Amaranth Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Besin Değeri

Amaranth, sağlıklı bir yiyecek olarak son zamanlarda popülarite kazanıyor ama dünyanın belli bölgelerinde besin açısından önemli bir madde olarak binlerce yıldır kullanılmaktadır.

Etkileyici bir besin profili vardır ve birçok sağlık faydasına sahiptir.

Amaranth Nedir?

Amaranth yaklaşık 8000 yıl boyunca yetiştirilen 60’dan fazla farklı türdeki tahıl grubudur.

Bu tahıl bir zamanlar İnka, Maya ve Aztek medeniyetlerinde temel gıda maddesi olarak görülüyordu.

Amaranth, yalancı tahıl olarak sınıflandırılır yani teknik olarak buğday ya da yulaf gibi tahıl tanesi değildir ancak benzer bir besin profili içerir ve benzer şekilde kullanılır.

Çok yönlü olmasının yanı sıra, bu besleyici tahıl glutensizdir ve protein, lif, mikro besinler ve antioksidan bakımından zengindir.

Amaranth Besin Değeri

Bu eski tahıl; lif ve protein açısından zengindir ayrıca birçok önemli mikro besin maddesi içerir.

Amaranth özellikle iyi bir manganez, magnezyum, fosfor ve demir kaynağıdır.

Bir fincan (246 gram) pişmiş amaranth şu besin maddelerini içerir:

Kalori: 251

Protein: 9.3 gram

Karbonhidrat: 46 gram

Yağ: 5,2 gram

Manganez: RDI’nın % 105’i

Magnezyum: RDI’nin % 40’ı

Fosfor: RDI’nin % 36’sı

Demir: RDI’nın % 29’u

Selenyum: RDI’nın % 19’u

Bakır: RDI’nın % 18’i

Amaranth, manganez ile doludur ve günlük alınması gereken miktarı bir porsiyonda karşılar. Manganez beyin fonksiyonu için özellikle önemlidir ve bazı nörolojik koşullara karşı korumaktadır.

Ayrıca, DNA sentezi ve kas kontraksiyonu da dahil olmak üzere, vücutta yaklaşık 300 reaksiyonda bulunan gerekli besin maddesi olan magnezyum bakımından da zengindir.

Ayrıca, amaranth, kemik sağlığı için önemli bir mineral olan fosfor bakımından yüksektir. Vücutta kan üretmesine yardımcı olan demir bakımından da zengindir.

Amaranth Tohumu Faydaları Nelerdir?

Antioksidanlar içerir

Antioksidanlar, vücuttaki zararlı serbest radikallere karşı korunmaya yardımcı olan doğal olarak oluşan bileşiklerdir. 

Serbest radikaller, hücrelere zarar verebilir ve kronik hastalığın gelişimine katkıda bulunabilir.

Amaranth, sağlığı koruyan antioksidanlar için iyi bir kaynaktır.

Bir derlemede, antioksidan olarak işlev gören bitki bileşikleri fenolik asitler amaranth da özellikle yüksek olduğu bildirildi.

Bunlara galik asit, p- hidroksibenzoik asit ve vanillik asit dahildir ve hepsi kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur.

Bir sıçan çalışmasında, amaranthın belirli antioksidanların aktivitesini artırdığı ve karaciğeri alkole karşı korumaya yardımcı olduğu bulundu.

Çalışmalar amaranthta yüksek olan antioksidan içeriğinin, ıslatma ve işleme tabi tutmanın antioksidan aktivitesini azaltabileceğini bulmuştur.

Amaranthtaki antioksidanların insanları nasıl etkilediğini belirlemek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

İltihaplanmayı azaltır

İnflamasyon, vücudun yaralanmaya ve enfeksiyona karşı korunması için oluşturulmuş normal bir bağışıklık tepkisidir.

Bununla birlikte, kronik iltihaplanma kronik hastalığa neden olabilir ve kanser, diyabet ve otoimmün hastalıklar gibi durumlarla ilişkilidir.

Birçok çalışma, amaranthın vücutta anti-inflamatuar bir etki yaratabileceğini bulmuştur.

Bir test tüpü çalışmasında, amaranthın birkaç iltihap belirtecini azalttığı tespit edildi.

Benzer şekilde, bir hayvan araştırmasında, amaranthın, alerjik inflamasyona katılan bir antikor türü olan immünoglobulin E üretimini engellemeye yardımcı olduğu gösterildi.

Mükemmel bir protein kaynağıdır

Amaranth alışılmadık derecede yüksek kalitede protein içerir. Bir fincan pişmiş amarant 9 gram protein içerir. Bu besin vücudumuzdaki her hücre tarafından kullanılır, kas kütlesi ve sindirim için gereklidir. Aynı zamanda nörolojik işleve yardımcı olur.

Kolesterolü düşürür

Kolesterol vücutta bulunan yağ benzeri bir maddedir. Çok fazla kolesterol kanda birikebilir ve arterlerin daralmasına neden olabilir.

Bazı hayvan çalışmaları amaranthın kolesterolü düşürücü özelliklere sahip olduğunu bulmuştur.

Hamsterlardaki bir çalışma, amaranth yağının toplam ve “kötü” LDL kolesterolü sırasıyla % 15 ve % 22 oranında azalttığını gösterdi. Dahası, amaranth “iyi” HDL kolesterolü artırırken “kötü” LDL kolesterolü düşürdü.

Buna ek olarak, tavuklarda yapılan bir araştırma amaranth içeren bir beslenmenin toplam kolesterolü % 30’a kadar ve “kötü” LDL kolesterolü % 70’e kadar düşürdüğünü bildirdi.

Kemik sağlığını iyileştirir

Manganez, bu sebzenin içerdiği ve kemik sağlığında rol oynayan önemli bir mineraldir. Bir fincan amarant, günlük manganez değerinin % 105’ini sağlar ve bu da onu mineralin en zengin kaynaklarından biri yapar.

Amarant, kemik sağlığı için önemli olan eski tahıllardan biridir. Kemik sağlığı için çok önemli olan protein, kalsiyum ve demir besinlerini içerir.

Aynı zamanda, bağların sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan ve ayrıca iltihapla (ve gutlar ve artrit gibi ilişkili iltihaplı rahatsızlıklar) savaşan C vitamini içeren tek tahıldır.

Kalsiyum açısından zengin olan amarant, kırık kemiklerin iyileşmesine yardımcı olur ve hatta kemikleri güçlendirir.

2013 yılında yapılan bir çalışma, amarant tüketmenin günlük kalsiyum ihtiyacımızı, çinko ve demir gibi kemik açısından sağlıklı diğer mineralleri karşılamanın etkili bir yolu olduğunu belirtti.

Amaranthın bu özellikleri aynı zamanda onu osteoartrit için iyi bir tedavi haline getirir.

Kalbi güçlendirir

Bir Rus çalışması, amarant yağının koroner kalp hastalığını önlemedeki etkinliğini belirtti. Yağ bunu toplam kolesterolü düşürerek başarır.

Aynı zamanda, çoklu doymamış yağ asitlerinin ve omega 3 ailelerinden diğer sağlıklı uzun zincirli asitlerin konsantrasyonunu da arttırır. Bu aynı zamanda hipertansiyondan muzdarip hastalar üzerinde faydalı bir etkiye sahip olabilir.

Kanserle savaşır

Amaranthtaki protein kanser tedavisinde hayati bir rol oynayabilir. Kemoterapide yok olan sağlıklı hücrelerin sağlığını oluşturur.

Bir Bangladeş çalışmasına göre, amaranth, kanser hücreleri üzerinde güçlü bir anti-proliferatif aktivite sergileyebilir. Kanser hücrelerinin yayılmasını durdurur.

Amaranth ayrıca antikanser özelliklere sahip olduğu bulunan E vitamini ailesinin üyeleri olan tokotrienolleri de içerir. Tokotrienoller kanserin tedavisinde ve önlenmesinde rol oynar.

Bağışıklığı güçlendirir

Raporlar, işlenmemiş tahılların bağışıklık sağlığı için harikalar yarattığını ve amarantın bunlardan biri olduğunu göstermektedir. 

Amaranth ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen bir başka mineral olan çinko bakımından da zengindir. çinko, özellikle yaşlıların bağışıklık sistemlerinde oynayacağı önemli bir role sahiptir. Yaşlı bireyler enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olabilir ve çinko onları uzaklaştırarak yardımcı olur.

Çinko takviyesi, daha güçlü bir bağışıklık sistemi ile ilişkili bir tür beyaz kan hücresi olan T hücrelerinin sayısındaki artışla bağlantılıdır. T hücreleri istilacı patojenleri hedef alır ve yok eder.

Sindirim sağlığını geliştirir

Amaranthtaki lif sindirim sistemindeki kolesterole bağlanır ve vücuttan atılmasına neden olur. Lif temelde safra görevi görür ve kolesterolü dışkıdan çeker – bu, kalbe fayda sağlamanın yanı sıra sindirime de yardımcı olur. Aynı zamanda atıkların atılmasını da düzenler.

Amaranthtaki lifin yaklaşık yüzde 78’i çözünmezken geri kalan yüzde 22’si çözünür – ve bu oran mısır ve buğday gibi diğer tahıllarda bulunandan daha yüksek. Çözünür lif, sindirime yardımcı olur.

Amaranth ayrıca daha büyük gıda parçacıklarının (sisteme zarar verebilecek) geçmesini önleyen bağırsak astarının iltihaplandığı geçirgen bağırsak sendromunu da tedavi eder. 

Görmeyi iyileştirir

Amaranth, görüşü iyileştirdiği bilinen A vitamini içerir. Vitamin, zayıf aydınlatma koşullarında görme için önemlidir ve ayrıca gece körlüğünü (A vitamini eksikliğinden kaynaklanan) önler.

Amaranth yaprağı ayrıca görmeyi geliştirmeye yardımcı olabilecek A vitamini açısından da zengindir.

Doğal olarak glutensizdir

Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein çeşididir.

Çölyak hastalığı olanlar için, gluten yemek vücudun bağışıklık tepkisini tetikler, sindirim sistemine hasar verir ve iltihaba neden olur.

Gluten hassasiyeti olanlarda ishal, şişkinlik ve gaz da dahil olmak üzere olumsız belirtilerle karşılaşabilir.

En sık tüketilen tahılların çoğunda gluten bulunurken, amaranth glutensizdir.

Diğer doğal glütensiz tahıllar sorgum, kinoa, darı, yulaf, karabuğday ve esmer pirinçtir.

Amaranth Cilt ve Saça Faydaları

Amaranth vücudun üretemediği bir amino asit olan lizin içerir. Saç köklerini güçlendirir ve erkek tipi kelliklerin önlenmesine yardımcı olur. 

Amaranthtaki demir de saç sağlığına katkıda bulunur. Bu mineral aynı zamanda erken grileşmeyi de önleyebilir.

Amaranth yağı cilde de faydalı olabilir. Erken yaşlanma belirtilerini önlemeye yardımcı olabilir ve hatta iyi bir temizleyici görevi görür. Banyo yapmadan önce yüzünüze birkaç damla yağ damlatmanız yeterlidir.

Amaranth Tohumu Zayıflatır mı?

Amaranth, protein ve lif bakımından zengin olup her ikisi de kilo verme çabalarına yardımcı olur.

Bir küçük çalışmada, yüksek proteinli bir kahvaltıda açlık hissi uyandıran hormon olan ghrelin düzeyleri düşüş gösterdi.

19 kişiden oluşan bir başka çalışmada, yüksek proteinli bir diyetin iştah azalması ve dolayısıyla kalori alımının azalmasıyla ilişkili olduğu gösterildi.

Amaranthtaki lif, sindirilmemiş gastrointestinal sistem yoluyla tokluk duygularını arttırmaya yardımcı olur.

Bir çalışma, 20 ay boyunca 252 kadını izledi ve artan lif tüketiminin kilo ve vücut yağı artış riskini azalttığını buldu.

Kilo kaybını en üst düzeye çıkarmak için amaranthı sağlıklı bir diyet ve aktif yaşam tarzıyla birleştirin.

Sonuç olarak;

Amaranth, lif, protein ve mikro besin maddeleri sağlayan besleyici glütensiz bir tahıldır.

Ayrıca, inflamasyonun azalması, düşük kolesterol seviyeleri ve kilo kaybı sağlama da dahil olmak üzere birtakım sağlık faydaları vardır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir