Kış Alerjileri Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Alerjilerin kış mevsiminde yaygın olmadığını düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Soğuk hava, mevsimsel alerjisi olan kişilere rahatlama getirse de, alerji semptomlarından bazıları soğuk aylarda da devam edebilir.

Alerjiler Nelerdir?

Alerjiler, bağışıklık sisteminin çevredeki tipik olarak zararsız maddelere aşırı tepki vermesinden kaynaklanır. Yaygın alerjenler arasında evcil hayvan tüyü, toz akarları, yiyecekler (yer fıstığı veya kabuklu deniz ürünleri gibi) ve polen bulunur. 

Mevsimsel alerjiler (saman nezlesi olarak da bilinir) oldukça yaygındır. Havadaki alerjenler, yılın herhangi bir zamanında rahatsız edici olabilir ve alerjik rinite, hapşırma gibi tipik alerji semptomlara ve burun akıntısı veya tıkanıklığına neden olan burun boşluğunun iltihaplanmasına neden olabilir. 

Kış Alerjileri Nelerdir? 

Kış alerjisi semptomları sıradan mevsimsel alerji semptomlarıdır. Ancak kış mevsimine özgü daha soğuk ve sert hava nedeniyle, iç mekanlarda daha fazla zaman geçirme ve iç mekan alerjenlerine maruz kalma oranını artırma olasılığı daha yüksektir.

Kış alerjisini tetikleyebilecek en yaygın iç mekan alerjenlerinden bazıları şunlardır:

– Havadaki toz parçacıkları

– Toz akarları

– Evcil hayvan kepeği (protein taşıyan deri pulları)

– Küf

– Hamamböceği dışkısı

İç mekan kış alerjileri çok yaygındır. Sanayileşmiş bölgelerde, örneğin, her 4 kişiden 1’i toz akarlarına alerjiktir.

Alerji semptomlarını gidermenin en iyi yolu önleyici tedbirler almaktır.

kış alerjisi kaşıntı

Kış Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?

Kış mevsimi alerjileri, soğuk aylarda ortaya çıkan alerjilerdir. Dış ortamdaki soğuk ve sert sıcaklık nedeniyle insanlar çoğu zaman iç mekanlarda zaman geçirir ve iç mekan alerjenlerine maruz kalma oranları artar. 

Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi’ne göre, en yaygın iç mekan alerjenleri; havadaki toz parçacıkları, toz akarları, iç mekan küfü, evcil hayvan tüyleri (protein taşıyan deri pulları) ve hamamböceği dışkılarını içerir. 

Toz akarları

Sıcak ve nemli bir ortamda büyürler ve çoğunlukla yataklarda, halılarda ve mobilyalarda bulunurlar. 

Toz akarları, en yaygın iç mekan alerjenlerinden biridir ve yıl boyunca rahatsızlık verir. Toz akarlarına alerjisi olanlar en çok kendi evlerinden rahatsız olur.

  Mandalina Yararları, Zararları, Besin Değeri

Semptomları genellikle süpürge yapmadan önce veya toz aldıktan sonra, tozu karıştırdığınızda hemen fark edeceksiniz. Küfler, polenler, evcil hayvan tüyleri de toz alerjisine katkıda bulunabilir.

Toz alerjisine neden olan öğeleri kaldırarak belirtilerinizi azaltabilir veya önleyebilirsiniz. Halı yerine ahşap zeminleri tercih edin, evinizi HEPA filtreli elektrikli süpürgesiyle temizleyin, yatak ve yastıklarınızda akar geçirmez kılıflar kullanın ve çarşaflarınızı düzenli olarak sıcak suda yıkayın.

Evcil hayvan tehlikesi

Evde yatak, halı ve döşeme gibi birçok yüzeye yapışan ölü deri pulları tehlike yaratır.

Evcil hayvanlarıyla birlikte olduktan sonra alerji semptomları yaşamaları, evcil hayvan severler için üzücü bir durumdur. Alerji semptomları sabit olabilir çünkü maruziyet her yerde olabilir – evcil hayvan dostu işyerlerinde, restoranlarda ve mağazalarda, okulda, kreşte, evcil hayvan sahibinin bulunduğu her yerde.

Kaçınma, bir evcil hayvan alerjisini yönetmenin en iyi yoludur ancak tüylü aile üyelerinizden ayrılmak zorunda değilsiniz.

Evcil hayvanınızı yatak odanızdan uzak tutun, evcil hayvanınızla oynadıktan sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayın, HEPA elektrikli süpürge ile halıları temizleyin ve haftada bir evcil hayvanınızı yıkayın.

İç mekan küfü

Dışardaki nemli hava, banyolar, bodrumlar ve lavabo altındaki karanlık ve nemli bölgelerde küflenmeyi artırır.  

Küfler evinizin içinde ve dışında yaşar. Banyo ve mutfak gibi nemli yerlerde gelişirler ve ne yazık ki çoğu küf çıplak gözle görülemez. Sporlar havaya karıştıkça alerjik reaksiyonlara ve astım semptomlarının kötüleşmesine neden olabilirler.

Bahçe işi yaparken bir maske takın ve içeri girdikten sonra küf sporlarını gidermek için bir duş alın ve burnunuzu tuzlu su ile yıkayın.

Mutfakta, küf oluşumunu önlemek için her türlü dökülmeyi veya sızıntıyı hızla temizleyin. Banyo ve bodrum gibi alanlarda nemi azaltmak için bir nem giderici kullanın.

Çöp kutularınızı ve buzdolabı çekmecelerinizi temizleyin. Ciddi küf problemleri için bir uzman çağırın.

Hamam böceği dışkısı

Dışarıdaki soğuk hava, hamam böceklerini iç mekanlara sürerek, temelde mutfak dolaplarında veya lavabonun altında üremeye başlamasına neden olur. Hamamböcekleri genellikle kentsel yerlerde kış alerjilerini tetikler. 

  Tarhun Nedir, Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Hamamböcekleri, soğuk kış aylarında sıcak yerler arayarak, duvarlardaki veya kapılardaki pencere ve çatlaklardan evinize girebilir.

Toz akarları gibi, dökülen tükürükleri, dışkıları ve vücut parçaları da kış alerjisi semptomlarını tetikleyebilir. Hamamböceklerine uzun süre maruz kalmak, sinüs veya kulak enfeksiyonlarına bile yol açabilir.

Kış Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

– Hapşırma

– Deri döküntüsü

– Burun akıntısı

– Boğaz, kulak ve gözlerin kaşınması

– Nefes almakta zorlanma

– Kuru öksürük

– Düşük ateş

– Hasta hissetmek

Şiddetli kış alerjileri, hızlı nefes alma, endişe, yorgunluk, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma gibi semptomlara da neden olabilir.

Kış Alerjisi mi Yoksa Soğuk Algınlığı mı?

Kış alerjisi, vücut alerjenlere karşı inflamatuar bir yanıt oluşturan histamin salgıladığında meydana gelir. Yılın herhangi bir zamanında olabilir ve belirtiler birkaç güne kadar sürebilir.

Öte yandan, soğuk algınlığı, virüs taşıyan biri öksürdüğü, aksırdığı veya konuştuğunda havadaki küçük damlacıkların arasından virüsün yayılması nedeniyle oluşur. 

Soğuk algınlığı, yılın herhangi bir zamanında olabilir ve semptomlar birkaç gün ila iki hafta arasında sürebilir.

Kış Alerjisinin Teşhisi

Alerjik semptomlar bir haftadan daha uzun sürerse doktora başvurun. Doktor size belirtilerinizi soracak ve deri testi yapacaktır.

Test, bir kerede  farklı maddelere karşı oluşabilecek alerjik reaksiyonları kontrol eder ve polen, evcil hayvan tehlikesi, toz akarları veya küfün neden olduğu alerjileri tanımlar.

Deri testi, az miktarda alerjen özü olan ve kolunuzdaki cilde enjekte edilen bir iğne kullanılarak yapılır. Alan daha sonra 15 dakika boyunca alerjik reaksiyon belirtileri açısından incelenir.

Kış Alerjilerinin Tedavisi

Kış alerjileri evde tedavi edilebilir. İşte bazı tedavi yöntemleri… 

Alerji ilaçları

Antihistaminler, alerji semptomlarını etkili bir şekilde tedavi edebilir. 

Nazal burun temizleme

Tüm alerjenleri gidermek için burun deliklerinden temiz su verilerek temizlenmesi sağlanır.

İmmünoterapi

Evcil hayvan alerjiniz varsa immünoterapiyi düşünebilirsiniz. Bu yöntem sizi çok az miktarda alerjene maruz bırakarak, vücudunuzun bağışıklığını artırmaya çalışır. 

Burun spreyleri

Burun spreyleri, burun akıntısı veya kaşıntılı burun gibi kış alerjisi semptomlarından kurtulma sağlayabilir. Alerji atağı sırasında bağışıklık sistemi tarafından salınan bir kimyasal olan histaminin etkilerini bloke eder.

  Kilo Verdiren İçecekler - Kolayca Forma Girmenizi Sağlayacak

Kış Alerjilerinin Önlenmesi

– Evin içindeki nemi azaltmak için bir nemlendirici kullanın. Nem seviyesi yaklaşık % 30 ila % 50 olmalıdır.

– Kıyafet ve yatak akarlarını azaltmak için çamaşırlarınızı, yatak örtülerinizi günlük olarak sıcak suyla yıkayın.

– Her gün zemini temizleyin.

– Sizin veya evcil hayvanlarınızın yemeklerini bitirdikten sonra kalan yiyecekleri çıkararak mutfağınızı temiz tutun.

– Nemin içeri girmesini önlemek için banyonuzda, bodrumda veya çatıdaki sızıntıları giderin.

– Evcil hayvan tehlikesini en aza indirmek için evcil hayvanınızı haftada bir kez yıkayın.

– Halıyı çıkarın ve bunun yerine kilim veya küçük örtü kullanın.

– Hamam böceklerinin kolayca girebileceği pencere, kapılar, duvarlar veya mutfak dolaplarınızdaki çatlakları ve açıklıkları kapatın.

– Küflenmeyi önlemek için mutfağınızı ve banyonuzu kuru tutun.

Kış Alerjisi için Ne Zaman Doktora Gidilir?

Alerjiler genellikle acil bir durum değildir. Ancak astım semptomlarını kötüleştirebilirler. Aşağıdaki durumlarda bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir:

– Kişinin alerjileri o kadar şiddetli hale gelir ki günlük hayata müdahale ederse.

– Kişinin soğuk algınlığı semptomları 1-2 hafta sonra bile devam ederse.

– Yeni doğanda hırıltılı solunum, nefes almada güçlük veya alerji veya soğuk algınlığı semptomları varsa.

– Kişi alerjisi olup olmadığını veya neye alerjisi olduğunu bilmiyorsa.

Sonuç olarak;

Kış alerjisi, semptomlar açısından esasen mevsimsel alerjilerle aynıdır. Aşağıdaki belirtiler görülür:

– Kaşıntı

– Hapşırma

– Döküntüler

– Burun akıntısı veya tıkalı burun

Alerji ilacı almak, burnu ve sinüsleri temizlemek veya önleyici tedbirler almak, kışın içeride daha fazla zaman geçirdiğiniz için semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir