. Bu nedenle antioksidan tüketimi sigara içenlerde önemlidir.

Antioksidan İçeren 20 Sağlıklı Besin

Besinler aracılığıyla tükettiğimiz bazı yaygın antioksidanlar, C ve E vitaminleri, beta-karoten, likopen, lutein ve zeaksantindir. En güçlü antioksidan içeren besinler çilek, üzüm, kayısı, yeşil çay, fındık, baklagiller, mısır, ıspanak, narenciye, elma, kivi, tam tahıllar, süt, kahve, balık, yağsız et ve deniz ürünleridir.

Leeds Üniversitesi(İngiltere)beslenme bölümünden araştırmacılar en zengin antioksidan yiyeceklerden 20’sini belirledi ve ömrü uzatmak için düzenli olarak tüketilmesini önerdi. Bu çalışmayla belirlenen en güçlü antioksidan içeren besinler şunlardır:

  • Elma

Elma antioksidan açısından zengin meyvelerin başında gelir. Yüksek oranda polifenol denilen bir antiolsidan içerir. Elma muza göre 7 kat, portakala göre 2 kat daha fazla antioksidan içermektedir.

  • Böğürtlen

Böğürtlenin gut, ishal ve boğaz ağrısını rahatlatır. Çünkü C ve E vitamini gibi antioksidan vitaminler bakımından zengindir.

Böğürtlende bulunan antosiyanin(kırmızı ve mor renkli meyve ve sebzelerde bulunan renk verici bir madde) hastalıklara neden olan serbest radikallerle mücadele eder.

  • Siyah çay

Çay, büyük miktarda theaflavin olarak adlandırılan bir bileşik içerir. Bundan dolayı siyah çay mide kanseri, prostat kanseri ve meme kanserini önlemeye yardımcı olur.

  • Yaban mersini

Yaban mersini meyve ve sebzelere rengini veren antosiyanin antioksidanları içerir.

  • Brokoli

Bu sebze polifenol antioksidanı içerir. Buna ek olarak brokoli, A vitamini, C vitamini ve kalsiyum kaynağıdır.

  • Tahıl kepeği

Fenolik asitler bakımından zengin olan tahıl kepeği kolesterolü düşürür. Aynı zamanda prebiyotik bir gıdadır.

  • Kiraz

Kirazın kanseri önlemek, artrit ve gut ağrılarını hafifletmek, hafıza kaybını azaltmak gibi yararları vardır. Aynı zamanda antioksidan bakımından zengindir.

  • Domates

Domates, kalp hastalığı, alerji, göz hastalıkları bazı kanser türleri olmak üzere çeşitli hastalıklarla savaşan antioksidan sebzelerdendir.

  • Kahve

Kahve, fenolik asit içerir. Çok fazla şeker eklemeden ve aşırıya kaçmadan kahve içmek, Parkinson ve kolon kanserini önlemeye yardımcıdır.

  • Kızılcık

Prosiyanidinler içeren kızılcık idrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir. Kalp hastalığı ve beyin tıkanıklıklarını önlemeye yardımcı olur.

  • Bitter çikolata

Bitter çikolata sağlığa yararlı birçok özelliğe sahiptir. Demir, kalsiyum, potasyum ve birçok vitamin yönünden zengindir. %70 oranında kakao içeren bitter çikolata yemeyi tercih edin.

  •  Yeşil çay

Yeşil çay polifenol antioksidanları içerir. Binlerce yıldır Çin tıbbında şifalı özelliği nedeniyle kullanılmaktadır. Araştırmalar yeşil çayın kanser hücrelerinin gelişimini durdurduğunu ve kolesterolü azalttığını ortaya çıkarmıştır.

  • Portakal

Portakal C vitamini ile birlikte bol miktarda hesperidin(narenciyelere renk ve tat katan bir flavanoid) içerir. Hesperidin sağlıklı bir kalbin anahtarıdır.

  • Şeftali

Şeftali epikateşin(kalp sağlığını artıran bir flavanoid) ve fenolik asit içerir. A, C ve beta-karoten sağlar.

  • Erik

Epikateşin ve fenolik asitler içeren erik, şeftali ile benzer özellikler gösterir.

  • Ahududu

Lezzetli olan bu meyve kanseri önlemeye yardımcı olan antosiyaninler ve ellagik asit içerir.

  • Kırmızı üzüm

Antosiyaninler ve fenolik asitler içeren kırmızı üzümde kanserle mücadele eden flavonoidler bulunur. Üzüm resveratrol denen bir bileşik içerir.

  • Kırmızı soğan

Kırmızı soğan beyaz soğana göre daha fazla kuersetin (kanseri önlemede etkili kimyasal bir pigment) içerir.

  • Ispanak

Bu sebzede polifenol antioksidan miktarı yüksektir.

  • Çilek

Çilek, antosiyaninler ve ellagik asit bakımından zengindir. Kalp hastalıkları ve doğum kusurları gibi birçok hastalıkla mücadelede etkilidir. 

Yiyeceklerin Antioksidan İçeriği

Yiyeceklerdeki antioksidan içeriği, ORAC değeri ile ölçülür. Oksijen Radikal Absorbans Kapasitesi anlamına gelen ORAC, yiyeceklerin toplam antioksidan kapasitesini ölçer. Değer ne kadar yüksekse, antioksidan kapasitesi o kadar fazladır. Şimdi bazı yiyecek ve içeceklerin ORAC değerine bakalım.

Antioksidan açısından zengin meyveler

  • Mürver (14.697 ORAC puanı)
  • Yaban mersini (9.621 ORAC puanı)
  • Haşlanmış enginar (9.416 ORAC puanı)
  • Çilek (5.938 ORAC puanı)
  • Böğürtlen (5.905 ORAC puanı)
  • Kırmızı üzüm (1.837 ORAC puanı)

Antioksidan açısından zengin sebzeler

  • Pişmiş patates (4.649 ORAC puanı)
  • Yeşil çiğ lahana (1.770 ORAC puanı)
  • Çiğ brokoli (1.510 ORAC puanı)
  • Çiğ ıspanak (1,513 ORAC puanı)

Antioksidan açısından zengin kuruyemişler

  • Ceviz (17.940 ORAC puanı)
  • Brezilya fıstığı (1.419 ORAC puanı)
Antioksidan açısından zengin baklagiller ve tahıllar
  • Kırmızı sorgum (14.000 ORAC puanı)
  • Barbunya fasulyesi (8.606 ORAC puanı)
  • Tam tahıllı ekmek (1.421 ORAC puanı)

Antioksidan açısından zengin bitkiler

  • Karanfil (314.446 ORAC puanı)
  • Tarçın (267.537 ORAC puanı)
  • Kekik (159.277 ORAC puanı)
  • Zerdeçal (102.700 ORAC puanı)
  • Kimyon (76.800 ORAC puanı)
  • Kuru maydanoz (74.359 ORAC puanı)
  • Fesleğen (67.553 ORAC puanı)
  • Zencefil (28.811 ORAC puanı)
  • Bitter çikolata (20.816 ORAC puanı)

Antioksidan açısından zengin içecekler

  • Yeşil çay (1.253 ORAC puanı)
  • Kırmızı şarap (3.607 ORAC puanı)

Antioksidan Takviyesi

Antioksidan takviyesi popüler besin takviyelerinden biridir. Nedeni ise antioksidanların yukarıda sayıldığı gibi pek çok faydaya sahip olmasıdır. Peki antioksidan takviyesi meyve ve sebzelerden alınanlar kadar etkili midir?

Antioksidan hapı, serbest radikalleri stabilize eden maddeler olan konsantre formları içerir. Vücudumuz egzersiz yaparken ve sindirirken doğal olarak serbest radikaller üretir. UV maruziyeti, hava kirleticiler, tütün dumanı ve pestisitler gibi endüstriyel kimyasallar ve çevresel faktörler de serbest radikallerin kaynağıdır. 

Serbest radikaller vücudumuzun bunları düzenleme yeteneğini aşarsa, oksidatif stres denilen bir durum oluşur. Zamanla bu, kanser de dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların gelişmesine katkıda bulunur.

Vücudumuzdaki serbest radikalleri düzenlemeye yardımcı olanlar A, C ve E vitaminleri ve selenyum mineralidir. Takviyeler bu temel besin maddelerinin günlük değerinin % 70-1,660’ını (DV) içerir.

Antioksidan takviyesi kullanmak, serbest radikallerin vücut hücrelerine verdiği zararı önler. Ancak yüksek miktarlarda almak tam tersini yapabilir.

Antioksidan takviyesi zararları

Antioksidan takviyesini yüksek dozda almak yarardan çok zarar getirir.

  • Egzersiz performansını azaltır

Vücudumuz doğal olarak egzersiz sırasında enerji metabolizmasının bir yan ürünü olarak serbest radikaller üretir. Daha zor ve daha uzun egzersiz yaparsanız, vücut daha fazla serbest radikal üretir. Serbest radikaller kas yorgunluğuna ve hasara katkıda bulunabileceğinden, takviyelerin alınmasının zararlı etkileri körleştirebileceği, dolayısıyla egzersiz performansını iyileştirilebileceği düşünülmektedir. Ancak birçok çalışma, antioksidan hapı – özellikle C ve E vitaminleri – almanın vücudun egzersiz yapmaya uyum sağlamasını etkilediğini ve hatta egzersizle ilişkili bazı sağlık faydalarını ortadan kaldırabildiğini göstermiştir. 

  • Kanser riskini artırır

Serbest radikallerin vücudun hücrelerine verdiği oksidatif stresin, kanserin gelişiminde önemli bir etken olduğu bilinmektedir. Antioksidanlar serbest radikalleri nötralize ettiğinden, kanser gelişme riskini azaltır. Tabi doğal yollarla alındığında. Ancak çalışmalar antioksidan takviyesi kullanımının, birçok kanser türünün riskini azaltmadığını hatta bazı kanserlerin riskini arttırabildiğini göstermiştir.

Antioksidanları yiyeceklerden alın

Antioksidanları yiyeceklerden almak daha sağlıklıdır. Tüm yiyecekler farklı miktarlarda farklı antioksidanlar içerir. Bu nedenle dengeli beslenmek için her yiyeceği yiyin.

Yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde de antioksidan bulunur ancak bitkisel bazlı gıdalar özellikle yüksek oranda antioksidan içerir.

Yiyeceklerin antioksidan seviyesi nasıl korunur?

Yiyecekleri pişirmek, gıdadaki antioksidan içeriğini değiştirir. Bazı pişirme yöntemleri de antioksidan seviyeleri üzerinde farklı etkiye sahiptir.

Araştırmacılar tavada kızartma yapmanın antioksidan seviyesini korumaya yardımcı olduğunu belirlemiştir. Kaynatma ve buharda pişirmenin antioksidan seviyelerinde önemli düşüşlere neden olduğu tespit edilmiştir.

Bazı antioksidan vitaminler özellikle pişirme sırasında daha çok kaybolur. Örneğin; C vitamini suda çözünen bir vitamindir. Bu nedenle, kaynatma gibi yöntemlerle besinleri suda pişirmek, antioksidan içeriğinde çok büyük bir azalmaya neden olabilir.

Ancak antioksidan listesinde bulunan tüm bileşikler yemek pişirmekten aynı şekilde etkilenmez. Örneğin, bir araştırma, zeytinyağında pişirilmiş domates yemenin kandaki likopen seviyesini yüzde 82’ye kadar artırdığını buldu. Benzer şekilde, tavada kızartılan havuçların beta-karoten emiliminin önemli ölçüde artırdığı görüldü.

En güçlü antioksidan nedir?

Glutatyon (üç amino asidin bir kombinasyonu), vücudumuzun ürettiği güçlü bir antioksidandır. Hücresel hasarın korunmasına yardımcı olur ve yaşlanma karşıtı özellikler sergiler. E vitamini, doğadaki en güçlü antioksidandır.

Günlük ne kadar antioksidana ihtiyacımız var?

ORAC değeri ile ölçülen antioksidan kapasitesi için tavsiye edilen alım yoktur. Bununla birlikte, 3000-5000 ORAC optimal alımı güvenli kabul edilir.

Özetlemek gerekirse;

Antioksidanlar serbest radikallerle mücadele eden ve serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi önleyen doğal bileşiklerdir. En çok sebze ve meyvelerde bulunur. Antioksidan içeren besinler elma, böğürtlen, yaban mersini, kiraz, kızılcık, portakal, şeftali erik, ahududu, kırmızı üzüm, çilek, ıspanak, brokoli, domates, kırmızı soğan, lahana, yeşil çay, siyah çay ve kahvedir. Antioksidan bakımından zengin gıdalar yemek, bağışıklığı güçlendirir, kalp sağlığını iyileştirir, yaşlanma belirtilerini geciktirir, göz sağlığını korur ve kanseri önler.

Piyasada antioksidan takviyesi bulunsa da, antioksidan almanın en güvenli yolu bol bol meyve ve sebze yemekten geçer.

Antioksidan içeren besinleri her gün tüketmek gerekir. Bu şekilde hastalıkları önlemek çok daha kolay olacaktır. Hatta ömrü uzattığı bile belirtilmektedir. Her gün antioksidan gıdalardan yerseniz belki sonsuza kadar yaşamazsınız ama düzenli tüketim vücutta daha az aşınma yapacak ve yaşlanma belirtilerini geciktirecektir.

Kaynakça: 1, 2, 3

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir