Akne Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer? Akne için Doğal Tedavi

Akne, dünyadaki en yaygın cilt koşullarından biridir ve hayatlarının bir noktasında insanların % 85’ini etkilemektedir.

Konvansiyonel akne tedavileri pahalıdır ve genellikle kuru, kızarıklık ve irritasyon gibi istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

Bundan dolayı akne için doğal yöntemler tercih edilmektedir.

Akne Nedir, Neden Olur?

Akne, ciltteki gözeneklerin yağ ve ölü deri hücreleri ile tıkanmasıyla oluşur.

Her gözenek, sebum adı verilen yağlı bir madde üreten bir yağ bezi ile bağlantılıdır. Ekstra sebum, “Propionibacterium acnes” veya “P. acnes” olarak bilinen bir bakterinin büyümesine neden olarak, gözenekleri tıkayabilir.

Beyaz kan hücreleri P. acnes’e saldırır, ciltte iltihaplanma ve sivilceye neden olur. Akne bazı durumlarda diğerlerinden daha şiddetli ancak ortak belirtiler beyaz nokta, siyah nokta ve sivilceyi içerir.

Akne gelişimine, genetik, beslenme, stres, hormon değişiklikleri ve enfeksiyonlar gibi birçok faktör katkıda bulunur.

İşte akne için etkili olabilecek doğal tedaviler

Akneye Ne İyi Gelir?

Elma sirkesi 

Elma sirkesi, elma suyu fermantasyonu ile elde edilir. Diğer sirkeler gibi, birçok çeşit bakteri ve virüsle savaşabilme yeteneğine sahiptir.

Elma sirkesi, P. acnes’i öldürdüğü belirtilen çeşitli organik asitler içerir. Özellikle, süksinik asitin P. acnes’in neden olduğu inflamasyonu baskıladığı gösterilmiştir.

Ayrıca, laktik asitin sivilce izlerinin görünümünü iyileştirdiği belirtilmiştir. Dahası, elma sirkesi sivilceye neden olan aşırı yağın kurumasına yardımcı olur.

Akne için elma sirkesi nasıl kullanılır?

– 1 ölçü elma sirkesi ve 3 ölçü suyu karıştırın (hassas ciltler için daha fazla su kullanın).

– Uygulanacak bölgeyi temizledikten sonra, pamuklu bir top kullanarak karışımı cildinize nazikçe uygulayın.

– 5-20 saniye bekledikten suyla durulayın ve kurulayın.

– Bu işlemi, günde 1-2 kez, tekrarlayın.

Elma sirkesinin cilde uygulanmasının yanık ve tahrişe neden olabileceğini unutmayın; bu nedenle daima küçük miktarlarda kullanılmalı ve su ile seyreltilmelidir.

Çinko takviyesi

Çinko, hücre büyümesi, hormon üretimi, metabolizma ve bağışıklık fonksiyonu için önemli olan bir mineraldir.

Aynı zamanda akne için en çok işe yarayan doğal tedavilerden biridir. Çeşitli çalışmalar çinkonun ağız yoluyla alınmasının akne oluşumunun azalmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.

Bir çalışmada, 48 akne hastasına günde üç kez oral çinko takviyesi verildi. Sekiz haftadan sonra, 38 hasta sivilcede % 80-100 azalma sağladı.

Akne için optimum çinko dozajı henüz tespit edilmemiştir ancak birkaç çalışma, günde 30-45 mg elemental çinko kullanılması sonucu aknenin önemli ölçüde azaldığını tespit etti.

Elemental çinko, bileşimde bulunan çinko miktarını belirtir. Çinko birçok formda bulunur ve her biri farklı miktarda elemental çinko içerir.

Çinko oksit, % 80 oranında en çok elemental çinkoyu içerir. Çinkonun tavsiye edilen güvenli üst sınırı günde 40 mg’dır, bu nedenle bir doktorun gözetiminde olmadığı sürece bu miktarı aşmamak en iyisidir. Çok fazla çinko alınması mide ağrısı ve bağırsak irritasyonu gibi olumsuz etkilere neden olabilir. 

bal ile tarçın karışımının faydaları

Bal ve tarçın maskesi

Ayrı ayrı bal ve tarçın antioksidan bakımından mükemmel kaynaklardır. Çalışmalar antioksidanların cilde uygulanmasının, sivilcenin, benzoil peroksit ve retinoidlere göre daha etkili olduğunu bulmuştur.

Bal ve tarçın, akneyi tetikleyen iki faktör olan bakteri ile mücadele ve inflamasyonu azaltma yeteneğine sahiptir.

Bal ve tarçının anti-inflamatuar, antioksidan ve antibakteriyel özellikleri akneye eğilimli bir cilde fayda sağlar fakat ikilinin akneyi tedavi etme yetenekleri ile ilgili hiçbir çalışma bulunmamaktadır.

Bal ve Tarçın Maskesi Nasıl Yapılır?

– 2 yemek kaşığı bal ve 1 çay kaşığı tarçını karıştırın.

– Yüzünüzü temizledikten sonra maskeyi yüzünüze uygulayın ve 10-15 dakika bekletin.

– Maskeyi tamamen yıkayarak çıkarın ve yüzünüzü kurulayın.

Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı, Avustralya’ya özgü küçük bir ağaç olan “Melaleuca alternifolia’nun” yapraklarından elde edilen uçucu bir yağdır.

Bakterilerle savaşma ve deri iltihabını azaltma yeteneği vardır. Dahası, birçok çalışma cilde çay ağacı yağı uygulamanın, akneyi etkili bir şekilde azalttığını göstermiştir.

Çay ağacı yağı çok güçlüdür, bu nedenle cildinize uygulamadan önce seyreltin.

Akne için çay ağacı yağı nasıl kullanılır?

– 1 ölçü çay ağacı yağı ile 9 ölçü suyu karıştırın.

– Karışıma pamuklu çubuk batırın ve etkilenen bölgelere uygulayın.

– İsterseniz nemlendirici kullanabilirsiniz.

– Bu işlemi, günde 1-2 kez, tekrarlayabilirsiniz.

Yeşil çay

Yeşil çay, antioksidanlar açısından çok yüksektir. Akne söz konusu olduğunda yeşil çay içmenin faydalarını araştıran herhangi bir çalışma bulunmamakla birlikte doğrudan cilde uygulamanın etkili olduğu belirtilmektedir.

Yeşil çaydaki flavonoidler ve tanenler, aknenin iki ana nedeni olan bakteri mücadelesine ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Yeşil çaydaki epigalokateşin-3-gallatın (EGCG) sebum üretimini azalttığı, inflamasyonla mücadele ettiği ve akne eğilimli cildi olan bireylerde P. acnes’in büyümesini engellediği gösterildi.

Birden fazla çalışma, cilde % 2-3 oranında yeşil çay özütünün uygulanmasının sebum üretimini ve akneyi önemli ölçüde azalttığını göstermiştir.

Yeşil çay içeren kremleri ve losyonları satın alabilirsiniz ancak kendi karışımınızı evde yapmak da bir o kadar kolaydır.

Akne için yeşil çay nasıl kullanılır?

– 3-4 dakika kaynar suda yeşil çayı demleyin.

– Çayı soğutun.

– Pamuklu bir top kullanarak, cildinize uygulayın.

– Kurumaya bırakın, sonra su ile durulayın ve kurulayın.

aloe vera kullanımı

Aloe Vera

Aloe vera, yaprakları bir jel oluşturan tropik bir bitkidir. Jel sıklıkla losyon, krem, merhem ve sabunlara eklenir. Aşınma, kızarıklık, yanık ve diğer cilt koşullarını tedavi etmek için kullanılır.

Cilde uygulandığında, aloe vera jel yaraların iyileşmesine, yanıkların tedavisine ve inflamasyonla mücadeleye yardımcı olur.

Aloe vera ayrıca hem akne tedavisinde yaygın olarak kullanılan salisilik asit ve kükürt içerir. Çeşitli çalışmalar salisilik asidin cilde uygulanmasının akne miktarını önemli derecede azalttığını göstermiştir.

Benzer şekilde, kükürt uygulaması etkin bir akne tedavisi olarak kanıtlanmıştır. Araştırmalar büyük bir umut vaat ederken, aloe veranın anti-akne yararlarının kendisi de daha fazla bilimsel kanıt gerektirir.

Akne için aloe vera nasıl kullanılır?

– Aloe vera bitkisindeki jeli bir kaşıkla kazıyın.

– Cildinize nemlendirici olarak doğrudan jeli uygulayın.

– Günde 1-2 kez veya istediğiniz kadar tekrarlayın. 

Balık Yağı

Omega 3 yağ asitleri, çok sayıda sağlık fayda sunan inanılmaz derecede sağlıklı yağlardır. Bu yağları yediklerinizden almalısınız ancak araştırmalar, standart şekilde beslenen insanların çoğunun yeterince alamadıklarını gösteriyor.

Balık yağı iki ana tip omega 3 yağ asidi içerir: eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA). EPA, yağ üretimini yönetmek, yeterli hidrasyonu sağlamak ve sivilceleri önlemek gibi çeşitli yollarla cilde faydalar sağlar.

Yüksek düzeyde EPA ve DHA’nın akne riskini azaltabilecek inflamatuar faktörleri azalttığı gösterilmiştir. Bir çalışmada aknesi bulunan 45 kişiye günlük EPA ve DHA içeren omega 3 yağ asidi takviyeleri verildi. 10 haftadan sonra akne önemli ölçüde azaldı.

Günlük omega 3 yağ asitleri alımı için belirli bir tavsiye bulunmamaktadır ancak çoğu sağlık kuruluşu sağlıklı yetişkinlerin günde 250-500 mg kombine EPA ve DHA tüketmelerini tavsiye etmektedir. Ayrıca, somon, sardalya, hamsi, ceviz, chia tohumu ve yer fıstığı yiyerek omega 3 yağ asitleri elde edilebilir.

glisemik indeks diyeti ile kaç kilo verilir

Glisemik indeks diyeti

Beslenme ile akne arasındaki ilişki yıllarca tartışılmıştır. Yakın tarihli kanıtlar, insülin ve glisemik indeks gibi diyet faktörlerinin akne ile ilişkili olduğunu ileri sürmektedir.

Bir gıdanın glisemik indeksi (GI), kan şekerini ne kadar çabuk yükseltmesinin bir ölçüsüdür. 

Yüksek GI yiyecekleri sebum üretimini artırdığı düşünülen insülin miktarında artışa neden olur. Bu nedenle yüksek GI yiyeceklerin akne gelişimine doğrudan etkisi olduğu düşünülmektedir.

Glisemik indeksi yüksek olan gıdalar beyaz ekmek, şekerli alkolsüz içecekler, kek, çörek, hamur işleri, şekerlemeler, şekerli kahvaltılık tahıllar ve diğer işlenmiş gıdalardır.

Düşük glisemik indeksi olan gıdalar, meyveler, sebzeler, baklagil, kuruyemiş ve en az işlenmiş gıdalardır.

Bir çalışmada, 43 kişi ya yüksek ya da düşük glisemik bir diyet izledi. Düşük bir glisemik diyet yapan bireyler 12 hafta sonra, akne ve insülin duyarlılığında yüksek karbonhidrat içeren gıdalar tüketenlere kıyasla önemli bir iyileşme gösterdiler.

31 katılımcıyla yapılan bir başka çalışmada da benzer sonuçlar elde edilmiştir. Bu küçük çalışmalar, düşük glisemik bir diyetin akne eğilimli cildi olan bireyler için yararlı olabileceğini ileri sürmektedir.

Süt ürünlerinden uzak durun

Süt ve akne arasındaki ilişki son derece tartışmalıdır. Süt ürünleri tüketimi,  hormonal değişiklikler yapabilir ve akneye neden olabilir.

İki büyük çalışma, süt tüketiminin daha yüksek seviyelerinin akne ile ilişkili olduğunu bildirmiştir.

Stresi azaltın

Stres dönemlerinde salınan hormonlar, sebum üretimini ve deri iltihaplanmasını artırabilir ve sivilceleri daha da kötüleştirebilir.

Aslında, çok sayıda çalışma stres ile akne şiddetindeki artış arasında bir bağlantı kurmuştur. Dahası, stres yara iyileşmesini % 40’a kadar yavaşlatabilir, bu da akne lezyonlarının onarımını yavaşlatabilir.

Düzenli egzersiz

Egzersiz sağlıklı kan dolaşımını teşvik eder. Kan akışındaki artış, sivilceleri önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olabilen cilt hücrelerini beslemeye yardımcı olur.

Egzersiz hormon regülasyonunda da rol oynar. Birkaç çalışma, egzersizin stres ve kaygı düzeyini azaltabileceğini, bunun her ikisinin de akne gelişimine katkıda bulunabilecek faktörler olduğunu göstermiştir.

Sağlıklı yetişkinlerin haftada 3-5 defa 30 dakika egzersiz yapmaları önerilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir